جواد درویش زاده روز چهارشنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا با اشاره به اینکه مشکلات قبلی ما هنور مرتفع نشده است، افزود: مواد اولیه هنر مُنبت کاری و ریزه کاری چوب است که امروز تهیه آن سخت و قیمتش بیش از گذشته افزایش یافته و اگر هنرمند ریزه کار و منبت کاری بخواهد چوب بخرد، با مشکل مواجه خواهد شد.
این منبت کار و ریزه کار پبشکسوت استان آذربایجان غربی با بیان اینکه امکان صادرات تولیدات خود را نداریم، اظهار کرد: واردات تخته بازی از کشورهای دیگر آزاد است اما صادرات تولید داخل ممنوع، در حالیکه در استان تولید و هنرمندان این سرزمین آن را خلق میکنند ولی نمیتوانند صادر کنند.
دارنده مهر اصالت یونسکو در پرونده کاری خود ادامه داد: میتوان گفت منبت کاری سنتی از بین رفته است و بسیاری از فعالان آن دست از کار کشیده و تعداد کارگاههای این هنر دیرینه و با ارزش که روزگاری در تمام کوچه پس کوچههای شهر خودنمایی می کرد، واقعا کم شده و دیگر خبری از آنها نیست.
منبت کاری و ریزه کاری چوب از پردرآمدترین هنرها بود
این هنرمند که ۴۱ سال با هنر ریزه کاری و منبت کاری پیوند دارد، گفت: این هنر، منبع درآمد بزرگی بود بستر اشتغال را برای بسیاری فراهم کرده بود ولی برنامههای نادرست و عدم حمایت، نگذاشت این هنر همچنان پر رونق باشد.
وی یادآور شد: در گذشته محصولات خود را به ترکیه ارسال میکردیم ولی امروز حتی به صورت چمدانی هم تولیدات مان خریداری نمیشود زیرا گردشگر نیست و مشتری داخلی هم ترجیح میدهد تولیدات خارجی ارزان هر چند بی کیفیت را بخرد.
هنر ریزه کاری و منبت کاری با گردشگری پیوند خورده است
درویش زاده افزود: هنر ریزه کاری و منبت کاری با صنعت گردشگری پیوند خورده است چون گردشگران خارجی استقبال خوبی از تولیدات این هنر دارند و افزایش حضور آنها موجب رونق صنایع دستی بویژه ریزه کاری و منبت کاری میشود.
وی تاکید کرد: اگر بستری برای ارایه تولیدات هنر ریزه کاری و منبت کاری فراهم نشود شاهد نابودی این هنر در آینده نه چندان دور خواهیم بود.
این پیشکسوت منبت کاری با بیان اینکه نزدیک ۴۱ سال است که در زمینه هنرهای چوبی و صنایع دستی فعالیت دارم، ادامه داد: متولیان امر دانسته و نداسته در حال صدمه زدن هستند اگر توجه نکنیم آسیب زیادی به این هنر زده میشود و انگیزه فعالیت از هنرمندان گرفته خواهد شد در حالیکه همین هنر توانسته بود موجب اشتغال بسیاری از خانوادهها شود.
حیات این هنر همت ملی میطلبد
وی با بیان اینکه حیات دوباره این هنر همت ملی را میطلبد، گفت: باید شور و هیجان به این جامعه هنری تزریق شود زیرا در صورت بی نصیب بودن این جامعه از حمایت، فعالیتی صورت نگرفته و عرصه برای محصولات کاذب و بی ارزش خارجی باز میشود.
درویش زاده اضافه کرد: فعالان این هنر نیازمند حمایت مسوولان و متوایان امر هستند و باید مسیر فعالیت آنها هموار شود.
هنر استان ما کتابی ندارد
درویش زاده یادآور شد: هنر دست و صنایع دستی در این استان هنوز مکتوب نشده و کتابی ندارد تا نام، نشان و نوع فعالیت اساتید و بزرگان هنر که سالها زحمت کشیدهاند درآن ثبت شود و این باعث به فراموشی سپرده شدن هنر دست هنرمندان بعد از آنها میشود.
به وعده ها عمل نمیشود
دارنده مهر اصالت یونسکو ادامه داد: وعدههایی که داده شده برای حمایت از هنرمندان و کمک به آنها عملی نمیشود و این امر موجب نا امیدی جامعه هنری است چون وقتی به وعدهها عمل نشود انگیزه فعالیت از ما گرفته میشود.
به گزارش ایرنا، منبت کاری و ریزه کاری چوب از مهمترین صنایع دستی پر رونق ارومیه است که روش تولید آن براساس روکش کردن قطعات چوبی در طرحها و تولیدات بسیار متنوع و کاربردی با چوب گردو، سنجد، گلابی، سرو، صنوبر و تبریزی است.
از مهمترین آثار تولیدی این هنر میتوان انواع جعبههای چوبی دستمال کاغذی، شکلات خوری، وسایل تزیینی، صفحه شطرنج، عصا، میز غذاخوری و جعبه آرایش اشاره کرد.
آذربایجان غربی از دیرباز به دلیل بهره مندی از طبیعت بکر و داشتن درختان مختلف، مهد هنرهای چوب ایران بوده و آثار بی نظیر این هنر نه تنها زینت بخش خانههای مردم این استان و کشور بلکه خانههای مردم کشورهای همسایه شده است.
این هنر قدمتی ۴۰۰ ساله دارد و از شاخص ترین صنایع دستی آذربایجان غربی بشسمار میرود، همچنین در بین هنرهای ریزه کاری و منبت کاری سایر کشورها، در ردیف بالاتری قرار دارد.
نظر شما