به گزارش ایرنا، پروژه آبرسانی بلندمدت به همدان طرحی است که کارشناسان می گویند اجرای کامل آن بهترین، مناسب ترین و راهگشاترین راه حل برون رفت دیار الوند از خشکسالی است که با همت دولت سیزدهم این طرح پس از حدود ۱۸ سال رو به تکمیل شدن است؛ هم اینک آب به شبکه آبرسانی شهر متصل و میزان قطعی های شبکه به میزان قابل توجهی کاهش یافته است.
تیرماه ۱۳۸۳، رهبر معظم انقلاب اسلامی در سفر به همدان، حکم اجرای پروژه آبرسانی بلندمدت رودخانه تالوار (تلوار) به استان همدان را صادر کردند.
رودخانه ای که از کوههای شمال غربی استان همدان سرچشمه میگیرد و پس از گذر کوتاه از استان کردستان، وارد استان زنجان میشود و پس از آن به رود «قزل اوزن» در استان گیلان و دریای خزر میریزد.
نزیک به ۱۸ سال از آغاز عملیات اجرایی این طرح با صدور حکم رهبر انقلاب اسلامی میگذرد، اما هنوز این طرح به بهره برداری نرسیده است.
اکنون دولت سیزدهم کمر همت بسته و بهره برداری از این طرح را در اولویت کاری خود و وزارت نیرو قرار داده است؛ گره کوری که پنج دولت قبلی نتوانسته اند باز کنند، حالا به دستان دولت سیزدهم در حال گشودن است.
شخص رییس جمهور بارها پیگیر بهره برداری از این طرح و رسیدن آب آن به همدان است، مدیریت پروژه این طرح به قرارگاه خاتم الانبیا(ص) سپاه پاسداران انقلاب اسلامی سپرده شده است. پروژه ای که حالا مرحله نخست آن تکمیل شده و آب با پیمودن ۱۴۵ کیلومتر از طریق خط انتقال، در شبکه آبرسانی همدان جریان دارد.
تشریح آخرین وضعیت طرح آبرسانی
استاندار همدان در این زمینه و در یک گفت و گوی اختصاصی با خبرنگار ایرنا با اشاره به اینکه پروژه آبرسانی بلند مدت به همدان قرار بود در سال ۱۳۹۰ بهره برداری شود، افزود: با روی کار آمدن دولت سیزدهم اقدامات ارزشمندی برای تسریع در اجرای پروژه صورت گرفت و در طول پنج ماه گذشته اقدامات خوبی برای پیشبرد کار انجام شده است.
قاسمی فرزاد با اشاره به اینکه طرح آبرسانی به همدان مصوبه سفر رهبر معظم انقلاب اسلامی در سال ۱۳۸۳ به همدان است، اظهار داشت: در طول ۱۷ سال گذشته این طرح ۳۲ درصد پیشرفت فیزیکی داشته که با روی کار آمدن دولت سیزدهم مورد توجه قرار گرفت و در طول پنج ماه گذشته کار با سرعت اجرا و طرح آماده بهرهبرداری شد.
وی یادآور شد: تا سال ۱۴۰۰ نزدیک به ۵۴ میلیارد تومان اعتبار برای اجرای این پروژه پرداخت شده بود، در حالی که برای تکمیل کامل این طرح حدود سه هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز است.
قاسمی فرزاد ادامه داد: طرح آبرسانی به شهر همدان یکی از اقدامات موثر و پایدار برای رفع مشکل کم آبی است که این پروژه در طول سالهای گذشته بلاتکلیف بوده و پیشرفت بسیار کمی داشته است، از ابتدای فعالیت دولت سیزدهم این پروژه با پیگیری های جدی و حمایت های ویژه دولتمردان پیشرفت قابل توجهی داشته است چرا که اقدامی راهگشا و پایدار برای رفع مشکل کم آبی همدان است.
طرح آبرسانی بلندمدت و یا آبرسانی بین حوضه ای تالوار به همدان به طول ۱۴۰ کیلومتر است که با اجرای این طرح آب درازمدت ۱۲ شهر همدان، جورقان، مریانج، بهار، صالح آباد، لالجین، قهاوند، مهاجران، فامنین، کبودرآهنگ، گل تپه و شیرین سو و ۱۵۹ روستا و پایگاه هوایی شهید نوژه همدان تامین می شود.
اختصاص یک هزار میلیارد تومان برای شتاب بخشی پروژه
قاسمی فرزاد تصریح کرد: با پیگیریهای صورت گرفته و با دستور رییس جمهور، یک هزار میلیارد تومان اعتبار در ابتدای سال جاری به این پروژه اختصاص داده شد و اقدامات پیمانکار این پروژه شتاب لازم را گرفت.
وی با تاکید بر اینکه کاری که قرار بود در طول ۲ سال انجام شود، در کمتر از پنج ماه اجرایی شد، خاطرنشان کرد: طول خط انتقال این طرح ۱۴۵ کیلومتر، فاصله ایستگاه پمپاژ شماره یک تا ایستگاه شماره ۲ حدود پنج کیلومتر و از ایستگاه شماره ۲ تا شماره سه حدود ۲۳ کیلومتر است.
استاندار همدان ادامه داد: طول خط انتقال ایستگاه پمپاژ شماره سه تا مخزن کیتو نیز ۳۵ کیلومتر و از این ایستگاه تا مخزن مهاجران نیز ۶۲ کیلومتر است.
وی با اشاره به اینکه در مرحله نخست این طرح، ۶۰۰ لیتر در ثانیه آب به شبکه آبرسانی شهر همدان انتقال داده میشود، افزود: آب این پروژه از طریق خط تازه احداث شده "بایپس" به مخزن سد آبشینه و پس از آن به تصفیه خانه شهید بهشتی انتقال مییابد.
استاندار همدان اظهار داشت: خط بای پس(گذرگاه فرعی) این طرح به طول ۱۶ کیلومتر، به سرعت اجرا و وارد مدار بهره برداری شد که با افتتاح از این خط، میزان اعمال قطعیهای شبکه آبرسانی همدان به میزان قابل توجهی کاهش یافت.
پای پیمانکار خطاکار هم در میان است
وی تصریح کرد: پیمانکار پیشین این طرح که خلع ید شد، ۱۷ کیلومتر از خط پایانی را در سالهای گذشته به صورت ناقص اجرا و بدون انجام اتصالات در پنج نقطه، لوله ها را در زیر خاک مدفون کرده و کار را به شکل ناقص تحویل داده بود.
قاسمی فرزاد با بیان اینکه بخشی از تاخیر انتقال آب به همدان به خاطر همین اشکال بود که البته وزارت نیرو پیگیریهای حقوقی خود را در این زمینه انجام می دهد، ادامه داد: کارهای فنی و مهندسی این پروژه پیچیدگیهای خاص خود را داشت که با دانش مهندسان و متخصصان وزارت نیرو، در کمترین زمان ممکن مشکلات برطرف و پروژه اجرا شد.
وی با اشاره به اینکه بیشتر اشکالات برطرف شده است و خط در مرحله آزمایش به سر می برد و اکنون آب در آن جریان دارد، اظهار داشت: پروژهای که در طول ۱۸ سال گذشته بلاتکلیف رها شده بود، با وجود تمام مشکلات و تحریمها، با پیگیری های دولت سیزدهم به سرانجام رسیده است که نشان از عزم راسخ این دولت برای رفع چالش های اساسی مردم دارد.
استاندار همدان با بیان اینکه روند ساخت تصفیه خانه این طرح نیز ادامه دارد و مراحل پایانی ساخت را میگذراند، عنوان کرد: با وجود همه مشکلات، مسئولان شبانه روز پای کار هستند و شخص رییس جمهور، وزیر نیرو و معاونانش، مدیران آب منطقهای و آبفای استان کار را پیگیری میکنند.
وی ادامه داد: از دیگر اقدامات ارزشمند حوزه آبرسانی همدان می توان به تخصیص اعتبار برای ترمیم و بازسازی شبکه آبرسانی شهر، صدور مجوز حفر ۳۰ حلقه چاه پدافندی و اتصال شبکه آبرسانی ناحیه غربی و شرقی همدان اشاره کرد.
دولت سیزدهم میراث دار سهل انگاری گذشتگان
قاسمی فرزاد با اشاره به اینکه ترک فعل گذشتگان موجب تاخیر در بهره برداری این پروژه شده است، تصریح کرد: از شخص رییس جمهور که پیگیر اجرای این پروژه بود و وزیر نیرو که با یک کار جهادی، معاونان خود را برای اجرای سریع پروژه در همدان مستقر کرد، باید قدردانی کرد.
وی تاکید کرد: حق آبه استان از سد تالوار سالانه ۳۰ میلیون متر مکعب است که با بهره برداری از مرحله نخست این طرح سالانه ۱۵ میلیون متر مکعب آب به همدان میرسد.
به گزارش ایرنا، در پی کاهش جدی بارش ها و خشکسالی ناشی از آن، ذخیره آب سدهای استان همدان به ویژه سد اکباتان به عنوان منبع اصلی تامین آب شهر همدان بسیار کاهش یافته است و همین موضوع از اواخر مرداد ماه امسال موجب بروز مشکل و تنش آبی در شهر همدان و اعمال زمان بندی قطع شبکه در شهر شد.
در این مدت «علی اکبر محرابیان» وزیر نیرو ۲ بار به صورت سرزده به همدان سفر کرده است و در جریان این سفرها در بازدید از طرح آبرسانی به همدان و همچنین بررسی روند مسایل و مشکلات مرتبط با خشکسالی و تنش آبی بر تکمیل و بهره برداری از این طرح تاکید کرد.
احمد وحیدی وزیر کشور نیز در سفری یک روزه به استان روند اجرای طرح آبرسانی به همدان و خروج این شهر از وضعیت بحرانی را بررسی کرد.
سد تالوار با گنجایش ۵۰۰ میلیون متر مکعب در بخش چنگالماس شهرستان بیجار استان کردستان و در مجاورت مرز استانهای همدان و زنجان با هدف افزایش سطوح زیر کشت و تولید کشاورزی، توسعه صنایع وابسته به کشاورزی، اشتغالزایی و پیشگیری از مهاجرت بیرویه روستاییان، افزایش متوسط درآمد کشاورزان، ایجاد شرایط توسعه و رشد بخشهای مختلف اقتصادی و جلوگیری از سیل و مهار طغیان رود خانه تالوار ساخته شده است.
حق آبه استان همدان از این سد در ابتدا ۶۵ میلیون متر مکعب بوده که اکنون به ۱۶ میلیون متر مکعب رسیده است و آب مورد نیاز هفت هزار و ۵۰۰ هکتار از اراضی دشت خورخوره در شهرستان بیجار استان کردستان را هم تامین می کند.
سد تالوار از نوع خاکی با هسته رسی است و دارای ارتفاع از پی ۸۸ متر، طول تاج ۵۲۹ متر و عرض تاج ۱۲ متر بوده و با حجم کل۵۰۰ میلیون متر مکعب، سالانه ۲۲۶ میلیون متر مکعب آب را تنظیم میکند.
حوضه آبریز سد تالوار ۶ هزار و ۴۴۱ کیلومتر مربع است و میزان آورد متوسط رودخانه ۲۸۳ میلیون متر مکعب در سال و سیستم سرریز آن اوجی شکل آزاد است.
نظر شما