به گزارش خبرنگار ایرنا، علی محمد زنگانه بعدازظهر سه شنبه در حاشیه بازدید از کارگاه پروژه لایروبی خلیج گرگان در بندرترکمن اظهارداشت: برای حیات بخشیدن به خلیج گرگان ۱۶ اقدام در ستاد ملی تالاب های کشور ترسیم و تصویب شده است که رسوب برداری کانال ها، یکی از این اقدامات است.
استاندار گلستان افزود: به سبب جریانات آبی و توپوگرافی منطقه میزان رسوب در دهانه خلیج گرگان بسیار بیشتر از سایر مناطق خزر است و این امر لزوم استمرار عملیات لایروبی را دو چندان می کند.
وی گفت: آسیب به خلیج گرگان و خشک شدن احتمالی آن تهدیدی بسیار جدی برای استان های پیرامونی و حتی خراسان رضوی و شمالی محسوب می شود؛ این موضوع یک چالش ملی است که باید با نگاه ویژه به آن پرداخته شود.
زنگانه ادامه داد : به ثمر نشستن عملیات لایروبی علاوه بر آنکه حیات خلیج گرگان و زیستمندان آن را به همراه دارد موجب توسعه اکوتوریسم و گردشگری طبیعی در منطقه می شود .
وی گفت : یقیناً لایروبی و نجات بخشی خلیج گرگان باید منجر به توسعه طرحهای گردشگری شود و طرح گردشگری جزیره آشوراده با ۲۲ هکتار در داخل جزیره و ۱۳۸ هکتار در سایت پشتیبان بندرترکمن، باید از آن بهره مند شوند.
خلیج گرگان از لحاظ موقعیت جغرافیایی در جنوب شرقی دریای خزر و حوزه شهرستان های بندرترکمن، بندرگز، نوکنده و بهشهر از ۶۰ کیلومتر طول و حداکثر ۱۲ کیلومتر عرض برخوردار بوده و دارای امتداد شرقی - غربی است.
خلیج گرگان یکی از بزرگترین مخازن آب شیرین متصل به دریای خزر نیز هست و تداوم زندگی بسیاری از جانداران در بزرگترین دریاچه زمین به اتصال آن با دریا وابسته است.
این پهنه سالهاست که گرفتار چالشهایی از جمله کمبود آب برای تجدید حیات آبزیان، شکار بی رویه، لایروبی نکردن کانال های آبرسان، افزایش تعداد آب بندان و مزارع پرورش ماهی در بالا دست شده و این عوامل بر بحرانی شدن شرایط منطقه افزوده و ضرورت تلاش برای حل آن را جدی تر کرده است.
ثبت خلیج گرگان در سال ۱۳۵۴ به همراه تالاب میانکاله و لپو زاغمرز در استان مازندران به عنوان نخستین مجموعه تالاب بینالمللی جهان در فهرست تالابهای کنوانسیون رامسر ثابت کرد این خلیج و نواحی اطراف آن یک مجموعه ارزشمند زیست محیطی است که علاوه بر حفظ چرخه زیست دریای خزر در معیشت جوامع محلی اثرگذاری دارد.
پس از حضور آیت الله سید ابراهیم رییسی رییس جمهور در اسفند ماه ۱۴۰۰ در خلیج گرگان، وی دستور فوری آغاز لایروبی و رسوب برداری از کانال های سه گانه منطقه را صادر کرد و پس از مدت کوتاهی با هماهنگی سازمان بنادر و دریانوردی به عنوان مجری و قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا به عنوان پیمانکار، مرحله نخست این عملیات آغاز شده است.
نظر شما