مشاهدات روز چهارشنبه خبرنگار اعزامی خبرگزاری جمهوری اسلامی به خلیج گرگان حاکی است که این خوتکاها که بومیان منطقه به آن ( چهارتایی) میگویند وارد حوزه سرزمینی گلستان شدند.
از نکات جالب فرود این پرندگان زمستان گذران در خلیج گرگان، همجواری محل حضور این پرنده ها با مکان اجرای عملیات لایروبی خلیج گرگان در کانال آشور است.
خوتکاها در شمال جزیره آشوراده و در دماغه شرقی خلیج گرگان سکنی گزیده اند.
حضور خوتکاها حاکی از آن است که برخلاف برخی اظهارنظرها، عملیات لایروبی تاثیری بر متواری کردن یا به تاخیر انداختن ورود پرندگان نداشت.
کاکایی، باکلان، حواصیل خاکستری، اگر و سلیم از دیگر پرنده های ساکن در دماغه شرقی خلیج گرگان واقع در مجاور کانال آشور هستند.
فرود صدها قطعه انواع پرنده آبزی و کنار آبزی در خلیج گرگان همزمان با هفته نخست آخرین ماه تابستان نشان میدهد که سفره پرنعمت این زیستگاه آبی رو به ممات علاوه بر جوامع انسانی پیرامونی، تا آخرین لحظات برای حیات وحش و پرندگان گسترده است.
همه ساله با سرد شدن هوا در شمال سیبری، طیف گسترده ای از پرندگان مهاجر برای در امان ماندن از یخبندان مناطق سردسیر به سوی مناطق معتدلتر نظیر ایران مهاجرت می کنند که یکی از سرزمین های امن برای این پرندگان، زیستگاههای آبی شمال ایران نظیر میانکاله و خلیج گرگان است.
حضور پرندگان مهاجر آبزی و کنارآبزی و زمستانگذرانی دهها گونه پرنده کمیاب در پهنه آبی پیرامون جزیره آشوراده و خلیج گرگان، فرصت اجرای تورهای پرندهنگری را بهعنوان یک صنعت سبز و پردرآمد در این استان مهیا کرده است.
ثبت خلیج گرگان در سال ۱۳۵۴ به همراه تالاب میانکاله و لپوی زاغمرز در استان مازندران به عنوان نخستین مجموعه تالاب بینالمللی جهان در فهرست تالابهای کنوانسیون رامسر ثابت کرد این خلیج و نواحی اطراف آن یک مجموعه ارزشمند زیست محیطی حتی در دنیا است که علاوه بر حفظ چرخه زیست دریای خزر در معیشت جوامع محلی اثرگذاری مستقیم دارد.
استان گلستان به سبب دارا بودن مجموعه تالاب های آلماگل، آلاگل، آجیگل، اینچه، دانشمند، بیبیشیروان و تالاب ساحلی گمیشان، همه ساله میزبان صدها هزار نوع پرنده آبزی است.
خلیج گرگان از لحاظ اقتصادی و اکولوژیکی دارای اهمیت بوده و در تکثیر آبزیان، ماهیان استخوانی و غضروفی و جذب پرندگان مهاجر زمستانی نقش مهمی دارد.
پس از حضور آیت الله سید ابراهیم رییسی در اسفند ماه سال گذشته در خلیج گرگان، وی دستور فوری آغاز لایروبی و رسوب برداری از کانال های سه گانه منطقه را صادر کرد و پس از مدت کوتاهی با هماهنگی سازمان بنادر و دریانوردی به عنوان مجری و قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا به عنوان پیمانکار ، مرحله نخست این عملیات آغاز شده و در حال حاضر حدود ۵۰ دستگاه انواع تجهیزات فنی در منطقه مستقر است.
نظر شما