سهم ۳۰ درصدی نانو از پتنت‌های ثبت شده ایران در آمریکا تا یافتن تکه‌ای ۴ میلیارد ساله از پوسته زمین+فیلم

تهران- ایرنا- حوزه فناوری ایران و جهان در روزهای پایانی مرداد و هفته اول شهریور شاهد دستاوردهای زیادی از جمله سهم ۳۰ درصدی نانو از کل پتنت های ثبت شده ایران در آمریکا و اروپا و انتشار تصاویر تلسکوپ جیمزوب از مشتری بود.

به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا، تهیه اطلس نیازها و ظرفیت‌های فناوری کشور با کمک کارگزاران انتقال فناوری، ابلاغ آیین نامه تولید بار اول کالاهای فناورانه، راه اندازی دستگاه میکروسکوپ نیروی اتمی دانشگاه ملایر پس از ۱۲ سال، بهبود جایگاه جهانی ایران در شاخص‌های علم، فناوری و نوآوری تا دوربین دندانی فوق نازک با الهام از ساختار چشم حشرات دستاورد دانشمندان کره‌ای، ارتقا دوام باتری گوشی هوشمند با اپ جدید هوش مصنوعی و استفاده آزمایشی پرستاران از عینک هوشمند در معاینه بیماران از دیگر تازه های هفته اخیر فناوری ایران و جهان است.

سهم ۳۰ درصدی نانو از پتنت‌های ثبت شده ایران در آمریکا تا یافتن تکه‌ای ۴ میلیارد ساله از پوسته زمین

پیشرفت ۸۰ درصدی اجرای قانون جهش تولید دانش بنیان 

اجرایی سازی قانون جهش تولید دانش بنیان، در مسیر دستورات و وعده‌های رئیس جمهور، سند تحول دولت مردمی و قوانین بالادستی در حال اجرا است و تاکنون ۸۰ درصد اجرای این قانون در معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری پیشرفت داشته است.

یکسال از سپردن سکان اداره کشور به دولت سیزدهم می‌گذرد، دولتی که به ریاست آیت‌الله سید ابراهیم رئیسی و با شعار «دولت مردمی، ایران قوی» کار خود را آغاز کرد و به اذعان بسیاری از کارشناسان و ناظران، در تاریخ دولت‌های پس از انقلاب، هیچ دولتی به‌اندازه دولت سیزدهم و آیت‌الله رئیسی میراث‌دار مشکلات، ضعف‌ها و کاستی‌های برجای‌مانده از دولت پیش از خود نبوده.

در این گزارش به قانون جهش تولید دانش بنیان در دولت سیزدهم و میزان پیشرفت اجرای این قانون خواهیم پرداخت، قانونی که اگر به صورت صحیح اجرا شود، بسیاری از نابسامانی های حوزه زیست بوم نوآوری و فناوری کشور مرتفع خواهد شد.

سهم ۳۰ درصدی نانو از پتنت‌های ثبت شده ایران در آمریکا تا یافتن تکه‌ای ۴ میلیارد ساله از پوسته زمین

سهم ۳۰ درصدی نانو از کل پتنت‌های ثبت شده ایران در آمریکا و اروپا

«گزارش عملکرد سند گسترش کاربرد فناوری نانو ایران در سال ۱۴۰۰» ارزش دلاری حجم فروش نانو ایران را در سال ۱۳۹۹ برابر با ۵۵۳ میلیون دلار نشان می دهد و حدود ۳۰ درصد از کل پتنت‌های ثبت شده ایران در ادارات ثبت پتنت آمریکا و اروپا در حوزه نانو بوده است.

«گزارش عملکرد سند گسترش کاربرد فناوری نانو ایران در سال ۱۴۰۰» منتشر شد. این گزارش به اطلاع‌رسانی اقدامات صورت گرفته در خصوص برنامه‌های سند گسترش کاربرد فناوری نانو (مصوب هیات‌وزیران) و تشریح عملکرد ستاد ویژه توسعه فناوری نانو در قالب پنج فصل پرداخته است.

در فصل نخست، وضعیت دستیابی به اهداف کلان پیشرفت فناوری نانو در کشور بیان شده است. بر این اساس، در سال ۲۰۲۱ میلادی، ۱۲۱۹۹ مقاله مرتبط با فناوری نانو توسط محققان ایرانی در پایگاه استنادی WOS نمایه شده است که این تعداد، معادل ۵/۴۱ درصد از کل مقالات نانو منتشرشده در این سال است. این سهم از انتشار مقالات نانو، ایران را همانند سال گذشته، در رتبه چهارم دنیا قرار داده است.

در فصل دوم از این گزارش، به تشریح عملکرد برنامه‌های کلان، عملیاتی و اقدامات اجرایی فناوری نانو پرداخته شده است. در این فصل، اقدامات مختلف صورت گرفته در راستای هشت برنامه کلان گزارش شده است؛ ترویج و آموزش عمومی فناوری نانو یکی از هشت برنامه است، در این برنامه به تشریح اقدامات صورت گرفته در راستای ترویج دانش‌آموزی، ترویج دانشجویی و ترویج صنعتی فناوری نانو در کنار فعالیت‌های رسانه‌ای ستاد نانو پرداخته شده است.

فصل سوم این گزارش به تشریح برنامه‌ها و اقدامات صورت گرفته در راستای سیاست‌گذاری پیشرفت فناوری نانو و ارزیابی برنامه‌ها و نهادها در سال ۱۴۰۰ اختصاص دارد. بر اساس گزارشی که در این فصل ارائه شده، ستاد نانو، عهده‌دار راهبری و ارزیابی دستگاه‌های اجرایی در راستای اجرای سند گسترش کاربرد فناوری نانو است. همچنین، ستاد نانو به پایش و مستندسازی وضعیت اجرای سند گسترش کاربرد فناوری نانو از طریق تدوین و انتشار گزارش‌های مختلف پرداخته است و در کنار آن، توسعه شبکه رصد نانو، پایش و ارزیابی شاخص‌های پیشرفت فناوری نانو، پیمایش حجم بازار محصولات نانو ساخت ایران و مدیریت فناوری اطلاعات و دانش فرایندهای توسعه فناوری نانو را در دستور کار قرار داده است.

در فصل چهارم گزارش، به اقدامات ۱۳ وزارتخانه و سازمان دولتی در راستای مأموریت‌هایی که برای این دستگاه‌ها در سند گسترش کاربرد فناوری نانو مشخص شده، اشاره شده است. در نهایت، فصل پنجم گزارش، به ارزیابی شاخص‌ها و گزارش تأمین مالی برنامه پیشرفت فناوری نانو ایران اختصاص یافته است.

«گزارش عملکرد سند گسترش کاربرد فناوری نانو ایران در سال ۱۴۰۰» در پنج فصل و در ۳۰۷ صفحه تنظیم شده است.

تهیه اطلس نیازها و ظرفیت‌های فناوری کشور با کمک کارگزاران انتقال فناوری 

رییس مرکز تعاملات بین‌المللی علم و فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری گفت: اطلس نیازها و ظرفیت‌های فناوری کشور با کمک کارگزاران انتقال فناوری که در زمینه شناسایی و مطالعه جامع نیازها و دستاوردها در حوزه‌های فناوری‌های پیشرفته اشراف دارند، تهیه می‌شود.

ساماندهی و تسهیل فرآیند انتقال فناوری به کشور و جذب سرمایه برای اجرای پروژه‌های پژوهشی یکی از ماموریت‌های کارگزاران فناوری است.

مهدی قلعه‌نوی رییس مرکز تعاملات بین‌المللی علم و فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری درباره فعالیت کارگزاران انتقال فناوری، اظهارداشت: کارگزاران انتقال فناوری بازیگرانی از زیست‌ بوم فناوری و نوآوری هستند که می‌توانند جذب سرمایه داخلی و خارجی، انتقال فناوری به کشور در حوزه‌های مورد نیاز و احصاء نیازهای فناوری کشور در حوزه‌های مختلف برای ساماندهی فرآیند جذب و انتقال فناوری به کشور را محقق کنند.

وی افزود: این افراد در کنار شناسایی نیازهای فناورانه به تسهیل فرآیند اجرایی‌سازی پروژهش‌های انتقال فناوری به کشور کمک می‌کنند. کارگزاران انتقال فناوری قرار است در زمینه شناسایی و مطالعه جامع نیازها و دستاوردهای فناوری کشور در حوزه‌های فناوری‌های پیشرفته جهت تولید اطلس نیازها و ظرفیت‌های فناوری کشور، شناسایی منابع و مراکز خارجی متمایل به انتقال فناوری، مشارکت در فرآیند انتقال فناوری شرکت‌های دانش‌بنیان، مشارکت و تامین سرمایه برای فناوری‌های ارایه شده از طرف‌های خارجی و شناسایی و جذب متخصصان و کارآفرینان خارجی برای انتقال دانش فنی به شرکت‌های دانش‌بنیان داخلی به مرکز تعاملات بین‌المللی علم و فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری کمک کنند.

سهم ۳۰ درصدی نانو از پتنت‌های ثبت شده ایران در آمریکا تا یافتن تکه‌ای ۴ میلیارد ساله از پوسته زمین

ابلاغ آیین نامه تولید بارِ اول کالاهای فناورانه

معاون علمی و فناوری رییس جمهوری در هفته گذشته از ابلاغ آیین نامه تولید بار اول کالاهای فناورانه گفت که بر اساس برآوردهای انجام شده در صورت موفقیت طرح‌های ارایه شده در زمینه تولید بار اول محصولات فناورانه، سالانه بیش از ۴۵۰ میلیون دلار صرفه‌جویی ارزی حاصل از عدم واردات اقلام بومی‌سازی شده برای کشور حاصل می شود.

سورنا ستاری در گفت و گویی به شکل‌گیری کارگروه تولید بار اول محصولات فناورانه و تصویب این برنامه در قانون جهش تولید دانش بنیان افزود: برنامه تولید بار اول کالاهای فناورانه و در قالب ماده ۱۰ قانون جهش تولید دانش بنیان به تصویب مجلس و شورای نگهبان رسیده است و آیین نامه اجرایی آن نیز به تصویب دولت رسیده و ابلاغ شده است.

وی خاطرنشان کرد: این کارگروه به منظور مقابله با تحریم‌های حوزه محصولات فناورانه، با عضویت نمایندگان معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و وزارت صنعت، معدن و تجارت، در شهریور ۱۳۹۸ تشکیل شده است، در صورت تأیید کارگروه فوق الذکر، برای عقد قرارداد با شرکت‌های دانش‌بنیان به منظور تولید بار اول اقلام فناورانه تحریمی و راهبردی، الزامی به برگزاری مناقصه نیست و معامله مورد نظر بدون انجام تشریفات قانون و مقررات برگزاری مناقصات قابل انجام است. سقف هر قرارداد برای حوزه انرژی ۵ هزار میلیارد ریال و برای سایر حوزه‌ها ۲ هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال است.

سهم ۳۰ درصدی نانو از پتنت‌های ثبت شده ایران در آمریکا تا یافتن تکه‌ای ۴ میلیارد ساله از پوسته زمین

راه اندازی دستگاه میکروسکوپ نیروی اتمی دانشگاه ملایر پس از ۱۲ سال 

رئیس دانشگاه ملی ملایر از راه‌اندازی دستگاه میکروسکوپ نیروی اتمی این دانشگاه پس از ۱۲ سال وقفه، خبر داد و گفت: این اقدام بزرگ با استفاده از توان و تخصص یکی از دانش‌آموختگان ملایر در رشته دکترای فیزیک این دانشگاه انجام شد.

این دستگاه سال ۲۰۰۹ از آلمان خریداری و سال ۲۰۱۰ وارد ایران شد که به دلیل تحریم‌ها و نبود نیروی متخصص، ۱۲ سال راه‌اندازی نشده بود، بررسی ریخت‌شناسی سطوح مختلف در ابعاد اتمی به وسیله مدهای تماسی و غیرتماسی، بررسی ویژگی‌های سطوح مغناطیسی با استفاده از مد MFM، مدکلوین پراب (KPM)، نیروهای الکترواستاتیکی (EFM) و اندازه‌گیری‌های الکتریکی ( C-AFM) را از جمله ویژگی‌های این دستگاه  است.

تکنولوژی پیشرفته این دستگاه در میکروکنترلرها، میکرو موتورها، پیچ‌های نانومتری، لیزر و پیزو الکتریک‌های پیشرفته، پردازندهای قوی، خلاصه نمی‌شود، بلکه نرم‌افزار قدرتمند آن از ویژگی‌های دیگر این دستگاه است،  ارزش کنونی دستگاه میکروسکوپ نیروی اتمی ۲۰ میلیارد تومان است که نمونه آن در کشور وجود ندارد و با اندکی ریسک و اعتماد به توان جوانان دانش‌آموخته همین دانشگاه راه‌اندازی شد.

سهم ۳۰ درصدی نانو از پتنت‌های ثبت شده ایران در آمریکا تا یافتن تکه‌ای ۴ میلیارد ساله از پوسته زمین

بهبود جایگاه جهانی ایران در شاخص‌های علم، فناوری و نوآوری

جایگاه ایران در بیشتر شاخص‌های جهانی در سال ۲۰۲۱ میلادی بر پایه گزارش «نمای ۲۰۲۱» بهبود یافته است، پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران در تازه‌ترین اثر خود با عنوان «نمای ۲۰۲۱: جایگاه علم، فناوری، و نوآوری ایران در جهان در سال ۲۰۲۱ میلادی» به پایش و گزارش جایگاه جهانی ایران در کلیدی‌ترین شاخص‌های علم، فناوری، و نوآوری پرداخته است.

این اثر با بهره‌برداری از داده‌های سامانه «جایگاه علم، فناوری، و نوآوری ایران در جهان (نما)» (NEMA.IRANDOC.AC.IR) تنظیم شده است. بر پایه گزارش «نمای ۲۰۲۱»، جایگاه ایران در بیشتر شاخص‌های جهانی در سال ۲۰۲۱ میلادی بهبود یافته است.

بر پایه داده‌های «نما»، در سال ۲۰۲۱ میلادی، شمار مؤسسه‌های آموزش عالی ایران در بیشتر نظام‌های فراگیر رتبه‌بندی جهانی افزایش یافته است (تایمز: ۵۸ مؤسسه؛ شانگهای: ۱۱ مؤسسه؛ کیو. اس. : شش مؤسسه؛ یورپ: ۵۹ مؤسسه؛ لایدن: ۳۶ مؤسسه؛ یومالتی ـ رنک: ۳۰ مؤسسه؛ تایوان: ۱۲ مؤسسه؛ یو. اس. نیوز: ۴۴ مؤسسه؛ سکیمگو: ۱۶۱ مؤسسه؛ راوند: ۱۲ مؤسسه؛ و گرین‌متریک: ۴۲ مؤسسه).

افزون بر این، شمار مؤسسه‌های آموزش عالی ایران در نظام‌های موضوعی رتبه‌بندی نیز افزایش یافته و برخی از این مؤسسه‌ها در میان ۱۰۰ مؤسسه و حتی ۱۰ مؤسسه برتر جهان هستند.

سهم ۳۰ درصدی نانو از پتنت‌های ثبت شده ایران در آمریکا تا یافتن تکه‌ای ۴ میلیارد ساله از پوسته زمین

بومی‌سازی خدمات پیشرفته آنالیز تغییر شکل سازه در صنعت نفت و گاز

یک شرکت دانش بنیان با حمایت صندوق نوآوری و شکوفایی موفق به بومی‌سازی خدمات آنالیز مودال و تغییر شکل سازه برای کاهش ارتعاشات سازه های ثابت و دوار در صنایع نفت، گاز و پتروشیمی شد.

میلاد علیدادی مدیرعامل شرکت ارتعاشات نوآوران پایش درباره خدمات دانش‌بنیانی گفت: خدمات ما از جنس دانش‌بنیان است و خدمات خیلی خاص را در زمینه آنالیز مودال و تغییر شکل سازه به صنایع نفت و گاز و پتروشیمی ارایه می‌دهیم.

وی درباره خدمات کاهش ارتعاشات سازه که از سوی این شرکت تولید و روانه بازار شده است، گفت: این محصول خدماتی است که بدون نیاز به مدل‌سازی و با پردازش تصویر می‌تواند سازه‌ها و ماشین‌های تحت بارهای دینامیکی را آنالیز حرکتی کرده و پس از بررسی رفتار واقعی سازه و ماشین با توجه به درک صحیح از حرکت آن نسبت به ارایه طرح تقویتی و اصلاح ساختاری سازه اقدام کند.  

به گفته این فناور، آنالیز مودال در طراحی و بهینه‌سازی سیستم‌های دینامیکی سازه مانند استراکچر تجهیزات دوار و ثابت، هواپیما، پل‌های کابلی، صنایع خودروسازی، ساخت توربین‌ها و... به‌کار می‌رود. در صنایع گوناگون مانند نفت و گاز، فولاد، سیمان و ... بسیاری از تجهیزات با گذشت زمان بر اثر بارهای خستگی دچار پدیده رزونانس می‌شوند که با تحلیل آنالیز مودال و تغییر شکل سازه می‌توان این مشکلات را رفع کرد و هزینه‌های تعمیرات و نگهداری را در صنایع به طور قابل توجهی کاهش داد.  

سهم ۳۰ درصدی نانو از پتنت‌های ثبت شده ایران در آمریکا تا یافتن تکه‌ای ۴ میلیارد ساله از پوسته زمین

انتشار تصاویر بی‌سابقه از سیاره مشتری 

دانشمندان تصاویر جدید ثبت شده توسط جدیدترین و بزرگترین تلسکوپ فضایی جهان از بزرگترین سیاره منظومه خورشیدی را منتشر کردند.

تلسکوپ فضایی جیمز وب این عکس‌ها را در ماه ژوییه  گرفت و مناظر بی‌سابقه‌ای از نورهای شمالی و جنوبی و غبار قطبی چرخنده این سیاره را ثبت کرد.   «لکه سرخ بزرگ» سیاره مشتری که توفانی بزرگ با قدرت بلعیدن سیاره زمین است، در این تصاویر به روشنی در کنار توفان‌های بی‌شمار کوچک‌تری مشخص است.

یک تصویر واید – فیلد بطور خاص هیجان انگیز است و حلقه‌های کم‌نور پیرامون سیاره و نیز دو قمر کوچک را در برابر پس زمینه‌ای از کهکشان‌ها نشان می‌دهد. «ایمکی دی پاتر» ستاره‌شناس دانشگاه کالیفرنیا و از دست‌اندرکاران رصدهای فضایی گفت: در گذشته هیچ گاه مشتری را این گونه ندیده بودیم. این تصاویر بسیار اعجاب‌انگیز است.

سهم ۳۰ درصدی نانو از پتنت‌های ثبت شده ایران در آمریکا تا یافتن تکه‌ای ۴ میلیارد ساله از پوسته زمین

ساخت دوربین دندان‌پزشکی فوق نازک با الهام از ساختار چشم حشرات

پژوهشگران کره‌جنوبی موفق شدند با الهام از چشم حشرات، دوربین فوق نازک جدیدی طراحی کنند که مشکلات بیماران در هنگام معاینه دهان را از بین می‌برد. آنها امیدوار هستند از این دوربین در گوشی‌های هوشمند و هواپیماهای بدون سرنشین نیز استفاده شود.

فناوری عکاسی دندانپزشکی معمولی، محدودیت‌هایی در استفاده از ابزارهای نامناسب مانند آینه و جمع‌کننده گونه دارد. دندانپزشکان برای بررسی سلامت دندان نیاز به تصاویر اولیه آن از زوایای مختلف مانند باکال راست/ چپ و اکلوزال فک بالا/ فک پایین دارند.

هنگامی که دندانپزشکان قصد دارند این تصاویر را از بیمار بگیرند موجب ناراحتی بیماران می‌شوند زیرا دندانپزشک باید آینه‌ای را در دهان بیمار بگذارد تا تصویر دندان منعکس‌شده را از طریق دوربین دستی ثبت کند.

یک دوربین فشرده داخل‌دهانی می‌تواند این مشکل را حل کند و دندان‌ها را اسکن کند، به هر حال به دلیل عمق میدان محدود و میدان دید، دستگاه معمولی محدودیت‌هایی در تصویربرداری از نزدیک برای مشاهده پوسیدگی دندان با جزییات و تصویربرداری با زاویه باز برای ثبت کل آرایش دندان‌ها دارد.

سهم ۳۰ درصدی نانو از پتنت‌های ثبت شده ایران در آمریکا تا یافتن تکه‌ای ۴ میلیارد ساله از پوسته زمین

ارتقای دوام باتری گوشی هوشمند با اپ جدید هوش مصنوعی 

یک نوآوری پیشرو در زمینه هوش مصنوعی در اختیار شرکت‌های بزرگ فناوری قرار خواهد گرفت که بطور بالقوه می‌تواند دوام باتری گوشی‌های هوشمند را تا ۳۰ درصد ارتقا داده و مصرف برق را پایین بیاورد.

این نوآوری مهم توسط دانشگاه «ایسکس» (Essex) ابداع و در یک اپ (app‌) موسوم به «بهینه‌ساز انرژی» (EOptomizer) به کار گرفته شده است. این اپ برای پژوهشگران و طراحان تخصصی و نیز شرکت‌های تولیدی بزرگ مانند نوکیا و هوآوی به نمایش گذاشته خواهد شد.

پیش‌بینی شده است که این اپ در صنعت به کار برده خواهد شد و از طریق تمدید طول عمر کالاهای مصرفی، به کاهش انتشار گازهای آلاینده کمک خواهد کرد.  اپ یادشده این کار را از طریق استفاده از نرم‌افزار برای بالا بردن کارآیی باتری‌ها در گوشی‌ها، تبلت‌ها، خودروها، یخچال‌های هوشمند و لپ‌تاپ‌ها انجام می‌دهد و از این طریق زمان لازم برای تعویض باتری‌ها را به تعویق می‌اندازد.

این نرم‌افزار توسط کارکنان سابق سامسونگ، مایکروسافت و «اچ‌سی‌ال تکنولوژی» تهیه شده و از هوش مصنوعی برای بهینه‌سازی عملکرد تراشه‌ها، تولید گرما و کارآیی استفاده می‌کند.

سهم ۳۰ درصدی نانو از پتنت‌های ثبت شده ایران در آمریکا تا یافتن تکه‌ای ۴ میلیارد ساله از پوسته زمین

استفاده آزمایشی پرستاران از عینک هوشمند در معاینه بیماران

اداره سلامت ملی انگلیس با اجرای یک طرح آزمایشی در شرق این کشور از عینک‌های هوشمند واقعیت مجازی برای کاهش کارهای اداری معاینه بیماران استفاده می‌کند.

«سرویس سلامت ملی» انگلیس (NHS) که نهادی با اعتبارات دولتی است اعلام کرد که عینک‌های واقعیت مجازی با تبدیل مستقیم اطلاعات معاینه بیمار به سوابق الکترونیک، کارهای وقت‌گیر اداری را برای پرستاران کاهش خواهد داد.

مطابق این طرح، پرستاران در معاینه حضوری بیماران در منازل از عینک‌های هوشمند با فناوری بالا استفاده می‌کنند تا در زمان صرفه‌جویی کنند. این اقدام بخشی از یک طرح آزمایشی در شرق انگلیس است که سرویس ملی سلامت به تازگی از آن خبر داده است.

سهم ۳۰ درصدی نانو از پتنت‌های ثبت شده ایران در آمریکا تا یافتن تکه‌ای ۴ میلیارد ساله از پوسته زمین

ممنوعیت فیلترهای زیبایی توسط شرکت «متا» 

تحقیقات درباره فرهنگ زیبایی‌شناسی در فضای مجازی حاکی است که پلتفرم‌های تصویری مانند اینستاگرام به سرعت در حال محدود کردن معیارهای زیبایی هستند و تاثیرات زیانباری بر سلامت روان کاربران می گذارند.

شرکت «متا» فیلترهای مشوق جراحی پلاستیک را ممنوع کرد اما تقاضای گسترده برای تقویت زیبایی در رسانه‌های اجتماعی موضوع را پیچیده کرده است.  شرکت فیسبوک در اکتبر ۲۰۲۱ تغییر گسترده‌ای را در کار خود اعلام کرد و نامش را نیز به «متا» تغییر داد تا تمرکز کارش را بر واقعیت مجازی و پُربار شده از طریق مفهومی آینده‌نگرانه‌ای از اینترنت به نام «متاورس» قرار دهد.

در حقیقت این راهبرد به طور تدریجی از سال‌ها پیش و با کمک یک محصول روی اینستالگرام در حال شکل گرفتن بود. فیلترهای چهره که گوش حیوانات خانگی را به تصویر اضافه می‌کند یا موجب بزرگ‌تر شدن لب‌ها می‌شود، از ویژگی‌های یک زیرساخت پیچیده فنی برای واقعیت پربارشده و واقعیت مجازی است که این شرکت که مالکیت اینستاگرام و واتساپ را در اختیار دارد، برای حمایت چنین افکت‌هایی ایجاد کرده است.

سهم ۳۰ درصدی نانو از پتنت‌های ثبت شده ایران در آمریکا تا یافتن تکه‌ای ۴ میلیارد ساله از پوسته زمین

چرا گرما خواب‌آلودمان می‌کند؟

در برخی از نقاط جهان، در روزهای گرم تابستان، خواب نیمروز و تعطیلی مشاغل در گرم‌ترین ساعات روز یک هنجار فرهنگی به‌شمار می‌رود. یافته‌های پژوهشگران حاکی از این است که به جز فرهنگ، زیست‌شناسی نیز در این موضوع نقش دارد.

دما بر رفتارهای انسان، از غذاخوردن و سطح فعالیت‌ها گرفته تا چرخه خواب و بیداری، تأثیر می‌گذارد. ممکن است در تابستان سخت‌تر به خواب برویم و در صبح‌های سرد، دیرتر از خواب بیدار شویم اما ارتباط بین نورون‌های حسی و نورون‌هایی که این چرخه را کنترل می‌کنند، به طور کامل درک نشده است.

عصب‌زیست‌شناسان دانشگاه نورث‌وسترن در ایالات متحده آمریکا، مقاله‌ای در مجله زیست‌شناسی کنونی (Current Biology) منتشر کرده‌اند که حاکی از این است که تغییرات دما، تأثیر شدیدی بر رفتار انسان‌ها و حیوانات دارد و به حیوانات نشانه‌ای می‌دهد مبنی‌بر اینکه زمان سازگاری با فصول در حال تغییر است. تأثیر دما بر خواب ممکن است بسیار شدید باشد؛ به طوری که برخی از حیوانات تصمیم می‌گیرند یک فصل کامل بخوابند مانند خواب زمستانی خرس‌ها. اما مدارهای مغزی خاصی که واسطه تعامل میان دما و مراکز خواب هستند، ناشناخته اند.

سهم ۳۰ درصدی نانو از پتنت‌های ثبت شده ایران در آمریکا تا یافتن تکه‌ای ۴ میلیارد ساله از پوسته زمین

کشف ماده شیمیایی مسئول طاسی مردان 

 پژوهشگران می‌گویند یک ماده شیمیایی مسئول طاسی مردان است که آن را شناسایی کرده‌اند. آنها همچنین با مطالعه روی سلول‌های بنیادی فولیکول مو، معتقدند که نوعی پروتئین باعث تولید مجدد فولیکول مو می‌شود؛ بنابراین قصد دارند از این یافته برای رشد موها و تسریع در بهبود زخم‌ها استفاده کنند.

بر اساس مطالعات جدید، احتمالاً یک ماده شیمیایی مسئول طاس‌شدن یا نشدن افراد است، پژوهشگران دانشگاه کالیفرنیا در ایالات متحده آمریکا، دریافتند که فقط یک ماده شیمیایی مسئول تقسیم فولیکول‌های مو و مردن آن‌ها است.

در انگلستان، تقریباً دو نفر از هر سه مرد، دچار الگوی طاسی مردانه خواهند شد. مطالعات گواه آن است که کشف ماده شیمیایی احتمالاً نه فقط طاسی را درمان می‌کند، بلکه در نهایت بهبود زخم‌ را نیز سرعت می‌بخشد.

حاصل این پژوهش در مجله بیوفیزیکال چاپ شد. کیکسان وانگ (Qixuan Wang)، یکی از پژوهشگران، اظهار کرد: در داستان‌های علمی‌تخیلی، جراحات شخصیت‌ها به‌ سرعت بهبود می‌یابد؛ به نظر می‌رسد که به لطف سلول‌های بنیادی می‌توانیم شاهد این اتفاق باشیم.

سهم ۳۰ درصدی نانو از پتنت‌های ثبت شده ایران در آمریکا تا یافتن تکه‌ای ۴ میلیارد ساله از پوسته زمین

زندگی گیاه انگلی بر پشت حشره قربانی 

تصویر یک نمونه خاص از یک گیاه قارچی انگلی در حال رشد کردن و بیرون آمدن از بدن یک حشره قربانی، دانشمندان را شگفت‌زده کرد؛ تصویری که در دومین دوره رقابت‌های نشریه علمی «بی ام سی اکولوژی» رتبه اول را از آن خود کرد.

 کشف یک گیاه قارچی کنترل کننده ذهن موسوم به «زامبی» شاید خیلی موجب خوشحالی نباشد اما یک عکس از این گیاه در حال کشتن حشره قربانی خود، شور و هیجان جامعه علمی را به دنبال داشته است.  این عکس خیره‌کننده در رقابت عکاسی در مسابقات نشریه «بی ام سی اکولوژی» در سال جاری با کنار زدن تصاویر دیگری از طبیعت برنده شد.

«روبرتو گارسیا – روا» از دانشگاه والنسیا این تصویر فوق‌العاده را از یک گیاه قارچی انگلی در حال بیرون آمدن از بدن یک حشره، ثبت کرده است.

محققان می‌گویند این گیاه قارچی خاص در واقع جسم و ذهن حشره قربانی خود را تسخیر می‌کند.  این گیاه حشره قربانی خود را مجبور می‌کند به مکان‌هایی برود که برای رشد گیاه بهتر است و بعدا از بدن حشره خارج می‌شود و به دنبال قربانی بعدی می‌رود.

گارسیا-روا گفت: این تصویر نشان دهنده نبردی است که با هزاران سال تکامل شکل گرفته است. تخم (بذر) این گیاه موسوم به «زامبی» وارد استخوان‌بندی خارجی و ذهن حشره شده و آن را وادار به نقل مکان به جایی می‌کند که برای رشد گیاه مناسب‌تر است. این عکس شبیه چیزی است که از داستان علمی-تخیلی بیرون آمده باشد که بطور همزمان مرگ و زندگی را نشان می‌دهند: مرگ حشره به زندگی گیاه قارچی حیات می‌دهند.

سهم ۳۰ درصدی نانو از پتنت‌های ثبت شده ایران در آمریکا تا یافتن تکه‌ای ۴ میلیارد ساله از پوسته زمین

پرتاب تجهیزات علمی جدید به فضا با یک موشک ژرفاسنج

 سازمان ملی هوانوردی و فضایی آمریکا (ناسا) تجهیزات علمی جدید را برای مأموریت‌های آینده با پرتاب یک موشک ژرفاسنج از مرکز پرواز والوپس در ایالت ویرجینیا، در آمریکا آزمایش می‌کند.

ین سازمان قرار است در قالب ماموریتی تحت عنوان اسپید دِمون (SpEED Demon)،  ماموریت نمایشی الکترودینامیک لایه‌های باریک با چگالی الکترونی بالا، ابزارهای دقیقی را با موشک ژرفاسنج پرتاب کند.

ابزارهایی که قبلاً در مأموریت‌های دیگر با موشک‌های ژرفاسنج پرتاب‌ شده‌اند، هم جدا از ابزارهای جدید پرتاب خواهند شد. کیفیت ابزارهای اسپید دِمون بر اساس نتایج این پرتاب بهبود خواهد یافت و سپس در تابستان ۲۰۲۴، از آب‌سنگ حلقوی کواجالین در جمهوری جزایر مارشال و احتمالاً با بسیاری دیگر از موشک‌های ژرفاسنج پرتاب خواهند شد.

این ابزارها از موشک ژرفاسنج تریِر مالموت که ارتفاع آن ۴۰ فوت (۱۹۲/۱۲ متر) است بین ساعت ۹ بعدازظهر ۲۲ آگوست (۳۱ مرداد) در منطقه زمانی شرقی و ساعت یک قبل‌ازظهر ۲۳ آگوست (اول شهریور) پرتاب خواهند شد. پرتاب پشتیبان از ۲۳ تا ۲۷ آگوست (اول تا پنجم شهریور) انجام خواهد شد.

سهم ۳۰ درصدی نانو از پتنت‌های ثبت شده ایران در آمریکا تا یافتن تکه‌ای ۴ میلیارد ساله از پوسته زمین

کشف تکه‌ای ۴ میلیارد ساله از پوسته زمین 

یک تحقیق جدید حاکی است که یک قطعه چهار میلیارد ساله از پوسته زمین به اندازه کل مساحت کشور ایرلند در زیر منطقه غرب استرالیا قرار دارد.

این قطعه از پوسته زمین از جمله قدیمی‌ترین‌ها روی زمین است هر چند که قدیمی‌ترین مورد نیست. قدیمی‌ترین تکه از پوسته زمین مربوط به سنگ‌های سپر کانادا (Canadian Shield) در سواحل شرقی خلیج هادسون است که سابقه آن ۴.۳ میلیارد سال پیش تعیین شده است (سیاره زمین ۴.۵۴ میلیارد سال سابقه دارد).

از آنجا که پوسته زمین بطور پیوسته تحت فشار طبقات زمین شناسی دچار تغییر می‌شود، بخش زیادی از سطح سنگی زمین در مدت یکی دو میلیارد سال گذشته شکل گرفته است.

«ماکسیملیان درولنر» از دست اندرکاران این تحقیق می‌گوید: با این حال قدیمی‌ترین پوسته‌ای که کشف شده است همانند قطعه جدید کشف شده در غرب استرالیا، حدود چهار میلیارد سال سابقه دارد. این مساله حاکی است که در آن دوره از تاریخ زمین تحولات خاصی روی داده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha