ساختارها و امکانات شهرهای کشور از دید بسیاری دیگر پاسخگوی نیازهای زنان امروز جامعه ما نیست. از این منظر، غلبه نگاه مردانه در تدوین برنامههای شهری خود را در محیط عمومی زندگی و فضای شهری نشان میدهد.
افزایش حضور و پررنگتر شدن نقش زنان در جامعه در قیاس با گذشته، فضا و بسترهایی متناسب با شرایط جدید را میطلبد. امروزه جبران کمتوجهی به نیازهای زنان در محیطهای شهری از الزامات توسعه اجتماعی قلمداد میشود.
نیاز به چارهجویی برای رفع محدودیتها و ارتقای وضعیت زنان، ایده «شهر دوستدار زنان» را پدید آورده است؛ ایدهای که هدف از آن فراهمآوردن فضا و امکاناتی است که فعالیت و زندگی زنان در فضای شهری را تسهیل کند.
شهرداری تهران به عنوان نهاد مدیریت پایتخت، باید الگویی شایسته از استقرار مولفههای دوستداری زنان در شهر ارایه دهد؛ الگویی که از سوی شهرها و مناطق دیگر میتواند قابل پیادهسازی باشد و بتواند وضعیت شهرهای دیگر را هم برای حضور زنان متناسب کند.
پژوهشگر ایرنا در این زمینه با «سوده نجفی» عضو هیات رئیسه شورای اسلامی شهر تهران به گفتوگو پرداخته است. در ادامه مشروح این مصاحبه را میخوانیم؛
عضو هیات رئیسه شورای شهر تهران: سه ماموریت مهم توانمندسازی زنان، اختصاص فضاهای مدیریتی به آنان و ایجاد فرصتهای برابر برای همه زنان شهر به اداره کل بانوان شهرداری محولشده است
نقش و هویت زنان را در شهرداری تهران به رسمیت میشناسیم
نقش تاثیرگذار زنان در رشد و ترقی جوامع همواره باید مورد توجه مدیران در سطوح مختلف ملی و شهری قرار گیرد. زنان نه تنها نیمی از جامعه را تشکیل میدهند، بلکه تمام جامعه را پرورش میدهند، چرا که مردان هم در دامان زنان رشد میکنند و وارد اجتماع میشوند.
بنابراین شورای شهر تهران به عنوان نهاد تصمیمگیر و سیاستگذار بر شهرداری پایتخت، وظیفه خود میداند برای توجه به هویت و توانمندیهای زنان نخبه، فعال و کارآفرین، سیاستهای لازم را اتخاذ و خواستار اجرای آن شود.
ساختاری برای ارتقای نقش زنان از سطح جامعه تا مدیریت
مدیریت شهری به نوبه خود همواره توجهی خاص و اهتمامی ویژه به جایگاه زنان داشته است. در سالهای اخیر این توجه در توسعه و ایجاد زیرساختهای فرهنگی، اجتماعی، ورزشی و آموزشی مختص بانوان در سطح شهر نمود بیشتری داشته است.
در همین راستا در معاونت اجتماعی شهرداری تهران، سه ماموریت مهم توانمندسازی زنان شهر تهران، اختصاص فضاهای مدیریتی به زنان در شهرداری و ایجاد فرصتهای برابر برای همه زنان شهر به اداره کل بانوان شهرداری محولشده است.
اداره کل بانوان شهرداری تهران وظیفه دارد فضای تعاملاجتماعی با رویکرد خانواده محوری را ایجاد کند. رفع فضاهای بیدفاع شهری برای امنیت بانوان و مادران دارای کودک و مناسبسازی ورزشگاهها و بوستانها برای آنان نمونههایی از ایجاد فضای تعامل اجتماعی در شهر است.
سوده نجفی: در مجموعههای شهربانو و بوستان ویژه بانوان به چهار جنبه سلامت روحی، جسمی، اجتماعی و معنوی که در کمیته سلامت مطرح شده، توجه شده است
پارکهای ویژه بانوان و مجموعههای «شهربانو»؛ دستاورد نگاه حمایتی شهرداری تهران به بانوان
احداث پارکهای ویژه بانوان و همچنین اختصاص قسمتی از فضای پارکها برای مادر و کودک و همچنین راهاندازی مجموعههای شهربانو که استقبال بینظیری هم از آن شده است از جمله اقدامات شهرداری تهران است که نشان از توجه و اهتمام ویژه به جایگاه بانوان دارد.
در بازدیدی که به تازگی از شهربانو واقع در بوستان ولایت در منطقه ۱۹داشتم از نزدیک شاهد فعالیتهای این مکان آموزشی فرهنگی و اجتماعی و استقبال بانوان از این مجموعه بودم.
گالریهای هنری و آموزشی، ارائه خدمات مشاوره و روانشناسی، سالنهای مد و لباس، پیست دوچرخه سواری، استخر روباز، فضاهای بازی کودک و … از مواردی هستند که در شهربانو به آن توجه ویژه شده است.
در مجموعههای شهربانو و بوستان ویژه بانوان به چهار جنبه سلامت روحی، جسمی، اجتماعی و معنوی که در کمیته سلامت مطرح شده، توجه شده است.
کارآفرینی در حوزه زنان؛ زمینهساز رشد و توسعه شهر
کارآفرینی در حوزه زنان با رویکرد ایجاد اشتغال و کاهش آسیبهای اجتماعی میتواند نقش مهمی در رشد و توسعه شهر داشته باشد.
از همین رو سعی کردم با زنان فعال و کارآفرین و نخبه مناطق در «دوشنبههای کار آفرینی» نشست رو در رو داشته باشم، در جریان مشکلات و خواستههای آنان قرار بگیرم و سعی میکنم تا جایی که امکان دارد در احصاء نیازهایشان با توجه به نقش تسهیلگری شهرداری مطالبه داشته باشم.
نظر شما