به گزارش ایرنا، یوگا به عنوان یکی از مکاتب ذهنی و فکری شرق به مجموعهای از حرکات نرمشی و ذهنی در قالب ورزش گفته میشود که علاوه بر سلامت جسم به آرامش درون و کنترل ذهنی افراد نیز کمک میکند.
با اینکه خیلی از مردم، تاریخ شکل گیری یوگا را در هند جستجو میکنند، اما بررسیهای علمی نشان داده که این ورزش در ایران قدمت چهار هزار ساله داشته و بین اقوام آریایی نیز مرسوم بوده است.
صحبت از یوگا در این برهه زمانی چندان عجیب و غریب نیست و تقریبا از تمامی گروههای سنی مردان و زنان به این رشته ورزشی علاقه مند هستند، اما همچنان این ورزش نتوانسته در محافل رسمی خود را به خوبی معرفی کند.
قزوین یکی از استانهای مطرح کشور در حوزه تمرینات یوگا است و تقریبا ۵۰۰ نفر به صورت رسمی در این رشته ورزشی فعالیت دارند.
برای آشنایی بیشتر با این رشته ورزشی در استان قزوین به سراغ مسئول کمیته یوگای ورزشهای همگانی استان قزوین رفتیم، مریم الهامی نژاد متولد ۱۳۴۴ در استان اصفهان و ساکن قزوین است؛ وی مسئول کمیته یوگای کارگری هیات ورزشهای کارگری استان و همچنین اولین موسس باشگاه تخصصی یوگا در قزوین می باشد.
او در ادامه به سوالات خبرنگار ایرنا پاسخ میدهد:
ایرنا. لطفا در مورد رشته ورزشی یوگا کمی توضیح دهید که ریشه این ورزش از کجاست؟
در مورد ریشه و منشا این ورزش، ابهاماتی وجود دارد؛ ولی در کتابهای مرجع یوگا گفته شده که این ورزش در ایران قدمت چهار تا پنج هزار ساله دارد؛ در چغازنبیل، تپه مردگان جیرفت و در قسمتهایی از هند یوگا رواج داشته داشته ولی نمیتوان به طور دقیق آن را متعلق به ایران، هند یا بخشی از خاورمیانه دانست.
به همین دلیل باید بسنده کنیم که این رشته ورزشی بسیار قدیمی بوده و قدمت طولانی دارد.
ایرنا. این رشته ورزشی در ایران و استان قزوین از چه زمانی آغاز به کار کرده است؟
از سال ۱۳۸۰ حدودا در ایران به شکل سازمان یافته درآمد؛ نخست در حد کمیته یوگا بود و سپس به انجمن یوگا تبدیل شد و در آینده تبدیل به فدراسیون میشود؛ البته قبل از سال ۱۳۸۰ نیز از دهه ۵۰ و ۶۰ در ایران فعال بوده ولی فعالیت سازمان یافتهای نداشته است.
فعالیت این ورزش در قزوین نیز به طور رسمی از سال ۱۳۸۶ شروع شده که تمامی فعالیتهای آن تا قبل از این سال غیرسازمانی ارزیابی میشود.
ایرنا. آیا یوگا هیات دارد؟ از نظر ساختاری زیر نظر کدام نهاد فعالیت میکند؟
خیر این رشته ورزشی فاقد هیات است و به عنوان یکی از کمیتههای ورزشی در زیرمجموعه هیأت ورزشهای همگانی فعالیت دارد.
حدود ۴۰۰ تا ۵۰۰ ورزشکار یوگا در قزوین دارای بیمه ورزشی هستند.
ایرنا. یوگا در قزوین چه تعداد ورزشکار دارای بیمه دارد؟ آیا در شهرستانهای دیگر استان قزوین فعال است؟
حدود ۴۰۰ تا ۵۰۰ ورزشکار یوگا در قزوین دارای بیمه ورزشی هستند و هم در مرکز استان و نیز در تعدادی از شهرستانهای قزوین ورزشکارانی را به خود اختصاص داده است.
ایرنا. آیا یوگا در نزد افکار عمومی با استقبال همراه بوده است؟ این رشته را موفق می دانید یا خیر؟ توضیح دهید:
بله در افکار عمومی بسیار مورد استقبال قرار گرفته است؛ به عقیده من این رشته ورزشی بسیار موفق بوده و هر روز بر تعداد آن افزوده میشود؛ تا جایی که در روز جهانی یوگا مصادف با ۳۱ خرداد ماه در شهرها، شهرستانها و استانهای ایران از ساعت هفت تا هشت صبح جمعیتی حدود ۱۳ هزار نفر در این مناسبت شرکت میکنند و همه با هم ورزش یوگا را انجام میدهند.
بررسی و شواهد موجود نشان میدهد که ورزش یوگا نسبت به ۲۰ سال قبل که در ایران آغاز شد، خیلی متفاوت شده و با رشد خوبی همراه بوده است.
ایرنا. به نظر شما علت اهمیت این ورزش چیست و چرا مردم به سمت یوگا گرایش پیدا میکنند؟
دلیل اینکه طرفداران بسیار زیادی پیدا کرده به خاطر این است که هم به جنبه فیزیکی میپردازد، هم جنبه تنفسی دارد و هم جنبه ذهنی و آرام بخش که به فرد ورزشکار نوعی احساس راحتی و آرامش میبخشد؛ در حال حاضر پزشکان به بیماران با دردهای مفاصل، استخوانها، عضله یا حتی افسردگی، ام اس و دیگر بیماریها توصیه میکنند که ورزش یوگا انجام دهند، البته این ورزش در کنار درمان طبیعی موثرتر است.
ورزش یوگا به سیستمهای عرفان، بودیسم و هندوییسم هیچ ارتباطی ندارد/طبق اطلاعیه اخیری که انجمن ورزشی یوگای ایران منتشر کرده، هر نوع کلاسی در قالب یوگای خنده ممنوعیت قانونی دارد.
ایرنا. آیا این رشته ورزشی با عرفان هندو در ارتباط است؟
خیر - ورزش یوگا به سیستمهای عرفان، بودیسم و هندوییسم هیچ ارتباطی ندارد و اصلاً در ایران چیزی به نام عرفان هند به ورزش یوگا وارد نشده است؛ این رشته ورزشی کاملا به صورت علمی انجام میشود.
ایرنا. خیلی از شهروندان در مورد یوگای خنده سوال میکنند، آیا این عنوان زیرنظر یوگای استان فعالیت میکند؟
این رشته هیچ نوع ارتباطی با ورزش یوگا ندارد و طبق اطلاعیه اخیری که انجمن ورزشی یوگای ایران منتشر کرده، هر نوع کلاسی در قالب یوگای خنده ممنوعیت قانونی دارد و هیچ نوع وابستگی به کلاس و ورزش یوگا ندارد.
ایرنا. آیا فعالان ورزش یوگا در استان قزوین توانستهاند در مسابقات و رویدادهای بین المللی شرکت کنند؟
بله - در مسابقات استانی و کشوری حضور داشتیم؛ در بخش زنان و مردان؛ همچنین در همه سنین کودکان، نوجوانان، جوانان، بزرگسالان، میانسالان و پیشکسوتان توانستیم شاهد کسب مقام اول تا سوم باشیم.
حرف پایانی شما با مخاطبان ایرنا:
این رشته ورزشی به خوبی توانسته در استان قزوین بدون ورود به محافل رسانهای و رسمی، رشد و توسعه داشته باشد که نیازمند فرهنگسازی بیشتر از سوی اصحاب رسانه است.
نظر شما