داستان حفظ منابع آبی فارس در عصر خشکسالی و وجود ۳۰ هزار حلقه چاه غیرمجاز

شیراز-ایرنا-مسئولان فارس در روزهای آغازین فصل داغ تابستان ۱۴۰۱ برای حفاظت از منابع آبی این استان و ضرورت توجه به این مهم به شور نشستند و از وجود ۳۰ هزار حلقه چاه غیرمجاز در این استان خبردادند که در صورت پر کردن این چاه‌ها بسیاری از مشکلات کنونی کم آبی در فارس حل خواهد شد.

به گزارش خبرنگار ایرنا، شورای حفاظت از منابع آب استان فارس چهارشنبه و در پانزدهمین روز از فصل تابستان ۱۴۰۱ به ریاست استاندار فارس و با حضور مدیران ارشد دستگاه‌های اجرائی این استان برگزار شد.

خبری از بارندگی تا اواخر پائیز آینده نیست

در ابتدای این نشست گزارشی از وضعیت بارندگی‌های پیش رو توسط کارشناسان اداره‌کل هواشناسی این استان ارئه شد که شنیدن این اطلاعات اغلب حاضرین در این جلسه را درخصوص وضعیت کم آبی تابستان پیش رو نگران کرد.

براساس این گزارشات در فصل کنونی خبری از بارندگی در سطح این استان نیست و هوا نیز هر هفته بین ۱ تا ۲ درجه گرمتر خواهد شد.

افزایش مینی موم دمای هوا در روزهای اخیر در سطح این استان که گفته شد طی ۳۰ سال اخیر بی سابقه بوده ازجمله مطالب مهم ارایه شده از سوی نمایندگان اداره کل هواشناسی استان فارس در این جلسه بود.

معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری فارس بعد از ارایه این گزارش گفت: براساس این اطلاعات پیش بینی می شود که تا پایان آذرماه ۱۴۰۱ خبری از بارندگی در این استان نیست.

محمود رضایی افزود: پیش بینی های سازمان هواشناسی باید مبنای تصمیم گیری های مسئولان فارس در این حوزه باشد.

ساز و کار سازگاری با کم آبی فارس چیست؟

دستور کار دوم این جلسه بررسی ساز و کار سازگاری با کم آبی استان فارس بود که در این بخش سهم دستگاه‌های اجرایی مختلف به تفکیک هر دستگاه گزارش شد.

صرفه جویی و نصب کنتورهای هوشمند یکی از مهمترین ساز و کارهای سازگاری با کم آبی این استان عنوان شد.

استاندار فارس در این باره گفت: طی ۱۰ سال گذشته تنها ۱۵ هزار حلقه چاه این استان به کنتور هوشمند مجهز شده است.

تجهیز چاه‌های آب فارس به کنتور هوشمند براساس روال کنونی ۴ دهه به طول خواهد انجامید

محمدهادی ایمانیه با بیان اینکه ۵۴ هزار حلقه چاه در سطح این استان وجود دارد که به کنتور هوشمند مجهز نشده،افزود: باتوجه به روال گذشته برای تجهیز این تعداد چاه به کنتور هوشمند ۴ دهه فرصت نیاز است که اصلا این رویه درست نیست.

داستان حفظ منابع آبی فارس در عصر خشکسالی و وجود ۳۰ هزار حلقه چاه غیرمجاز
ضرب الاجل ۲ ساله برای تجهیز همه چاه‌ها به کنتور هوشمند

وی با تعیین ضرب الاجل ۲ ساله برای تجهیز تمامی چاه های استان به کنتور هوشمند اظهار داشت: براساس قانون باید ۳۰ درصد سهم نصب کنتور هوشمند توسط مالکین تامین و مابقی نیز در سطح این استان از محل تسهیلات کم بهره تبصره ماده ۱۸ و مسئولیت اجتماعی و کمک های بلاعوض تامین خواهد شد.

استاندار فارس ادامه داد: حدود ۲ هزار میلیارد تومان از محل تبصره ۱۸ در اختیار استان است که امسال بین ۱۰۰ تا ۲۰۰ میلیارد تومان آن برای نصب کنتورهای هوشمند اختصاص خواهد یافت.

وی با بیان اینکه نصب هر کنتور هوشمند حدود ۲۵ میلیون تومان هزینه دارد،اضافه کرد: برای ساخت این کنتورها با صنایع الکترونیک شیراز رایزنی خواهد شد تا این تجهیزات با قیمت کمتر در سطح استان تامین شود.

ایمانیه تاکید کرد: حداکثر طی ۲ سال آینده باید کار تجهیز چاه های آب استان به کنتور هوشمند به اتمام برسد و اولویت شروع کار نیز با شهرستان‌هایی که مشکلات کم آبی بیشتری دارند و یا در مجاورت تالاب های استان قرار دارند.

وی با بیان اینکه برای این اقدام از کمک کمیته امداد و سایر دستگاه‌های حمایتی نیز استفاده خواهد شد، اظهار داشت: با توجه به انجام این میزان حمایت و کمک برای نصب کنتور هوشمند کشاورزانی که اقدام به نصب این کنتورها نکنند از تمامی خدمات و حمایت های دولتی محروم خواهند شد.

در این نشست همچنین عنوان شد که حدود ۸ هزار چاه آب دولتی نیز در استان وجود دارد که استاندار فارس بر تجهیز این چاه ها ظرف مدت ۶ ماه آینده به کنتور هوشمند تاکید کرد.

چاه‌هایی که پر و دوباره حفر شدند

در ادامه این نشست کارشناسان و مسئولان وزارت نیز و آب و فاضلاب در فارس به ارایه گزارشی از وضعیت چاه های غیرمجاز در این استان پرداخته و اعلام کردند که در سال ۱۴۰۰ هزار و ۵۴۷ و در سال جاری ۱۶۴ چاه غیرمجاز در استان فارس پر شده است.

در این بخش استاندار فارس از گزارش دهندگان خواست که اگر اطلاعاتی درباره چاه های پر شده ای که مجددا حفر شده ارایه کنند که اعلام شد اغلب این چاه ها جز در محدوده سد درودزن مجددا حفر نشده اما از سال گذشته تاکنون حدود ۴۰۰ حلقه چاه غیرمجاز پرشده در منطقه درودزن مجددا حفر شده است.

کارشناسان آب و فاضلاب فارس همچنین اعلام کردند که ۷۵ تیم گشت زنی و بازرسی در سطح این استان تشکیل شده که کار رصد و جلوگیری از حفر چاه های غیرمجاز را انجام می دهند.

داستان حفظ منابع آبی فارس در عصر خشکسالی و وجود ۳۰ هزار حلقه چاه غیرمجاز

استاندار فارس در ادامه گفت: ۳۰ هزار حلقه چاه غیرمجاز در سطح این استان وجود دارد که مقرر است هرساله ۱۵ درصد از این تعداد پر شود.

ایمانیه اظهار داشت: در سطح استان بیش از ۹۰ هزار چاه وجود دارد که یک سوم این چاه‌ها غیرمجاز است.

وی ادامه داد: به تمامی فرمانداران استان ابلاغ شده که ظرف ۱۰ سال باید پرنده چاه های غیرمجاز این استان بسته شود زیرا در حفظ منابع آبی فارس، جلوگیری از فعالیت چاه های غیرمجاز اصلی بسیار مهمی است.

استاندار فارس توضیح داد: براساس بررسی های انجام شده بطور متوسط حدود ۳ لیتر آب در هر ثانیه از هر چاه غیرمجاز در استان برداشت می شود که در سال عدد بزرگی معادل ۱ میلیارد مترمکعب را شامل می شود و با پر کردن این چاه ها بخش زیادی از مشکلات کم آبی استان بر طرف خواهد شد.

وی با تاکید بر اینکه باید وظیفه همه دستگاه ها در سطح شهرستان های استان در خصوص پر کردن چاه های غیرمجاز مشخص شود،گفت: سیاست های تشویقی و تنبیهی در این زمینه تدوین شود.

ایمانیه اظهار داشت: برای اقشار ضعیف جامعه و کشاورزان نیز باید شغلی جایگزین ایجاد و بعد اقدام به پرکردن چاه غیرمجاز آنها کرد.

رضایی،معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری فارس نیز در ادامه بر انجام توافق اجتماعی در هر شهرستان با کشاورزان برای پرکردن چاه های غیرمجاز تاکید کرد.

از ابتدای سال ۱۴۰۴ استفاده شهرداری‌ها از آب چاه و سد ممنوع شد

به تاکید استاندار فارس در بخش پایانی این شورا طرحی به تصویب رسید که براساس آن از ابتدای سال ۱۴۰۱ استفاده شهرداری های با جمعیت شهری بالای ۵۰ هزار نفر و صنایع و معادن از آب چاه و سد برای آبیاری فضای سبز در استان فارس ممنوع شد.

بر این اساس باید زیرساخت مورد نیاز آبیاری فضای سبز شهرهای بیش از ۵۰ هزار نفر جمعیت و آب مصرفی و مورد نیاز صنایع و معادن از حدود ۳ سال آینده با استفاده از پساب فاضلاب یا آب انتقالی از خلیج فارس فراهم شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha