به گزارش ایرنا، کوربین در این نشست با اشاره به اینکه توافق هستهای میان ایران گروه ۱+۵ منعقد شد تصریح کرد که این یک سند بینالمللی بود که دونالد ترامپ گمان کرد توافق دوجانبه است و میتواند از آن خارج شود. وی با بیان این نکته نتیجهگیری کرد که عامل وضع موجود و اخلال در اجرای برجام، تصمیم رئیس جمهوری سابق آمریکاست.
رهبر سابق حزب کارگر انگلیس ابراز امیدواری کرد که مذاکرات دوحه میان ایران، دولت جو بایدن و اتحادیه اروپا منجر به ازسرگیری اجرای برجام شود، زیرا به گفته او گزینهای دیگری وجود ندارد.
وی با اشاره به زرادخانههای مملو از کلاهکهای هستهای رژیم صهیونیستی و برنامه عربستان سعودی برای توسعه توانمندیهای هستهای این کشور افزود که با این وضع، امیدوار است «ایران هرگز به سلاح هستهای دست پیدا نکند اما نباید فراموش کنیم ما هم دارای سلاح هسته ای هستیم و دولت قصد دارد تا زرادخانههای این کشور را افزایش دهد. لذا ما در یک جایگاه اخلاقی مناسبی قرار نداریم که بخواهیم کسی به سمت توسعه سلاح هستهای نرود.»
کوربین سپس به تاریخ روابط انگلیس و ایران، از جمله نقش لندن در شکلگیری کودتای ۲۸ مرداد که به گفته او کمتر در این کشور مورد توجه قرار میگیرد اشاره و تصریح کرد هنگامی که درباره برنامه هسته ای ایران در این کشور بحث میشود باید تاریخ روابط دو کشور را مد نظر قرار داد.
وی با اشاره به اهمیت رفع تحریمهایی که به تعبیر رهبر سابق حزب کارگر فشار قابل توجهی را بر مردم ایران وارد کرده است، بر لزوم رویکرد دیپلماسی در قبال تهرانن تاکید و تصریح کرد که ازسرگیری اجرای برجام منجر به برقراری ثبات در منطقه خواهد شد.
پیشنهاد گفتوگو درباره برنامه هستهای ایران از سوی رابرت جنریک یکی از اعضای ارشد حزب حاکم محافظهکار مطرح شد و در جریان نشست امروز نمایندگان طرفدار رژیم صهیونیستی که عموما از سوی گروهک تروریستی منافقین هم حمایت مالی میشوند اظهاراتی را علیه فعالیتهای ایران هستهای و تبعات ازسرگیری اجرای برجام مطرح کردند.
برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) پس از ۱۳ سال مذاکرات بینالمللی فشرده، در تاریخ ۲۳ تیرماه ۱۳۹۴ (۱۴ ژوئیه ۲۰۱۵) منعقد شد. برجام یک هفته بعد با قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد تأیید و به عنوان ضمیمه الف به قطعنامه مذکور پیوست شد.
اما پس از ورود دونالد ترامپ به کاخ سفید در ژانویه ۲۰۱۷ (دی ماه ۱۳۹۵) و پس از چند اقدام مقدماتی، نهایتاً با اتخاذ مواضع مغایر برجام، با خروج یکجانبه و غیرقانونی آمریکا از این توافق در ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۷ (۸ می ۲۰۱۸)، در دو مرحله تحریمهای ثانویه آن علیه ایران بازگردانده شد.
اجرای نامتوازنِ برجام از یک طرف و فشارهای ناشی از اعمال و تشدید تحریمهای یکجانبه آمریکا از طرف دیگر، باعث شد تا یکسال پس از خروج آمریکا از برجام، نهایتاً در تاریخ ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۸ (۸ می ۲۰۱۹) شورایعالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران تصمیماتی در راستای متوقف کردن گام به گام اجرای اقدامات داوطلبانه تعهدات هستهای با اعطای فرصتهای ۶۰ روزه به دیپلماسی، اتخاذ کند.
دولت جو بایدن که مدعی رویکرد دیپلماسی در قبال ایران و تلاش برای بازگشت به برجام است، نه تنها گامی در جهت نشان دادن حسن نیت خود برنداشته که در راستای سیاست های شکست خورده فشار حداکثری دولت دونالد ترامپ حرکت کرده و تحریمها علیه ایران را افزایش داده است.
هشت دور مذاکرات فشرده میان میان نمایندگان ایران و گروه ۱+۴ در وین، اسفند ماه گذشته به مرحلهای رسید که اکنون موفقیت و یا شکست گفتوگوها صرفا به تصمیمات سیاسی آمریکا به عنوان مقصر وضع موجود بستگی دارد. اگر واشنگتن تصمیمات لازمی را که به آن آگاه است اتخاذ کند میتوان چند موضوع باقیمانده را حل کرد و ظرف چند روز به توافق نهایی رسید.
نظر شما