به گزارش ایرنا از مرکز رسانه قوه قضاییه، همایش سراسری قوه قضاییه با حضور حجت الاسلام و المسلمین غلامحسین محسنی اژهای رئیس قوه قضاییه، آیت الله سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهور، محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی و اعضای شورای عالی قوه قضاییه، دادستانها و رؤسای دادگستریهای سراسر کشور در سالن اجلاس سران برگزار شد.
معاون اول قوه قضاییه در ابتدای این همایش گفت: دستیابی به آرمان مقدس در قوه قضاییه نیازمند تشریک مساعی و تعامل هر سه قوه و مجاهدتهای توام با همدلی است.
حجت الاسلام و المسلمین محمد مصدق تصریح کرد: قوه قضاییه بدون یاری دولت و مجلس نمیتواند نقش راهبردی خود را برای رسیدن به آرمانهای انقلاب ایفا کند، از این جهت این گردهمایی فرصت مغتنمی برای تعامل سه قوه و هم افزایی است.
معاون اول قوه قضاییه اظهارداشت: اکنون ریاست دستگاه قضا برعهده شخصیتی است که چهار دهه از عمر خویش را در دستگاه قضا سپری کرده و مشکلات دستگاه عدلیه با تدابیر وی حل شدنی است.
انقلاب اسلامی بدون اتکا به شرق و غرب پیروز شد
حجت الاسلام و المسلمین غلامحسین محسنی اژهای رئیس قوه قضاییه در همایش سراسری قوه قضاییه اظهارداشت: در حالی که جهان بین دو قدرت شرق و غرب مادی تقسیم شده بود، کسی گمان نمیبرد یک نهضت دینی بتواند بدون وام گرفتن و بدون اتکا به شرق و غرب پیروز شود.
رئیس قوه قضاییه گفت: در مخیله برخی افراد هم خطور نمی کرد که چنین اتفاقی در عصر حاضر محقق شود. خداوند عنایت کرد و به دست یک بنده صالح خود و به دست امت دین باور انقلاب عظیمی را با وجود دشمنان و مستکبران به پیروزی رساند.
محسنی اژهای با بیان اینکه مردم یکپارچه و یک دل با پیروی از مقتدای خود از امام دیروز و امام امروز بر همه نقشههای دشمن پیروز شدند، افزود: امام و امت توانستند با پیوند وسیع یک الگوی حکمرانی به نام مردم سالاری دینی ارائه دهند.
رئیس قوه قضاییه اظهارداشت: اگر مردم بدانند کارگزاران نظام برای آنها، برای تحقق عدالت، عدالت اجتماعی و فراهم کردن بستر برای رشد دنیا و آخرت آنها تلاش میکنند، تردید نکنید که مردم پشت سر کارگزاران نظام خواهند بود.
محسنی اژهای ادامه داد: با انقلاب عظیمی که در ایران به وقوع پیوست و با تحولی که در اندیشه بسیاری از مردم جهان ایجاد شد، نه تنها کنگره کاخ ستمگران و مستکبران فروریخت بلکه به دنیا ثابت شد که میتوان با اتکاء به خدا، بدون اتکاء به شرق و غرب و با دست به ظاهر خالی اما پر از معنویت در مقابل همه قدرت استکباری و فرعونی شرق و غرب ایستاد و کاخ آنها را ویران کرد.
رئیس عدلیه با اشاره به اقدامات و اهداف دشمنان طی بیش از ۴۰ سال گذشته گفت: دشمنان ما در این چهار دهه نتوانستهاند الگوی جدید مذهبی و دینی مردم را تحمل کنند و با وجود فعالیتها و اقداماتی که دارند، شاهد هستند که نظام ما هر روز قویتر و پویاتر رو به جلو حرکت میکند.
قاضیالقضات با بیان اینکه جنگ نظامی داخلی و خارجی، تحریم اقتصادی و تبلیغات بنگاههای تبلغاتی دشمن نتوانسته انقلاب و امت ما را متوقف کند، گفت: دشمن امروز با اقدامات ترکیبی، موذیانه و مزدورانه خود به دنبال تغییر اراده و الگوی مردم است و به زعم باطل خود، دین و باور مردم را نشانه رفته است.
رئیس عدلیه افزود: دشمن امروز آنچه را که با جنگ، تحریم اقتصادی و پمپاژ دروغ و نفاق به دست نیاورده، میخواهد با تضعیف ایمان، تضعیف اخلاق و ارزشهای اسلامی، هدف گرفتن اراده مردم و ایجاد و القای یأس در جوانان و ناامید کردن آنها نسبت به آینده، به دست آورد.
رئیس دستگاه قضا با بیان اینکه امروز امام ملت و کشور ما را راهبری و هدایتگری میکند، گفت: امروز امام این امت به نیابت از حضرت بقیهالله الاعظم(عج) سخن میگوید و هدایت و راهبری میکند و مردم متدین کشور ما نیز با تمام وجود پشت سر امام خود ایستادهاند.
رئیس عدلیه افزود: امروز کارگزاران و مسئولان نظام و قوای سهگانه و نیروهای مسلح، با وحدت، یکپارچگی و همدلی در مقابل این ترفندهای دشمن ایستادهاند.
محسنی اژهای اظهار داشت: اگر با اتکاء به خداوند برای مردم خالصانه خدمت کنیم، دلها را تسخیر میکنیم و وقتی دلهای مردم تسخیر شود، میتوان از همه مشکلات عبور کرد.
گسترش عدالت اجتماعی، مقابله با فساد و تبعیض اکسیر خنثیسازی توطئههای دشمن
رئیس قوه قضاییه تصریح کرد: آنچه اکسیر خنثیسازی اقدامات ترکیبی و توطئههای دشمن است، توجه به بسط و گسترش عدالت اجتماعی و مقابله با فساد و تبعیض است.
رئیس عدلیه اظهارداشت: اگر مردم ما بدانند که کارگزاران نظام برای تحقق عدالت اجتماعی و فراهم کردن بستر رشد دنیا و آخرت آنها تلاش میکنند تردید نکنید که با تمام وجود از مسئولان و کارگزاران نظام حمایت و پشتیبانی میکنند.
رئیس دستگاه قضا با اشاره به شخصیت وارسته، انقلابی و دلسوز رئیس جمهور، گفت: امروز قوه قضاییه وظیفه خود میداند که با تمام توان به قوه مجریه کمک کند؛ امروز بار سنگینی بر دوش دولت است و همه وظیفه داریم که با تلاش و مساعدت یکدیگر این بار را با هم برداریم.
رئیس قوه قضاییه همچنین تصریح کرد: قوه قضاییه تشریک مساعی با مجلس انقلابی را برای تدوین و وضع قوانین متناسب با اقتضائات روز و قوانین متناسب با خنثیسازی توطئههای دشمن و قوانین همراستا با خدمت به مردم، وظیفه و تکلیف خود میداند.
رئیس دستگاه قضا همچنین بر نقش و مسئولیت قوه قضاییه در حفظ و ارتقاء امنیت و آرامش مردم و جامعه در نتیجه همکاری و تعامل با دستگاهها و نیروهای امنیتی، نظامی و انتظامی اشاره کرد.
محسنی اژهای گفت: باور دارم چنانچه قوه قضاییه از لحاظ عده و عُده و تجهیز نیروی انسانی و اداری و امکاناتی تقویت شود، دولت و مجلس نیز از این امر منتفع میشوند.
وی تصریح کرد: تقویت قوه قضاییه سبب میشود این قوه با توان بیشتری در جهت گسترش عدالت و کمک به دولت گام بردارد و دستگاه قضایی با تقویت شدن میتواند حمایت بیشتری از ناحیه مردم برای نظام به دست آورد.
رئیس عدلیه خاطرنشان کرد: قوه قضاییه در نتیجه تقویت شدن میتواند با اهتمام و توان بیشتری در راستای نظارت بر حُسن اجرای قوانین مصوب مجلس گام بردارد.
محسنی اژهای در بخش پایانی همایش سراسری سالانه دستگاه قضا، ضمن گرامیداشت مجدد هفته قوه قضاییه و قدردانی از همه مدیران، روسای کل دادگستری، دادستانها، مدیران صف و ستاد و همه کارکنان مجموعههای قضایی از قضات تا کارمندان گفت: چنانچه باور داشته باشیم میخواهیم به تحقق و گسترش عدالت که یکی از منویات همه انبیاء و اولیاء الهی است کمک کنیم، باید جایگاه، منزلت و ارزش کار خود را بدانیم.
رئیس قوه قضاییه ادامه داد: چنانچه ارزش و جایگاه کار ستاندن حق مظلوم از ظالم و صدور و اجرای یک حکم بر اساس عدالت را درک کنیم، مشکلات، محدودیتها و سختیها برای ما آسان خواهد شد.
رئیس قوه قضاییه گفت: اگر کار در دستگاه قضا را صرفا به عنوان یک شغل نگاه کنیم یک نوع خدمترسانی ارائه میدهیم و چنانچه با نگاه کمک به هدف انبیاء الهی که تحقق و گسترش عدالت و کسب رضایت خداوند متعال است به کار خود بنگریم، شکل دیگری از خدمترسانی را ارائه خواهیم داد.
رئیس عدلیه با اشاره به حجم و تنوع بسیار زیاد کار در دستگاه قضا و انتظارات و توقعات جامعه و مسئولان از این دستگاه، افزود: چنانچه رویه کار در قوه قضاییه طبق روال سالیان اخیر باشد، استمرار این شرایط برای مدت طولانی بسیار سخت و دشوار خواهد بود.
رئیس قوه قضاییه با اشاره به حجم و ساعات کاری بالا و بیش از حد متعارف کارمندان دستگاه قضا گفت: ما باید تلاش کنیم این مقدار حجم فعالیت در دستگاه قضا و میزان توقعات و انتظارات از عدلیه را به یک نقطه مطلوب و عادلانه برسانیم.
رئیس عدلیه افزود: بسیاری از قضات و کارمندان دستگاه قضا در طول شبانهروز مشغول کار قضایی و اداری هستند و برای انجام مسئولیت بیش از حدی که به آنها واگذار شده، آنگونه که باید و شاید به زندگی و خانواده خود نمیرسند.
محسنی اژهای با بیان اینکه یکی از وجوه عدالت آن است که ما با مجموعه خود در دستگاه قضایی نیز به عدالت رفتار کنیم، گفت: چنانچه به این نکات توجه نشود، به خود عدالت آسیب خواهد رسید.
رئیس عدلیه در همین راستا از همه مدیران و مسئولان دستگاه قضایی خواست در راستای متناسبسازی حجم و تنوع کار عدلیه با عِده و عُده کنونی قوه قضاییه، دیدگاهها و نقطهنظرات خود را به معاون اول دستگاه قضا، دادستان کل کشور و سایر مدیران ستادی قوه قضاییه انتقال دهند.
قاضیالقضات با تاکید بر این نکته که دستگاه قضا باید تحول را از خود شروع کند، گفت: حتما باید در زمینه تنوع کار در قوه قضاییه و متناسبسازی آن با عِده و عُده کنونی دستگاه قضا، تغییر وتحول ایجاد شود؛ چنانچه ملاک ما در قوه قضاییه صرفاً آمار باشد ممکن است از جهاتی سومند به نظر برسد اما از سایر جهات آسیبرسان خواهد بود.
رئیس دستگاه قضا تصریح کرد: عِده و عُده کم دستگاه قضایی و حجم پروندههای بالا در این دستگاه، با توقع ارائه کار دقیق، صحیح، سریع، بهموقع در قوه قضائیه همخوانی ندارد.
محسنی اژهای گفت: «تلاش برای کاهش ورودی پروندهها به قوه قضائیه»، «کوتاه کردن فرآیند پیچیده دادرسی» همچنین «بازنگری در برخی قوانین و آیین دادرسی کیفری و مدنی» از جمله اقداماتی است که انجام آنها لازمه تحول در قوه قضاییه است.
رئیس قوه قضاییه اظهارداشت: اگر میخواهیم به معنای واقعی کلمه در قوه قضاییه تحول ایجاد کنیم، باید سازوکار جدیدی در این زمینهها داشته باشیم.
محسنی اژهای بر ضرورت توجه و اهتمام بیش از پیش بر بکارگیری فناوریهای نوین در امور و فرآیندهای قضایی تاکید کرد و این مهم را نیز یادآور شد که ما نمیتوانیم تافته جدا بافته از دنیا باشیم؛ سلسله مسائلی وجود دارد که مربوط به کل دنیا است و ما از آن مستنثنی نیستیم؛ البته ما دارای اصول خود هستیم که این اصول بر مبنای فقه و قوانین ماست و ما نه تنها از این اصول تخطی نمیکنیم که بر آنها پافشاری نیز میورزیم.
رئیس عدلیه با اشاره به جلسات متعدد و متکثری که طی یک سال اخیر میان رؤسا و مسئولان قوای سهگانه برگزار شده است، تصریح کرد: باید از فرصت همدلی و اتحاد قویکه امروز میان مسئولان قوای سهگانه برقرار است برای اصلاح قانون، پر کردن خلأهای قانونی، اجرای صحیح قوانین و بسط و گسترش عدالت و خدمت به مردم بهره بگیریم.
رئیس قوه قضاییه اظهار داشت: امروز در نتیجه تعاملات و تبیینهایی که برای نمایندگان مجلس صورت گرفته است، خود آنها به مشکلات و کمبودهای دستگاه قضایی در زمینههای مالی و امکاناتی اذعان دارند و در جلسات عمومی از ضرورت رفع این مشکلات و کمبودها به منظور ارائه خدمات مطلوبتر قضایی به مردم سخن میگویند.
رئیس دستگاه قضا گفت: ما باید از فرصت اعتماد مردم در راستای خدمت صادقانه و بیشتر به آنها بهره بگیریم و از همه ظرفیتهای مردمی و نخبگانی در جهت تعالی قوه قضائیه استفاده کنیم.
محسنی اژهای با اشاره به دستورها و مأموریتهایی که در حوزههای مختلف خطاب به معاونان و رؤسای سازمانهای تابعه دستگاه قضایی در مدت اخیر صادر شده است، از همه مسئولان قوه قضاییه در سراسر کشور خواست تا با ایدهها و نقطهنظرات خود مقامات قضایی را در پیشبرد مأموریتهای محوله یاری رسانند.
رئیس عدلیه بر ضرورت آسیبشناسی موضوعات در حوزههای مختلف مرتبط با دستگاه قضایی از جمله مقوله حقوق عامه و مطالبهگری از مسئولان ذیربط در این رابطه تاکید کرد.
وی اظهار داشت: ما نمیتوانیم متکفل پیشبرد و انجام امور در همه حوزهها و بخشهای بر زمین مانده و اجرا نشده در مقولاتی نظیر حفظ محیطزیست و مقابله با تعدیها و تجاوزات به اراضی و منابع طبیعی باشیم بلکه باید با آسیبشناسی و پیشقدم شدن در این قبیل موضوعات و حوزهها در مقام مطابهگر از دستگاهها و مسئولان ذیربط ظاهر شویم.
وی با اشاره به دستور خود به رئیس سازمان بازرسی به منظور نظارت بر تدوین آییننامهها و دستورالعملهای ناظر بر اجرای قوانین از ناحیه دستگاههای حکومتی و اجرایی گفت: چنانچه پس از وضع قوانین، سازمان بازرسی بلافاصله به موضوع نظارت بر اجرای صحیح و دقیق آنها و تدوین آییننامهها و دستورالعملهای ناظر بر آنها مبادرت و اهتمام ورزد، در آن صورت از بروز بسیاری از مشکلات جلوگیری میشود.
رئیس دستگاه قضا با اشاره به اقدامات و تلاشهایی که در مدت اخیر برای رفع مشکلات مالی و تجهیزاتی و اداری قوه قضاییه با کمک دولت و مجلس انجام گرفته است، بر استمرار پیگیریها و تلاشها برای کم کردن این قبیل مسائل و مشکلات تاکید کرد.
رئیس قوه قضاییه با اشاره به تجلیل انجام شده از جمعی از مسئولان، مدیران و کارمندان دستگاه قضایی در جریان این اجلاس، انتخاب این افراد برگزیده را مبتنی بر معیارها و شاخصهایی تعیینشده دانست و بر این مهم تاکید کرد که قطعاً تعداد کارکنان برجسته، شایسته، عالم، توانا و خدمتگزار در دستگاه قضایی بسیار بیشتر از افراد برگزیده شده کنونی است.
تجلیل رئیس عدلیه از جمعی از مدیران، مسئولان، قضات و کارمندان برگزیده قوه قضاییه
در جریان برگزاری همایش سالانه قوه قضاییه، بیش از ۲۴۰ نفر از شخصیتها و مسئولان برگزیده دستگاه قضا اعم از مدیران، مسئولان، قضات و کارمندان، مورد تجلیل قرار گرفتند.
۱۱ نفر از این برگزیدگان به صورت نمادین مورد تجلیل رئیس قوه قضاییه قرار گرفتند.
حجتالاسلام والمسلمین علی عبداللهی رئیس مرکز حفاظت اطلاعات قوه قضاییه، حسن بابایی رئیس مرکز ثبت اسناد و املاک، غلامعلی صادقی رئیس کل دادگستری استان خراسان رضوی، حسین فاضلی هریکندی رئیس کل دادگستری استان البرز، حیدر آسیابی رئیس کل دادگستری استان گلستان، حجتالاسلام صادقی نیارکی رئیس کل دادگستری استان زنجان، شمسآبادی دادستان مرکز استان سیستان و بلوچستان، جباریراد دادستان مرکز استان کردستان، مجیدی دادستان مرکز استان آذربایجان غربی، حسنپور آشتیانی معاون قضایی دادگستری استان گیلان و مهرانی کارمند نمونه معاونت منابع انسانی قوه قضاییه، تعدادی از ۲۴۰ برگزیدهای بودند که در این اجلاس به صورت نمادین توسط رئیس قوه قضاییه مورد تجلیل قرار گرفتند.
رونمایی از ۱۴ کتاب پژوهشگاه قوه قضاییه
براساس این گزارش، حجتالاسلام والمسلمین محمد مصدق معاون اول دستگاه قضا از ۱۴ عنوان کتاب پژوهشگاه قوه قضاییه رونمایی کرد.
«جرایم مرتبط با هویت»، «مطالعه تطبیقی حل دوستانه اختلافات خانوادگی با تاکید بر میانجیگری»، «آسیبشناسی نظام حقوقی حاکم بر زندانیان در پرتو استانداردهای بینالمللی»، «نقش قوه قضائیه جمهوری اسلامی ایران در تضمین حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کودکان کار»، «وظایف اختیارات و مسئولیتهای بازپرس»، «اساسنامه، کنوانسیونها، پروتکلها و اصول سازمان کنفرانس حقوق بینالمللی خصوصی لاهه»، «پرونده شخصیت متهم در فرآیند رسیدگی کیفری»، «مجموعه تنقیحشده قوانین و مقررات ایرانیان خارج از کشور»، «گفتارهایی در استقلال قضایی»، «تغییر نحوه دعوا و خواسته»، «جایگاه مبانی و مصادیق حقوق عامه در هندسه نظام حقوقی اسلام»، «مجموعه تنقیحشده اسناد بینالمللی دوجانبه مربوط به قوه قضائیه»، «ابعاد حقوقی قضایی کرونا (مجموعه مقالات)» و «شروط ضمن عقد نکاح مندرج در اسناد رسمی ازدواج (در پرتو نقد و تحلیل آراء و رویه قضایی)»، ۱۴ عنوان کتاب جدید پژوهشگاه قوه قضائیه بودند که در حاشیه اجلاس سالانه دستگاه قضا از آنها رونمایی شد.
نظر شما