از زمانی که بحث مطالعه و اجرای پروژه ملی جمع آوری و تصفیه فاضلاب گنبدکاووس در اوائل دهه ۷۰ مطرح شد، مردم این شهر از خوشحالترین شهروندان شرق استان مازندران آن زمان و گلستان فعلی بودند زیرا شرایط توپوگرافی و همترازی زمین در نقاط مختلف این شهر، بالا بودن سطح آبهای زیرزمینی و آبگرفتگی معابر با کمترین بارش باران و ورود فاضلابهای خانگی به کانالهای هدایت آبهای سطحی همراه با ایجاد بوی تعفن بویژه در فصول گرم سال ، صحنههای ناخوشایندی را برای مردمان گنبدکاووس ترسیم می کرد.
خوشحالی شهروندان گنبدکاووس دیری نپایید و حرکت لاک پُشتی این طرح ملی و توقف چند باره عملیات اجرایی آن طی ۲۷ سال گذشته، همچنان روح و روان مردمان این شهرستان را آزار داده و میدهد.
تصویب ۱۱۵ میلیارد تومانی دولت برای تکمیل طرح فاضلاب گنبدکاووس
اگرچه پیگیری برای تسریع در عملیات اجرایی پروژه ملی جمع آوری فاضلاب شهری گنبدکاووس از سوی مردمان و مدیران این شهرستان به تیکه کلام ثابت آنها در جریان سفر مقامات کشوری و استانی بالاخص حوزه وزارت نیرو در سالهای گذشته تبدیل شده بود اما سرانجام در جریان سفر ۱۳ اسفند پارسال آیت الله رییسی و برخی اعضای کابینه دولت سیزدهم به گلستان مبلغ هزار و ۱۵۰ میلیارد ریال برای تکمیل فاز اول آن تصویب شد.
از مبلغ تصویبی برای این طرح ملی چندی پیش ۲۱۰ میلیارد ریال تخصیص یافت و عملیات از سرگیری مرحله نخست این طرح ۶ خرداد امسال باحضور "اتابک جعفری" رییس هیات مدیره و مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور، نائب رییس کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست مجلس شورای اسلامی، چندتن از نمایندگان مردم گلستان در مجلس و مدیران استانی به صورت رسمی شروع شد.
به گفته مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب کشور، تصفیه خانه فاضلاب شهر گنبدکاووس برای تامین سه میلیون مترمکعب آب مورد نیاز کشاورزی و صنعت از محل بازچرخابی پساب در مرحله نخست و در مرحله نهایی طرح نیز حدود ۱۰ میلیون مترمکعب آب بازچرخابی شده از محل این تصفیه خانه برای مصارف کشاورزی، صنعتی، خدمات و فضای سبز تامین خواهد شد.
جعفری اضافه کرد: تکمیل مرحله نخست تصفیه خانه فاضلاب شهر گنبدکاووس هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال اعتبار نیاز دارد که تلاش وزارت نیرو تامین و تخصیص کامل آن از منابع ملی، استانی و سفر رییس جمهور، بهرهبرداری تا پایان امسال است.
به گزارش ایرنا و مطابق اعلام مسوولان آب و فاضلاب گلستان، تا قبل از روی کارآمدن دولت انقلابی و جهادی آیت الله رییسی بر مسند قوه مجریه، برای پروژه ملی جمع آوری و تصفیه فاضلاب شهر گنبدکاووس در دولتهای قبل در مجموع ۴۰۰ میلیارد ریال هزینه شده است.
انجام ۳۸ درصد شبکه درون شهری به مقدار ۸۳ کیلومتر، ۴۱ درصد از ساخت ۹ ایستگاه پمپاژ و ۸۷ درصد احداث تصفیه خانه فاضلاب از جمله اقدمات انجام شده در طرح ملی جمع آوری فاضلاب شهر گنبدکاووس از سال ۷۴ تا پایان سال گذشته است که رساندن شبکههای اصلی و فرعی درون شهری این طرح به ۲۰۰ کیلومتر، تکمیل ۹ ایستگاه پمپاژ و تصفیه خانه آن باقی ماند.
گفته میشود با تکمیل مرحله نخست طرح جمع آوری فاضلاب شهری گنبدکاووس و تصفیه خانه آن بین ۳۰ تا ۴۰ هزار متر مکعب آب در شبانه روز تصفیه (باز تولید) و برای مصارف کشاورزی اراضی اطراف آن که سالهاست از مشکل خشکسالی و کم آبی رنج میبرند، مورد استفاده قرار میگیرد ضمن اینکه بخشی از مشکلات شهروندان این شهر ۱۷۰ هزار نفری به سبب اجرا نشدن کامل و کُندی عملیات اجرایی این طرح از جمله آلودگیهای زیست محیطی ورود فاضلاب به ۲ رودخانه این شهر و بوی تعفن ناشی از آن جلوگیری خواهد شد.
برخورداری ۱۸ درصدی گلستان از طرحهای فاضلاب کشور
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب گلستان نیز در مراسم آغاز عملیات اجرایی تکمیل تصفیه خانه فاضلاب شهر گنبدکاووس در ۶ خرداد امسال گفت: ۹۴ درصد از نیاز آب آشامیدنی جمعیت ۲ میلیون نفری این استان شمالی از منابع زیر زمینی تامین میشود که باید به فکر منابع دیگر از جمله آبهای سطحی، تصفیه فاضلاب شهری و تکمیل سدها بود.
به گفته ایرج حیدریان، درحال حاضر برخی شهرستانها و مناطق روستایی گلستان با کمبود منابع آب آشامیدنی مواجهاند که برنامهریزیهای لازم برای تامین آب پایدار درحال انجام است.
وی، درصد برخورداری استان گلستان از طرحهای فاضلاب را ۱۸ درصد اعلام کرد و افزود: میانگین کشوری برخورداری از طرحهای فاضلاب ۵۱ درصد است.
حیدریان ادامه داد: با مساعدت وزیر نیرو و تخصیص اعتبارات مورد نیاز مرحله نخست طرح جمع آوری و تصفیه فاضلاب شهر گنبدکاووس و تکمیل تصفیه خانه آن با اعتبار هزار و ۵۰۰ میلیارد ریالی تا پایان امسال به بهرهبرداری خواهد رسید.
به گفته وی برای شروع تکمیل تصفیه خانه فاضلاب گنبدکاووس ۲۱۰ میلیارد ریال تخصیص یافته که پیمانکار آن انتخاب و بزودی عملیات اجرایی این طرح ملی شروع خواهد شد.
همچنین نماینده مردم گنبدکاووس در مجلس شورای اسلامی نیز با قدردانی تلاشهای آیت الله رییسی و وزارت نیرو برای تامین آب روستاهای مرزی این شهرستان و تکمیل طرح فاضلاب شهری گفت: پیش بینی ۲ هزار میلیارد ریال برای طرحهای آبرسانی و هزار و ۱۵۰ میلیارد ریال برای تکمیل فاز نخست طرح فاضلاب شهر گنبد در جریان سفر ۱۳ اسفند پارسال به گلستان، بارقه امید را در مردمان این دیار ایجاد کرده است.
امانقلیچ شادمهر ابراز امیدواری کرد: با تخصیص کامل اعتبارات پیش بینی شده، شاهد افتتاح مرحله نخست طرح ملی جمع آوروی فاضلاب شهر گنبدکاووس و آبرسانی به روستاهای نوار مرزی این شهرستان تا پایان امسال باشیم.
تصویب ۲۵ هزار میلیارد ریال برای جمعآوری فاضلاب کشور در مجلس
نائب رییس اول کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست مجلس شورای اسلامی نیز در حاشیه مراسم آغاز عملیات اجرایی تکمیل تصفیه خانه فاضلاب شهر گنبدکاووس در جمع خبرنگاران از تصویب ۲۵ هزار میلیارد ریال اعتبار در قانون بودجه امسال برای اجرای طرحهای جمع آوری فاضلاب در کشور خبر داد.
پرویز اوسطی گفت: اجرای طرحهای شبکه جمع آوری فاضلاب به سبب جلوگیری از آلودگیهای زیست محیطی و تامین بخشی از نیاز آبی صنعت، کشاورزی و خدمات یکی از اولویتهای فعلی کشور است که باید با جدیت پیگیری و اجرا شود.
وی افزود: هم اکنون مصارف آب آشامیدنی کشور افزون بر هشت میلیارد مترمکعب است که براساس استانداردهای جهانی باید ۷۰ درصد این مصارف در قالب پساب برگردد و دوباره بازچرخابی و برای مصارف صنعتی، فضای سبز و کشاورزی استفاده شوند.
اوسطی بابیان اینکه تنها اندکی بیش از یک میلیارد متر مکعب از مصارف آب آشامیدنی باز چرخانی و باز میگردد، اضافه کرد: فاصله زیادی در این حوزه وجود دارد و نسبت به شاخصها و استاندارها عقب هستیم و باید در قالب برنامه ریزیها، سیاستگذاریها و تخصیص اعتبار مناسب برای جبران این عقب ماندگیها و تامین بخشی از نیاز آبی صنعت، کشاورزی و خدمات تلاش شود.
وی ادامه داد: یکی از اقدامات بسیار خوب که در بودجه ۱۴۰۱ اتفاق افتاد، پیش بینی اعتبارات مورد نیاز و جهشی به مبلغ ۲۵ هزار میلیارد ریال بود که مدیران و دست اندرکاران حوزه صنعت آب و فاضلاب کشور بتوانند با سرعت بیشتری در این راستا کارها را پیش ببرند.
نائب رییس اول کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست مجلس گفت: تلاش داریم ۱۰۰ درصد اعتبارات پیش بینی شده امسال تخصیص یابد تا طرحهای جمع آوری فاضلاب در کشور هرچه سریعتر تکمیل و به بهره برداری برسند.
اوسطی افزود: استان گلستان بالاخص شهرستان گنبدکاووس در بهرهمندی از طرحهای فاضلاب از میانگین ۵۱ درصدی کشور بسیار پایین و در حد ۱۸ درصد قرار دارند که باید تلاش شود با تکمیل طرح جمع آوری فاضلاب گنبد درصد برخورداری افزایش یابد.
تصفیه نشدن پساب فاضلاب مشکل اصلی زیست محیطی گنبدکاووس
رییس اداره حفاظت محیط زیست گنبدکاووس نیز ۲۲ خرداد امسال در نشست خبری به مناسبت هفته محیط زیست، با گلایه از روند کُند عملیات اجرایی طرح جمع آوری فاضلاب این شهر تصریح کرده بود: تصفیه نشدن پساب فاضلاب مهمترین مشکل زیست محیطی گنبدکاووس است که باید برای تکمیل آن اهتمام ویژه داشت.
احمد احمدی گفته بود: ۵۲ درصد از پساب تولیدی فاضلاب کشور تصفیه میشود که سهم استان گلستان از آن ۱۷ درصد و بسیار ناچیز است.
وی بابیان اینکه سهمیه هفت شهرستان واقع درشرق گلستان از تصفیه پساب فاضلاب صفر است، ابراز امیدواری کرده بود که وعده مسوولان برای تکمیل مرحله نخست تصفیه خانه فاضلاب گنبدکاووس تا پایان امسال عملی شود.
در همین پیوند مدیر امور آب و فاضلاب منطقه گنبدکاووس نیز به خبرنگار ایرنا گفت: عملیات اجرایی این طرح که از سال ۱۳۷۴ آغاز شده اکنون به ۵۷ درصد پیشرفت فیزیکی رسیده و برای تکمیل آن به ۲۰ هزار میلیارد ریال اعتبار دیگر نیاز دارد.
حسین سعیدی راد افزود: برای تکمیل مرحله نخست این طرح ملی شامل تکمیل ایستگاه پمپاژ شماره ۹، تکمیل تصفیه خانه فاضلاب آن که ۹۲ درصد پیشرفت فیزیکی دارد، لایروبی و رفع نواقص شبکه جمع آوری فاضلاب به طول ۸۴ کیلومتر و واگذاری ۳۰ هزار انشعاب فاضلاب به هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال اعتبار نیاز است.
وی اضافه کرد: در صورت تخصیص کامل اعتبارات پیش بینی شده در سفر رییس جمهور و اعتبارات ملی و استانی وزارت نیرو، مرحله نخست این پروژه ملی جمع آوری فاضلاب شهر گنبدکاووس تا پایان امسال به بهرهبرداری خواهد رسید.
سعیدی راد اضافه کرد: با تکمیل مرحله نخست این طرح ملی، بین ۳۰ تا ۴۰ هزار متر مکعب آب در شبانه روز تصفیه (باز تولید) و برای مصارف کشاورزی اراضی اطراف آن که سالهاست از مشکل خشکسالی و کم آبی رنج میبرند، مورد استفاده قرار میگیرد ضمن اینکه از آلودگیهای زیست محیطی ورود فاضلاب به ۲ رودخانه این شهر و بوی تعفن ناشی از آن نیز جلوگیری خواهد شد.
با این حال تسریع در تکمیل و بهرهبرداری از مرحله نخست طرح ملی جمعآوری فاضلاب شهری گنبدکاووس از مطالبات اصلی مردم این دیار از دولت آیت الله رییسی میباشد و آنها بسیار خوشبین هستند تا رویای برخورداری از سیستم جمع آوری فاضلاب شهرشان پس از ۲۸ سال به واقعیت تبدیل گردد.
گنبدکاووس با حدود ۱۷۰ هزار نفر جمعیت و ۲۸ کیلومتر مربع وسعت دومین شهر بزرگ استان گلستان است.
گروه اخبار استانهای خبرگزاری جمهوری اسلامی برای پیگیری اجرای طرحهای نیمه تمام در کشور پرونده خبری عزم دولت سیزدهم برای تکمیل طرح های نیمه تمام را تشکیل داده است؛ برای آگاهی از مهمترین طرحهای در دست اجرا و میزان پیشرفت آنها را میتوانید این پرونده عزم دولت سیزدهم برای تکمیل طرح های نیمه تمام را دنبال کنید.
تصویب هزار و ۱۵۰ میلیارد ریال اعتبار پایانبخش مشکل ۲۷ ساله طرح فاضلاب گنبد
مجلس امسال ۲۵هزار میلیاردریال برای جمعآوری فاضلاب اعتبار مصوب کرد
مدیرعامل آب و فاضلاب کشور: آب موردنیاز بخش صنعت از پساب تامین شود
تصفیه نشدن پساب فاضلاب مشکل اصلی زیست محیطی گنبدکاووس است
امید گنبدیها به دولت برای تکمیل پروژه ۲۷ ساله جمعآوری فاضلاب شهری
نظر شما