به گزارش خبرنگار گروه علم و آموزش ایرنا، حجت الاسلام سیدسعیدرضا عاملی روز یکشنبه در آیین تکریم رییس پیشین و معارفه رییس جدید سازمان جهاددانشگاهی در دانشگاه علم و فرهنگ تصریح کرد: جهاد دانشگاهی جزو اولین نهادهای انقلابی است که به همت ستاد انقلاب فرهنگی در مرداد سال ۱۳۵۹ پایه گذاری شد و با فاصله کوتاهی این سازمان جایگاه خود را در سطح ملی و دانشگاه های کشور پیدا کرد.
وی با اشاره به تصویب اساسنامه جهاد دانشگاهی در شورای عالی انقلاب فرهنگی در سال ۱۳۶۵ افزود: توسعه علم و فناوری و نوآوری، توسعه فرهنگ اسلامی و حوزه های عملی و واسط قرار گرفتن بین بخش صنعت و دانشگاه از جمله وظایف اصلی جهاد دانشگاهی بوده است.
استاد دانشگاه تهران با بیان اینکه اکنون با وضعیتی خاصی در جهان روبرو هستیم، ادامه داد: این بیانگر آن است که جایگاه علم و فناوری در حال پوست اندازی و بازسازی است و پیشران های علم و فناوری دچار تغییرات بزرگی شده اند.
وی یادآور شد: با وجود آمدن صنعت دیجیتال در مقابل صنعت آنالوگ در واقع یک انتقالی از صنعت شیئی به صنعت رقومی اتفاق افتاده و این بستر هوش مصنوعی، دانش کوانتومی و دانش الگوریتمی را رقم زده است و در واقع عصر، عصر الگوریتم است.
عاملی افزود: در واقع معنای الگوریتم این است که آنچه در مغز ما میگذرد، برخوردار از یک الگوریتم است و هنگامی که بستر الگوریتمی شدن به لحاظ دادهای فراهم شود، یعنی تبدیل ذهن به برنامه و عرصه عمل فراهم شده است. ظرفیت های هوش مصنوعی امروز رویه ها و شرایط جدیدی را در سطح جهانی بوجود آورده است.
وی با بیان اینکه، تهیه نقشه ژنوم انسان در سال ۹۹ میلادی حدود سه میلیارد دلار هزینه داشت اما امروز این هزینه به ۱۰۰ دلار کاهش یافته است، گفت: از این رو ظرفیت های هوش مصنوعی یک رویه و شرایط جدیدی را در دنیا بوجود آورده است.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: اگر بخواهیم بر روی منابعی در کشور بعنوان منابع تغییر و تحول علم و فناوری تمرکز کنیم، جهاد دانشگاهی نقش محوری و اساسی در این حوزه برخوردار است و نقش اثرگذاری را در این سالها ایفا کرده است.
وی افزود: جهاد دانشگاهی ظرفیت های نهادینه شدهای را در سطح ملی دارد و سیستم بزرگی را در سطح ملی ایجاد کرده است و یک سرمایه انسانی قابل اعتماد و یک سرمایه اجتماعی بزرگی در داخل جهاد شکل گرفته است که این سرمایه می تواند اقدامات بزرگی انجام دهد.
عاملی تاکید کرد: دکتر طیبی رییس سابق جهاد دانشگاهی در دوره اثرگذاری که در این سازمان داشتند، با همکاری پژوهشگران و نهادسازیهایی که در حوزههای مختلف بوجود آوردند، تاریخ ماندگاری را در جهاد رقم زدند و این به طور حتم باقی الصاحات است.
وی از همه کسانی که در تأسیس، استقرار و نهادینه کردن جهاد دانشگاهی نقش داشتند بخصوص دکتر طیبی که به گفته وی همواره دغدغه پیشرفت کشور را داشتند و حضور فعالی در شورای عالی انقلاب فرهنگی داشته است تشکر کرد.
عاملی همچنین با تاکید بر اینکه، فرهنگ صنعت نیست و کار کردن در صنعت شاید سادهتر از حوزه فرهنگ باشد، گفت: درست است که جهاد دانشگاهی، نهادهای زیادی در حوزه فرهنگ ایجاد کرده است، اما کارهای زیادی باقی مانده است. فرهنگ صرفاً راه اندازی خبرگزاری ایسنا و ایکنا نیست که سهل و ممتنع باشد بلکه؛ فرهنگ با مسائل انسان که از پیچیدگیهایی برخورداراست سر و کار دارد. انسان موجود پیچیدهای است که میتوان آن را توانمند کرد، اما نمیتوان چیزی را به آن تحمیل کرد.
وی با تاکید بر اینکه اکنون در کشور نیازمند اقداماتی از جنس الگوهای مطلوب در حوزه فرهنگ اسلامی در جامعه هستیم، افزود: جهاد دانشگاهی از جمله سازمان هایی است که از عهده نقش آفرینی محوری در حوزه فرهنگ بر می آید، چنانکه آغاز کار جهاد دانشگاهی با فلسفه کار فرهنگی آغاز شد.
عاملی با تاکید بر استفاده هرچه بیشتر از ظرفیت دانشی و اندیشه ای کشور در بخش های مختلف به خصوصیات رییس جدید جهاد دانشگاهی گفت: دکتر دهقانی فیروزآبادی اقدامات مناسبی انجام دادهاند و و تجربیات بسیار ارزشمندی در حوزه اقتصاد دانش بنیان برخوردار است و نمایشگاه اخیر ایشان در حوزه پارک های علم و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی اسلامی کار بسیار خوبی بود که باعث بروز ظرفیتهای دانشگاه آزاد شد.
وی با بیان اینکه اکنون کشور در حوزه اجرایی نیازمند یکپارچگی است، خاطرنشان کرد: کلمه یکپارچگی در دهه ۶۰ میلادی و پس از جنگ جهانی دوم بوجود آمدو دانش یکپارچه یعنی دانشی که بتواند تمام اجزاء و قطعات مرتبط بهم را در پیوند همه منابع در کنار یکدیگر قرار دهد.
عاملی گفت: امروز برای پیشرفت باید اقتصاد، فرهنگ، دانش، فناوری، نوآوری و نهادهای مرتبط با آن باید دربستری یکپارچه قرار گیرند اضافه کرد:این وظیفه شورای عالی انقلاب فرهنگی را در این خصوص سنگین می کند و امیدواریم بتوانیم با استفاده از ظرفیت نهادهای علم و فرهنگ کشور و الهام گرفتن از نظرات و آرا مختلف این مهم را ارتقاء دهیم.
به گزارش ایرنا، اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی در جلسه سوم خرداد ماه خود با قدردانی از خدمات و تلاشهای حمیدرضا طیبی رییس جهاددانشگاهی، روحالله دهقانی فیروزآبادی را بهعنوان رییس جدید جهاددانشگاهی انتخاب کردند.
طیبی بین سالهای ۱۳۸۵ تا ۱۳۸۹ و ۱۳۹۲ تا ۱۴۰۱ مسوولیت جهاددانشگاهی را بر عهده داشت.
دهقانی فیروزآبادی رییس جدید این نهاد نیز که پیش از این به عنوان معاون تحقیقات، فناوری و نوآوری دانشگاه آزاد اسلامی مشغول فعالیت بود، تحصیلات خود را در رشته مهندسی هوافضا در دانشگاه صنعتی شریف به پایان رساند و در حال حاضر، دانشیار دانشکده مهندسی هوافضا و عضو هیات علمی این دانشگاه است.
از دیگر سوابق اجرایی این استاد نمونه آموزشی و پژوهشی دانشکده هوافضای دانشگاه صنعتی شریف میتوان به معاونت فرهنگی و اجتماعی و مشاور رییس دانشگاه شریف و تأسیس و مدیریت پردیس نوآوری و مرکز تحقیقات شهید تهرانی مقدم نام برد.
نظر شما