۱۴ خرداد ۱۴۰۱، ۸:۴۹
کد خبر: 84777302
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

مردم‌مداری، عنصر تنیده در مکتب روح‌الله

۱۴ خرداد ۱۴۰۱، ۸:۴۹
کد خبر: 84777302
مردم‌مداری، عنصر تنیده در مکتب روح‌الله

بوشهر - ایرنا - تعامل روح الله ِانقلاب اسلامی با مردم، تصویرهایی ماندگار را در تاریخ اجتماعی ایران ثبت کرده است که بسیاری آن را رمز موفقیت قیام امام خمینی (ره) می‌دانند؛ چرا که همین تعامل سازنده اهرم قدرتمندی در مسیر تحول ساختار سیاسی جامعه شد.

به گزارش خبرنگار ایرنا، کسب چنین جایگاه مردمی را کمتر در میان نظام‌ها و سران سیاسی دنیا سراغ داریم؛  مردمی که با یک ندای رهبر خود در مقابل اوج خشونت برآمده از دیکتاتوری بایستند و در اقتدای به او قد علم کنند.

تکیه به مردم و کسب پایگاه مردمی مستحکم، بخش بزرگی از آن چیزی بود که امام خمینی (ره) را برای تحقق بخشیدن به آرمان‌ بلند ایجاد نظام و حکومت اسلامی یاری کرد.

هم سویی اندیشه، گفتار و عمل امام امت در  مردمی بودن و خدمت‌گذاری به آنها به عنوان دلیل و هدف شکل گیری مجموعه‌های نظام بود که مردم را چنین پایدار پای کار نظام آورد؛ این همراهی که از همان سال‌های آغازین دهه ۴۰ آغاز شده بود تا روزهای دشوار پس از پیروزی انقلاب ماندگار ماند و تا حضور داوطلبانه پشت خاکریز جبهه‌های دفاع مقدس ادامه یافت.

چنانکه به گفته امام جمعه موقت بوشهر روح الله به معنای واقعی کلمه "پدر معنوی امت" شده بود و ۱۴ خرداد ماه ۶۸ روز عزای امت بود.

حجت الاسلام حسین دشتی به یاد می‌آورد که این روز عجیب، هنگامه عزای امت بود و خانواده شهدا چنان که در سوگ رهبر خود می گریستند برای فرزند خود گریه نکرده بودند.

پایگاه مردمی امام خمینی (ره) ریشه در تفکر و سبک و سیاقی دارد که از گذشته تاکنون به مذاق ملت خوش آمده است و عصاره این نوع از تفکر را می‌توان در سخنان و دیدارهای بی پیرایه او با مردم دانست.

 امام خمینی خطاب به مسئولان نظام تازه اسلامی که با مدد اهرم وفاق مثال زدنی عمومی شکل گرفته بود، گفته است: "کوشش کنید که پایگاه ملی برای خودتان درست کنید. این به این معنی است که گمان نکنید که شما صاحب مقام هستید، منصب هستید باید به مردم فشار بیاورید. هر چه صاحب منصب ارشد باشد باید بیشتر خدمتگزار باشد".

اندیشه و سیاق امام انقلاب در اهمیت دادن به جایگاه و توان ملت در هنگام و به ویژه پس از پیروزی این خیزش و شکل گیری نظام اسلامی از چند جنبه قابل بررسی است.

سخنان امام به ویژه در دیدار با مسئولان نظام اسلامی به چند نکته اساسی اشاره دارد که به نوعی مرام‌نامه حکومتی است که برای تحقق آرمانهای او شکل گرفت و این سبک همچنان از سوی مردم اقبال می‌یابد.

مردم‌مداری، عنصر تنیده در مکتب روح‌الله

همانندی با مردم مطالبه مشترک امام و ملت از مسئولان

 همانندی با مردم در سبک زندگی و پرهیز از دنیا پرستی و اشرافی‌گری یکی از رویکردهای امام درباره مسئولان نظام اسلامی است که بارها در سخنان او و پیوسته در رفتار این رهبر محبوب نمود یافته است.

امام بارها در دیدارهای خود با کارگزاران حکومت بر ساده‌زیستی و دوری از تشریفات تاکید کرد؛ سبک وسیاقی که خود هیچگاه آن را رها نکرد.

او تجمل‌پرستی را تهدیدی سنگین برای حکومت اسلامی می‌دانست که می‌تواند پایگاه مردمی را از آن بگیرد و آن را به ورطه استحاله و نابودی بکشاند.

امام خمینی (ره) معتقد است: "آن روزی که دولت ما توجه به کاخ پیدا کرد، آن روز است که باید ما فاتحه دولت و ملت را بخوانیم. آن روزی که رئیس جمهور ما خدای نخواسته، از آن خوی کوخ‏ نشینی بیرون برود و به کاخ‏ نشینی توجه بکند، آن روز است که انحطاط برای خود و برای کسانی که با او تماس دارند پیدا می‏ شود. آن روزی که مجلسیان خوی کاخ‏ نشینی پیدا کنند خدای نخواسته، و از این خوی ارزنده کوخ ‏نشینی بیرون بروند، آن روز است که ما برای این کشور باید فاتحه بخوانیم".

از نظر امام انقلاب "آن روزی که زرق و برق دنیا پیدا بشود ..... آن روز است که ابرقدرت‌ها می ‏توانند در ما تأثیر کنند و کشور ما را به تباهی بکشند".

این سخنان که سبب جلب محبت مردم به امام شده بود هنوز هواخواهان بسیاری دارد و توصیه‌های او، مطالبه ملت امروز هم هست، چنانکه حضور مسئولان در میان مردم و گفت و شنود رو در رو مورد استقبال مردم و امیدواری آنها به حل مشکلات است.

آنجا که امام خمینی (ره) گفته است "حکومت چنان باشد که اگر رئیس جمهورش توی مردم آمد، دوره اش بکنند و با او خوش و بش کنند؛ نه این که فرار کنند از دستش" سخن حال امروز مردم است.

خدمتگزاری به مردم، وجهه مقبول کارگزاران

جایگاه و شان مسئولان منصب‌های مختلف در دیدگاه سیاسی روح الله تنها در خدمتگزاری به ملت است؛ از دید امام خمینی (ره) تلاش مسئولان برای انجام وظایف محول شده به آنها،  همدلی و همگامی آحاد و افراد جامعه را در برخورد با مشکلات به ارمغان می‌آورد و حکومت در سایه این همراهی مصون می‌ماند.

دیدن تلاش مسئولان برای رفع مشکلات به طور ملموس، نیازی است که امروز و در این برهه حساس نیز همراهی مردم را به عنوان عنصری به همراه می‌آورد که می‌تواند بازویی قدرتمند در حرکت به سمت بهبود باشد.

آنچه امام پس از پیروزی انقلاب به نخستین کارگزاران جمهوری اسلامی گفت، امروز هم می‌تواند به مثابه چراغ راهی گره از تحلیل رفتن اعتماد اجتماعی بگشاید؛ "شما خودتان را حاکم مردم ندانید، شما خودتان را خدمتگزار مردم بدانید. این پیش خدا ثوابش بیشتر از این است که خودتان را رئیس حکومت بدانید. حکومت هم همان خدمتگزاری است.

به اعتقاد امام امت "فرماندارها، استانداردها، وزارتخانه‌ها، همه اینها یک وجهه‌ای می خواهند، وجهه ای که ما می‌خواهیم خدمت به ملت، خدمت به اسلام است".

خدمتگزاری مسئولان به مردم و رفع آگاهانه چالش‌ها و مشکلات آنها چنانکه تاریخ هم ثابت کرده است قدرتمندترین بازو برای کسب حمایت مردمی و به گفته روح الله راه یافتن به قلب‌های مردم و حکومت بر آن است، عنصری مهم که خود می‌تواند زمینه را برای موفقیت بیشتر کارگزاران در خدمت رسانی مهیا کند.

مردم‌مداری، عنصر تنیده در مکتب روح‌الله

جایگاه مردم در ساختار سیاسی مکتب خمینی

"میزان رای ملت است" به عنوان پایه مستحکم جمهوری اسلامی در طول تاریخ انقلاب چنان مشروعیتی به ساختار سیاسی ایران بخشیده است که توانسته به پشتوانه آن در مقابل جبهه‌های زور و استکبار قد علم کند.

از دید معمار جمهوری اسلامی، "حکومت وقتی باقی می‌ماند که مردم او را بخواهند" و در غیر این صورت از توان و پشتیبانی برای تصمیم‌گیری در عرصه بین المللی برخوردار نخواهد بود و در اجرای برنامه‌های داخلی توفیق نمی‌یابد.

امام خمینی (ره) معتقد است که " وقتی پایه حکومت بر دوش یک ملت نبود و بر قلب یک ملت نبود، اینها نمی‌توانند یک حکومتی باشند".

مردم؛ عنصر اصلی انقلاب اسلامی انجام تا ترقی

همراهی بی بدیل و یک صدای ملت ایران با رهبر انقلاب و معمار حکومت اسلامی شاخصه‌ای است که شخصیت امام خمینی (ره) نیروی محرکه آن بوده است.

به گفته سید محمد حسینی معاون پارلمانی رئیس جمهور نیاز است نخبگان کشور بررسی بیشتری حول شخصیت امام داشته باشند؛ عالمی دینی که توانست مردم را به صحنه بیاورد، حرکتی را از صفر آغاز کند و کشور را چنین متحول کند.

به بیان او جوانان، امام را به عنوان عالم ربانی می دانستند که اگر سخنی مطرح کرد دور از هوای نفس است و عشق بسیجیان به او معنوی و فرا دنیایی بود.

آنچیزی که همراهی و همگامی مردم را برای نهضت روح الله به ارمغان آورد، همان چیزهایی است که امروز هم می‌تواند راهگشا باشد؛ همانندی با مردم، خدمتگزاری بی تشریفات و توجه به ملت به عنوان رکن اصلی نظام اسلامی.

مردم‌مداری در ساختار سیاسی فریضه‌ای است که هرگاه دولتی به آن پایبند مانده است مورد استقبال مردم قرار گرفته و نمونه‌هایی از آن هم در دیدارهای مردمی رئیس جمهور نمود یافته است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha