علیرضا اعرافی روز شنبه در مراسم تجلیل از برگزیدگان طرح ٣١٣ (طرح حمایت فرهنگی و معیشتی از روستاییان) افزود: حوزه علمیه قم طی یکصد سال اخیر در حوزههای مختلف جامعه نقشآفرین بوده و به برکت حضور ملت ایران و هوشمندی جامعه متناسب با جهان جدید پایهریزی شد که انقلاب اسلامی ایران نیز از دستاوردهای ارزشمند این نهاد است.
وی تصریح کرد: حوزه علمیه قم همواره محل علم و دانش بوده و حرکتی خارج از مسیر علم و دانش انجام نشده است. گاه در مقاطعی مدارس علمیه قم پایگاه همه علوم و پرورش شخصیتها و چهرههای بزرگ نجوم و ریاضی و طب همچون ابن سینا بوده است.
وی افزود: حوزه علمیه قم در حقیقت مهد تفکر دینی بوده و هرگز از هویت علمی، معرفتی خود تهی نشده است. گاه به علوم عقلی و در برخی مقاطع به علوم نقدی توجه داشته است؛ اما ماهیت دانش بنیانی یک حقیقت پایدار بوده است.
اعرافی خاطرنشان کرد: روحانیت نیز درجات مختلفی را شاهد بوده است؛ اما معرفت و عقلانیت ممیزه حوزه و همواره از ابعاد سازنده این نهاد دینی بهشمار میرفت.
وی تاکید کرد: این خصیصه امروز هم باید صیانت شده و عزیزان این طرحها (طرح ٣١٣، افرا و...) باید با تکیه بر اندیشهورزی، رشد و تعالی و مطالعه روزانه پیشبرده شود.
اعرافی گفت: ذات حوزههای علمیه همچنین اخلاق، معنویت، شور دینی و تعلق خاطر به ارزشها و باورهای دینی است. همواره از هوا و هوس نفس عبور کرده و به خالق اندیشیده است.
وی افزود: در برخی مقاطع خطا و اشتباه، جریانهای انحرافی و... دیده شده است؛ اما اخلاق و قناعت، پاکی و اخلاص و ایثار از خصوصیات ذاتی این نهاد است که باید همواره حفظ و حراست شود.
این مسئول همچنین با اشاره به خصائص ذاتی روحانیت خاطرنشان کرد: ذات روحانیت و حوزههای علمیه مردمی بودن و روحانی خادم مردم است. روحانی باید با جان و دل خود را خادم امت دانسته و عشق تعامل با مردم داشته باشد ؛ که در غیر این صورت روحانی نیست.
انقلاب اسلامی با نقشآفرینی روحانیت در جهان درخشید
اعرافی اضافه کرد: انقلاب اسلامی ایران هم با نقشآفرینی روحانیت در جهان امروز درخشید و پایه این مهم ملت و امت بود. در حقیقت مردم پایههای اخلاق، معنویت و قدرت روحانیت در کشور محسوب میشوند.
وی با بیان اینکه روحانیت نیز نهاد مقاوم و سختکوشی است، ادامه داد: در طول بیش از هزاران سال این جمعیت از زندانها گذر کرده و شهادتها از سر گذارنده و امروز نیز حضور این فعالان با لباس روحانیت بیش از گذشته بهچشم میخورد.
اعرافی تاکید کرد: دشمن هم بداند که روحانیت مقاوم است و با تحریف فرهنگی و... شانه خالی نمیکند. امروز هم نسلهای جهادی در جامعه حضور دارند.
این مسئول همچنین با اشاره به اجتماعی بودن بهعنوان یکی دیگر از خصوصیات روحانیت تشریح کرد: اجتماعی بودن و حضور فعال در عرصه خدمات اجتماعی نیز از ویژگیهای مهم و وظیفه این قشر است. برخی از بزرگان این جمعیت همچون آیتالله حائری مؤمن حوزه و مکتب حوزههای علمیه بوده و در عرصههای مختلف اعم از ساخت بیمارستان و کمکرسانی به مردم سیلزده و... کنار ملت ایستاده بود.
اعرافی گفت: روحانیت باید در عرصه علم و معرفت حضور داشته باشد، اما خادم اجتماعی نیز از وظایف او بوده و به دفعات در حوزههای سیاسی هم نقشآفرینی کرده است. امروز هم خدمترسانی به جامعه توسط این جمعیت در مناطق محروم و روستایی یک حرکت جهادی و یک جریانسازی و در حقیقت الگوسازی است.
وی در ادامه با اشاره به نقش کمیته امداد در این زمینه افزود: کمیته امداد امام خمینی نیز همواره در این راستا حرکت کرده و با تئوریسازی در حرکتهای امدادی و جهادی هرگز متوقف نشده است. نگاه اسلام نیز یک نگاه قاعدهمند به عرصه امداد و نجات است.
اعرافی با اشاره به ۱۰ اصل در حوزه خدمترسانی ادامه داد: اسلام امدادرسانی را نه یک وظیفه انحصاری که همگانی معرفی میکند. یک جامعه زنده باید سلول به سلول در مقابل فقر و تبعیض یک شهروند نیز آسوده نخوابد. در برابر هر آسیب اجتماعی حساس بوده و کمینه امداد نیز به عنوان یکی از نهادهای اساسی در این زمینه فرهنگ اجتهادی خدمترسانی و شور و شوق امداد و نجات و رنج محروم و نیازمند را توسعه دهد.
رئیس حوزههای علمیه سراسر کشور با تاکید بر نگرش فرهنگی مسئولان در این زمینه نیز گفت: نگاه جامع در این حوزه نیز ضروری بوده و دستاندرکاران عرصه امداد و نجات باید با یک نگاه فرهنگی اشتیاق جمعی در این زمینه را تقویت و کرامت انسانی را نیز حفظ کنند.
وی افزود: در برنامه ۵ ساله حوزههای علمیه قم با هزار شاخص نیز فرهنگ و تبلیغات نقشی اساسی داشته و تاکنون صد تا دویست عنوان فرهنگی، تبلیغی به انجام رسیده است که در تکتک عناوین باید تعامل با جامعه دیده شود. ۱۰ تا بیست طرح از این منظر میتواند بازخوانی شده و اهتمام همکاران حوزه نیز بر تقویت محور اجتماعی این ٢٠٠ طرح و آموزش متناسب با این محورها خواهد بود.
نظر شما