به گزارش ایرنا اگرچه کارخانه روغن گچساران در اواخر سال گذشته تاکنون که کشور با کمبود روغن خوراکی مواجه شد،توانست با تولید این محصول بخشی از نیاز استان های کهگیلویه و بویراحمد، فارس،خوزستان و بوشهر را رفع کند اما این واحد تولیدی هم اکنون به اندازه یک سوم ظرفیت خود فعالیت می کند.
کشت قراردادی یعنی اینکه بین کشاورزان و کارخانه روغن گچساران تفاهم نامه ای منعقد شود که براساس آن بهره برداران پس از برداشت محصولات تولیدی خود آن را به کارخانه مذکور بفروشند تا دغدغه ای برای بازار فروش نداشته باشند و ترغیب به کشت این محصول شوند.
به این ترتیب بهره برداران از فروش محصولات خود اطمینان می کنند و از کشت دانه های روغنی کلزا استقبال بیشتری می کنند و مسوولان کارخانه روغن گچساران نیز مواد اولیه مورد نیاز خود را در داخل کشور تامین می کنند و مشکلات آنان از این بابت کاهش می یابد.
میزان کلزای مورد نیاز کارخانه روغن گچساران
آن طور که رییس سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد می گوید:کارخانه روغن نباتی گچساران سالیانه ۳۰ هزار تن دانه های روغنی کلزا نیاز دارد اما تنها سه هزار تن از این محصول زراعی در استان تولید می شود،بنابراین برای تامین مواد اولیه کارخانه روغن گچساران باید تولید استان ۱۰ برابر شود.
سید علی معتمدی پور ابراز داشت:می توان افزون بر کشاورزان بومی قراردادی با بهره برداران استان های بوشهر و خوزستان نیز منعقد کرد.
وی با اشاره به اینکه بخش مهمی از مواد اولیه کارخانه روغن گچساران همچون ۹۰ درصد واحدهای تولیدی مشابه کشورمان وارداتی است می گوید: کشت قراردادی دانه های روغنی کلزا ضرورت خودکفایی تولید مواد اولیه روغن کهگیلویه و بویراحمد و جنوب ایران است.
معتمدی پور با یادآوری اینکه ۷۰درصد از مواد اولیه تولید روغن دنیا در کشورهای روسیه و اوکراین تولید می شود که به دلیل جنگ بین این ۲ کشور تاکنون منجر به سهمیه بندی روغن در ۴۵ کشور جهان شده تاکید کرد: افزایش تولید دانه های روغنی کلزا در استان ضرورتی برای خودکفایی این محصول مهم است.
میزان واردات مواد اولیه روغن در استان
وی اضافه کرد: فروردین امسال براساس جمعیت ۷۲۶ هزار نفری استان ۷۶۵ تن مواد اولیه وارداتی به کهگیلویه و بویراحمد اختصاص یافت که محقق نشد اما بیش از نیمی از سهمیه اردیبهشت ماه امسال اختصاص یافته است.
وی تاکید کرد:اردیبهشت امسال با توجه به مواد اولیه موجود یکهزار تن روغن در کارخانه گچساران تولید شد که ۳۲۵ تن آن در کهگیلویه و بویراحمد،۳۰۰ تن در بوشهر،۲۵۰ خوزستان و ۱۲۵ تن آب در بازارهای استان فارس مصرف شد.
دیگر مزایای کشت کلزا
از آنجا که به جز تامین مواد اولیه کارخانه روغن گچساران مزایای دیگری برای کشت و تولید کلزا وجود دارد ترویج کشت این محصول مهم ضروری به نظر می رسد،کارشناسان حوزه جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد می گویند که در بسیاری از مناطق دنیا کلزا برای حفظ، پایداری و غنی شدن خاک و جلوگیری از ضعیف شدن آن کشت می شود.
این کشاورزان اعتقاد دارند که گندم های برداشت شده در کشور از زمین های کشاورزی که سال قبل در آنها کلزا کشت شده بود تا ۳۰ درصد افزایش میزان عملکرد تولید داشته است.
بهرهوری بیشتر در واحد سطح، رشد در فصل بارش باران، نیاز کمتر به آبیاری از دیگر مزایایی است که کارشناسان حوزه کشاورزان برای تولید این محصول مطرح می کنند .
راه حل موقت دولت برای افزایش تولید در کارخانه روغن نباتی گچساران
استاندار کهگیلویه و بویراحمد گفت: برنامه ریزی برای افزایش سه برابری تولید محصولات کارخانه روغن گچساران با استفاده از ظرفیت های ملی و استانی در دستور کار قرار دارد.
سید علی احمدزاده اظهار داشت:برای تحقق افزایش میزان تولید این کارخانه رایزنی های لازم با وزارتخانه های متولی صورت گرفته است و مسئولان عالی رتبه برای تحقق این امر قول مساعد داده اند.
وی با اشاره به اینکه کارخانه روغن گچساران در زمان حاضر افزون بر رفع نیاز استان کهگیلویه و بویراحمد پاسخگوی نیاز شهروندان استان های بوشهر،خوزستان و فارس نیز هست تاکید کرد: افزایش میزان تولیدات این کارخانه افزون بر رفع نیاز مردم, تعدادی فرصت شغلی نیز ایجاد می کند.
استاندار کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به اینکه روزانه ۱۰۰ تن روغن در این کارخانه تولید می شود تصریح کرد در حال حاضر ظرفیت تولید روغن استان تنها یک هزار تن در ماه میباشد و زیرساخت های لازم برای افزایش سه برابری این محصول مهم وجود دارد.
وی اظهار داشت:افزایش میزان مواد اولیه عمده ترین نیاز کارخانه روغن گچساران برای بالا بردن میزان تولید است.
استاندار کهگیلویه و بویراحمد با اشاره اینکه مشکلات به وجود آمده در خصوص کمبود روغن در بازارهای جهان و کشور پس از جنگ اوکراین تصریح کرد: بررسی های به عمل آمده نشان می دهد که این کارخانه با کمترین انحراف تولیدات خود را وارد بازارهای مصرف می کند که جای قدردانی دارد.
احمدزاده همچنین بر حمایت مسوولان استانی و ملی برای رفع سایر نیازهای کارخانه روغن گچساران تاکید کرد و افزود: تامین تسهیلات بانکی به منظور سرمایه در گردش و سرمایه های ثابت از دیگر موضوعاتی است که باید به آن توجه شود.
وی با اشاره به اینکه کنجاله یکی دیگر از محصولات تولیدی کارخانه روغن گچساران است تاکید کرد: ترتیبی اتخاذ شود تا واحدهای تولیدی داخل استان مواد اولیه خود را از این کارخانه تامین کند.
احمدزاده زیبا سازی مسیر دسترسی به کارخانه روغن نباتی گچساران را از دیگر نیازهای این واحد تولیدی دانست و اضافه کرد:اعتبار مورد نیاز برای تحقق این امر در شورای برنامه ریزی استان پیش بینی خواهد شد.
۲۷۲ هزار هکتار زمین کشاورزی در کهگیلویه و بویراحمد وجود دارد که ۱۶۰ هزار هکتار آن زراعی است.
نظر شما