هفته گذشته استان اردبیل میزبان سفیر جمهوری آذربایجان و دیدارها و رایزنیهای وی با مقامات ارشد استان بود. علاوه بر این اعضای کمیسیون کشاورزی مجلس به همراه مدیران ارشد وزارت جهاد کشاورزی و معاون آب و آبفای وزرات نیرو به شمال استان اردبیل سفر کردند تا ضمن بازدید از ظرفیتهای کشاورزی این منطقه در جریان چالشها و مسائل مبتلا به آن قرار بگیرند.
جایگاه استان اردبیل در سیاست همسایگی دولت سیزدهم
دولت سیزدهم اولویت خود در عرصه سیاست خارجی را سیاست همسایگی یا همان توسعه مناسبات و روابط با کشورهای همسایه تعریف کرده است. در همین زمینه استان اردبیل بواسطه قرابتهای زبانی مذهبی فرهنگی و تاریخی با جمهوری آذربایجان و ظرفیتهای گستردهای که در دو سوی مرز وجود دارد میتواند نقش مهمی در این سیاست همسایگی ایفا کند. سفر هفته گذشته علی علیزاده سفیر جمهوری آذربایجان به استان اردبیل و رایزنیهای وی با مقامات ارشد استان در چنین چهارچوبی قابل ارزیابی است.
هفته گذشته علی علیزاده ، سفیر جمهوری آذربایجان به همراه سرکنسول این کشور به اردبیل سفر کردند. این هیات آذری در جریان سفر به استان اردبیل علاوه بر بازدید از برخی صنایع استان از نزدیک در جریان ظرفیتهای اقتصادی و صنعتی استان قرار گرفتند. علیزاده همچنین با حضور در مجموعه تاریخی بقعه شیخ صفیالدین اربیلی حضور یافت و ضمن بازدید از بخشهای مختلف آن بر مزار شیخ صفی و شاه اسماعیل فاتحهای قرائت کرد.
این دیپلمات آذربایجانی در ادامه نشستهای مفصلی با آیتالله سیدحسن عاملی امام جمعه و سیدحامد عاملی استاندار اردبیل داشت. آیتالله سید حسن عاملی با یادآوری مساعدتهای ایران به مردم جمهوری آذربایجان خواستار هوشیاری دو طرف در مقابله با نقشآفرینی مخرب دشمنان روابط دو کشور و دو ملت شد.
با این حال دیدار علیزاده با سیدحامد عاملی بیشتر رنگ بوی اقتصادی داشت. رایزنی درباره احداث راهآهن اردبیل – پارسآباد، موضوع بازگشایی مرزها و زمینهسازی برای تردد مسافران زمینی از مرز بیلهسوار، افزایش مراودات تجاری و در نهایت دعوت از سرمایهگذاران استان برای مشارکت در بازسازی مناطق آزاد شده قرهباغ و ظرفیتها و فرصتهایی که در این مناطق برای سرمایهگذاران وجود دارد، از مهمترین محورهای رایزنی سفیر جمهوری آذربایجان با استاندار اردبیل بود.
یکی دیگر از موضوعات مهم مطرح شده در این سفر بحث گردشگری سلامت بود که طی دو سال اخیر به واسطه شیوع کرونا سفرها و مراودات مرزی به شدت کاهش یافت. با مهار این ویروس انتظار میرود بار دیگر این بخش از گردشگری در استان رونق یابد . نباید از خاطر برد که طی هفتههای اخیر هم استاندار اردبیل در نشستی با مقامات مسئولان مرتبط استانی درباره ساماندهی مسافران ورودی به استان و برنامهریزی در این خصوص تبادل نظر کرد.
سفر هیات بلندپایه کشاورزی به دشت مغان
خبر مهم دیگر این هفته سفر اعضای کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی، مدیران ارشد وزارت جهاد کشاورزی و معاون آب و آبفای وزارت نیرو به شمال استان اردبیل بود. استان اردبیل بواسطه زیرساختهایی مانند مجموعههای کشت و صنعت مغان و پارس موقعیت ویژه و منحصر بفردی در زمینه کشاورزی دارد و میتواند نقش بیبدیلی در ارتقای امنیت غذایی کشور ایفا کند.
هفته گذشته اعضای کمیسیون کشاورزی مجلس در جریان سفر به شمال استان اردبیل هم از بزرگترین مجتمع گلخانهای کشور در این منطقه بازدید کردند و هم با حضور در مجموعه کشت و صنعت و دامپروری مغان وضعیت این شرکت را بویژه بعد از ابطال واگذاری مورد بررسی قرار دادند.
بازدید از پایاب سد خداآفرین و شبکههای آبیاری و زهکشی پایاب این سد و بررسی مشکلات مردم منطقه از دیگر برنامههای این هیات در دشت مغان بود آن طور که محمد جواد عسکری رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی گفته قرار است این هیات سه ماه بعد باز هم به دشت مغان سفر کرده و وضعیت را بار دیگر بررسی کنند.
محمد جوانبخت ، معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا نیز در این سفر اجرای پروژههای آبهای مرزی را همچنان اولویت وزارت نیرو برشمرد و بیان کرد: این امر در کنار آبرسانی روستایی و شهری در راس برنامههای وزارت نیرو قرار دارد.
جوانبخت همچنین از پیگیری حقابه ایران از رود ارس با مقامات کشور ترکیه خبرداد و گفت: ما پیگیر حقابه خود در همه آبهای مرزی و مشترک هستیم و پیگیریها در این زمینه به صورت جدی جریان دارد.
وی از آمادگی وزارت نیرو برای واگذاری آبهای گرم معدنی شهرستان نیر به سرمایهگذاران خبرداد و گفت: شهرستان نیر با توجه به وجود چشمههای فراوان و مناطق بکر و سرسبز، بهترین مکان برای سرمایهگذاری در حوزه آبهای گرم معدنی است.
معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا بر لزوم تامین آب کشاورزی برخی از روستاهای پایین دست سد یامچی از جمله یامچی سفلی و رضاقلی قشلاقی و همچنین روستای یامچی علیا در بالادست این سد نیز تاکید کرد.
بارش رحمت الهی در استان و خوشحالی کشاورزان
بارش رحمت الهی در مناطق مختلف استان اردبیل هرچند کشاورزان را به افزایش محصولات کشاورزی امیدوار کرد با این حال مردم برخی مناطق استان مانند خلخال، مشگینشهر و نیر هم شاهد وقوع سیلاب بودند. خبر مهم و در عین حال تاسفبار دیگر هفته گذشته ماجرای تلف شدن یک قلاده خرس قهوه ای بر اثر رفتار غیرحرفهای مردم یکی از روستاهای شهرستان نمین بود. هر چند با دستور مقامات قضایی استان مختلفان بازداشت شدند. با این حال این اتفاق بازتاب گستردهای یافت.
هرچند امید میرود دستاندرکاران برای مردم بویژه کسانی که از نزدیک با حیات وحش در ارتباط هستند، نحوه مواجهه با این حیوانات را آموزش دهند. ماجرای دیگر حضور گرگ در شهر هشجین بود که منجر به تعطیلی و غیرحضوری شدن مدارس در این شهر شد.
خبر خوب مشاور وزیر راه برای مسکن ایثارگران
هفته گذشته همچنین استان اردبیل میزبان حمید مردانیان مشاور وزیر راه و شهرسازی در امور ایثار گران بود. وی در این سفر به خبرنگار ایرنا گفت: ۵۰ هزار واحد مسکن برای رزمندگان معسر حوزه راه و شهرسازی در قالب نهضت ملی مسکن احداث میشود.
مردانیان از ساخت ۱۶۰ هزار واحد مسکونی برای رزمندگان و ایثارگران دارای معلولیت جسمی حوزه راه وشهرسازی خبرداد و افزود: وزرات راه و شهرسازی متولی و پیگیر قانون جامع ایثارگران دارای معلولی جسمی است که تلاش میشود این واحدها بزودی تکمیل شده و در اختیار ایثارگران قرار بگیرد.
وی با بیان اینکه ۱۱ هزار نفر از خانواده شهدا، جانبازان و ایثارگران در سراسر کشور تحت پوشش وزارت راه و شهرسازی هستند، عنوان کرد: خدمت به خانواده شهدا و ایثارگران یک وظیفه همگانی است وهمه باید در حد توان به این خانوادهها خدمترسانی کنند.
دیدار رئیس سازمان عشایری با عشایر استان اردبیل
هفته گذشته عباس پاپیزاده ، رئیس سازمان عشایری کشور هم به اردبیل سفر کرد و در جریان این سفر هم با عشایر شمال استان وهم عشایر شاطرانلوی خلخال دیدار کرد و در جریان مشکلات و مسائل مبتلا به آنان قرار گرفت.
رئیس سازمان امور عشایر نیز در جمع عشایر ایل شاطرانلوی خلخال با بیان اینکه نهادههای دامی توزیع شده در میان عشایر کشور در سال گذشته در مقایسه با سال پیش از آن ۴۰ درصد رشد داشته است، گفت: در حالی که سال ۹۹ حدود ۵۰۰ هزار تن نهاده توزیع شده بود، این میزان در سال ۱۴۰۰ به بیش از ۷۲۰ هزار تن رسید.
پاپیزاده در خصوص سرانه آرد عشایر اظهار کرد: سرانه ماهانه هریک نفر عشایر در کشور ۱۲ کیلو و ۲۰۰ گرم تعیین شده و چنانچه به هر دلیل این مقدار آرد به دست هرکدام از عشایر نرسد، باید این مساله به دست فرمانداران شهرستانها به عنوان رئیس شورای آرد و نان حل و فصل شود.
۴۵۴ روستا با مشارکت بسیج سازندگی آبرسانی میشود
خبر مهم دیگر هفته گذشته در استان اردبیل آغاز عملیات اجرایی آبرسانی به ۴۵۴ روستا با مشارکت بسیج سازندگی استان بود. اردبیل با وجود قرار گرفتن در منطقه شمال غرب و با تنش آبی مواجه است به طوری که به گفته مقامات آب استان آبرسانی به حدود ۷۰۰ روستا به طور سیار انجام می شود. در همین زمینه و برای مواجهه با این پدیده هفته گذشته طرح آبرسانی به ۴۵۴ روستای استان اردبیل با اعتبار ۴۷۶ میلیارد تومان با همکاری و مشارکت بسیج سازندگی آغاز شد.
به گفته استاندار اردبیل این طرح با آبرسانی به ۶۷ روستا آغاز شده و تا تا پایان اردیبهشتماه این تعداد آبرسانی به ۱۰۰ روستا افزایش یافته و روستاهای بعدی نیز در دستور کار گروههای جهادی قرار میگیرد.
هفته گذشته مدیرعامل شرکت آب منطقهای اردبیل هم از اتمام مطالعه احداث پنج سد خاکی در این استان خبر داد و گفت: در صورت تامین اعتبار لازم عملیات اجرایی این سدها شروع میشود.
علی حیدری اناری در جلسه شورای اداری شرکت آب منطقهای اردبیل مطالعات این پنج سد، شروع عملیات اجرایی ۲ سد، شروع آبگیری ۲ سد دیگر، اتمام عملیات ۱۲ هزار هکتار شبکه آبیاری مدرن و اتمام عملیات آبرسانی به سه شهر از جمله اهداف و برنامههای این شرکت در سال جدید عنوان کرد.
وی واگذاری ۲۰ ساله هشت آبگرم به سرمایهگذاران بخش خصوصی، واگذاری ظرفیتهای پرورش ماهی، فروش و تهاتر املاک مازاد، تعالی سازمانی و حذف فرایندهای اضافی و همچنین ارتقای سطح خدمات مشترکین با الکترونیکی کردن تمامی خدمات به مردم را از دیگر برنامههای در دست اجرای این شرکت برشمرد.
احیای ۳۲ واحد صنعتی راکد در استان
استان اردبیل دارای ۲۰ شهرک و ناحیه صنعتی است و با توجه به حجم سرمایهگذاریها و زیرساختهای تامین شده، شهرکهای صنعتی به بهترین مکان ممکن برای حضور سرمایهگذاران تبدیل شده است.
محمد اهلی، مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی استان اردبیل هم هفته گذشته از احیای ۲۲ واحد راکد صنعتی در استان خبر داد. به گفته این مقام مسئول، بر اساس ارزیابی صورت گرفته، ۳۲ واحد راکد و غیرفعال در این استان به چرخه تولید بازگشته و احیای این واحدهای تولیدی برای بیش از ۴۰۰ نفر اشتغال مجدد ایجاد کرده است.
۴۸۰ پرونده تخلف صنفی تشکیل شد
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان اردبیل از تشکیل حدود ۴۸۰ فقره پرونده برای صنوف متخلف این استان به ارزش بیش از ۲۴۷ میلیارد و ۴۷۳ میلیون ریال در جریان بازرسیهای ویژه ماه مبارک رمضان خبر داد.
رامین صادقی به اجرای طرح نظارت بر بازار ماه مبارک رمضان اشاره کرد و گفت: با توجه به افزایش تقاضای مصرفکنندگان برای تهیه کالاهای اساسی و هدف طرح از جمله برنج، روغن، شکر و خرما نظارت و کنترل بر بازار تشدید شد.
وی افزود: در این راستا ۳۲ مورد گشت مشترک با دستگاههای اجرایی ذیربط و هفت هزار و ۷۰۴ مورد بازرسی از مراکز عمده عرضه و فروش، فروشگاههای زنجیرهای و واحدهای صنفی عمده و خرده فروشی در نقاط مختلف استان اردبیل صورت گرفت.
روزانه حدود ۸۰۰ تن پسماند تولید میشود
هفته پیش سرپرست ادارهکل حفاظت محیط زیست استان اردبیل اعلام کرد که هر روز در مجموع حدود ۸۰۰ تن پسماند در این استان تولید میشود که از این مقدار حدود ۴۰۰ تن پسماند مربوط به شهر اردبیل است.
حسن قاسمپور دفن نامناسب و غیراصولی پسماند را یکی از معضلات زیست محیطی استان اردبیل برشمرد و با اشاره به اینکه تنها ۱۰ درصد از پسماند شهری وارد چرخه بازیافت میشود، خواستار توجه بیش از پیش شهرداریها و دهیاریها به این موضوع شد.
وی با اشاره به ضرورت کاهش تولید پسماند، اضافه کرد: مدیریت صحیح در این زمینه بدون کاهش تولید پسماند امکانپذیر نخواهد بود.
۴۳ زندانی آزاد میشوند
نایب رئیس هیات امنای نمایندگی ستاد دیه استان اردبیل نیز در دومین مرحله جشن گلریزان در مجتمع فرهنگی، هنری فدک از آزادی ۴۳ نفر از محکومان جرایم غیرعمد و مالی در این استان تا پایان ماه مبارک رمضان امسال خبر داد.
یوسف خدادادی گفت: مبلغ مورد نیاز برای آزادسازی این زندانیان ۱۲۰ میلیارد ریال است که ۶۰ میلیارد ریال آن از محل گذشت شاکیان تامین میشود و مبلغ ۶ میلیارد ریال به واسطه نمایندگی ستاد دیه استان اردبیل کمک بلاعوض برای آزادی آنها تامین و ۱۴ میلیارد ریال نیز از محل تسهیلات بانکی در نظر گرفته خواهد شد.
وی یادآور شد: سال گذشته نیز ۴۶۰ نفر از محکومان مالی با مجموع مبلغ ۸۵۰ میلیارد ریال از زندانهای این استان آزاد شدند و به کانون گرم خانوادههایشان بازگشتند که بیش از ۳۰۰ میلیارد ریال از مبلغ مورد نظر از محل گذشت شاکیان، ۳۰۰ میلیارد ریال اعسار، ۱۵۰ میلیارد ریال آورده خانوادهها، ۵۰ میلیارد ریال تسهیلات بانکی و ۴۰ میلیارد ریال کمک بلاعوض ستاد دیه تامین شده بود.
بر اساس آمارهای دادگستری استان اردبیل، در حال حاضر بیش از ۲۰۰ نفر به دلیل جرایم غیرعمد و مالی در زندانهای این استان به سر میبرند.
۶۳ طرح برای کاهش آسیبهای اجتماعی اجرا میشود
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان اردبیل از اجرای ۶۳ طرح در راستای کاهش آسیبهای اجتماعی و فرهنگی در نیمه نخست سالجاری در این استان خبرداد.
عبدالله بحرالعلومی در نشست توجیهی موسسات کمک گیرنده در خصوص طرحهای کاهش آسیبهای اجتماعی و فرهنگی گفت: پس از بررسی طرحهای ارسالی به کمیته (اعتبارات موضوع ردیفهای متمرکز یارانهای تحت عنوان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی-کمک به سایر نهادهای دینی، فرهنگی و هنری) ۶۳ طرح در استان اردبیل از سوی ۲۸ موسسه مورد تصویب قرار گرفت.
وی بیان کرد: این طرحهای مصوب در خصوص رفع و کاهش آسیبهای اجتماعی و فرهنگی نیمه نخست امسال در استان اجرا خواهد شد که امید میرود با اجرای آنها شاهد رفع برخی مسائل و مشکلات موجود باشیم.
حضور پرشور مردم اردبیل در راهپیمایی روز قدس
به گزارش خبرنگار ایرنا، استان اردبیل سوای رویدادهای منطقهای هفته گذشته شاهد برگزاری راهپیمایی با شکوه روز جهانی قدس بود. رویدادی که طی دو سال اخیر بر اثر شیوع کرونا به صورت حضوری برگزار نمیشد. روز گذشته و در آخرین جمعه ماه مبارک رمضان هزاران نفر از مردم استان اردبیل به حضور در خیابانها ضمن حمایت از ملت مظلوم فلسطین فریاد مرگ بر آمریکا و مرگ بر اسرائیل سردادند و بار دیگر بر حمایت از ملت مظلوم فلسطین و ازادی قدس شریف تاکید کردند.
جانشین سازمان عقیدتی سیاسی وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح سخنران ویژه این مراسم بود که در سخنانی گفت: چند سال قبل مردم فلسطین با دست خالی علیه صهیونیستهای غاصب مبارزه میکردند، اما امروز غزه با حمایت جمهوری اسلامی ایران و درایت فرماندهان مبارزی همچون شهید سپهبد سردار سلیمانی مسلح شده و کرانه غربی نیز در حال مسلح شدن است.
حجتالاسلام علی شیرازی افزود: دشمنان ساکن در سرزمینهای اشغالی فلسطین میدانند که حکومت غاصب آنها دوامی ندارد و به همین علت در داخل سرزمینهای اشغالی، گروههای شبه نظامی برای دفاع از خود شکل دادهاند.
وی تاکید کرد: اسرائیل و آمریکا در حال فروپاشی هستند و پیشبینی افول جریان استکبار و صهیونیسم هر روز به واقعیت نزدیکتر میشود.
نظر شما