به گزارش ایرنا، این موضوع در سخنان آیت الله رییسی رییس جمهور در دیماه ۱۴۰۰که چهاردهمین سفر استانی به هرمزگان به همراه ۱۷ عضو کابینه دولت مشهود بود و در اولین مصاحبه خود در فرودگاه بین المللی ۶۵۵ شهدای ایرباس بندرعباس و حتی درنشست شورای اداری اعلام کرد که فقر و بیکاری زیبنده این استان نیست و باید برای رفع این معضل چاره اندیشی شود.
شاید یکی از مشکلات دراین زمینه ایجاد ۳هزارو ۶۰۰طرح نیمه تمام در استان از دولت های قبلی در استان بوده که اکنون روی دست این دولت مانده که به گفته استاندار هرمزگان حتی تمام این طرحها هم بهره برداری شود ولی شغلی عاید مردم نخواهد شد چرا که متناسب با نیاز اجرایی نشده است.
هنگامی که نام هرمزگان به زبان آورده می شود همگان فکر می کنند که این استان زرخیر با داشتن نعمت های بزرگی دریا، کشاورزی، صنایع، مناطق آزاد و ویژه اقتصادی، معدنی و تجاری؛ دیگر شخص بیکاری در آن پیدا نمی شود اما آمارها نشان می دهد این منطقه مرزی و دریایی در بین استان های بیکار کشور در ردیف اول قرار گرفته است.
هرمزگان که با داشتن صنایع بزرگی همچون پالایشگاه های نفت بندرعباس و ستاره خلیج فارس، بنادر بزرگ شهید رجایی و شهید باهنر، مناطق آزاد تجاری کیش و قشم، مناطق ویژه صنایع معدنی، فلزی و انرژی بر، مجتمع بزرگ کشتی سازی، فولاد هرمزگان، آلومینوم المهدی و کارخانه های سیمان از آن به عنوان پایتخت اقتصادی ایران یاد می شود؛ بیکاری جوانان و نداشتن شغل مناسب به ویژه برای افراد بومی و تحصیل کرده زیبنده این استان نیست.
خبرگزاری ایرنا در گزارش دیماه سال گذشته به این موضوع اشاره کرده بود که براساس اعلام مرکز آمار ایران بالاترین نرخ بیکاری کشور در پاییز ۱۴۰۰ با ۱۵.۳ درصد به هرمزگان تعلق دارد؛ این درحالی است که می توان با مدیریت صحیح و با بهره گیری از آن مشکل اشتغال استان و حتی کشور را حل کرد.
نمایندگان مردم هرمزگان در مجلس شورای اسلامی و نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه بندرعباس هم در دیماه سال گذشته در نشست شورای اداری استان با حضور رییس جمهور آمار بالای بیکاری و فقر و فلاکت در استان را با وجود داشتن صنایع و پالایشگا های بزرگ اقتصادی مطرح کرده و گلایه مند بودند.
طبق گفته نماینده ولی فقیه در هرمزگان و امام جمعه بندرعباس، استان هرمزگان از لحاظ بیکاری در رتبه سوم کشور ایستاده و این آمار بالای بیکاری نشان می دهد که هرمزگان از دیگر استان ها و شهرهای کشور که هیچ منابع خاصی نداشته و صنعتی هم نیستند نیز پایینتر است و با وجود ظرفیتها و صنایع بزرگ درغرب بندرعباس بسیار شرم آور است.
کارشناسان حوزه اشتغال بر این باورند که در واقع بیکاری و از دست دادن شغل یکی از بزرگترین معضلاتی است که توازن و تعادل جامعه و خانواده را برهم میریزد و میتواند عوارض جدی در سلامت فیزیکی و روحی افراد داشته باشد و از طرفی حل این مساله بسیاری از مشکلات اجتماعی،روانی و اقتصادی جامعه را برطرف میکند.
به نظر با اجرای قوانین مربوط به حوزه اشتغال نیروهای بومی در صنایع و معادن،بنگاه های اقتصادی و نهادهای عمومی غیردولتی می توان تا حدی سهم اشتغال جوانان هرمزگانی در صنایع را ارتقا داد و جلوی بیکاری را گرفت و به اشتغال جوانان هرمزگانی هم کمک کرد.
فقر زیبنده استان هرمزگان نیست
دغدغه شغل و رفع بیکاری درهرمزگان ورد زبان مردم و مسوولان بوده؛ به طوری که حتی وقتی ۲۲ دیماه سال گذشته رییس جمهور به هرمزگان سفر کرد گفت که هرمزگان استانی تجاری، صنعتی، کشاورزی و گردشگری است و زمینه ها و ظرفیت های بسیار خوبی در این استان و شهر بندرعباس داریم که با وجود این ظرفیت های ارزشمند امروز برخی از نارسایی ها مثل فقر و بیکاری در این منطقه معنا ندارد.
آیت الله سید ابراهیم رییسی ۲۲ دیماه۱۴۰۰ در بدو ورود به هرمزگان در فرودگاه بین المللی شهدای پرواز۶۵۵ در گفت و گوی کوتاه با خبرنگاران افزود: این ظرفیت ها می تواند در حوزه های مختلف اقتصادی استان از جمله گردشگری، صنعت و معدن فعال شود تا در هرمزگان شاهد فقر و بیکاری نباشیم.
وی بیان داشت: امروز توفیقی است برای بنده و همکارانم که در استان هرمزگان و شهر بندرعباس هستیم. این منطقه همراه با مقاومت و ایستادگی مردم آن در مقابل متجاوزان بوده و تاریخ، این استان را همراه با ایستادگی، مقاومت، شجاعت و شهامت این مردم ثبت کرده است.
رییس جمهور اظهارداشت: بنده برای استان هرمزگان گفته بودم که برای آن یک بررسی های مقدماتی انجام شود و در این راستا هیات هایی اعزام شدند و وضعیت این منطقه مرزی را بررسی کردند؛همچنین با مشورت نماینده ولی فقیه در هرمزگان، استاندار و مدیران استان و همچنین فعالان اقتصادی، اجتماعی و سیاسی در استان نیازهای استان شناسایی شد.
آیت الله رییسی ادامه داد: امنیت بسیار خوبی که درهرمزگان وجود دارد، خلیج فارس را هم امن کرده است که باید از نیروهای مسلح این استان صمیمانه تشکر کرد که حفظ امنیت دریا و زمین و هوا را همواره تضمین کردند و حضور آگاهانه و با بصیرت شان درعرصه های مختلف توانسته است این استان و منطقه را و خلیج فارس را امن کند.
وی ابرازداشت: در پرتوی این امنیت می شود هر نوع سرمایه گذاری در این استان را برای همه سرمایه گذاران تضمین کرد و با سرمایه گذاری ارزشمندی که در این استان شکل بگیرد خیلی از توسعه یافتگی ها اتفاق می افتد .این استان با برنامه ریزی های صورت گرفته و طرح هایی که وجود دارد بتواند گام های موثری را بردارد و مردم عزیزمان بهویژه فعالان اقتصادی و اجتماعی احساس کنند که تفاوتی در این رابطه صورت گرفته است.
رییس دولت سیزدهم اظهارداشت: محرومیت و فقر زیبنده نظامی اسلامی و استان هرمزگان نیست و باید فقر مطلق در گام های ابتدایی در این استان ریشه کن شود و در گام های بعدی نیز باید اقداماتی در این راستا انجام شود.
وی در دیماه سال گذشته با سفر به هرمزگان و در نشست با نخبگان، علما، خانواده شهدا، ایثارگران و جمعی از اقشار مختلف مردم این استان گفت: از آنجایی که فقر و نداری و بیکاری همه ما را رنج می دهد لذا نیاز است که همه نمایندگان اقشار مختلف هرمزگان، علما و بانوان فعال اجتماعی با کمک دولت برای آباد کردن کشور و این استان ایفای نقش کنند.
آیت الله رییسی بیان داشت: نخبگان، علمان و اقشار مختلف نمایندگان استان هرمزگان به همراه استاندار باید گروه های فکری و فعالی را تشکیل دهند تا ما بتوانیم از فکر در جهت فعال شدن هرچه بیشتر دولت در جهت رفع محرومیت از چهره زیبای استان هرمزگان تلاش کنیم.
رییس جمهور با اشاره به اینکه هرمزگان ذخایر بسیاری را در خود دارد، گفت: این استان از نعمت دریا، معادن و صنایع بهره مند است و هم زمینه رشد و پیشرفت بسیار دارد و از همه مهمتر نیروی انسانی کارآمد و تحصیل کرده، آماده کار و تلاش دارد که این ها ذخایر ارزشمندی برای این استان است.
ارتباط تنگاتنگ فقر و فلاکت درهرمزگان با بیکاری
با وجود تمام ظرفیتهای عظیم در حوزه صنعت، مشاغل خانگی، صنایع دستی، شیلات و غیره، بازهم هرمزگان رتبه اول فقر و فلاکت در کشور را دارد که بررسی های آماری این حوزه نشان می دهد که ارتباط تنگاتنگی بین فقر و فلاکت با آمار بیکاری است.
نماینده ولی فقیه درهرمزگان فرودین ماه امسال در دیدار با مدیرعامل فولاد کاوه جنوب کیش اظهارداشت: آمار فقر و فلاکت و بیکاری ۲ چالش و معضل اصلی درهرمزگان است که در صورت بهبود شاخص های اشتغال و رفع بیکاری، به مرور زمان فقر و محرومیت نیز در استان از بین می رود.
حجتالاسلام والمسلمین محمد عبادیزاده، بر حرکت جهادی و پرشتاب برای بهبود وضعیت فقر از طریق کمک به حوزه اشتغال تاکید کرد و ابرازداشت: نیروی انسانی متناسب با ظرفیتهای استان تربیت شوند.
وی خاطرنشان کرد: تامین نیروی انسانی لازم برای بهرهگیری حداکثری از ظرفیتهای استان در بخشهای حمل و نقل هوایی و دریایی، شیلات، صنایع و غیره باید در دستورکار دانشگاهها قرار بگیرد.
امام جمعه بندرعباس تشریح کرد: اگر نوع نگاه مسوولان در راستای تحقق توسعه متوازن و پایدار استان همگام و هم راستا شود، زمینه تحقق هدفها در حوزه محرومیتزدایی فراهم خواهد شد.
حجتالاسلام والمسلمین عبادیزاده، ضمن تاکید بر ایفای مسوولیتهای اجتماعی در بخشهای زیرساختی و زیربنایی استان هرمزگان نیز گفت: ایفای مسوولیتهای اجتماعی به صورت هدفمند در قالب برنامه سالانه و هماهنگ با مجموعه استان انجام شود تا اثربخشی مناسبی در حوزه محرومیتزدایی حاصل شود.
وی، با اشاره به افراد تحت پوشش کمیته امداد و نهادهای حمایتی نیز اظهارداشت: حمایت از این افراد در قالب ایجاد فرصتهای شغلی و یا بهرهگیری از ظرفیتهای این افراد از طریق خرید محصولات تولیدی از جمله صنایع دستی میتواند در رفع فقر و فلاکت تاثیرگذار باشد.
نماینده ولی فقیه در هرمزگان افزود: اگر بخواهیم در حوزه کاهش آسیبهای اجتماعی از جمله طلاق و اعتیاد در جامعه موفق باشیم، نیازمند تربیت نیروی متخصص و کارا و فراهم کردن زیرساختهای لازم برای انجام فعالیت این نیروهای متخصص هستیم و این موضوع یکی از دغدغههای جدی بنده به شمار میرود.
وی گفت: امروز صنعت فولاد در کشور یکی از صنایع بسیار مهم در حوزه اقتصاد مقاومتی و ارزآوری قلمداد میشود که باعث افزایش قدرت مانور کشور در عرصه بینالمللی شده است.
امام جمعه بندرعباس همچنین در حاشیه آیین تجلیل از خیران و حامیان ایتام هرمزگان به خبرنگار ایرنا گفت: اصل تکافل اجتماعی جامعه دینی که بر مبنای اخوت پایه ریزی شده است این جامعه باید نسبت به امور جامعه کفالت کند و اگر همه آحاد جامعه اصل مسوولیت پذیری درعرصه اجتماع را باور داشته باشند و نسبت به همنوعان خود توجه داشته باشند جامعه بدون فقر و نیازی خواهیم داشت.
حجت الاسلام عبادی زاده گفت: قوانین جهان اسلام به گونه ای طراحی شده است که در آن فقر معنا ندارد اما اگر امروز در جامعه ما فقیر است بواسطه این است که قوانین مورد غفلت قرار گرفته است.
وی یادآورشد: آن بخش هایی که مربوط به جامعه است مثل خمس، زکات، انفاق و صدقه می تواند جامعه را تحت پوشش قرار دهد و جوابگو و پاسخگوی رفع مشکلات جامعه باشد و اگر ثروتمندان نسبت به فقیران احساس مسوولیت کنند ما فقیر در جامعه نخواهیم داشت.
وضعیت استان هرمزگان نگران کننده است
وقتی به شاخصهای استان هرمزگان می نگریم میبینیم که وضعیت این استان نگران کننده است؛ استان هرمزگان با داشتن صنایع، بنادر، مناطق آزاد، کشاورزی، آبزی پروری، صید و صیادی، ترانزیت و حمل و نقل و فرصتهای بینظیر گردشگری دارد، اما وقتی نگاه میکنیم به وضعیت شاخصها میبینیم که در شاخص فقر، فلاکت و نرخ بیکاری هرمزگان رکوردار است.
رییس مجمع نمایندگان هرمزگان فروردین امسال نیز با ابراز نگرانی از شاخصهای فقر، فلاکت و بیکاری در هرمزگان، خواستار برنامه ریزی برای حل مشکلات استان و تحقق شعار ایجاد یک میلیون شغل در سال شد.
حسین رییسی افزود: در سال ۱۴۰۰ حدود ۴.۹ درصد به شاخص بیکاری مان اضافه شد و از ۱۳.۵ به ۱۸.۳ درصد رسید و این میانگین آمار استان است چرا که در بعضی از مناطق وضعیت به مراتب وخیمتر بوده و این آمارهای رسمی است و وقتی به واقعیتهای میدانی ریز میشویم میبینیم که وضعیت بدتر از این آمار و ارقام است.
وی بیان داشت: تناسبی بین ظرفیتها و توانمندیهای هرمزگان و شاخصهای استان وجود ندارد و مردم از ظرفیتها بهرهای ندارند و گاهی میبینیم برخی مدیران ملی منت بر سر ما میگذارند که مثلا فلان بندر را در استان شما احداث کردیم؛ احداث نمیکردید، میرفتید در استان مرکزی به عنوان مثال احداث میکردید که اصلا امکان آن وجود ندارد، اینها مزیتهای این استان است و دلیلی ندارد منت سر هرمزگان بگذارید.
نماینده مردم شرق هرمزگان درمجلس شورای اسلامی گفت: برخی طرح هایی که کارکرد ملی و فرا ملی دارند باید بهرهشان برای مردم مدنظر قرار گرفته شود، فولاد را مثلا درهرمزگان ایجاد کردید مزیت تامین آب، ترانزیت، حمل و نقل و خیلی مسائل دیگر است که شما را ترغیب به اجرای آن در هرمزگان کرده است چنانچه در یک مقطعی با فشارهای سیاسی برخی از صنایع را بردند به مرکز کشور و دچار مشکل شدند؛ اما باید دید این استقرار صنایع بزرگ چقدر برای مردم استان آورده داشته است و چقدر در کاهش نرخ بیکاری استان، فقر و فلاکت تاثیرگذار بوده است و اینها موضوعاتی است که باید پرداخته شود.
نماینده مردم میناب، رودان، جاسک، سیریک و بشاگرد در مجلس شورای اسلامی خطاب به مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی هرمزگان گفت: مردم و سرمایهگذاران باید با فرصتهای شغلی موجود آشنا شوند و نیاز است سرمایهگذاران و افراد اهل اشتغالزایی آموزش ببینند.
رییسی ادامه داد: مرکز ثقل فقر، بیکاری، زنان سرپرست خانوار، مددجویان تحت پوشش نهادهای حمایتی در شرق هرمزگان است و خیلی از این شاخصها وضعیتش در شهرستانهای رودان و میناب از همه جای استان بدتر است لذا باید برای اینها پرداخته شود و برنامهریزیهای مناسبی برای آنها انجام شد.
وی یاد آور شد: نباید تنها به شعار ایجاد یک میلیون شغل در سال اکتفا کنیم و باید اعتماد مردم به مسوولان را حفظ کنیم و شعارهایی که در حوزه اشتغال داده شده است عملیاتی شود.
تحقق یک میلیون شغل نیازمند همکاری همه دستگاه هاست
نماینده مردم هرمزگان در مجلس شورای اسلامی اردیبهشت ماه جاری در جمع مدیران شورای هماهنگی وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی استان گفت:تحقق یک میلیون شغل نیازمند همکاری همه دستگاه هاست و نباید تنها نگاه ما به اداره کار باشد و همه دستگاه ها باید به میدان بیایند.
احمد مرادی با اشاره به ضرورت توجه به اشتغال خرد گفت: امروز مردم با طرح و ایده های که دارند در منازل خود مشاغلی دائر می کنند که گسترش این موضوع می تواند تحولی در اقتصاد و معیشت مردم به وجود آورد اما در این زمینه موانعی وجود دارد و دستگاه های مختلف در این خصوص مانع می شوند و لازم است ساز و کاری ایجاد کرد تا مردم با شوق و انگیزه بیشتر وارد چرخه اقتصادی شوند.
وی با اشاره به شعار تولید، دانش بنیان و اشتغال آفرینی بیان داشت: باید از شرکت های دانش بنیان حمایت کرد چرا که بیشتر جوانان در این شرکت ها با طرح ها و ایده های نو فعالیت هایی شروع کرده اند که در صورت حمایت به طور قطع اتفاق های خیلی خوبی خواهد افتاد.
وی بیان داشت: ظرفیت های زیادی در استان هرمزگان وجود دارد که در صورت مدیریت صحیح و مشارکت مردم می توان تحولی بنیادی در استان ایجاد کرد.
نماینده مردم بندرعباس، قشم، حاجی آباد، بندرخمیر و بوموسی در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: ما در استان ظرفیت های زیادی از جمله دریا را داریم که در همه جا این ظرفیت وجود ندارد و در کنار همین ظرفیت بحث صید و صیادی که پایه اشتغال است باید به جد حمایت کنیم و همچنین گردشگری در دریا که یک ظرفیت بکر و بی نظیر است باید حمایت کنیم که سرمایه گذار در این حوزه ها بدون دغدغه سرمایه گذاری کند.
مرادی همچنین با اشاره به تجارت دریایی یادآورشد: در همه زمان هایی که مسوولیت داشته ام بحث تجارت در دریا و سایر ظرفیت های که همجواری دریا برای استان دارد به استانداران و مدیران مختلف دولت گفته ام که در صورت استفاده صحیح به جرات می توان گفت یک نفر بیکار هم در استان نخواهیم داشت.
وی افزود: در تعاونیها و اتحادیهها آدمهای جوان و با انگیزه و پرکار، مطلع و قانون شناس پای کار بیاوریم تا مشکلات مردم حل شود و امیدوارم در زمان مدیریت جناب آقای معین وزیری با استفاده از ظرفیت ها و با تعاملی که با مدیران زیرمجموعه وزارت تعاون و مدیران دستگاههای اجرایی و تعامل با مجمع نمایندگان استان و نمایندگان حاکمیت و دولت بتوانیم در دوران مسئولیت و مدیریت خودمان شاهد اتفاق های خیلی خوبی باشیم.
تمرکز بر رفع محرومیت ها در ۱۳۰ روستا و ۴۶ محله حاشیه ای هرمزگان
برنامه های ویژه ای برای فقرزدایی درهرمزگان تدوین شده است که تمرکز بر رفع محرومیت ۱۳۰ روستا و ۴۶ محل حاشیهای در سطح استان، جزء برنامههایی بود که امیدواریم با تامین اعتبارات لازم بتوانیم این اتفاق را رقم بزنیم.
استاندار هرمزگان، برنامه های اشتغال را یکی از عوامل اصلی تشدید آمار فقر در هرمزگان دانست و گفت: صنایعی که در استان شکل گرفته با توجه به اینکه نسبت سرمایه گذاری به اشتغال بسیار بالایی دارند، نتوانسته است کمک زیادی به اشتغال مردم استان کند؛ در واقع چالش بهکارگیری نکردن یا محدودیت بهکارگیری نیروهای بومی در استان وجود دارد که با توجه به دستور و تاکید رییس جمهور، امیدواریم در بخش اشتغال اتفاق های مناسب و مبارکی رقم بخورد.
مهدی دوستی خاطرنشان کرد: زنجیرهی پایین دستی و زنجیره ارزش صنایع بزرگ باید در استان هرمزگان ایجاد شود، به عنوان مثال در صنعت فولاد ما بیشتر بر روی تولید شمش متمرکز شدهایم، در حالی که ایجاد خط تولید ورق، لوله و غیره می تواند منجر به اشتغال بیشتری شود.
وی با اشاره به میزان مصوبههای سفر رییس جمهور به هرمزگان بیان داشت: ۳۶۰ هزار میلیارد ریال در قالب بیش از ۲۲۰ هزار میلیارد تومان اعتبار عمرانی و بیش از ۱۴۰ هزار میلیارد ریال تسهیلات در سفر رییس جمهور به هرمزگان مصوب شد.
استاندار هرمزگان افزود: همچنین یک میلیارد دلار اعتبار در بخش ارزی برای هرمزگان مصوب شده است که دراین زمینه هرمزگان نخستین یا دومین استان کشور در زمینه اخذ مصوبههای سفرهای استانی رییس جمهور برشمرد که در نوع خود بیمانند است.
وی اظهارداشت: این میزان اعتبار در قالب ۱۴۵مصوبه به تصویب رسید و ۶۶۰ طرح نیز مشمول تسهیلات حمایتی شد که نشان دهنده نگاه ویژه آیت الله رییسی رییس جمهور و دولت سیزدهم به استان است.
دوستی ادامه داد: در تدوین مصوبهها تمرکز ویژهای بر روی رشد اقتصادی داشتیم که بخش شیلات، کشاورزی، راه و ایجاد زیرساختهایی که مربوط به خطوط انتقال گاز به بخش مختلف استان هرمزگان و تامین آب شهرها و روستاهای استان، بیشترین مصوبه ها را در بر می گرفتند.
استاندار هرمزگان سوم آذرماه ۱۴۰۰ نیز در نشست با اعضای شورای اسلامی هرمزگان و روسای شورای اسلامی شهرستان ها بر فراهم کردن زیرساختهای اشتغال، گفت: کاهش نرخ ۱۸درصدی بیکاری از اولویت های استان است.
دوستی یادآورشد: رتبه نخست بیکاری و رتبه نخست شاخص فلاکت و بسیاری از شاخص های دیگر در هرمزگان دستاورد دولت قبلی است که باید برای آن به دنبال راهکار باشیم و پروژه های مولد اقتصادی تنها راه برون رفت از شرایط فعلی است.
دوستی، با طرح این سئوال که اگر فرزندان ما بیکار باشند و روی جاده آسفالته روستایی قدم بزنند چه فایدهای دارد؟ افزود: انجام پروژه های عمرانی به طور قطع وظیفه ما به عنوان بخش دولتی است اما پیگیری برای واردات و تهیه نهادههای ارقام پرمحصولی مثل خرما بسیار پراهمیت تر از اجرای یک پروژه عمرانی است.
استاندار هرمزگان اظهارداشت: ما یا باید مثل ۴۰ سال گذشته و به صورت قطره چکانی به پروژه های عمرانی مختلف منابع تزریق کنیم که تکمیل هر کدام با وضعیت منابع تخصیصی، ممکن است چندین سال طول بکشد و یا اینکه تلاش کنیم اعتبارات را برای پروژه های مولد در شهرستان ها تخصیص دهیم که مساله اشتغال را حل کنیم لذا هرمزگان مسیری را در ۴۰ سال گذشته است طی کرده که شرایط فعلی به خوبی مبین اوضاع استان است و مجموعه انتظاراتی که بر زمین مانده است.
وی عنوان کرد: من پیشنهادم این است که در این خصوص تجدید نظر کنیم و جای اینکه ۲۰ میلیارد ریال بدهیم و یک پارک درست کنیم، حاضر هستیم برای منطقه شما چندین برابر آن اعتبار جذب کنیم و منابع تخصیص دهیم اما این پروژه بتواند مولد باشد و برای مردم منطقه شغل ایجاد کند.
تمام تلاشمان را برای کاهش شاخص فلاکت و بیکاری به کار خواهیم بست
استاندار هرمزگان با بیان اینکه این استان به لحاظ شاخص فلاکت و بیکاری در رتبههای نخست کشوری قرار دارد،گفت: وضع موجود استان عملکرد دولت گذشته بوده و نافی مسوولیتهای ما نیست؛ بلکه براساس قول هایی که به مردم دادیم تمام تلاشمان را به صورت واقعی برای کاهش این آمار بکار خواهیم بست.
مهدی دوستی ۱۱ اردیبهشت ماه جاری در نشست با تشکلهای دانشجویی و روسای دانشگاههای هرمزگان، با اشاره به طرحهای کلان زیرساختی در حال پیگیری و اجرا در استان، افزود: اشتغال دغدغه اصلی دولت است اما مدل توسعه هرمزگان دارای اشکالاتی است.
وی بیان داشت: مردم هرمزگان سال ها معیشتشان را از طریق صیادی و تجارت تامین می کردند، اما تصمیمگیران هر دو روزنه معیشتی آن ها را با قوانین خودساخته محدود کردند.
استاندار هرمزگان اظهارداشت: مدلی که در قالب ایجاد صنایع بزرگ مقیاس به ازای هر یک تا ۱.۵ میلیون دلار سرمایهگذاری تنها یک شغل ایجاد شده و تغییر این مدل نیز بسیار سخت است و تنها با ایجاد صنایع کوچک خانگی نمی توان تغییرات اساسی ایجاد کرد بلکه باید زنجیره ارزش را شکل داد که بتوان با هر ۲۵ هزار دلار سرمایهگذاری یک شغل ایجاد کرد.
وی به نشست خود با صنایع فولادی و پالایشگاههای هرمزگان اشاره کرد و گفت: توسعه زنجیره ارزش و صنایع پایین دستی، عمدهترین دغدغه ما در این نشست ها بوده است.
دوستی با بیان اینکه بخش پرظرفیت گردشگری هرمزگان دارای چالشهای متعددی است، افزود: برنامه اصلی ما در این حوزه، ۱۲ماهه کردن گردشگری استان است اما با توجه به منابع محدود مالی باید در چند هدف اصلی سرمایه گذاری کنیم.
وی، صنعت گردشگری هرمزگان را «گردشگری معیشتی» توصیف کرد و گفت: گردشگری هرمزگان توسعهای نیست، یعنی اینطور نیست که کسی از محل درآمد آن بتواند کار خود را توسعه دهد و عمده سفرها به هرمزگان با هدف دیدن مناطق مختلف مانند دریا، مناطق بکر جزایر و غیره صورت می گیرد و گردشگران با هدف اقامت در هتل و خانههای بومگردی به این مناطق سفر نمیکنند و نیازمند تعریف مدل جدیدی در حوزه گردشگری هستیم.
هدف گذاری ۳۳هزار شغل در برنامه دولت سیزده در هرمزگان
ایجاد اشتغال یکی از مهم ترین ابزارهای کاهش بیکاری، فقر و نابرابری است، بیکاری برای مردان زیادتر از زنان و برای اقلیت قومی بیشتر است، همچنین میزان بیکاری طولانی مدت اقلیتهای قومی بسیار زیادتر از میزان متوسط برای بقیه جمعیت است. افزایش اخیر میزان بیکاری به ویژه جوانان را متاثر ساخته است.
طبق اعلام سرپرست معاونت هماهنگی امور اقتصادی استانداری هرمزگان، ایجاد حدود ۳۳ هزار شغل در استان برای سالجاری در حوزه های صنعت، معدن، کشاورزی، خدمات، بازرگانی و دیگر بخش ها برنامه ریزی شده است.
علی فیروزی اظهارداشت: سهم هریک از دستگاه ها و به تفکیک حوزه های مختلف به زودی ابلاغ می شود و لیست کامل ظرفیتهای معطل مانده تولید استان هرمزگان نیز به زودی منتشر می شود و دستگاه ها باید اقدام های لازم را برای فعال سازی آن در دستورکار قرار دهند.
بسیاری از افراد در نتیجه بیکاری و نداشتن شغل مناسب به بزهکاری و جرایم مختلف روی میآورند و به گفته جامعه شناسان این موضوع در افراد آسیب دیده و در معرض آسیب بیش از سایرین به چشم میخورد و رهایی از این معضلات همبستگی و انسجام اقدامات دستگاههای اجرایی را نیاز دارد.
ماده ۴۷ قانون پنج ساله ششم تمامی دستگاههای اجرایی از جمله وزارتخانههای نفت، نیرو و سازمان انرژی اتمی و بنگاههای اقتصادی نهادهای عمومی غیردولتی را مکلف کرده است که در طول اجرای قانون برنامه در طرحهای خود و در شرایط برابر به پیمانکاران بومی واجد شرایط استانی اولویت دهند و در قرارداد با تمامی شرکتها و پیمانکاران، اولویت با بهکارگیری نیروهای بومی استانی (در شرایط برابر از نظر علمی و تجربی و با اولویت محل سکونت نزدیکتر) را درج و بر حسن اجرای آن نظارت کنند.
استرس از دست دادن شغل و بیکاری میتواند عوارض جدی در سلامت فیزیکی و روحی افراد داشته باشد در واقع در جامعهای که میزان سلامت اجتماعی پایین باشد رفتارهای مغایر شهروندی و بیماریهای سایکوسوماتیک (روان - تنی) همچون زخم معده، ام اس، میگرن، اختلالات خواب، قلبی - عروقی و پرخاشگری زیاد میشود.
تجربه بیکاری برای کسانی که به داشتن شغل ثابت و مطمئن عادت کردهاند، میتواند بسیار ناراحت کننده باشد، بدیهی است مستقیمترین نتیجه آن از دست دادن درآمد است. در جوامع امروزی داشتن شغل برای حفظ عزت نفس فرد مهم است حتی در مواردی که شرایط کار نسبت ناخوشایند و وظایف مربوطه کسل کننده است کار به طور معمول عنصر تشکیل دهندهای در ترکیب روانی مردم و دور فعالیتهای روزانه آن ها است.
نظر شما