ساماندهی دولتخانه صفوی مطالبه دوستداران میراث فرهنگی قزوین از دولتمردان

قزوین - ایرنا - ساماندهی دولتخانه صفوی از طریق آزادسازی اراضی باقی مانده در کنار تقویت اعتبارات حوزه مرمت بناهای تاریخی و ایجاد مشوق های ویژه برای سرمایه گذاران از مطالبات جدی دوستداران میراث فرهنگی و فعالان حوزه گردشگری قزوین از دولتمردان در جریان سفر رییس جمهوری به این استان است.

به گزارش ایرنا، گردشگری در سند آمایش سرزمینی به عنوان یکی از محورهای اصلی توسعه استان قزوین معرفی شده است.

این استان دارای جاذبه های تاریخی و طبیعی فراوانی است و موقعیت جغرافیایی مناسب و قرارگیری در شاهراه ارتباطی کشور و نزدیکی به پایتخت آنرا را از موقعیت ویژه ای در حوزه گردشگری برخوردار کرده است.

کاخ چهلستون و سردرب عالی قاپو یادگارهای پایتختی قزوین در دوره صفویه، گراند هتل اولین هتل مدرن ایران، دروازه درب کوشک از معدود دروازه های تاریخی باقی مانده در ایران، کلیسای کانتور از کوچک ترین کلیساهای جهان، آب انبار سردار بزرگترین آب انبار تک گنبدی ایران، مساجد النبی و جامع عتیق از کهن ترین و بزرگترین مساجد ایران، سعدالسلطنه بزرگترین کاروانسرای شهری ایران، مقبره چهارانبیاء، بقعه امامزاده حسین(ع) با بنای صفوی، قلعه حسن صباح الموت دژ حکمرانی اسماعیلیان، درخت چنار خونبار زرآباد، دریاچه آب شیرین اوان، برج های دوگانه خرقان شاهکار معماری آجری، دژ شمیران و آبگرم های خرقان و یله گنبد تنها بخشی از این جاذبه ها به شمار می روند.

تعدد بناها و مجموعه های تاریخی و جاذبه های طبیعی نشانگر ظرفیت های بالای حوزه گردشگری و میراث فرهنگی در این استان است با این حال برخی مشکلات و نیازمندی ها موجب شده تا از ظرفیت های گردشگری و میراث فرهنگی آنگونه که شایسته است استفاده نشود که در این گزارش به آنها پرداخته شده است.

ساماندهی دولتخانه صفوی مطالبه دوستداران میراث فرهنگی قزوین از دولتمردان

ضرورت ساماندهی دولتخانه صفوی پس از ۱۹ سال مصوبه سفر رهبری

دولتخانه صفوی واقع در قلب بافت تاریخی قزوین از فاخرترین مجموعه های تاریخی کشور به شمار می رود که چندین بنای تاریخی از جمله سردر عالی قاپو، کاخ چهلستون، مدرسه امید به عنوان اولین مدرسه مدرن قزوین و گراند هتل نخستین هتل مدرن ایران و چهارانبیاء مدفن چهار پیامبر قوم بنی اسرائیل را در وسعتی به حدود ۶ هکتار در خود جای داده است.

 ساماندهی و احیای دولتخانه صفوی قزوین از مصوبات سفر  پرخیر و برکت مقام معظم رهبری به این استان در سال ۸۲ بوده است اما این این طرح تاکنون به دلیل اختلافات بین دستگاهی برسر آزادسازی بخشی از اراضی به مرحله تکمیل و نهایی نرسیده است، در صورتی که اجرای این طرح ضمن صیانت بهتر از بناهای تاریخی این مجموعه و نگهداری از آن برای معرفی به نسل های آینده به رونق گردشگری شهر و استان قزوین کمک شایانی می کند.

در حال حاضر فضاهایی در این مجموعه به عنوان مدرسه و سالن های ورزشی به ترتیب در اختیار ادارات کل آموزش و پرورش و ورزش و جوانان قرار دارد که قرار بوده سالها پیش تخلیه شده و برای تکمیل ساماندهی دولتخانه صفوی آزادسازی شود.

به گفته مدیرکل میراث فرهنگی،گردشگری و صنایع دستی قزوین قرار بوده به ازای واگذاری این مکان ها از سوی دستگاه های یاد شده اراضی معوض به آنها داده شود که این کار انجام شده با این وجود پس از سالها هنوز نسبت به واگذاری مدرسه و سالن های ورزشی یاد شده اقدامی انجام نشده است.

از سوی دیگر مدیران دستگاه های آموزش و پرورش و ورزش و جوانان نیز مدعی هستند که تعهداتی که در قبال واگذاری این مکان ها باید انجام می شده به طور کامل محقق نشده است و جایگزینی برای مدرسه و سالن های ورزشی در این بخش که مورد نیاز نوجوانان و جوانان ساکن در جنوب شهر قزوین هستند، معرفی نشده است.

با وجود این اختلافات و گذشت نزدیک به ۲۰ سال از این مصوبه، لازم است تا در جریان سفر رییس جمهوری به قزوین این مشکل مرتفع شده و تکمیل ساماندهی دولتخانه صفوی کلید بخورد.

ساماندهی دولتخانه صفوی مطالبه دوستداران میراث فرهنگی قزوین از دولتمردان

ساماندهی دولتخانه صفوی مطالبه دوستداران میراث فرهنگی قزوین از دولتمردان

تقویت اعتبارات میراث فرهنگی قزوین در حوزه مرمت

تقویت اعتبارات میراث فرهنگی قزوین در حوزه مرمت را باید از دیگر نیازها و مطالبات دستگاه تخصصی این حوزه و دوستداران میراث فرهنگی قزوین بدانیم.

شهر و استان قزوین با وجود اینکه نزدیک به یک درصد مساحت کشور را دربردارد، دارای بیش از ۱۰۰ بنای تاریخی و بیش از هزار محوطه تاریخی است که مرمت و ساماندهی و مطالعات باستان شناسی در آنها نیازمند اعتبارات ویژه است.

مساجد بزرگ و بازار تاریخی و کاروانسراها و آب انبارها از جمله بناهای تاریخی قزوین هستند که به طور مرتب و مستمر نیازمند رسیدگی و مرمت و ساماندهی می باشند که تحقق این مهم نیازمند اعتبارات مناسب و کافی است.

صیانت شایسته و مناسب از بناهای تاریخی قزوین که مربوطه به اعصار و دوره های مختلف تاریخ هستند بدون شک با اعتبارات محدود و قطره چکانی میسر نیست و در این حوزه باید شاهد تقویت و رشد چشمگیر بودجه باشیم.

کمبود امکانات زیرساختی بخش گردشگری در قزوین

اگرچه اعتبارات دولت محدود بوده و توسعه زیرساخت های گردشگری باید به دست بخش خصوصی و سرمایه گذاران این بخش رقم بخورد اما تامین یکسری زیرساخت های اولیه در مناطق پرجاذبه مانند راه ارتباطی و دسترسی برعهده دولت هاست.

استان قزوین در این حوزه با کمبودهایی روبروست که موجب شده تا آنگونه باید و شاید از ظرفیت جاذبه های طبیعی این استان برای جذب گردشگر و توسعه مناطق استفاده نشود.

یکی از این ظرفیت ها آبگرم یله گنبد واقع در بخش کوهین و در مسافت نزدیکی از مسیر پرترافیک قزوین-رشت است که اگر زیرساخت مناسب در آن تامین بشود، بدون شک قادر است سالانه تعداد زیادی گردشگر را به خود جذب کند و اقتصاد این منطقه را متحول سازد اتفاقی که به دلیل نبود جاده مناسب به عنوان یک زیرساخت اولیه رقم نخورده است.

از دیگر ظرفیت های مغفول باقی مانده گردشگری قزوین باید به مجتمع لاله الموت اشاره کرد که در صورت وجود راه ارتباطی مناسب و برخی زیرساخت های خدماتی مانند اینترنت و مخابرات می تواند به یک قطب جدید گردشگری طبیعی در کشور تبدیل شود.

ساماندهی دولتخانه صفوی مطالبه دوستداران میراث فرهنگی قزوین از دولتمردان

هتل پنج ستاره، از نیازهای مهم گردشگری قزوین

قزوین می کوشد خود را به عنوان یکی از قطب های نوظهور گردشگری ایران معرفی کند هنوز فاقد یک هتل پنج ستاره است اگرچه طی سال های اخیر یکی دو سرمایه گذار در این زمینه ورود کرده اند اما طرح های آنها با پیشرفت خاصی همراه نبوده است.

امروزه دیگر به صرف افزایش تعداد تخت های اقامتی نمی توان مدعی توسعه زیرساخت های گردشگری شد چرا که امروزه کیفت نیز در این حوزه جزو لاینفکی برای ارزیابی گردشگران شده است، وقتی یک گردشگر نتواند خدمات کیفی مورد نظر را در شهر مقصد دریافت کند بدون شک رضایت لازم را از سفرش نخواهد داشت و این مساله تاثیر منفی در جذب گردشگر می گذارد موضوعی که با نبود هتل های چهار و پنج ستاره در قزوین در ارتباط است.

این مشکل در خارج از شهر قزوین بیشتر به چشم می خورد، مثلا در الموت و آوج و یا کوهین و طارم سفلی با جاذبه های طبیعی و تاریخی مختلف تقریبا هیچ هتلی وجود ندارد البته در سال های اخیر در منطقه الموت خانه های بوم گردی و گردشگری راه اندازی شده اند اما متناسب با چشم اندازها و ظرفیت های گردشگری تعریف شده برای این منطقه نیستند و کمبود زیرساخت در سایر بخش ها استفاده حداکثری از آنها را با مانع روبرو ساخته است.

کارشناسان حوزه گردشگری در قزوین در گفت و گو با ایرنا یکی از مهم ترین موانع و چالش های پیش روی این بخش را مربوط به حوزه تسهیلات بانکی و یارانه های دولتی می دانند.

آنها معتقد هستند صنعت گردشگری در قزوین نسبتا نوپاست و وقتی طرحی گردشگری در این استان کلید می خورد باید بیشتر از استان های مطرح گردشگری مانند اصفهان مورد توجه و حمایت بانک ها قرار بگیرد در حالی که چنین نیست.

یکی از دست اندرکاران این حوزه با اشاره به عدم حمایت لازم سیستم بانکی از گردشگری قزوین، عنوان کرد که تنها ۱۵ درصد تسهیلات تبصره ۱۸ قانون بودجه به طرح های این بخش اختصاص می یابد و تمرکز تسهیلات با این حوزه نیست.

البته تسهیلات با نرخ بالا نیز چندان کمکی به فعالان گردشگری قزوین و کشور نمی کند و سرمایه گذاران این حوزه تسهیلات ۱۸ درصدی را کمک موثری به خود نمی دانند و درخواست دارند تا نرخ سود وام های این بخش برای رونق سرمایه گذاری در بخش گردشگری کاهش یابد.

یک مشکل دیگر سرمایه گذاران گردشگری در قزوین با بانک ها در زمینه تسهیلات آن است که بانک ها با این افراد همچون سرمایه گذاران بخش صنعت و مانند یک کارخانه دار برخورد می کنند.

موضوع تسهیلات گردشگری در قزوین زمانی اهمیت بیشتری می یابد که بدانیم قزوین و استان قزوین پس از تهران تقریبا دارای گران ترین زمین ها در کشور هستند.

ارایه مشوق های ویژه به سرمایه گذاران و عدم اخذ عوارض از آنها از سوی شهرداری ها و ارایه تسهیلات بانکی با شرایط مناسب می تواند منجر به تحقق سرمایه گذاری برای ساخت هتل های پنج ستاره در قزوین شود.

تسهیلات ارزان قیمت، نیاز فعالان صنایع دستی قزوین

در کنار حوزه میراث فرهنگی و گردشگری، صنایع دستی قزوین نیز از جایگاه خوبی برخوردار است و سال گذشته روستای اندج الموت در زمینه گلیم ثبت ملی شد.

هفت هزار و ۵۰۰ هنرمند و صنعتگر صنایع دستی در این استان به فعالیت می پردازند که حمایت از آنها با ارایه تسهیلات ارزان قیمت می تواند ضمن تقویت مشاغل خانگی و کسب و کارهای کوچک، اشتغال آفرینی قابل توجهی را با هزینه های نسبتا کم به دنبال داشته باشد.

پرونده ثبت جهاین بازار سعدالسلطنه نیز در دست بررسی می باشد و قرار است امسال به نتیجه برسد که در صورت تحقق آن اهمیت صنایع دستی قزوین و بازار فروش هنرهای دستی این استان در کشور و منطقه دوچندان می شود.

ساماندهی دولتخانه صفوی مطالبه دوستداران میراث فرهنگی قزوین از دولتمردان

نبود فرودگاه مسافربری، چالش قزوین در رسیدن به اهداف گردشگری

مدیرکل میراث فرهنگی،گردشگری و صنایع دستی استان قزوین در خصوص اولویت ها و نیازهای حوزه گردشگری و میراث فرهنگی قزوین در جریان سفر رییس جمهوری گفت: آزادسازی اراضی باقی مانده در دولتخانه صفوی برای تکمیل طرح ساماندهی این مجموعه از اولویت های مهم ماست که در جریان این سفر مطرح می شود.

علیرضا خزائلی، نداشتن فرودگاه مسافربری را یکی از چالش های قزوین برای توسعه اهداف گردشگری خود دانست و افزود: به منظور رونق گردشگری قزوین باید شاهد توسعه زیرساخت های ارتباطی به ویژه در بخش ریل و فرودگاه باشیم، در حال حاضر نیازمند توسعه خط آهن و همچنین ایجاد فرودگاه مسافربری در قزوین هستیم 

وی با اشاره به وجود ۴۵ طرح نیمه کاره گردشگری در استان و نیاز مبرم آنها به تامین سرمایه برای تکمیل و بهره برداری، افزود: افزایش سهم تسهیلات تبصره ۸ قانون بودجه به طرح های گردشگری از دیگر مسایلی است که در جریان سفر رییس جمهوری آنرا مطرح خواهیم کرد.

این مسوول گفت: ارایه اختیارات استانی جهت واگذاری مناطق گردشگری مطابق با چارچوب های قانونی تعیین شده از دیگر درخواست های ما در جریان سفر رییس جمهوری به استان قزوین است که موجب می شود تا سرمایه گذاری ها و بهره برداری از مناطق مستعد و پرجاذبه برای جذب گردشگر سرعت بگیرد.

این مسوول گفت: ایجاد سایت موزه در جوار قلعه تاریخی حسن صباح الموت و توسعه زیرساخت های ارتباطی مانند راه در آبگرم یله گنبد از دیگر نیازها و درخواست هایی است که در این سفر به طرح آنها خواهیم پرداخت.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha