زلفی‌گل: در دولت سیزدهم به دنبال تعامل و تکامل هم‌افزا در حوزه علم و فناوری هستیم

تهران- ایرنا- وزیر علوم، تحقیقات و فناوری گفت: در دولت سیزدهم نوع نگاه به فناوری و نوآوری کاملاً متفاوت است؛ در مدیریت حوزه علم و فناوری هیچگاه دنبال تقابل نخواهیم بود بلکه خواهان تعامل و تکامل هم افزا با معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری هستیم.

به گزارش خبرنگار گروه علم و آموزش ایرنا، محمدعلی زلفی گل در نشست روسای پارک های علم و فناوری در سالن شهدای جهاد علمی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری اظهار داشت: هدف از تاسیس پارک های علم و فناوری، نوآوری است که ایده تبدیل به محصول و محصول وارد بازار شده و در کنار آن اشتغال ایجاد شود با این نوع نگاه پارک های علم و فناوری مورد توجه خاص نظام جمهوری اسلامی است. 

وی ادامه داد: به همین دلیل است که در دولت سیزدهم نوع نگاه به فناوری و نوآوری کاملاً متفاوت است و به همین دلیل است که مقام معظم رهبری امسال را سال تولید؛ دانش بنیان و اشتغال آفرین مطرح کردند. 

زلفی گل گفت: در وزارت علوم هم باید روزآمد باشیم که خوشبختانه ما به موقع معاونت فناوری و نوآوری را تاسیس کردیم. اوایل کار فکر می کردند ما تقابلی با معاونت علمی فناوری ریاست جمهوری داریم که باید بگویم اصلاً اینگونه نیست ما همه در یک کشور هستیم و برای یک هدف کار می کنیم. ما با آقای ستاری در یک تیم هستیم به یکدیگر کمک می‌کنیم و هم افزایی خواهیم داشت.

وی افزود: دانشگاه‌های دولتی، غیرانتفاعی، آزاد و دانشگاه های وابسته به وزارت بهداشت فرقی نمی کنند؛ ما همه یک تیم هستیم و ما در مدیریت در دولت سیزدهم هیچگاه دنبال تقابل نخواهیم بود. ما دنبال تعامل و تکامل هم افزا هستیم؛ بنابراین ارتباط پارک های علم و فناوری ما با معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری باید بسیار محکم تر و اثربخش تر از گذشته باشد.

وزیر علوم ادامه داد: نه تنها حساسیتی نداریم بلکه تشویق و ترغیب هم می کنیم. به همین دلیل پارک فناوری پردیس که متعلق به معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری است، به عنوان الگوی خود قرار دادیم و از تجربیات آنها استفاده می کنیم.

وی گفت: درخواست من این است که ارتباطات روسای پارک ها با دانشگاه‌های استان بسیار قوی و صمیمانه باشد؛ در آیین نامه مدیریت آموزش عالی که به تازگی در حال بازنگری است، شورای پارک‌ها را تشکیل خواهیم داد. روسای دانشگاه‌ها در شورای پارک و روسای پارک ها در شورای دانشگاه‌ها عضو حقوقی خواهند بود. همچنین مکاتبه کردیم و پیگیر هستیم که روسای پارک‌ها عضو حقوقی شورای برنامه‌ریزی نیز باشند. 

زلفی گل اظهار داشت: اگر استانی رییس پارک را دعوت نمی کند، به ما اطلاع دهند تا با استاندار مربوطه صحبت کنیم. به هر حال در آیین نامه مدیریت آموزش عالی جدیدی که را طراحی می کنیم، ارتباط بین روسای پارک‌ها و روسای دانشگاه‌ها و سیستم و مجموعه و زیست‌بوم آموزش عالی را کاملاً با هم مرتبط می‌کنیم و سعی می‌کنیم که به صورت نظام مند این ارتباط برقرار باشد. 

وی ادامه داد: هر جا ارتباطات نظام‌مند باشد، مطمئن باشید که با جابجا شدن افراد این نظام به هم نمی ریزد. به همین دلیل اولین کاری که در دستور کار است، این است که آیین نامه مدیریت آموزش عالی را بازنگری کنیم. شورای عالی انقلاب فرهنگی کارگروه‌هایی دارند که روی این موضوع کار می‌کنند و دکتر خیرالدین مسئول بازنگری آیین نامه مدیریت بودند که کارهای خوبی انجام دادند.

زلفی گل گفت: سعی می‌کنیم که در یکی دو ماه آینده این آیین نامه نهایی، مصوب و ابلاغ شود. پس از ابلاغ آیین‌نامه، قدرت روسای پارک علم و فناوری افزایش می یابد و شما می توانید ارتباطات قوی تری با سایر مجموعه‌ها که به نوعی با پارک مرتبط هستند، برقرار کنید.

وی با تاکید بر لزوم بازنگری وظایف پارک‌ها، افزود: اگر دو تا دایره رسم کنیم و در یکی از دایره های کوچکتر که مرکز دایره بزرگتر قرار گرفته است، بنویسیم پارک علم و فناوری و دایره بزرگتر را به بخش هایی تقسیم کنیم، مشاهده می کنیم که سهم بخش های دیگر پارک علم و فناوری چه مقدار است و مشخص می شود که ارتباط پارک علم و فناوری قرار است با مراکز رشد، علم و فناوری و نوآوری و آموزش و پژوهش، با بحث عرضه و تقاضا، با تولید و با اشتغال و کارآفرینی باید چگونه باشد.

زلفی گفت: به هر حال ما نیاز داریم که شرح وظایف پارک های علم و فناوری را بازنگری کنیم و تجربیاتی را که سال ها کسب شده است، تدوین کنیم؛ چرا که نوع نگاه به پارک های علم و فناوری با نوع نگاهی که چند سال پیش بوده متفاوت است. تجربیات خیلی خوبی کسب کردیم و الگوهای بسیار موفقی داریم.

وی ادامه داد: یکی از برنامه های ما برگزاری تورهای فناوری است که می تواند در ابعاد ملی و فراملی انجام شود. روسای پارک ها و دانشگاه‌ها تورهای فناوری و نوآوری را باید جدی بگیرند و به عنوان یک مأموریت مورد توجه قرار دهند.  

وزیر علوم گفت: وظایف پارک‌ها در بحث نوآوری و ایده ها این است که آموزش های تیمی و بحث پژوهش، عرضه و تقاضا، حمایت و نظارت، تولید، کارآفرینی و موارد دیگر را جمع بندی و در اختیار روسای پارک‌ها قرار دهند چرا که روسای پارک ها همیشه ثابت نیستند و امکان جابجایی است؛ بنابراین انتقال تجربیات بسیار مهم است که حتما این کار انجام شود.

وی با تاکید بر اینکه باید از تجربیات موجود به خوبی استفاده شود، افزود: باید طراحی فرآیندی و برآیندی کنیم که یک ایده برای اینکه تبدیل به محصول شود، چه فرآیندی را باید طی کند. چرا که افراد صاحب ایده نیاز به تجربه و آموزش دارند. 

زلفی گل اظهار داشت: بحث شتابدهنده ها بسیار مهم است؛ بنابراین پارک ها باید به آن توجه ویژه داشته باشند. بحث دیگر این است که چگونه ایده‌ها را جذب کنیم. ارتباط ما با دانشگاهیان و به ویژه دانشجویان مقاطع ارشد و دکترا چگونه باشد. چه برنامه هایی در دانشگاه با مشارکت دانشگاه‌ها اجرا کنیم که دانشجویان علاقه مند شوند که فکر کنند، خلاقیت داشته باشند و ایده در ذهن آنها شکل بگیرد. همچنین وقتی محتوای درسی خود را مطالعه می‌کنند، با چه دیدی مطالعه کنند که سوال برای آنها ایجاد شود. وقتی برای انسان سوال ایجاد شد و برای هر سوال پاسخ پیدا شد، چند سوال دیگر شکل می گیرد و این مساله منشاء ایجاد ایده می شود. یعنی خلق ایده هم نیاز به آموزش و دانش دارد. کسی که دانش لازم را نداشته باشد، نمی تواند ایده های موثری داشته باشد. 
وی گفت: میزان ایده‌هایی که یک فرد دارد حتما با دانش تخصصی آن اتباط دارد؛ بنابراین نیاز است که به دانشجویان آموزش دهیم و افراد موفقی که ایده را تبدیل به محصول کردن به عنوان الگو معرفی کنیم.

وزیر علوم با تاکید بر اینکه نیاز به فرهنگ سازی در این زمینه داریم، افزود: جامعه دانشگاهی فرهنگ خاص خود را دارد و با جاهای دیگر جامعه متفاوت است. فرهنگ حاکم بر پارک‌ها هم متفاوت است. این فرهنگ را هم باید تسری دهیم و هم پویش، پالایش و پیرایش انجام دهیم و از ظرفیت‌های رسانه‌ها برای همگانی کردن نوع نگاه به پارک ها استفاده کنیم؛ بنابراین بحث فرهنگی در پیشرفت امور پارک بسیار مهم است و نباید از آن غافل شویم. 

نشست روسای پارک های علم و فناوری کشور امروز دوشنبه با حضور وزیر علوم، تحقیقات و فناوری و معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری در وزارت علوم آغاز شد. 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha