مهران فاطمی روز چهارشنبه در حاشیه اختتامیه دومین جشنواره زیلوی برتر در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: یا توجه به ظرفیت های زیلوی میبد راه اندازی شهرک زیلو ، حمایت از طراحان نقش و نگار زیلو، زیلوبافان ، کسانی در کارگاههای سنتی برای تهیه نخ و رنگرزی زیلو فعالیت دارند و در کل تجاری سازی و معرفی این هنر صنعت در سطح ملی و جهانی از جمله مواردی است که برای رونق این بخش باید بیش از پیش مورد توجه دست اندرکان و متولیان این حوزه قرار گیرد.
وی با تاکید بر پیگیری نیازها و بسترسازی برای رفع موانع مقابل روی زیلوبافان استان از تلاشهای همه فعالان این عرصه قدردانی کرد.
مدیرکل دفتر بازاریابی و تجاریسازی وزارت میراث فرهنگی و گردشگری و صنایع دستی کشور نیز در این آیین گفت: آنچه در قدیم به صورت هنرمندانه محل درآمد و تامین مایحتاج زندگی مردم و وسایل کاربردی و مصرفی آنان بود، امروزه صنایع دستی نام گرفته که این نام گذاری نتیجه انقلاب صنعتی و زمان ورود ماشین به زندگی مردم بوده است.
سیدحسین علوی ادامه داد: صنایع دستی از زندگی مردم خارج و صورت زینتی به خود گرفته بنابر این کاربردی شدن صنایع دستی موضوع مهمی است و با واردن شدن تولیدات این بخش به زندگی مردم ، رونق اقتصادی نیز به این حوزه باز می گردد.
وی تصریح کرد: امروز کاربردی کردن صنایع دستی و نزدیک کردن تولیدات این بخش به ذایقه بازار در کنار ایجاد تحول در این حوزه و رفع مشکل بیمه هنرمندان فعال در حوزه صنایع دستی اهمیت دارد و نیازمند توجه بیشتر است.
نماینده مردم میبد و تفت در مجلس شورای اسلامی نیز میبد را سرآمد معماری خشت خام کشور و صنایع دستی زیلو ، موتابی و کاربافی دانست و درخواست کرد جایگاه میبد در صنعت دستی کاربافی به این شهرستان برگردانده شود.
سیدجلیل میرمحمدی با یاد از درگذشتگان فعال در حوزه زیلوبافی اظهار کرد: یک زمانی زیلو بافی یکی از راه های اشتغال و درآمدزایی مردم این شهر بود و بیشتر مردم زیلوباف بودند و زمانی هم این هنر صنعت در حال فراموشی بود و زیلوبافان با وجود مشکلات به وجود آمده از جمله بیماری هایی مانند واریس با تداوم تلاش، این فرش سلامت را از ورطه فراموش شدن نجات دادند .
وی با معرفی نقش و نگارهای زیبای بافته شده به دست هنرمندان نابینا از جمله غلامرضا صباغی و همچنین قدردانی از سیدعبدالعظیم پویا بنیانگذار موزه زیلوی میبد از مصوب شدن پیگیری رفع مشکل زیلوبافان ، ایجاد شهرک زیلوبافی و بازارچه عرضه و فروش زیلو در نشستهای برگزار شده برای تعیین اولویتهای سال خبر داد.
یکی از تاریخ نگاران فرش ایران هم در این آیین گفت: پژوهشها و تحقیقات من در حوزه قالی است و اولین آشناییام با زیلو به سال ۷۳ برمیگردد که در آن سال به دنبال یک کار پژوهشی به شهر کرمان رفتهبودم و زیلویی را در آن شهر دیدم که کتیبه بر روی خود داشت که از آن بافته فاخر تصویر گرفتم و در کتابم چاپ کردم.
تورج ژوله افزود: در سال ۱۳۹۰ نیز در بزرگترین پروژه عکاسی فرش ایران، یک زیلوی ناب و منحصر به فرد در موزه فرش ایران نظرم را جلب کرد و از نزدیک زیلوی ۲ رنگ سفید و آبی را دیدم و لمس کردم و زیباییهای زیلو برای من آشکار شد و دانستم بسیار مورد بی توجهی واقع شدهاست.
وی ادامه داد: در میبد و استان یزد موزهای منحصر به فرد از زیلوهای فاخر وجود دارد که برای جمع آوری آنها تلاشهای بسیار زیادی انجام شده است و برای اینکه بخواهیم دست بافته زیلو و تلاشهای انجام شده جایگاه واقعی خود را پیدا کند باید با جهانی اندیشدن، زیلوی فاخر را در سطح بین المللی معرفی کنیم و شاهد به نمایش گذاشتن زیلو در نمایشگاههای بین المللی باشیم.
نویسنده و محقق میبدی و بنیانگذار موزه زیلوی میبد نیز گفت: یاد و خاطرات سالیان پیش از جلوههای فرهنگی و تاریخی زادگاهم موجب احساس مسئولیت برای احیای هنر صنعت زیلو شد.
سیدعبدالعظیم پویا تصریح کرد: درآغاز احیای زیلو، رغبت چندانی برای این کار از سوی مردم و مسئولان نشان داده نمیشد و بسیاری عقیده داشتند که زیلو نفس های آخر را می کشد و این کار را بیهوده می دانستند، اما موزه زیلو دریچهای برای آشنایی با پیشینه و ریشه هنر صنعت زیلو در استان شد، هرچند زیلو یک هنر صنعت میبدی نیست و بافت آن در بسیاری از مناطق کشور رواج داشته است.
معاون صنایع کوچک شرکت شهرکهای صنعتی استان یزد هم با ارایه گزارشی از فعالیتهای پروژه توسعه خوشه زیلو از سال ۹۶ تاکنون گزارشی ارائه کرد و گفت: خوشه زیلو برای توسعه و معرفی هنر صنعت فاخر زیلو در سطح ملی با به کارگیری مدل بههمرسانی و هم افزایی ذی نفعان اعم از بافندگان و دستگاههای مرتبط فعالیت دارد.
محمد دهقان بنادکی با بیان اینکه برگزاری جشنواره زیلوی برتر نیز یکی از این فعالیتهاست ، ادامه داد : ۸۶۳ اثر از ۳۱۲ نفر در سه بخش زیلوی برتر ، طرح، نقش و عکس برتر از ۱۱ استان کشور به دبیرخانه جشنواره واصل شد.
اختتامیه دومین جشنواره زیلوی برتر با معرفی برگزیدگان این جشنواره و اهدای لوح تقدیر به ۹ نفر در سه بخش زیلوی برتر ، طرح و نقش و عکس برتر در سالن سینما طوبی میبد به کار خود پایان داد.
خوشه زیلو، طرحی است که با همکاری شرکت شهرکهای صنعتی و سازمان جهاد دانشگاهی استان یزد در حال اجراست و طی سه تا پنج سال توسعه کسب و کار زیلو را دنبال میکند .
زیلو یا پلاس، دست بافته ای زیبا و خاص حاشیه مناطق بیابانی است، این فرش با نوع زندگی مردم منطقه تطابق دارد و بخشی از اعتقادات مذهبی، تاریخ، معماری، طبیعت و گویش مردم این نواحی نیز بر تار و پود آن نقش بسته است.
زیلوبافی در میبد سابقهای دیرینه دارد، برخی سابقه آن را به قرن هشتم هـ . ق و دوره مظفریان نسبت میدهند، قدیمی ترین زیلو مربوط به ۸۵۰ سال پیش است که در موزه میبد نگهداری می شود، نفیسترین زیلوی میبد نیز متعلق به قرن ۱۲ هجری قمری است که بر روی آن ۲۴ سجاده طراحی شده و در حاشیه آن نام واقف و تاریخ هزار و ۱۱۸ هجری قمری نقش بسته است.
بیش از ۳۰۰ زیلو باف در زمینه بافت و عرضه این محصول در شهرستان میبد فعالیت دارند.
مرکز شهرستان ۱۰۶ هزار نفری میبد در ۵۰ کیلومتری شمال غرب شهر یزد مرکز این استان قرار دارد.
نظر شما