امروز از ساعات اولیه صبح، اقشار مختلف مردم سنت دیرین و کهن سیزده بدر را دل طبیعت برگزار کردند و رنگ و لعاب شهر و روستاهای استان مرکزی متفاوت از روزهای دیگرش بود.
مردم در آخرین روز تعطیلات نوروز قرن جدید به صورت گروهی و گاه چند خانواده با هم رهسپار طبیعیت هستند و با شادی و سرور ویژه خود را برای ماه میهمانی خدا آماده میکنند.
اغلب خانوادهها از شب گذشته چادرهای خود را در دامن طبیعت برافراشته بودند تا بتوانند از لحظه لحظه طبیعت دل انگیزی بهاری در آخرین روز تعطیلات نوروز استفاده کنند.
امروز در جای جای این خطه زیراندازهای رنگی پهن شده، بیشر بزرگترها مشغول پخت غذای ظهر در دل طبیعت هستند و کودکان، جوانان و نوجوانان نیز مشغول بازی و تکاپو هستند.
سیزده بدر امسال در استان مرکزی رنگ و بوی ویژهای نسبت به ۲ سال گذشته و شرایط سخت کرونایی دارد و یک شور و نشاط بهاری در دل مردم دوباره، همزمان با روییدن شکوفهها، جوانه زده است.
همچنین در این روز مردم مومن استان مرکزی نیز در اطراف آستان مقدس امامزادهها و اماکن مذهبی اردو زده و ضمن زیارت قبور مطهر امامزادگان واجب التعظیم از طبیعت بهاری نیز بهره لازم را می برند.
به شوق فرا رسیدن روز سیزده بدر به عنوان میراث کهن ایرانیان، کوهها و دشتهای سرمست از بوی عطر بهاری، لاله های واژگون، چلچلههای خانه دوست، با طراوت، شور و شعف بی همتا ، به امید ساختن راهی نو بازگشتهاند.
رقص گلهای شقایقهای سحر انگیز در سایه وزش نسیم ملایم ، عطر افشانی گل های پرسخاوت بابونه های زرد رنگ بهاری به همراه آوزا دلنشین مرغ های خوش الحان همه با هم نغمه شوق بهار پیشکش ایام دارند و بر ماست که به شکرانه جشن نوروز با طبیعت بیشتر از همیشه مهربان باشیم.
گره زدن سبزه، انداختن سبزه عید به آب، دعا باران خواهی، رفتن به دل طبیعت، پخت آش و انجام بازیهای متنوع، از جمله آیینهایی است که در روز ۱۳ فروردین در استان مرکزی اجرا می شود.
از دیرباز در باور مردم استان مرکزی چنین بوده که در آستانه بهار مشتی از دانه های رستی را پرورش می دادند و به عنوان سمبل تحول و نو شدن تا ۱۳ فروردین نگهداری میکردند و در روز طبیعت با بیان آرزوها سبزهها را گره زده و به آب روان میسپردند تا سالی نکو و خوش را پیش رو داشته باشند و مشکلات برطرف شده و شادی قرین لحظه هایشان شود.
اگر چه تمامی اعضای خانواده در استان مرکزی در روز طبیعت رسم سبزه گره زنی را انجام می دهند اما دختران و پسران جوان این کار را با آرزوی یافتن همسر نیکو انجام میدهند و خانواده نیز دعای خیرشان را بدرقه آنان میکنند.
انداختن سبزههای نوروزی به آب روان رسمی کهن در استان مرکزی است که از اعتقاد پیشینیان ایران زمین به جای مانده است چرا که باور بر این بوده با این کار بدی، کدورت و بیماری ها دور شده و برکت و میمنت به استقبالشان می آید.
در نگاه پیشینیان ایران زمین، روز ۱۳ فروردین متعلق به خدای باران است و یکی از سنن به جای مانده در استان مرکزی از گذشته دعای باران خواهی برای سرسبزی کشت و کار و برکت مزارع است که در جای جای استان و در شهرستان های مختلف با نگاه فرهنگی خاص اجرا می شده و طلب باران و روزی می شده است.
پرداختن به بازی های دسته جمعی و حضور اقوام و خویشان در گردشگاه های طبیعی خارج شهر و روستا در روز طبیعت با هدف تقویت پیوست های ارتباطی و همبستگی اقوام صورت می گرفته و هنوز این رسم به قوت خود باقیست و در این آیین بیشتر بازیهای بومی مانند زو(کبدی)،تنور گرمه، کمربند بازی، قیش بازی، لنگی (الختر)، کلاه پران، کوشک، کوشک ملاقی، دست به چاله، کشتی محلی، سنگ دویدن و دستمال بازی انجام می شود.
نگاه تقدس آمیز به طبیعت جلوه مطلوب آیین های سیزده بدر است چرا که مام زمین بیش از هر زمان دیگر نیاز به توجه و مراقبت دارد و نیاز است خانوادهها در شروع روییدن دوباره زیباییهای طبیعت، مراقبت و حفاظت از محیط زیست را مورد توجه جدی قرار دهند و بدانند این ثروت بزرگ خدادادی امانتی در دستها برای آیندگان است.
استان مرکزی با ۱۲ شهرستان دارای بیش از یک میلیون و ۴۸۰ هزار نفر جمعیت است.
نظر شما