به گزارش ایرنا، تئاتر به عنوان یکی از ابزارهای فرهنگی در به تصویر کشیدن فرهنگ و آداب و رسوم و سنن یک جامعه نقش پررنگی ایفا میکند.
قدمت تئاتر قزوین به دوران صفویه باز میگردد که هنرمندان با اجرای نمایشهای روحوضی به ایفای نقش میکردند و طرفداران زیادی را به خود جذب کرده بودند.
به گفته کارشناسان،هنرمندان تئاتر قزوین علیرغم داشتن سابقه دیرین و کسب موفقیت در جشنواره های ملی از داشتن حتی یک سالن نمایش استاندارد برای تمرین بی بهره اند و خاک خورده های صحنه در فکر مهاجرت افتاده اند.
تئاتر قزوین علاوه بر مشکلاتی چون نبود سالن اجرا و مکان مناسب برای تمرین، با فقدان بودجه برای تولید آثار قابل اعتنا روبروست و اغلب کارها از صفر تا صد با هزینه شخصی خود هنرمندان تولید و اجرا میشود، یعنی هیچ بودجهای به این افراد داده نمیشود.
خبرنگار خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا قزوین) به مناسبت هفتم فروردین روز ملی هنرهای نمایشی و روز جهانی تئاتر با کیوان حبیبی رییس انجمن هنرهای نمایشی استان قزوین پیرامون مسایل و مشکلات هنرمندان تئاتر استان به گفت و گو نشست.
ایرنا. لطفاً خودتان را معرفی کنید و بگویید چطور شد که به تئاتر روی آوردید؟
کیوان حبیبی هستم کارشناس ارشد بازیگری از دانشگاه تربیت مدرس، از سال ۶۸ تا به امروز درگیر حرفه تئاتر هستم.
بیش از ۵۰ اثر نمایشی را به عنوان بازیگر و ۲۰ اثر نمایشی را هم کارگردانی کردم و در نمایشهای متعدد رادیو و تلویزیون شبکه قزوین و سراسری ایفای نقش کردم و در حال حاضر به عنوان رییس انجمن هنرهای نمایشی استان قزوین مشغول فعالیت هستم.
ایرنا. چند گروه نمایشی در قزوین مشغول فعالیت هستند و عمده مشکلات انجمن هنرهای نمایشی استان چیست؟
۳۰گروه نمایشی در زمینه هنرهای نمایشی در استان فعال هستند و خانواده بزرگ تئاتر قزوین بیش از ۲ هزار نفر هنرمند فعال دارد و متاسفانه بیشتر هنرمندان تئاتر استان کارمند و حقوق بگیر موسسهای نیستند و در شرایط فعلی با بحران اقتصادی مواجه هستند.
اگر بخواهیم از مشکلات این قشر سخن بگوییم آن را باید به ۲ بخش سخت افزاری و نرم افزاری باید طبقه بندی کنیم ، بخش اول به سطح کلان فرهنگی استان مربوط است که متاسفانه با همه پیگیریها سالن برای تمرین و اجرای عمومی با حداقل استانداردها نداریم که در دسترس باشد و این کمبود باعث شده بین هنرمندان تئاتر و مخاطبان جدایی ایجاد شود.
از دیگر عمده مشکلات این انجمن نداشتن منابع مالی و یک ساختار اداری مناسب در این عرصه است که در بخشهای مختلف تولید آثار هنری دامن گیر هنرهای نمایشی شده است و هنرمندان تئاتر در اجرای تمام آثار خود چه نمایشهای خیابانی و یا جشنوارههای استانی و ملی تنها آرم این انجمن را در کارهای خود دارند و دخالتهای بی مورد در این زمینه موجب مشکلات زیادی شده و بعضاً کارهای بی کیفیت برای مخاطبان ارائه میشود.
تا روزی که تئاتر در استانها ساختارمند نشود و برای آن برنامه ریزی مناسب صورت نگیرد این سردرگمی ادامه خواهد داشت.
ایرنا. انتظار شما از متولیان فرهنگی برای حمایت از اهالی تئاتر چیست؟
مدیران فرهنگی باید کارهای فرهنگی را به هنرمندان اهل فن و کارشناس بسپارند تا شاهد تولید آثار پرمحتوا و اثرگذار در فرهنگ شهر و استان باشیم.
در صورت ایجاد زیرساختهای لازم و حمایت مالی مسوولان، میتوان با تولید نمایشهای پُر محتوا سالنهای تئاتر را مملو از تماشاچی کرد و با بستر سازی مناسب فرهنگ عمومی را هر چه بیشتر در مناطق مختلف شهر قزوین گسترش داد.
اعتبارات بخش دولتی محدود هست و متاسفانه سهم خاصی از آن برای اختصاص به تئاتر در نظر گرفته نشده و از سوی دیگر به دلیل نبود حمایت لازم از سوی مسوولان، تئاتر قزوین با وجود برخورداری استان از بیش از سه هزار واحد تولیدی اسپانسر (حامی مالی) ندارد و این موضوع موجب شده تا اهالی این هنر با تنگناهای زیادی روبرو باشند.
این بی مهری بگونه ای است که سال گذشته برگزیدگان هنرهای نمایشی استان قزوین که به معتبرترین جشنواره ملی فجر راه یافتند از طرف هیچ دستگاه و نهادی مورد حمایت قرار نگرفتند و این موجب دلسردی و بی انگیزگی تولید آثار فاخر هنری در استان میشود.
ایرنا. از برنامههای انجمن هنرهای نمایشی استان قزوین در سال جدید بگویید.
سالهاست در شرایط اقتصادی بد این انجمن تمام تلاش خود را کرده تا اجرای نمایشها همچنان تداوم داشته باشد و چراغ هنرمندان تئاتر در شهر قزوین روشن باشد و امسال نیز این روند ادامه خواهد داشت.
در حال حاضر پنج اثر نمایشی در شهر قزوین آماده اجرای صحنهای است و همچنین نمایشهای مناسبی در طول سال تدارک دیده شده و جشنوارههای متعدد از جمله دفاع مقدس و استانی نیز در دستور کار قرار دارد.
ایرنا. چرا طی این سالها شاهد کوچ هنرمندان تئاتر به شهرهای دیگر بوده ایم؟
بسیاری معتقدند بیتوجهی مسوولان و بها ندادن به این قشر موجب کوچ اجباری بسیاری از هنرمندان جوان به شهرهای همجوار شده است و یا سرخوردگی و دلزدگی برخی افراد از شرایط و همچنین نیاز به دیده شدن بهتر موجب شده تا برخی اهالی تئاتر قزوین به پایتخت مهاجرت کنند اما با احترام به این افراد، کارهای نمایشی که آنان اجرا می کنند فراتر از قزوین نبوده و گریبانگیر مشکلات زیادی می شوند.
ایرنا. برای گذر از مشکلات پیش رو چه راهکار و چه انتظاری از مسوولان استان دارید؟
بارها و بارها از مسوولان درخواست کمک و حمایت از هنرمندان استان کردیم ولی تاکنون اتفاقی مهمی نیافتاده و اقدامی عملی و کارگشا صورت نگرفته است و حمایت ها در حد حرف باقی مانده و هیچ حرکتی نشده است.
انتظار ما از مسوولان این است از هنرمندانی که در این کار تبحر و تجربه دارند حمایت شده و در پیشبرد اهداف اجتماعی و فرهنگی از آنان استفاده شود.
امیدواریم در این شرایط که گروههای تئاتری از خودگذشتگی میکنند حمایتهایی هم در راستای بقای گروهها و نمایشهای روی صحنه صورت بگیرد.
ایرنا. سطح هنر نمایش استان قزوین را چگونه ارزیابی میکنید؟
تئاتر قزوین بسیار غنی و پربار است و بازیگران و کارگردانان خوبی هم در این زمینه دارد و در سه سال گذشته هنرمندان قزوینی در جشنواره تئاتر فجر بخوبی درخشیدند که نشانگر سطح خوب این هنر در استان است.
اما کم انگیزگی هنرمندان یکی از مشکلات تئاتر قزوین است که مانع پیشبرد اهداف ما شده است، به دلیل نداشتن منابع مالی ،تماشاخانههای مناسب و دخالتهای بی مورد نهادهای دیگر در این حرفه موجب میشود ارتباط مخاطب با تولید در آثار نمایشی قطع شود.
شهرهای مهم ایران دارای تماشاخانه ویژه تئاتر هستند ولی قزوین تنها یک سالن علامه رفیعی با گنجایش ۹۸ صندلی دارد و یک پلاتو که در مجتمع فرهنگی هنری ارشاد قزوین ساخته شده و با گنجایش ۴۰ نفر و همچنین تئاتر شهر قزوین با تمام پیگیریها هنوز تکمیل نشده است.
مشکل معیشت و اقتصاد تئاتر همواره دغدغه تمامی هنرمندان این عرصه بوده و هست بنابراین برای اعتلای بستر تئاتر در استان تلاش خواهیم کرد و پیگیر خواهیم کرد.
ایرنا. توصیه شما به جوانان علاقه مند به هنر تئاتر چیست و چگونه میتوانند وارد این عرصه شوند؟
جوانان علاقه مند به این رشته هنری باید بدانند که تئاتر شغل نیست و باید از طریق آموزشهای رسمی و آکادمیک وارد این هنر شوند و خوشبختانه در شهر قزوین این بستر از، سال گذشته با راه اندازی مدرسه هنرهای زیبا دخترانه و پسرانه فراهم شده و علاقمندان به هنرهای نمایشی باید از طریق دانشگاههای معتبر و در کنار اساتید بزرگ رشد و تربیت شوند.
علاقمندان باید در کارگاه های آموزشی معتبر زیر نظر اساتید مجرب شرکت کنند و با آموزش و پژوهش به آفرینش هنرهای فاخر بپردازند و ضروری است با ادبیات داستانی و نمایشی آشنایی کامل داشته باشند چرا که برخی از هنرمندان به دلیل عدم آگاهی گاها در اشتباهات خود پافشاری کرده و کارشان را ادامه می دهند.
هنرمندان تئاتر باید افراد اندیشمند باشند و دغدغه مسایل و مشکلات جامعه را داشته باشند.
و کلام آخر؟
اگرچه اعتبارات اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی به منظور حمایت از هنر تئاتر جوابگو نیست اما با هماهنگی این دستگاه می تواند از بودجه سایر نهادها مانند شهرداری ها برای حمایت از هنرمندان این رشته بهره برد.
در سال جدید آثار نمایشی مختلفی به مناسبت نوروز در قزوین در حال اجراست که متاسفانه انجمن هنرهای نمایشی استان در آن سهم و دخالتی ندارد.
نهادهای مختلفی در استان قزوین با بودجههای کلان در حال تولید آثار نمایشی هستند اما هیچ ارتباطی با انجمن هنرهای نمایشی ندارند و هنرمندان ما شاکی هستند چرا مسوولان فرهنگی استان از این افراد در برنامه های خود استفاده نمی کنند و سهمی را برای خانواده تئاتر استان در نظر نمی گیرند.
نظر شما