توانمندسازی و آسیب زدایی در حوزه بانوان، راهبردی اصولی در معاونت زنان ریاست جمهوری

تهران - ایرنا - دولت سیزدهم با روی کار آمدن توجه به حوزه زنان را در دستور کار قرار داد که مهمترین این برنامه‌ها اشتغال و کارآفرینی، توانمندسازی اقتصادی، راه‌اندازی طرح کسب و کار پایدار بانوان و افزایش ۱۸ درصدی بودجه است تا در حوزه زنان، توسعه اشتغالزایی و کارآفرینی تحقق یابد.

به گزارش ایرنا، دولت سیزدهم برنامه هایی اساسی برای اشتغال حوزه بانوان دارد؛ تدوین برنامه‌های مفصل برای کاهش آسیب‌های حوزه زنان، تلاش برای توانمندسازی زنان سرپرست خانوار و سرمایه گذاری برای کاهش آمار طلاق از دیگر برنامه هایی است که معاونت زنان برای تحق آن تلاش می کند.

مطابق قوانین حامی اشتغال در ایران، جذب قضات زن، تصدی احزاب، مدیریت استارتاپ‌ها، شتاب دهنده‌ها، گروههای تسهیلگر، مدیریت هزاران شرکت‌ در زمینه‌های مختلف کشاورزی، صنایع، معماری، دارویی و نظایر آن، عضویت در اتاق بازرگانی و مدیر عاملی شرکت‌های دانش‌بنیان همگی توسط زنان افزایش چشمگیری داشته است.

در حال حاضر میزان زنان شاغل در دولت از ۳۴ درصد در سال ۱۳۸۸ به بیش از ۴۱ درصد در سال ۱۴۰۰ افزایش داشته است و در راستای حمایت از مشاغل غیردولتی تنها در سال ۲۰۲۱ حدود ۶ هزار میلیارد ریال تسهیلات بانکی به مشاغل خانگی پرداخت شده است.

همچنین سیاست‌ها و قوانین حامی آموزش در ایران طی ۴۰ سال گذشته منجر به کاهش شکاف جنسیتی در نرخ باسوادی زنان، ریشه‌کنی بیسوادی زنان و دختران با نسبت ۹۹ درصد، محو کامل شکاف جنسیتی در امر آموزش در کشور در سطوح ابتدایی و متوسطه شده است.

در آموزش عالی، ۵۶درصد از دانشجویان دانشگاه‌های کشور را زنان تشکیل می‌دهند و نسبت زنان عضو هیات علمی در دانشگاه‌ها حدود۳۴ درصد است. به‌علاوه وضعیت شکاف جنسیتی از لحاظ دسترسی به فناوری بین زنان و مردان در سال‌های اخیر بیش از چهاردرصد بهبود یافته است. اکنون از مجموع کاربران فناوری در سطح دسترسی۵۲درصد، مردان و ۴۸درصد بانوان هستند.

بانوان ۲۳درصد توسعه‌دهندگان برنامه‌های نرم‌افزاری تلفن همراه را تشکیل می‌دهند و بخش عمده موتور محرکه‌ تحول دیجیتال یعنی خلاقیت متعلق به بانوان است که ۵۰درصد در رشد تحول دیجیتال نقش دارند. امروزه ۴۵ درصد از کل استفاده کنندگان از تلفن همراه و ۴۸ درصد از کل استفاده کنندگان از رایانه و ۴۸ درصد از کل استفاده کنندگان از اینترنت را زنان تشکیل می‌دهند.

راه‌اندازی طرح کسب و کار پایدار بانوان

راه اندازی و فعال سازی طرح کسب و کار پایدار بانوان و خانواده از راهبردهای اصلی حوزه معاونت زنان و خانواده ریاست جمهوری در دولت سیزدهم است، چون تاکنون شرایط برای عملیاتی شدن بسیاری از توانمندی‌های بانوان فراهم نبوده است ایجاد تغییر در این زمینه از اهداف در دست پیگیری معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری است.

مهارت آموزی، پشتیبانی و ایجاد شرایط اشتغالزایی برای بانوان از جمله اهداف و برنامه های این معاونت است و این طرح به زودی با عنوان کسب و کارهای پایدار خانواده محور رونمایی خواهد شد. بناست زمینه اشتغال و بستر نظارت و پشتیبانی طرح های تولیدی حداقل تا پنج سال فراهم شود.

رونمایی از برنامه جامع معاونت زنان

رونمایی از برنامه جامع معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری در دو بخش توانمندسازی زنان و آسیب زدایی از دیگر برنامه‌های این معاونت در زمان فعالیت دولت سیزدهم است تا از نظرات متخصصان توانمند این حوزه نیز استفاده شود.

پیرامون توانمندسازی زنان بخشی از توانمندسازی مرتبط با تغییر الگوها، ارتقای فرهنگ، مساله‌ هویت و سبک زندگی ایرانی اسلامی و بخشی دیگر نیز مرتبط با زنان بد سرپرست، سرپرست خانوار و خود سرپرست است که حاصل تجرد قطعی زنان است که متاسفانه روز به روز این امر در حال افزایش است.

نیاز واقعی زنان اکنون اشتغال و کارآفرینی برای خانواده و فرزندان است که این مهم در طرح ایجاد کسب و کار پایدار "خانواده محور" اندیشیده شده است که با برنامه هایی که معاونت زنان در بخش اشتغال،  کارآفرینی و توانمندسازی و آسیب زدایی دارد بتواند گوشه ای از مشکلات زنان را رفع کند.  

افزایش ۱۸ درصدی بودجه معاونت زنان و خانواده ریاست جمهوری در سال ۱۴۰۱ نیز یکی از خبرهای خوب حوزه زنان در دولت سیزدهم بود که در این زمینه نه تنها ردیف بودجه مستقل معاونت امور زنان و خانواده  ۱۸ درصد افزایش یافته است؛ بلکه به دلیل طرح‌های جامعی که بزودی اجرایی می‌شود، این معاونت توانسته از بودجه مرتبط برخی دیگر از وزارتخانه‌ها نیز در قالب  ‫تفاهم‌نامه  بهره‌مند شود.

تدوین برنامه‌های مفصل برای کاهش آسیب‌های حوزه زنان

با توجه به حساسیت دولت به مباحث خانواده برای کاهش آسیب‌های این حوزه به خصوص در ارتباط با طلاق، اعتیاد و خودکشی برنامه‌های مفصلی توسط این معاونت تدوین شده است که قرار است در قالب برنامه‌ای جامع در  همه استان‌ها اجرا شود.

تلاش دولت بر حمایت از افرادی است که به دنبال تبدیل علم خود به تولید هستند و در این زمینه از افراد کارآفرین حمایت ویژه صورت می گیرد همچنین تلاش دولت بر این است که در برنامه های حمایتی زنان سرپرست خانوار، آسیب‌پذیر و بدسرپرست در اولویت قرار گیرند و  تا فشارهای اقتصادی و معیشتی این قشر کاهش یابد.

دیدار با رییس قوه قضاییه برای اصلاح قوانین حوزه زنان

اصلاح قوانین مرتبط با زنان و خانواده و کیفیت اجرای آن در دیدار انسیه خزعلی معاون امور زنان و خانواده رییس جمهوری و حجت الاسلام والمسلمین غلامحسین محسنی اژه ای رییس قوه قضاییه بررسی شد.

در این دیدار درباره همکاری در حوزه زندانیان و بررسی امکان آزادی زنان دارای فرزند و شرایط اشتغال آنان و همچنین برخی درخواست های کارکنان زندان زنان، پیرامون قوانین و مقرراتی که حول زنان و خانواده وضع شده و نیاز به اصلاحات و تعدیل دارد، همچنین نحوه اجرای این قوانین و مقررات و چگونگی آموزش یا اصلاح  آیین‌نامه‌های خاص مرتبط با این قوانین که می‌تواند در تسهیل  امور مربوط به خانواده ها و رفع نواقص کمک‌کننده باشند، گفت وگو شد.

تلاش برای توانمند سازی زنان سرپرست خانوار

در دولت سیزدهم همچنین معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری به دنبال آسیب زدایی و توانمندسازی بخصوص در مورد زنان خودسرپرست و سرپرست خانوار است که برای تحقق این اهداف از جایگاه و موقعیت دانشگاه‌ها بهره می برد به همین منظور تفاهمنامه معاونت امور زنان و خانواده با دانشگاه جامع علمی و کاربردی منعقد شد.

تسهیل و تسریع خدمات مجوزهای کارآفرینی

دولت به دنبال تسهیل خدمات و تسریع دریافت مجوزهای کارآفرینی است و تلاش دارد موانع موجود در حوزه تولید و صادرات را برطرف کند، برای موضوع کارآفرینی زنان برنامه اشتغال در ۳۱ استان در رونمایی و عملیاتی شد.

در دولت سیزدهم دو برنامه‌ جامع توانمندسازی زنان و آسیب‌زدایی در حوزه‌های طلاق و خودکشی در اولویت برنامه ریزی و اقدام قرار گرفته است. افزایش مشارکت مردم در حوزه کارآفرینی و ایجاد اشتغال نیز در اولویت های اصلی معاونت زنان قرار دارد و به دنبال مشارکت حداکثری مردم است و از پیشنهادها و برنامه هایی که در حوزه‌های کارآفرینی و آسیب‌زدایی بانوان باشد، استقبال می شود.

این معاونت درصدد حمایت از کسب و کار بانوان است و اگر برنامه یا طرحی در حوزه حمایت از کسب و کار بانوان باشد و قابلیت اجرا داشته باشد، در قالب لایحه، آیین‌نامه‌ یا دستورالعمل‌ آن به تصویب می رسد. دولت سیزدهم به دنبال تسهیل خدمات و تسریع دریافت مجوزها است و تلاش دارد موانع موجود در حوزه تولید و صادرات را برطرف کرده و اقداماتی نیز در تسهیل صادرات دستاوردهای زنان پیش بینی و در دستور کار قرار گرفته است.

راهبردهای حوزه زنان در عرصه فعالیت های اجتماعی

معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری در حوزه آسیب‌هایی که متوجه بانوان در عرصه فعالیت‌های اجتماعی و خانوادگی است، برنامه هایی دارد که توانمندسازی، ارتقای علمی، فکری، روحی و اجتماعی زنان برای رسیدن به اهدافشان از مهمترین راهبردهای معاونت زنان و امور خانواده دولت است.

این معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری به دنبال استفاده از ظرفیت زنان در جهت حمایت از این قشر است. محرومیت زدایی از قشر ضعیف بخصوص زنان سرپرست خانور در اولویت قرار دارد زیرا در حال حاضر بیش از سه و نیم میلیون زن سرپرست خانوار در کشور وجود دارد که ۱۲ درصد سرپرستان خانوار را شامل می شوند.

اکنون ۵۰ درصد این زنان سرپرست خانوار بالای ۶۰ سال سن دارند که شرایط مساعد برای کار ندارند، ۶۸ درصد زنان سرپرست خانوار به خاطر فوت همسر، ۱۲ درصد به دلیل طلاق، ۱۴ درصد هم با داشتن همسر به دلیل شرایط محرومیت، مهاجرت یا اعتیاد همسر سرپرست خانوار، با مشکل مواجه هستند.

در جامعه امروز با موارد متعددی از جمله مشکلات اقتصادی، مسکن، فرهنگی، عاطفی و روانی، احساس طرد اجتماعی و افزایش خانواده های تک نفره در حیطه این مساله روبه رو هستیم، اینها مسایلی است که وظیفه معاونت امور زنان را سنگین و دوچندان می کند ضمن اینکه دغدغه معیشت، دغدغه نخست زنان سرپرست خانوار است. این در حالی است که افزایش طلاق و کم شدن ازدواج بر تعداد زنان سرپرست خانوار می افزاید.

براساس اعلام معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری علل مختلفی برای آسیب طلاق ذکر شده است، نقص دانش و مهارت و عملکرد مطلوب یکی از علل مهم است که اقداماتی برای کاهش این مساله در دوره های مختلف در مرحله اجراست با توجه به اینکه ازدواج های بادوام کمتر از یک سال ۳۹ درصد و کمتر از ۵ سال ۳۷ درصد اعلام شده است طبیعتا سرمایه گذاری در این چهار سال و فرهنگ سازی و داشتن مشاوره های استاندارد می تواند از این معضل جلوگیری کند.

قانون جوانی جمعیت و حمایت از خانواده برای همه عرصه های زندگی زنان و جزو سیاست‌های تشویقی است که به نقش زنان بر می‌گردد، همه سیاست‌ها و قوانین حوزه زنان به‌منظور ارتقای جایگاه آنان، کمک به فرزندآوری و توان علمی زنان است.  

مجموعه قوانین و مصوبه‌ها در حمایت زن برای حفظ کرامت، امنیت زنان، جلوگیری از خشونت، نقش مادری، امنیت در محل کار، تامین اجتماعی و بازنشستگی و فرزندآوری زنان پیش‌بینی و تصویب شده است، اما چون زنان آگاهی ندارد مطالبه نمی‌کنند.  

ایجاد اشتغال پایدار با نگاه خانواده محور

ایجاد اشتغال پایدار با نگاه خانواده محور برای زنان سرپرست خانوار از دیگر برنامه های معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری است که به همین منظور کمیسیون اجتماعی درباره توانمندسازی زنان سرپرست خانوار گزارشی در دستور کار دارد که در این راستا طرح جامعی برای کسب و کار مبتنی بر ایجاد پایدار اشتغال با نگاه به خانواده تنظیم شده است.

همچنین طی ۱۴ سفر استانی که با حضور ریاست جمهوری انجام شده، رسیدگی به زنان سرپرست خانوار در اولویت قرار گرفته است.

براساس این طرح جامع، پایداری مشاغل طی چهار سال مورد توجه قرار گرفته است؛ براساس این طرح ازدواج دهه شصتی ها و ارائه تسهیلات برای پیشگیری از خودسرپرستی این زنان در دستور کار قرار گرفته است، همچنین اشکالاتی در ارائه وام های خوداشتغالی ۵۰ میلیون تومانی وجود داشت که بعضاً افراد به ۳ ضامن نیاز داشتند، اما اکنون این وام ها به صورت قرض الحسنه و با یک ضامن ارائه می شود.

اتصال زنان سرپرست خانوار به شرکت ها و بکارگیری آنها در این مجموعه ها از دیگر اقداماتی است که انجام شده است. همچنین سطح ارائه تسهیلات برای زنان سرپرست خانوار نیز متفاوت از قبل شده است. در این میان با توجه به اینکه نیمی از زنان سرپرست خانوار در بازه سنی ۵۵ تا ۶۰ سال قرار دارند، ایجاد اشتغال برای فرزندان آنها در دستور کار قرار دارد.

بیمه زنان خانه دار از دیگر نکات قابل تأمل است، اما با توجه به اینکه اجرای این مهم در عمل نیازمند اعتبارات زیادی است، پیشنهاد می شود به صورت متمرکز بیمه زنان سرپرست خانوار دارای بیش از سه فرزند در دستور کار قرار گیرد.

فوریت برای لایحه حفظ کرامت و حمایت از زنان

معاون امور زنان و خانواده ریاست جمهوری با فراکسیون زنان مجلس شورای اسلامی برای لایحه حفظ کرامت و حمایت از زنان صحبت داشت تا با فوریت در دستور کار مجلس قرار گیرد.

به همین منظور این معاونت اعلام کرد که لایحه حفظ کرامت و حمایت از زنان، پس از رفع نواقص و تنظیم سندهای پشتیبان، با فوریت در دستور کار مجلس است.

تفاهم نامه همکاری های مشترک نیروی دریایی ارتش و معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری با حضور امیر دریادار شهرام ایرانی و انسیه خزعلی در ستاد فرماندهی این نیرو امضا شد.

با استناد به سیاست‌های کلی خانواده ابلاغیه رهبر معظم انقلاب و به منظور تحقق منویات معظم‌له در تحکیم و تعالی خانواده و ارتقا توانمندی‌های زنان به عنوان محور خانواده و به منظور گسترش همکاری‌ها و مشارکت در اجرای برنامه‌ها، طرح‌ها و فعالیت‌های توانمند ساز ویژه زنان و خانواده ساکن در مناطق ساحلی استقراری نیروی دریایی راهبردی در شمال و جنوب به ویژه منطقه محروم جنوب شرق کشور این تفاهم نامه مبادله شد.

موضوع این تفاهم نامه همکاری و هماهنگی به منظور فراهم سازی زندگی شاداب و سالم و امیدوار به آینده در زمینه های ارتقاء سلامت جسمی، روانی، اجتماعی و معنوی زنان و خانواده های ساکن در مناطق ساحلی و همچنین اشتغال زایی مولد، ارتقاء خودکفایی و توسعه مهارت و توانمندی در بین زنان و دختران و خانواده کارکنان نیروی دریایی و بخشی از زنان و خانواده های محروم ساکن در مناطق ساحلی جنوب و جنوب شرق بود.

حمایت از کسب و کارهای خانگی زنان سرپرست خانوار

معاونت رییس جمهور در امور زنان و خانواده حمایت از کسب و کارهای خانگی زنان بدسرپرست، بی سرپرست و سرپرست خانوارها را به عنوان محورهای کلیدی مورد توجه دولت سیزدهم در برنامه خود دارد؛ که در این زمینه توسعه و تقویت کسب و کارهای خانگی زنان و به ویژه بانوان سرپرست خانوار فرصتی برای استفاده از ظرفیت تک تک اعضای خانوار به منظور کمک به تامین معیشت، افزایش درآمد و انتقال دانش بومی برای اشتغالزایی بانوان است.

همچنین معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری از آمادگی طرح اشتغال زنان خبر داد  که قرار است با حرکت جهادی اشتغال زنان را دنبال کند که به همین منظور موافقتنامه همکاری‌های مشترک با وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی امضا شد که مطابق آن، حذف قوانین دست و پا گیر و تسریع در مجوزهای مشاغل خانگی پیگیری می شود.

حذف ضمانت بانکی برای تسهیلات زنان بدسرپرست

معاون رییس جمهور در امور زنان و خانواده در حال حاضر با حمایت و همکاری بانک ها در بسیاری از موارد ضامن را برای کارآفرینان زنان به حداقل رساند و پیگیر حذف ضمانت بانکی برای دریافت تسهیلات زنان بدسرپرست و بی‌سرپرست است.

در همه استانها زنان در کسب و کارهای خرد و حتی کلان پیشرو هستند؛ در برخی استان‌ها ۴۰ درصد و در برخی دیگر در بخش هایی مانند صنایع دستی ۱۰۰ درصد کار بر عهده زنان است.  

رفع ابهام از مساله تحویل کارنامه به ولی دانش آموز، راه اندازی سامانه ارتباط مردمی، افزایش ۱۰۰ میلیون تومانی وام ازدواج زوجین روستایی و عشایری دهه شصتی، صدور مجوز دورکاری مادران شاغل باردار یا دارای فرزند زیر ۶ سال، اختصاص پنج میلیارد تومان اعتبار برای حمایت از دختران بازمانده از تحصیل و تلاش برای تسهیل فرزندپذیری زوجین و دیدارها در سفرهای استانی از جمله اقداماتی است که از سوی معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری در دولت سیزدهم انجام شده است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha