دکتر محمود رضا اکرامیفر روز دوشنبه در سومین روز از برگزاری وبینار همایش بینالمللی گفت و گوهای بینافرهنگی در دانشکده ادبیات دانشگاه فردوسی مشهد که با موضوع همگرایی اجتماعی اقوام خراسان در سایه امام رضا(ع) برگزار شد افزود: تنوع فرهنگی یک پدیده همه زمانی و همه مکانی است و جامعه جهانی از این تنوع و تکثر ناگزیر است.
وی ادامه داد: تنوع و تکثر فرهنگی بر اساس نژاد، زبان، اعتقادات، مذهب، جغرافیا، معیشت، مسکن و سایر پدیدهها در جامعه حال وجود دارد و زمینههای ایجاد خردهفرهنگها و درنهایت، واگرایی فرهنگی را به وجود میآورد و خراسان بزرگ هم دارای تنوع قومی، زبانی، نژادی و گاه تنوع در عرصه باورها و عقاید است.
این مدرس دانشگاه گفت: خراسان و سرزمین خراسان با وجود بارگاه ملکوتی امام رضا علیهالسلام در یک نگاه کلی عامل مهم و اثرگذاری است که باعث همگرایی فرهنگی میشود و باعث میشود که پیوند عمیقی بین اقوام و خردهفرهنگها به وجود بیاید.
اکرامی فر افزود: اهالی مشهد و خراسان خود را مجاور حرم می دانند و در واقع نیز عناصر فرهنگ مذهبی، در ذهن و زبان مردم جاری است و در رفتار مردم دیده میشود و این اتفاق به درونی شدن این عناصر در همه افراد و فرهنگها آن هم در جریان تربیت اجتماعی منجر خواهد شد.
وی ادامه داد: نشر و گسترش خرده فرهنگ رضوی یا فرهنگ رضوی، باعث باورپذیر شدن این فرهنگ در بین مردم خراسان شده است و آنقدر این باور قوی است که سایر باورها را تحت پوشش قرار داده است و بر اساس نظریه اشاعه فرهنگی، فرهنگ رضوی، در سایر خردهفرهنگها، نشر پیدا کرده و آنها را تحت تاثیر قرار داده است.
این مدرس دانشگاه گفت: در همگرایی فرهنگی، که در نقطه مقابل با واگرایی است، اقوام حتما باید داوطلبانه از بخشی از هویت قومی خود، برای دستیابی به اهداف مشترک بزرگتر صرفنظر کنند تا بتوانند در سایه فرهنگ بالاتر و قابلقبولتر، زیستی کیفیتر داشته باشند.
اکرامی فر افزود: در نظریات جدید اشاعه، رسانه را بهعنوان مرکز اشاعه میدانند و این رسانهها هستند که میتوانند فرهنگ را نه در یک محدوده جغرافیایی مشخص که در سراسر جهان گسترش بدهند.
وی ادامه داد: طرفداران امام رضا(ع) با توجه به رسانههای تعاملی جدید و سواد رسانهای که دارند فرهنگ رضوی را به شیوههای متعدد منتقل میکنند که باعث همگرایی فرهنگی میشود و باعث میشود که در تربیت اجتماعی افراد، فرهنگ رضوی از طریق رسانهها وارد بشود و انسانها با فرهنگ رضوی و سیره رضوی تربیت شوند و در نهایت این امر از واگرایی فرهنگی جلوگیری خواهد کرد و باعث وفاق اجتماعی و همگرایی اجتماعی خواهد شد.
این شاعر برجسته مشهدی گفت: فرهنگ رضوی برای اینکه خودش را نشان بدهد و برای اینکه از حالت ذهنیت به فعلیت در بیاید باید نمادین بشود و از طریق رسانه منتقل بشود از جمله این موارد معماری حرم و معماری بارگاه ملکوتی امام رضا(ع) یا ادبیات مرتبط با امام رضا(ع) و ادبیات آیینی مرتبط با این بزرگوار است.
اکرامی فر افزود: ما فرهنگ رضوی را بهصورت نمادین در شعرها میبینیم و متوجه میشویم که این "ما"ی رضوی آنقدر گسترده است و این خردهفرهنگ رضویان آن قدر اثرگذار است که توانسته است از انشعاب فرهنگی و واگرایی فرهنگی جلوگیری کند و در نهایت یک همگرایی فرهنگی در بین اقوام خراسان بزرگ به وجود بیاورد که همه خودشان را طرفدار امام رضا(ع) میدانند.
وی ادامه داد: اگر قرار است ما این وفاق اجتماعی کنونی را حفظ کنیم، باید روی تربیت اجتماعی افراد با تکیه بر سیره رضوی و فرهنگ رضوی سرمایهگذاری کنیم و اگر قرار است تربیت اجتماعی افراد صورت بگیرد، باید متوسل به رسانهها بشویم به خصوص رسانههای تعاملی جدید در عصری که هر شهروند یک رسانه است.
در این همایش دکتر محمد مهدی تسخیری از ایران دکتر نصیب الله عمراف از تاجیکستان، سید اشراق حسینی از افغانستان، دکتر محمود رضا اکرامی فر از ایران، محمد مروان باو از سریلانکا، دکتر عبدالکریم بی آزار شیرازی از ایران، ریاض احمد رضوی از پاکستان و دکتر سید محسن شرفایی از ایران حضور و در خصوص موضوعات مربوطه سخنرانی کردند.
همایش گفت و گوهای بینافرهنگی که از شنبه در مشهد گشایش یافته است تا ۳۰ تیرماه ادامه خواهد داشت و ۳۱ شخصیت برجسته از ایران و ۲۶ شخصیت برجسته خارجی از کشورهای سریلانکا، هند، ازبکستان، افغانستان، پاکستان، قزاقستان، تاجیکستان و بنگلادش در آن سخنرانی خواهند کرد.
نظر شما