به گزارش پایگاه اطلاعرسانی استانداری گیلان؛ ارسلان زارع روز چهارشنبه به مناسبت روز جهانی هواشناسی، در دیدار با مدیرکل هواشناسی استان اظهار داشت: به هر میزان استفاده از تجهیزات روزآمد و فنآورانه بیشتر باشد، توانمندی ما در پیشبینی دقیق شرایط جوی فزونی مییابد.
وی با یادآوری شعار سال ۲۰۲۱ تحت عنوان «اقیانوس، وضع هوا و اقلیم ما» افزود: موقعیت جغرافیایی گیلان، وجود بنادر فعال و انجام سفرهای دریایی؛ عنوان امسال روز جهانی هواشناسی را برای ما دارای اهمیت بیشتری می کند.
وی با بیان اینکه پس از پیروزی انقلاب اسلامی سازمان هواشناسی ساختارمند شد، اضافه کرد: لازم است از نظر تجهیزات و امکانات نیز این سازمان، متناسب با شرایط و بهره مند از فنآوریهای روز باشد.
زارع، تقویت و توسعه شبکه ایستگاه های هواشناسی استان، تکمیل شبکه ایستگاههای بارانسنجی خودکار و نیز تجهیز ایستگاههای استان به برفسنج خودکار را مورد تأکید قرار داد و تصریح کرد: به هر میزان بتوانیم از تجهیزات روزآمد بیشتر استفاده کنیم؛ توانمندی ما در پیش بینی دقیق شرایط جوی، فزونی می یابد.
دادرس مدیرکل هواشناسی گیلان نیز در این بازدید گزارشی از اقدامات انجام شده بویژه راه اندازی ایستگاه های جدید، تجهیز آنها و تبدیل ایستگاه های سنتی به خودکار ارائه کرد.
گیلان بعنوان استانی دارای تراکم بالای جمعیتی از جمله مناطق پر مخاطره کشور به لحاظ حوادث طبیعی محسوب می شود و بر اساس گزارش دفتر کاهش مخاطرات سازمان ملل متحد، برای بازه زمانی ۳۰ ساله در میزان تلفات ناشی از مخاطرات طبیعی در استانهای مختلف ایران، گیلان با ۴۰ هزار و ۶۶۹ مورد بیشترین تلفات از نظر مخاطرات طبیعی در کشور را داراست.
در گیلان به خاطر شرایط اقلیمی با حوادث طبیعی بسیاری نظیر زلزله ، زمین لغزش، سیل و آب گرفتگی ، بارش سنگین برف و حریق جنگل مواجه هستیم .
قرار گرفتن گیلان بین ارتفاعات البرز و دریای خزر و تاثیر متقابل این دو پدیده جغرافیایی بر یکدیگر و بازتاب آن بر شرایط اقلیمی استان ، موجب پیدایش یکی از شاخصترین شرایط آبوهوایی ایران در منطقه گیلان گردیده است که ویژگی بارز آن بارندگی زیاد ، دمای معتدل ، پوشش گیاهی انبوه و استانی برخوردار است. در این استان سلسله جبال البرز یکی از شگرفترین مرزهای گسستگی اقلیم در جهان را به وجود آورده است. متوسط بارش باران سالیانه در گیلان بیش از یک هزار میلیمتر است.
به سبب موقعیت استان گیلان در بین ارتفاعات البرز و منبع رطوبتی دریای خزر و برخورداری از رژیم اقلیمی معتدل خزری حالت متعادلی دارد و نوسان دما بین شب و روز و بین زمستان و تابستان زیاد نیست. به همین جهت تعداد روزهای یخبندان در شهرهای استان گیلان نسبت به بسیاری از استانهای کشور در حد نازلی قرار دارد.
البته در سالهای اخیر خصوصا پس از سال ۱۳۷۳ به دلیل افزایش گازهای گلخانهای این اختلاف دمای شب و روز کمتر نیز شده است. دمای این استان بین حدود ۳ درجه سانتیگراد در دی ماه ( ژانویه ) تا حدود ۳۰ درجه سانتیگراد در تیر ماه ( ژوئیه ) متغیر است.
میانگین دمای سالانه استان در حدود ۱۵.۸ درجه سانتیگراد است. بطور کلی سواحل جنوب غربی دریای خزر ( گیلان ) سردتر از سواحل جنوب شرقی آن ( مازندران و گلستان ) است. میانگین تقریبی دمای فصلی استان در بهار : ۱۸.۵ سانتیگراد ، تابستان : ۲۴ ، پاییز : ۱۳.۵ و زمستان : ۷.۵ درجه سانتی گراد است.
نظر شما