آمنه ستاره فروزان روز شنبه در گفت وگو با خبرنگار اجتماعی ایرنا افزود: پاندمی کرونا به عنوان یک بحران جدید بدون شک نیازمند انطباق با شرایط جدید است بر این اساس، مهارتهای گذشته بشر که در طول تاریخ آموخته است در دوران همهگیری کرونا کمک کننده نخواهد بود.
وی تاکید کرد: به عنوان مثال در طول تاریخ ایرانیان به منظور مواجهه با سوگ دور یکدیگر جمع شده و با برگزاری مراسم سوگواری جمعی و ابراز همدردی و همدلی، وضعیت سلامت روان بازماندگان را بهبود میبخشیدند.
فروزان ادامه داد: امروزه اما با شیوع کرونا تاکید بر عدم برگزاری اجتماعات بوده و این در حالی است که پیشنهاد جایگزینی برای کاهش این غم و اندوه و ابراز همدردی داده نمیشود.
وی با اشاره به استفاده از فضای مجازی گفت: بهرهگیری از فضای مجازی هم برای دیدار، گفت وگو و ابراز همدردی به عنوان راهکار جایگزین در حال حاضر محدود و برای همگان در دسترس نیست.
این روانپزشک ادامه داد: در این دوران همچنین وضعیت غیرقابل پیشبینی اضطراب دورنی را تشدید خواهد کرد، بنابراین در سطح اجتماعی، شرایط کشور باید در حد امکان پیشبینیپذیر باشد، از ارسال و انتشار اخبار و اطلاعات ضد و نقیض خودداری شود و مضمون اخبار و اطلاعات عدم کنترل انسان بر سرنوشت را تداعی نکند.
فروزان تاکید کرد: بر این اساس اخبار و اطلاعات باید از طریق منابع رسمی و مراجع ثابت دنبال شوند. به عنوان مثال، یک روش درمان دارویی یا پروتکل مراقبتی باید از جانب یک مرجع معتبر منتشر شود.
انتشار اخبار متنقاض و بروز احساس درماندگی آموخته شده
این روانپزشک گفت: پیامهای متناقض با تشدید احساس نداشتن کنترل در زندگی، احساس ناامنی را شدت بخشیده و سلامت روان جامعه را مخدوش میکند، ابتلا به اضطراب و افسردگی را افزایش داده و سرانجام سبب بروز "درماندگی آموخته شده" میشود.
فروزان دامه داد: این احساس موجب خستگی افکار، احساس شکست، پوچی و بیهودگی شده و احساس ناتوانی انسان برای تغییر در سرنوشت را تشدید میکند بنابراین نظام سلامت کشور باید متمرکز بر انتشار و بازتاب پیامهای سلامتی باشد و سواد سلامت جامعه را ارتقا دهد.
این متخصص اعصاب و روان گفت: نظام سلامت کشور همچنین باید با جامعه گفت وگو کند؛ توضیح دهد که جامعه در حال حاضر با یک پدیده جدید تحت عنوان همهگیری کرونا روبهرو است و بدون شک در مسیر مقابله با آزمون و خطا هم مواجه خواهد شد.
فروزان افزود: این گفت و گو، اضطراب و ناامنی جامعه را کاهش داده و اعتماد عمومی را به عنوان یک سرمایه اجتماعی در کشور تقویت میکند. این اعتماد اجتماعی هم نیازمند تعامل و گفت وگوی علمی در سطح افکار عمومی از منابع شناخته شده است.
این مشاور تاکید کرد: در سطح فردی نیز مردم باید منابع درست اطلاعاتی را دنبال و از انتشار و گسترش اخبار غیر مستند خودداری کنند. ایجاد نظم روزمره در دوران "قرنطینه خانگی" سلامت روان را بهبود میبخشد.
فروزان گفت: در این دوران همچنین به منظور حفظ و ارتقاء سلامت روان باید با ایجاد اجتماعات مجازی، گروههای جمعی و برقراری یک نظم مشخص دیدار، گفت وگو و همدلی داشته و شرایط قرنطینه را به ویژه در نوروز جبران کنیم.
وی با تاکید بر اهمیت نظم روزمره افزود: در این ایام باید نظم روزمره و ریتم روز وشب نیز حفظ شود، قبل از شیوع کرونا این نظم تابع فشارهای محیطی بود، اما اکنون به دلیل تغییر شرایط، قرنطینه خانگی و دورکاری باید شخصا ایجاد نظم کنیم و بدان پایبند باشیم. به گفته این روانپزشک، پایبند بودن به این نظم برای حفظ و ارتقاء سلامت روان اثرگذار خواهد بود. در دوران قرنطینه خانگی نیز ایجاد فضاهای بازی در منزل برای کودکان نیز ضروری است و امکانات لوکس پذیرائی که گاها این فضا را اشغال میکند، باید حذف شود.
نظر شما