وحید جعفریان که به شهرستان طبس سفر کرده است، روز سهشنبه در نشست مربوط به طرحهای بیابانزدایی که در محل سالن جلسات معاونت استانداری و فرمانداری ویژه طبس برگزار شد، افزود: موضوع تثبیت شنهای روان دارای سابقه ۶۰ ساله در کشور و حتی در کشورهای همسایه است که این تجارب مرجعی برای ایدههای اثرگذارتر شده است.
وی گفت: در این راستا با همکاری سازمان حفاظت محیط زیست، تمامی ملاحظات لازم از قبیل میزان خسارتزا و بحرانی بودن هر کانون و وضعیت پوشش گیاهی هر منطقه در نظر گرفته میشود تا اقدامات به صورت متوازن و مؤثرتر انجام شده و از چالشهای احتمالی پیشگیری شود.
مدیرکل دفتر امور بیابان سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری تصریح کرد: تلاش ما بیابانزدایی در گستره وسیعتر از کشور است.
وی افزود: جایگاه خراسان جنوبی و شهرستان طبس در رابطه با بیابانزدایی، جایگاهی ویژه در کشور است که این موضوع در تامین منابع و اقدامات اجرایی لحاظ میشود تا بتوانیم سهم خودمان را برای رونق اقتصادی، اجتماعی، صنعتی و در نهایت آبادانی این منطقه ایفا کنیم.
جعفریان گفت: براساس مطالعات سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور، از ابتدای سال جاری بر اثر ماسههای روان بیش از سه هزار میلیارد تومان خسارت به منابع زیستی انسانی، خطوط ارتباطی و مواصلاتی، اراضی کشاورزی و تاسیسات کشور وارد شده است.
وی ادامه داد: این خسارتها نه تنها جنبه امنیتی دارد بلکه در لایههای دیگر میتواند موجب عواقبی همچون مهاجرت و حاشیهنشینی در شهرها شود.
رییس اداره امور بیابان اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی هم گفت: ۲۲۷ هکتار در شهرستان طبس دچار بحران فرسایشی است و به همین علت ۳۳ میلیارد تومان برای خرید مالچ به این شهرستان اختصاص یافته که معادل ۸.۵ درصد از کل اعتبارات بیابانزدایی کشور است.
علیرضا یاری اظهار داشت: چهار منطقه در شهرستان طبس با مجموع مساحت چهار میلیون هکتار دچار فرسایش خاک است که از این میزان، ۲۲۷ هکتار با بحران فرسایشی مواجه است و به همین علت در کانون طرح مطالعاتی قرار دارد.
وی گفت: طی سالهای ۹۸ و ۹۹ عملیات بیابانزدایی در سطح چهار هزار و ۲۴۳ هکتار در شهرستان طبس اجرا شده که از جمله آن ۱۲۵ هکتار نهالکاری در منطقه عشقآباد و مدیریت روانآبها در سطح ۳۹ هکتار است؛ علاوه بر این ۲۵۰ هکتار درختکاری دیگر در حال اجرا است که با این کار، میزان درختکاری انجام شده در شهرستان طبس در مجموع به ۶۰۰ هکتار میرسد.
وی بیان کرد: برای خرید مالچ، بیش از ۳۳ میلیارد تومان به شهرستان طبس اختصاص یافته که معادل ۸.۵ درصد از منابع اختصاص داده شده به بیابانزدایی در کل کشور است؛ در اعتباراتی که صندوق توسعه ملی در سال ۹۸ برای بیابانزدایی در نظر گرفت نیز نگاه ویژهای به شهرستان طبس شد.
معاون فنی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی هم گفت: مالچپاشی سریعترین روش برای تثبیت شنهای روان است که نوع مالچ استفاده شده در شهرستان طبس جزء بهترین انواع و دارای بیشترین درصد آب است که موجب کمک به تثبیت سطوح زیری زمین میشود.
غلامرضا آخوندی خاطرنشان کرد: طبس اولین شهرستان خراسان جنوبی است که از اعتبارات مربوط به مالچپاشی و بیابانزدایی بهرهمند شده است.
نمایندهای از اداره کل راهآهن شرق هم گفت: ۵۰ کیلومتر از خط آهن محدوده راه آهن شرق به شدت درگیر مشکل شنهای روان است که حتی دو مرتبه منجر به خروج قطار از ریل شده و فقط در سال جاری حدود ۳۰ میلیارد تومان خسارت به بار آورده که لازم است علاوه بر احداث دیوار، چاله و خاکریز که اجرا شده، سهمیه مالچ نیز به راه آهن شرق اختصاص یابد.
معاون استاندار و فرماندار ویژه طبس نیز گفت: طبس با ۵۴ هزار کیلومتر مربع وسعت، بزرگترین شهرستان کشور به شمار میرود که بخشهای وسیعی از آن بیابانی است.
محمد جواد فلاحی با اشاره به آغاز اجرای طرح کمربند سبز از سال گذشته در طبس اضافه کرد: هدف اصلی اداره کل منابع طبیعی، حفظ و ارتقای امنیت بیولوژیکی در شهرستان طبس در راستای بازگشت مردم به روستاهاست که در این راستا، هم دستگاههای اجرایی هم مردم ضرورت موضوع را درک کرده و همکاری مطلوبی دارند.
خراسان جنوبی ۱۱ شهرستان دارد و مرکز شهرستان کویری طبس در ۲۷۰ کیلومتری غرب بیرجند است.
نظر شما