کرونا، قرنطینه و چاقی

تهران - ایرنا - دبیر انجمن پیشگیری و درمان چاقی ایران گفت: همه گیری کرونا موجب بروز تغییراتی در شیوه زندگی مردم شده است. چاقی و اضافه وزن از جمله عوامل خطری هستند که سلامت انسان‌ها را تهدید می‌کنند.

دکتر محمد هاشمی در یادداشتی به بررسی پیامدهای چاقی در دوران کرونا و قرنطینه پرداخت و تاکید کرد: باید بدانیم گرچه همه گیری کرونا مهلک و خطرناک است اما غفلت از دیگر وجوه بهداشتی و ابتلا به اضافه وزن و چاقی در طول زمان بیش از آن سلامتی را تهدید کرده و درگیری با تبعات بلندمدت آن نظیر دیابت، فشار خون، بیماری های قلبی عروقی و سایر بیماری های غیرواگیر، به صورت همیشگی و مادام العمر در سلامتی و نهایتا کیفیت زندگی افراد ایجاد اختلال می کند.

این یادداشت را در ذیل می خوانیم: بررسی نتایج آماری پیامدهای ناشی از کووید - ۱۹ نیز نشان داده که افراد مبتلا به چاقی انواع شدیدتر بیماری و میزان مرگ و میر بالاتری را تجربه کرده اند اما باوجود این حقیقت هشدار دهنده، تغییرات ناشی از شیوع بیماری و شرایط قرنطینه موجبات افزایش احتمال بروز اضافه وزن و چاقی را در پی داشته است.

 این اتفاق بیشتر از دو مسیر به وقوع پیوسته است: اول این که به واسطه اقامت در منزل، داشتن وقت اضافه تر به کمک وسوسه آمده و موجب می شود تا افراد تمایل زیادتری برای مصرف خوراکی های بیشتر و متنوع تر داشته باشند.

در کنار آن بیشتر شدن انجام پخت و پزهای خانگی به جهت فراهم آوری مایحتاج روزانه و پرهیز از خرید از بیرون که دامنه آن به پخت نان و انواع شیرینی هم رسیده، نیز موجب تشدید وسوسه ها و مصرف افزون تر مواد غذایی داخل منزل شده است.

 به همه این تغییرات قرنطینه ای، تغییر الگوی خواب را هم اضافه کنید که منجر به دیرتر بیدار شدن و دیرتر خوابیدن شده است. این امر عمدتا باعث حذف وعده اصلی صبحانه و ریزه خواری های ساعات پایانی شب می شود که خود زمینه را برای افزایش وزن مهیا کرده است.

وی عامل دیگری که در این ایام به افزایش بروز اضافه وزن کمک کرده باورهای غلط و توصیه های نادرست تغذیه ای است که در طی این دوره به سرعت از منابع غیرمعتبر علمی منتشر و دهان به دهان گشته و تبدیل به باورهای عمومی نادرست شده است.

ضرورت مصرف کالری بیشتر و یا خوردن خوراکیهای با طبع گرم با هدف پیشگیری از ابتلا به کرونا از جمله توصیه های نادرستی است که پیروی از آنها به افزایش اضافه وزن و چاقی دامن زده است.

نقصان سواد سلامت عمومی نیز در این میان به کمک این باورها آمده و با تغییر در سبد مصرفی افراد و خانواده ها زمینه ساز دریافت بیشتر کالری را فراهم آورده است. مثال بارز این نمونه مصرف بیشتر آب میوه های صنعتی است که افراد به منظور دریافت ویتامین و پیشگیری از ابتلا به کرونا مصرف می کنند درحالیکه این خوراکی ها به دلیل شکر اضافه تر نه تنها تامین کننده میزان ویتامین مورد نظر نیستند بلکه خود عاملی برای اضافه وزن و چاقی محسوب میشوند.

برای مقابله با این معضل در درجه اول توصیه به تنظیم ریتم خواب می شود که خود این قضیه به حفظ نظم در خورد و خوراک بعنوان مخرج مشترک مقابله با این پدیده کمک می کند.

دانستن این نکته ضروری است که رعایت اصول تغذیه برمبنای هرم استاندارد تغذیه یگانه نسخه غذایی است که نیازمندی های بدن برای تقویت سیستم ایمنی را مهیا نموده و تا حدی می تواند اثر پیشگیری کننده از ابتلائ به کووید - ۱۹ داشته باشد.

داشتن یک برنامه غذایی منظم با کمک کارشناسان این حوزه و مدیریت محتویات یخچال و خوراکی های موجود در منزل به نحویکه میوه جات و سبزیجات کم کالری بیشتر در دسترس بوده و در مقابل خوردنی های چرب و شیرین و پرکالری در دسترس نباشند هم از راهکارهای موثر در کنترل کالری دریافتی و بالطبع کنترل وزن خواهد بود. هرچند باید دانست که حتی مصرف بیش از حد میوه ها هم می تواند منجر به انباشت کالری اضافه و افزایش وزن شود.

درنهایت این که باید بدانیم گرچه همه گیری کرونا مهلک و خطرناک است اما غفلت از دیگر وجوه بهداشتی و ابتلاء به اضافه وزن و چاقی در طول زمان بیش از آن سلامتی را تهدید کرده و درگیری با تبعات بلندمدت آن نظیر دیابت، فشارخون، بیماری های قلبی عروقی و سایر بیماری های غیرواگیر، بصورت همیشگی و مادام العمر در سلامتی و نهایتا کیفیت زندگی افراد ایجاد اختلال میکند.

پس به نحوی رفتار کنیم که پس از فروکش کردن همه گیری کرونا، تندرستی خود را از جنبه دیگری به مخاطره نینداخته باشیم.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 17 =

سرخط اخبار دانشگاه و آموزش