روزنامه آرمان ملی در گفت وگو با دیاکو حسینی تحلیلگر ارشد مرکز بررسی های استراتژیک ریاست جمهوری می آورد: طرح مجلس که این روزها پرسروصدا شده است، بهدنبال کاهش ارتباط با آژانس بینالمللی اتمی و در صورت رفع نشدن تحریمها، خروج از برجام است. شهادت فخریزاده بر بررسی دو فوریت طرح اقدام راهبردی سایه افکنده بود و در فضای اندوهگین ازدستدادن دانشمند هستهای کشور مجلس به دنبال انتقامی قاطع از عاملان ترور بودند؛ انتقامی که از دید بهارستانیها با خروج از NPT و در نهایت برجام میتواند سرسختانه باشد.
این در حالی است که همین برجام بعد از خروج آمریکا از این معاهده، توانست تحریمهای تسلیحاتی ما را لغو کند و آمریکا نتوانست دنیا را برای ادامه تحریمهای تسلیحاتی با خود همراه کند؛ شکستی که انزوا و تحقیر بسیاری برای دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا به همراه داشت. از سویی با شکست ترامپ در رقابت انتخاباتی ۲۰۲۰ و نزدیک شدن به زمان بازگشت آمریکا به برجام شاهد تلاش دشمنان ایران برای ایجاد تنش در منطقه هستیم تا مانع اجرای دوباره برجام و رفع تحریمها شوند.
از سوی دیگر، بسیاری از کارشناسان سیاسی نیز معتقدند رژیمصهیونیستی که نقش کلیدی در اجرای ترور دانشمندان هستهای ما از گذشته تا امروز داشته در تلاش است تا قبل از پایان ریاستجمهوری دونالد ترامپ، ایران را در شرایط سخت تحریمهای اقتصادی و جنگی قرار دهد. امری که این طرح میتواند کار را برای ایران سختتر کند. در راستای بررسی این مساله «آرمان ملی» گفتوگویی با دیاکو حسینی، تحلیلگر ارشد مرکز بررسیهای استراتژیک ریاستجمهوری داشته است که در ادامه میخوانید.
اقدام مجلس آیا میتواند گرهگشا بوده و ایران را به اهداف خود نزدیک کند؟
این تصمیمی که مجلس گرفته است و طرحی که میخواهد به تصویب برساند اما و اگرهایی متوجه آن است. مجلس در عنوان آورده است که طرح راهبردی برای لغو تحریمها که نشاندهنده این است که این طرح با هدف لغو تحریمها در دستورکار مجلس قرار گرفته است.
منطقا باید این طرح چنین نتیجهای را در پی داشته باشد و زمانی که مفاد این طرح را میخوانیم از جمله افزایش میزان غنیسازی به ۱۲۰کیلوگرم، این سوال را ایجاد میکند، که قبل از برجام که ایران پروتکل الحاقی را اجرا نمیکرد و غنیسازی بالای ۲۰درصد را انجام میدادیم و دهها کیلوگرم اورانیوم غنیشده ۲۰ درصد را در اختیار داشتیم، آیا آن زمان تحریمها با این اقدامات لغو شد؟ مشخصا خیر.
اگر این ابتکار میتوانست کمک کند تا تحریمهای لغو شود دیگر نیازی به برجام و مذاکرات نبود و همان وقت باید تحریمها لغو میشد درحالیکه ایران بدون اجرای پروتکل الحاقی و با دارا بودن مواد غنیشده بسیار ذیل فصل هفت شورای امنیت و تحریمهای چندجانبه شورای ملل متحد بودیم و به همین علت بود که به سمت مذاکره حرکت کردیم. بازگشت به آن نقطه، کمک صددرصدی طبق تجربه تاریخی به ایران نخواهد کرد.
طرح مجلس مبنی بر خروج از پروتکل الحاقی ر ا چگونه ارزیابی میکنید؟
طرح مجلس کمک به پایان دادن برجام است، کمک میکند به اتحاد بیشتر اروپا با آمریکا و سبب میشود تا حتی چین و روسیه نیز به سمت ایالاتمتحده بروند و در فشارها با آنها همکاری کنند. طرح مجلس طرحی است با عنوانی که خواسته این عنوان هم برآورده نمیشود و از این مهمتر اتحاد در مقابل ایجاد میکند، زیرا آنها به دنبال این هستند ایران مطابق میل آنها رفتار کند و آنها برنامههای حقوقی لازم را برای به تعویق انداختن لغو تحریمها در دستورکار قرار خواهند داد.
بنابراین این تصمیمی است که میتواند در این مقطع زمانی گرفته شود و قاعدتا کمک در حد مطلوب به لغو تحریمها نخواهد کرد و حتی به حفظ تلاشها و مقاومتهای کشور نیز کمک چندانی که انتظار میرود. ما در سه سال گذشته مقاومتهای زیادی انجام دادیم و عملا نباید این تلاشها تحت الشعاع قرار بگیرند.
بهترین واکنش ایران پس از تحولات اخیر چه میتواند باشد و باید به عنوان جایگزین خروج از پروتکل الحاقی چه اقداماتی صورت گیرد؟
برخی بر این باور هستند که طرح مجلس یک اقدام مناسب است. اگر ایران به صورت داوطلبانه پروتکل الحاقی را اجرا میکرد به این علت نبود که مسئولان و دانشمندان ایرانی را ترور نکنند. اگر ایران غنیسازی را محدود کرد و یک توافق چندجانبه در قالب برجام را پذیرفت به این علت نبود که ما ترس داشتیم. بنابراین این یک تناسببندی دقیقی نیست. رژیمصهیونیستی پشت این ترور بوده و مشخصا هدف آنها حذف شهید فخریزاده و ایجاد اخلال در برنامهها بوده است.
باید توجه داشت که با توجه به نقش برجسته ایشان در پیشرفت صنعت دفاعی اما شهادت ایشان به برنامههای ایران نباید خللی وارد کند. ایران کار خود را ادامه خواهد داد. عدهای در ایران با جناحگیری سیاسی تحلیل میکنند آن هم مسائل اصلی را که میتواند به نفع بدخواهان تمام شود. نابود کردن برجام و دشوار کردن مسیر دیپلماسی مشخصا از جمله اقداماتی است که باید به وقت خودش اتخاذ شود. از سوی دیگر، آنها حتی به دنبال دشوار کردن بازگشت آمریکا به برجام نیز بودند. این نقشه بزرگ ترور باید بهصورت کلی مشاهده شود.
در این تصویر بزرگ اخلال و سختتر کردن حل مشکلات است. ایران باید در این مرحله دقیق عمل کند و انتقام سخت باید گرفته شود، اما با خویشتنداری. پاسخها باید با ظرافت و در زمان و با کیفیت مناسب داده شود به صورتی که به راهبرد کشور در سیاست خارجی ضربه وارد نکند. طرح مجلس کمک مدنظر را در کوتاهمدت به دنبال نخواهد داشت.
نظر شما