در این یادداشت آمدهاست: حسن انصاری، شاعر طنزپرداز دشتستانی، یکی دو روز پس از درگذشت فرجالله کمالی، شاعر سرشناس بومیسرا، در حاشیهنگاری طنزی که برای مراسم تدفین او نوشت، بهطنز از ناخوشایندیاش از کسانی گفت که کنار او عکس سلفی میگرفتهاند: «آخر برداشت من این بود که کسانی که با من عکس سلفی میاندازند، دارند مرا میبرند در صف مرگ هنرمندان و برای اینستاگرام خود از همین حالا استوری آماده میکنند»
حالا کمتر از سه ماه پس از درگذشت فرجالله کمالی، به باور بسیاری، مرگ حسن انصاری تلخترین اتفاقی است که امسال برای ادبیات دشتستان و استان بوشهر افتاده است.
انصاری که «امرو هیچستانی» تخلص میکرد، پس از چند روز جدال با ویروس کووید ۱۹ سرانجام روز سهشنبه تسلیم بیماری شد و در بیمارستان گنجی برازجان درگذشت.
او که دبیر بازنشسته ادبیات فارسی بود، بهگفته همکاران و شاگردانش «یکی از موفقترین معلمان و مدرسان ادبیات» بود که با وجود بازنشستگی، همچنان در مدارس معتبر دشتستان تدریس میکرد.
با اینحال، وی در کنار تدریس، سالها برای برخی مطبوعات بوشهر طنز مینوشت. طنزهای او بیشتر در قالب منظوم بودند.
وی در سالهای گذشته دو مجموعه طنز خود را با نامهای «مطبوعاتیهای نامطبوع من» و «تلقند» منتشر کرده بود.
او پنجمین چهره سرشناس فرهنگی، ادبی استان بوشهر است که در کمتر از یک ماه گذشته چشم از جهان فروبستهاند. درگذشت وی در پنجاه و شش سالگی، برای بسیاری، تأیید این باور بود که تابستان امسال، تلخترین تابستان در تاریخ فرهنگ و ادب بوشهر است، در یک ماه گذشته و پیش از مرگ او، استان بوشهر، با چهار چهره فرهنگی دیگر نیز وداع تلخی داشته است.
در نخستین اتفاق، صدرالله محمدی باغملّایی یکی از فعالان فرهنگی و اجتماعی استان بوشهر بهدلیل سکته مغزی در پنجاه و هشتسالگی درگذشت.
او که از معلمان بازنشسته بود، سالهای زیادی در پستهای مدیریتی آموزش و پرورش استان بوشهر خدمت کرد. با اینحال آنچه او را بهعنوان چهرهای اثرگذار در مدیریت فرهنگی استان مطرح کرد، حضورش بهعنوان مدیر عامل سازمان فرهنگی، ورزشی شهرداری بوشهر بود.
جایی که او توانست پای بسیاری از فعالان فرهنگی، ادبی و هنری استان را به سازمان تحت نظر خود باز کند، رونق محافل ادبی، هنری و برگزاری آیینهای مختلف فرهنگی و نیز آغاز رخداد مهم «روز بوشهر» در زمان مدیریتش و نیز تعاملش با فعّالان حوزهی ادبیات و موسیقی و کتاب و رسانه از او چهرهای خوشنام ساخت بهطوری که مرگ تقریباً زودهنگامش واکنشهای تأسفانگیز فراوانی را برانگیخت.
دومین اتفاق دردناک برای فرهنگ بوشهر، مرگ کتابفروش جوانی بود که او نیز پیشه معلمی داشت. جاوید تکاوران که در خیابان لیان بوشهر، از کمتر از یکسال پیش کتابفروشی «پیرنگ» را دایر کرده بود، تنها چند روز پس از درگذشت محمدی باغملایی، بهدلیل ابتلا به سرطان ریه چشم از جهان فروبست.
او که هنگام مرگ تنها بیست و چهارسال داشت، توانسته بود با روشهای مبتکرانه و گشادهروییهایش، بسیاری از خواهندگان کتاب را به کتابخانه خود بکشاند، پیامد مرگ او نیز اظهار تأسفهای فراوان کنشگران فرهنگی بود که شاید خوشبینانه گمان میکردند مرگ او پایانی برای اتفاقات ناگوار فرهنگ بوشهر باشد اما این پایان کار نبود.
تنها چند روز بعد، ویروس کرونا که پیش از این جان بیش از چهارصد نفر را در بوشهر گرفته بود، موجب مرگ نابههنگام غلامعلی قاضی زاده، کنشگر سیاسی، فرهنگی، مطبوعاتی شد.
قاضی زاده هنگام مرگش در سی و یکم مردادماه، چهل و هشتسال داشت. او نیز معلمی متولد دشتستان بود که حدود دو دهه در بوشهر تدریس کرد.
با اینحال، شهرت او بهخاطر انتشار نشریهای بود که از نخستین سالهای دههی هشتاد در استان بوشهر منتشر میکرد. دو هفتهنامهی «چشم انداز جنوب» که او بعدها ترتیب انتشارش را به هفتهنامه تغییر داد، در گیر و دار مشکلات چاپ و تنگناهای اقتصادی، تا زمان حیات مدیرمسئولش از خود پایداری نشان داد و اگرچه نه بهطور منظم اما با نقشی اثرگذار در عرصهی رسانهای استان ایفای نقش کرد.
چند روز پس از درگذشت مدیرمسئول چشمانداز جنوب، یک چهرهی سرشناس دیگر از دشتستان نیز اسیر چنگال کرونا شد.
محمدجواد فخرایی، از مورخان نامدار دشتستان و استان بوشهر نیز روز یکشنبه نهم شهریورماه، در بیمارستان برازجان درگذشت. او هنگام مرگ هفتاد سال داشت.
محمد جواد فخرایی که در سال ۱۳۵۳ بهاستخدام آموزش و پرورش درآمده بود، تا سال ۱۳۸۳ که از خدمت بازنشسته شد، بهعنوان معلم و دبیر تاریخ در مدارس دشتستان تدریس کرد.
از او بهعنوان یکی از چهرههای پرکار در تاریخنگاری دشتستان یاد میشود که بیشتر نوشتههایش در بارهی تاریخ و فرهنگ زادگاهش در نشریات استان بوشهر، بوویژه نشریات دشتستان بهچاپ میرسید. «دشتستان در گذر تاریخ» نام کتابی است که او در سال ۱۳۸۳ منتشر کرد.
تابستان کرونایی بوشهر در حال سپری شدن است و بهجبران تعطیلیهای سال گذشته، مدارس کشور پانزده روز زودتر یعنی از نیمه شهریورماه آغاز شد.
مدارس بوشهر نیز در حالی به استقبال بازگشایی مدارس میروند که جای پنج معلم سرشناس خود را در پاییز آینده خالی میبینند، فرهنگ بوشهر نیز از تابستان کرونایی امسال زخمهای عمیقی برداشته است.
آخرین زخم، تا امروز، مرگ حسن انصاری بود که هنوز برای همکاران و شاگردانش ناباورانه بهنظر میرسد، خیلیها با نادیده گرفتن ناخوشایندی او، عکسهای سلفیشان را با وی انتشار دادهاند، بسیاری نیز استوریهایشان را با عکسهایی از وی بهروز کردهاند، عدهی زیادی هم عصبانی از مرگ زودهنگام وی، نفرین و دشنامشان را نثار کرونا کردهاند.
ویروسی که بهگفته آنها تابستان امسال را به تلخترین تابستان برای فرهنگ و ادبیات بوشهر تبدیل کرد.
نظر شما