کاهش ماهیان خوراکی مصرفی مردم در آب های هرمزگان

بندرعباس-ایرنا- رییس پژوهشکده اکولوژی خلیج فارس و دریای عمان گفت: جمعیت برخی ماهیان که بیشترین مصرف خوراکی بین مردم را دارند در آب های هرمزگان رو به کاهش است.

محمدصدیق مرتضوی روز سه شنبه در یک نشست خبری افزود: بررسی ها نشان می دهد سنگسر، هامور و شیر نسبت به قبل کمتر شده و بر اساس تغییرات جمعیتی قابل مشاهده در آبزیان، حلوا سفید و شوریده بیشتر شده است.

صید یال اسبی یک و نیم برابر حد مجاز

این مسوول ادامه داد: بر اساس مطالعات علمی، میزان صید مجاز ماهی یال اسبی بین ۲۰تا ۲۲هزار تن در سال است اما میزان صید هم اکنون حدود ۳۵هزار تن است که حدود یک و نیم تا ۲برابر حد مجاز است.

مرتضوی اضافه کرد: میزان مجاز صید کف زیانی مانند ساردین ماهیان نیز حدود ۸۵هزار تن در سال است اما کوچک شدن اندازه ساردین های نمونه گیری شده نشان می دهد صید این گونه، زیر سن بلوغ انجام می شود که شیلات برنامه هایی برای مدیریت صید آن دارد.

نگران میگو نیستیم

این مسوول علمی _پژوهشی میزان مجاز صید میگو در آب های هرمزگان طی یک سال را بین یکهزار و ۵۰۰تا ۲هزار تن در سال اعلام و اضافه کرد: با توجه به ثبات تقریبی جمعیت میگو در آب های هرمزگان بابت این گونه نگرانی چندانی نداریم.

وی یادآور شد: پژوهشکده اکولوژی خلیج فارس و دریای عمان ۱۹فعالیت و پروژه تحقیقاتی در چهار محور و ۲طرح عمرانی در دست اجرا دارد و ۱۵قرارداد پژوهش نیز با مراکز مختلف بسته است.

صنعت مهمترین تهدید محیط زیست دریایی هرمزگان

مرتضوی از فعالیت های صنعتی به عنوان مهمترین تهدید محیط زیست دریایی نام برد و متذکر شد: هرچند فاضلاب های شهری یکی از آلاینده های آب های هرمزگان هستند اما بیشترین خطر از بخش صنعت و به ویژه بخش نفت و گاز است و در کنار آن روانه شدن گازوییل قاچاق به دریا همچنان یک تهدید جدی است.

آب شیرین کن ها هم تهدید هستند

وی از ورود پساب خروجی آب شیرین کن ها به عنوان یکی دیگر از تهدیدهای محیط زیست دریایی نام برد و خاطرنشان شد:خروجی آب شیرین کن ها اگر تصفیه نشود نوعی آلایندگی است که هم اکنون این تصفیه در آب شیرین کن های هرمزگان انجام نمی شود.

مرتضوی در پاسخ به پرسشی دیگر درباره حجم پساب تصفیه نشده ورودی به سواحل هرمزگان اظهار بی اطلاعی کرد اما اظهار داشت: به عنوان مثال یک آب شیرین کن یک میلیون مترمکعبی حدود ۵۰۰هزار متر مکعب پساب ورودی به دریا دارد که باید تصفیه شود.

رییس پژوهشکده اکولوژی خلیج فارس و دریای عمان توضیح داد: این گونه پساب ها شوک دمایی ایجاد کرده و از سویی دیگر فعالیت های متابولیک و اسمزی در آبزیان محدوده ورودی را تغییر می دهند.

به گفته مرتضوی بسیاری از نرم تنان و کف زیان مانند صدف های دریایی، توانایی حرکت و فرار از این محدوده را ندارند و دچار آسیب می شوند.

پایبندی به اصول پیش شرط انتقال آب میان حوزه ای

این مسوول در پاسخ به پرسشی درباره طرح های شیرین سازی و انتقال آب از خلیج فارس و دریای عمان به سایر استان ها تصریح کرد: در تمام نشست ها و استعلام ها اعلام کرده ایم انتقال آب می تواند نیاز صنایع را برطرف کند اما لازمه و پیش شرط آن رعایت اصول تعریف شده این بخش است.

مرتضوی تاکید کرد: جایی که آب از آن برداشت می شود نباید دچار مشکل گردد و به همین دلیل آب باید از عمق مناسب برداشت شود تا اکوسیستم دریایی(چرخه های زیست محیطی) آسیب نبینند.

وی هشدار داد: سواحل ما نباید پذیرنده تلخاب های ناشی از پساب خروجی انتقال آب باشند و هزینه فرآوری این پساب خروجی باید در طرح پیش بینی شود.

رییس پژوهشکده اکولوژی خلیج فارس و دریای عمان یادآور شد: از سوی دیگر صنایعی که از آب دریا استفاده می کنند باید بازچرخانی و بازیافت آب را جدی بگیرند و گمان نکنند به یک منبع بی پایان آب متصل شده اند اما تجربه نشان داده منابع آبی ما تاکنون به درستی مدیریت نشده اند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
5 + 11 =