محمدطاهر زهیر عصر جمعه در آیین اختتامیه" وبینار" تقدیر از خانواده خبرنگاران قربانی تروریسم گفت، از وزیران محترم فرهنگ و ارتباطات کشورهای دوست و برادر و به ویژه برادر عزیز محمدجواد ظریف که میزبانی این کنفرانس و ابتکار راه اندازی این جلسه را داشت، قدردانی می کنم.
وی افزود: منطقه و حوزۀ تمدنی ما نیازمند بازسازی و احیای رابطۀ تاریخی و شکوهمند خود است تا این پیوند افقی و جاویدان بتواند سعادت و نیک بختی را میان ملل منطقه و ملتهای ساکن در این حوزه به میان آورد.
این مقام افغانی ادامه داد: همگرایی منطقه در بستر فرهنگ و تمدن و مشترکات تاریخی نه تنها عامل فروپاشی تحجر و افراط گرایی در منطقه است، بلکه می تواند در تحقق آرمانهای راهبردی ما را مدد رساند همچنان که من باور دارم که سازه های اصلی برای معرفت و اندیشه پروری در جهت نهادینه شدن مردم و شهروندسالاری، فراگیر شدن و نهادینه شدن رسانههای دموکراتیک است.
زهیر گفت: دولت افغانستان به منظور پاسداشت از خِرد نقاد و نهادینه کردن آگآهی و رسیدن به مردم سالاری پایدار و توسعۀ سیاسی، متعهد به آزادی بیان و فراگیر شدن کارکرد سازههای رسانه ای در کشور است، از این رو بنیادها و مبناهای آزاد و قانونی بی نظیر در منطقه را در امر حمایت و گسترش چشم اندازهای کار رسانهای، در زمینه های گوناگون ایجاد کرده است و در این راستا همچنان متعهد به ادامه و پاسداری از ارزش های رسانه ای است.
وی افزود: کار رسانه ای در افغانستان پیشینۀ ۱۴۰ ساله دارد و اگر به تاریخ رسانه، کارچاپی، جنبشهای تاریخی مشروطۀ نخست، مشروطۀ دوم و جنبش مشروطۀ سوم و در واپسین رویداد تاریخی به دهۀ دموکراسی افغانستان نگاه کنیم، در مییابیم که ما دارای پیشینۀ تاریخی و تعهد پیشین، نسبت به رسانه در منطقه هستیم. شمس النهار و سراج الاخبار از نشریههای پیشین کشور ما در صد سال اخر است که حتی در منطقه مخاطب داشت.
او گفت: در دورۀ جدید شاهد رشد چشمگیر رسانه های جمعی در کشور هستیم، چنانکه در هیچ دورۀ تاریخی سیر مطبوعات در افغانستان، شاهد چنین تنوع و کثرت انواع و فعالیت آزاد رسانهها در کشور نبودهایم. ویژگی ممتاز این دوره، فعالیت چشمگیر رسانههای غیر دولتی است که بیشترین رقم رسانههای غیردولتی در مقایسه با کل دوره های مطبوعات، در دوره جدید ثبت شده و فعالیت دارد.
سرپرست وزارت ارتباطات و فرهنگ جمهوری افغانستان افزود: هم اکنون ۹۷۲ رسانه صوتی و تصویری در سراسر افغانستان ثبت شده و فعال اند؛ ۱۶۶۹ نشریه و رسانه چاپی در کشور فعال است که شامل روزنامه، هفته نامه، ماهنامه، فصل نامه، جریده و مجله میشود، ۱۱۹ آژانس خبری ثبت شده است که روزگاری تنها یک آژانس دولتی یعنی آژانس خبری باختر را داشتیم و همچنین ۹۳۷ نهاد رسانهای در افغانستان ثبت شده است و فعالیت دارد.
وی تاکید کرد: قوانین رسانهای نافذ در افغانستان پایداری و ثبات فعالیت رسانههای جمعی در کشور را ضمانت میکند. امروز مطبوعات افغانستان بهترین و جامع ترین قوانین را حتی در مقایسه با اکثر کشورهای منطقه و جهان دارد. قوانین رسانهای افغانستان فضایی کاملاً جامع و دموکراتیک جهت ترسیم یک بستر مساعد برای فعالیت درخشان رسانهای را خلق کرده است.
زهیرافزود: فعالیت رسانهای در افغانستان خوشبختانه ساختارهای حمایتی قوی دارد. وزارت اطلاعات و فرهنگ افغانستان خود در راستای تحقق آزادی بیان، اطمینان از گردش آزاد اطلاعات، حمایت از خبرنگاران و تامین ارتباط و هماهنگی مناسب با حوزه رسانه ای کشور، تعهد جدی دارند. کمیسیونهای مختلف و شوراها پایداری و ثبات کار رسانه ای را تضمین میکنند.
او ادامه داد: در همین حال ساختارهای حمایتی بیرون از وزارت اطلاعات فرهنگ نیز فعال هستند که چند نمونه را می توان یاد کرد؛ مدل کمیته مشترک رسانه ها و حکومت یکی از مدلهای بی مانند در سطح جهان است و بستری است که مقامات ارشد حکومت افغانستان با مسوولان ارشد رسانه های همگانی و نمایندگان نهادهای صنفی به حل قضایای مربوط به حوزه رسانه می پردازند و به شکل پیگیر و دقیق به پرونده های خشونت، بدرفتاری و قتل خبرنگاران رسیدگی می کنندف ضمن رسیدگی به قضایای پیش آمده، این کمیته به شکل فعال در راستای حمایت از آزادی بیان، فعالیت آزاد رسانهها و نیز گردش آزاد اطلاعات ابتکاراتی را روی دست می گیرد و به عملی شدن آن می پردازد.
زهیر افزود: کمیسیون دسترسی به اطلاعات تضمین کننده حق دسترسی به اطلاعات است.
او گفت: دولت جمهوری اسلامی افغانستان فعالیت نهادهای مستقل صنفی حامی خبرنگاران را می ستاید و آن را بازو و همکار جدی خویش می پندارد.
سرپرست وزارت ارتباطات و فرهنگ جمهوری افغانستان افزود: به منظور سهولت ورسیدگی به چالشها و نیازمندی های حقوقی رسانه ها، شورای عالی رسانهها ایجاد شده است تا در امر رسیدگی به کار رسانه ای چتر حمایت و پشتیبانی از رسانه ها وجود داشته باشد، همزمانِ مبارزه علیۀ وحشت افکنی، عشق برای آزادی و آزادی بیان به یمن ایستادگی آزادگان این خاک پابرجاست و صلابت همچون کوه های هندوکش را داراست. چه شهروند، چه سرباز، چه خبرنگار همه باورمند به آزادی هستند.
زهیر ادامه داد: در مدت ۱۹ سال دوره پسا طالبانی، رسانه های افغانستان ۱۳۰ تن از خبرنگاران شان را از دست داده اند و این شهدای آزادی بیان با خون خود آگاهی و روشنگری را رقم زده اند همچنانکه صدها خبرنگار دیگر زخم برداشته اند.
او گفت: وزارت اطلاعات و فرهنگ افغانستان به منظور رسیدن به همگرایی فرهنگی و داشتن روابط نکو و سازنده خواهان ایجاد و عملی شدن چشم اندازهای معین کاری است، چنانچه ما می خواهیم که به زودترین فُرصت با توافق شما اشتراک کنندگان بزرگوار، کنفرانس جهانی زیر عنوان وحشت افکنی و پیامدهای آن در منطقه را در کابل برگزار کنیم و اگر توافق شد روی عملی شدن و رهیافت های اجرایی آن گروه های کاری مشترک را خواهیم ساخت.
وی افزود: از نظر ما روابط و همگرایی فرهنگی میان ملل موجود و فرهنگ های زیبای منطقه، می تواند گنجینه های مشترک و ارزشمند را میان مردم سرافراز منطقه همرسانی کند.
زهیر گفت: بنابراین خواهان شکل گیری مولفه ها و موارد زیرین هستیم یعنی علاقه مند به ایجاد روابط فرهنگی هستیم تا این امر پُلی باشد میان کشورهای حوزه تمدنی، سازمان آیسیسکو در سال ۲۰۲۴ کابل را پایتخت فرهنگی جهان اسلام اعلام کرده است، همکاری کشورهای حوزه تمدنی در این راستا برای ما مهم و ارزشمند است که در واقع تقویت روابط فرهنگی پنداشته می شود، برگزاری کنفرانس جهانی آسیب شناسی وحشت افکنی در بخش رسانه ها و فرهنگ نیز از مواردی است که باید برای تحقق آن به صورت مشارکتی اقدام صورت گیرد و ایجاد تفاهم نامه ها و توافق نامه های فرهنگی میان کشورهای عضو در این نشست در راستای رسانه و فعالیت های فرهنگی است.
وی تصریح کرد: به منظور وحشت زدایی و رسیدن به همگرایی منطقه ای در آن فرهنگ ها و ارزش های فرهنگی باید اولویت دولت ها باشد و نیاز است که برنامه های این چنینی ادامه داشته باشد و پیگیرانه برگزار شود.
یادآور میشود وبینار تقدیر از خانواده خبرنگاران قربانی تروریسم عصر جمعه به همت انجمن بینالمللی گزارشگران صلح و با مشارکت فرهنگسرای رسانه برگزار شد.
نظر شما