جوسپ بورل مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا که هفته گذشته به تهران سفر کرده بود، پس از گفتوگو با مقامات ایران و اعلام پایبندی اروپا به توافق هستهای بلافاصله به واشنگتن رفت و با وزیر امور خارجه آمریکا درباره برجام رایزنی کرد. این در حالی است که مقامات ایران گفتوگوی صریحی را با بورل در تهران داشتند و ضمن اعلام عدم رضایت از اقدامات اروپاییها در قبال برجام، تاکید کردند که تمامی گامهای هستهای ایران قابل بازگشت بوده و در ازای محقق شدن تعهدات طرف مقابل امکان گفتوگو حتی در قالب ۱+۵ نیز وجود دارد.
باید اذعان کرد سه کشور اروپایی فرانسه، انگلیس و آلمان چند هفته پیش و به بهانه آغاز گام پنجم هستهای ایران که از این پس محدودیتهایی را در قبال غنیسازی، تحقیق و توسعه نمیپذیرد، با فعال کردن مکانیسم حلوفصل اختلافات موسوم به مکانیسم ماشه، خواستار بازگشت ایران به تمامی تعهدات هستهای خود شدند. در واقع، مکانیسم ماشه جزئی از سازوکار توافق هستهای است که در صورت اجرایینشدن تعهدات یک طرف، طرف مقابل میتواند بخش یا تمامی تعهدات برجامی خود را متوقف کند. بر این اساس، طبق بندهای توافق هستهای در صورت عملی نشدن تعهدات هر یک از طرفین برجام، مشکلات از طریق رایزنیها در کمیسیون مشترک برطرف خواهد شد. در صورت اینکه این مشکلات در ظرف مدت ۱۵ روز برطرف نشد، طرفین یا تصمیم به تمدید کمیسیون مشترک خواهند گرفت یا اینکه پرونده به شورای امنیت سازمان ملل متحد ارجاع خواهد شد که در این صورت ممکن است با بازگشت تحریمهای بینالمللی علیه ایران، برجام به نقطه پایان خود برسد. بنابراین جوسپ بورل در تلاش است که طرف های برجام را به پایبندی به این تعهد بین المللی برگرداند.
رسانههای اصلاح طلب
آینده بازطراحی راکتور اراک به واکنش دیگر کشورها بستگی دارد
خبرگزاری ایسنا به گفت و گو با چانگ هوا، سفیر چین در ایران پرداخت و آورد:خبرگزاری ایسنا: آینده پروژه بازطراحی راکتور اراک نه تنها به تلاش چین، بلکه به عملکرد و واکنش سایر کشورها در جامعه بینالملل بستگی دارد. چین یکی از حامیان جدی برجام است و خروج یک طرفه آمریکا از برجام وضعیت بحرانی را در برجام ایجاد کرد. در حال حاضر چین و انگلیس مسئول پروژه بازطراحی اراک هستند و تا جایی که میدانم این پروژه طبق برنامه به خوبی جلو میرود. وی با بیان اینکه «چین تمامی تعهداتش در این پروژه را اجرا کرده است»، افزود: البته آینده این پروژه نه تنها به تلاشهای چین بلکه به واکنش و عملکرد سایر کشورها در این پروژه و در جامعه جهانی مرتبط است. این دیپلمات چینی با اشاره به حمایت و تایید همکاری چین در این پروژه از سوی سازمان انرژی اتمی ایران و نهادهای درگیر در این پروژه ابراز امیدواری کرد با ادامه برجام پروژه بازطراحی راکتور اراک را بتوانیم به خوبی دنبال کرده و به پایان برسانیم. هوا در پاسخ به این پرسش که لغو معافیتهای هستهای از سوی آمریکا بر همکاری چین در این پروژه تاثیر میگذارد، گفت: به نظر ما این نوع لغو معافیتهای تحریمی هستهای معنا ندارد چراکه آمریکا از برجام خارج شده است. البته اگر آمریکا معافیتهای هستهای را لغو کند شاید بر آن یکی دو کشور درگیر در این پروژه تاثیر بگذارد چون این پروژه تنها نیاز به چین ندارد، بلکه انگلیس هم نقش مهمی ایفا میکند و برخی تجهیزات باید از کشورهای اروپایی خریداری شود. در عین حال امیدواریم با حمایت جامعه جهانی بتوانیم پروژه بازطراحی راکتور اراک را به سرانجام برسانیم. روند بازطراحی رآکتور اراک با همکاری ایران و چین و مشارکت دیگر اعضای برجام از جمله آمریکا آغاز شد، اما این موضوع بعد از خروج آمریکا از برجام دستخوش تحولاتی شد و تاخیراتی در روند اجرا ایجاد شد. در حال حاضر چین و انگلیس از سوی ۱+۴ مسئول اجرای این پروژه هستند. بر اساس برجام بازطراحی راکتور اراک باید پنج ساله انجام شود.
بالاترین تلاش خود برای حفظ برجام را به کار گرفتیم
خبرگزاری ایلنا در گفت و گو با لوان جاگاریان سفیر روسیه در ایران پرداخته و وی در خصوص مکانیزم ماشه گفت: ما بارها نظرمان را در مورد این موضوع به طرف ایرانی و حتی آقای عراقچی اعلام کردهایم. آقای ریابکوف با سفیر ایران دیدار داشتند و به ایشان هم اعلام کردهاند. در ۲۲ ژانویه آقای عراقچی در شهر بروکسل جلسه پنججانبه داشتند و روسیه و چین، به علاوه سه کشور اروپایی در آنجا حضور داشتند و در جریان تمام مواضع هستند. ما بالاترین سطح تلاشهای خودمان را به کار گرفتهایم تا برجام حفظ شود.
ما واقعاً تا آنجایی که توانستهایم این کار را کردهایم و ادامه خواهیم داد. حتی چین هم این موضوع را بارها به اروپا گوشزد کرده است؛ اما مشکل ما چیز دیگری است. اروپا از یک سو میگوید طرفدار برجام هستیم ولی در عمل کلاً منفعل هستند. به عنوان مثال آنها میگویند که سرنوشت اینستکس چه شد؟ از نظر ما اینستکس فقط به یک شوخی تبدیل شد! یک سال و نیم از این موضوع گذشته اما هیچ خروجی حاصل نشده است. زمانی که اینستکس مطرح شد، ما اعلام آمادگی و همکاری خود را به سمع و نظر اروپاییها رساندیم اما ما کانالهای خودمان را با ایران داریم و از ارز ملی دو طرف استفاده میکنیم و نیازی به دلار نداریم. تا جایی که آقای پوتین گفتند ما از دلار فرار نکردیم بلکه دلار از ما فرار کرد!
ما علاقهمند هستیم که ایران FATF را بپذیرد وگرنه مشکلاتی در این میان ایجاد میشود. روسیه به عنوان یک کشورِ دوست به طور کتبی و البته مفصل، نظر خودش را به ایران اعلام کرده اما تصمیم گیرنده نهایی تهران است؛ چراکه این یک بحث داخلی است.
تلاش برای حفظ برجام از تهران تا واشنگتن
روزنامه ابتکار در گزارشی نوشت: جوزف بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا که هفته گذشته به تهران سفر کرده بود، پس از گفتوگو با مقامات ایران، بلافاصله به واشنگتن رفت و با وزیر خارجه آمریکا در مورد برجام رایزنی کرد. بورل در واشنگتن طی دیداری که روز جمعه با مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا داشت در مورد مسائلی همچون برجام و نیز موضوع معامله قرن در سرزمینهای اشغالی با آمریکاییها صحبت کرد. طبق بیانیهای که از سوی وزارت خارجه آمریکا به همین منظور منتشر شده است دو طرف در مورد آینده خاورمیانه، روابط تجاری میان واشنگتن و بروکسل و نیز ایران و روسیه گفتوگو کردهاند. این در حالی است که بورل دوشنبه هفته پیش به تهران سفر کرده بود و طی دیداری که با حسن روحانی و محمدجواد ظریف داشت، بار دیگر ضمن اعلام پایبندی اروپا به توافق هستهای به صراحت اعلام کرد که به واسطه عدم تحقق وعدههای اروپا در قبال ایران متاسف است. در این میان، آنطور که در اخبار آمده بود، مقامات کشورمان گفتوگوی صریحی را با بورل در تهران داشتند و ضمن اعلام عدم رضایت از اقدامات اروپاییها در قبال برجام، تاکید کردند که تمامی گامهای هستهای ایران قابل بازگشت بوده و در ازای محقق شدن تعهدات طرف مقابل امکان گفتوگو حتی در قالب ۱+۵ نیز وجود دارد.
این در حالی است که سه کشور اروپایی فرانسه، انگلیس و آلمان چند هفته قبل و به بهانه آغاز گام پنجم هستهای ایران که از این پس محدودیتهایی را در قبال غنیسازی، تحقیق و توسعه نمیپذیرد، با فعال کردن مکانیسم حلوفصل اختلافات موسوم به مکانیسم ماشه، خواستار بازگشت ایران به تمامی تعهدات هستهای خود شدند. در واقع، مکانیسم ماشه جزئی از سازوکار توافق هستهای است که در صورت اجرایینشدن تعهدات یک طرف، طرف مقابل میتواند بخش یا تمامی تعهدات برجامی خود را متوقف کند. بر این اساس، طبق بندهای توافق هستهای در صورت عملی نشدن تعهدات هر یک از طرفین برجام، مشکلات از طریق رایزنیها در کمیسیون مشترک برطرف خواهد شد. در صورت اینکه این مشکلات در ظرف مدت ۱۵ روز برطرف نشد طرفین یا تصمیم به تمدید کمیسیون مشترک خواهند گرفت یا اینکه پرونده به شورای امنیت سازمان ملل متحد موضوع ارجاع خواهد شد که در این صورت ممکن است با بازگشت تحریمهای بینالمللی علیه ایران، برجام به نقطه پایان خود برسد.
طرح مفهوم برجام اروپایی از ابتدا اشتباه بود
روزنامه مثلث به گفت و گو با هادی آجیلی پرداخته و آورد: جایی که ترامپ از توافقی چندجانبه به نام برجام که دارای پشتوانهای به نام قطعنامه ۲۲۳۱ بود خارج شد. آیا دولت در محاسبات خود تصور این موضوع را میکرد؟ اگرچه دولت این تصور را نداشت اما اتفاقا با توجه به رویکرد و مشی خاص ترامپ این مساله قابل پیشبینی بود، یعنی از همان سال ۲۰۱۷ میلادی، ترامپ برای خروج از توافق هستهای با ایران خیز برداشته بود. صورت مساله اتفاقا اصلا دشوار نبوده است. ترامپ در وهله اول و متعاقب شعارهای انتخاباتی خود و فضایی که در بین طرفدارانش در ایالات متحده وجود داشت، درصدد برهم زدن دستاوردها و خروجیها و در یک کلام، میراث اوباما برآمد. خروج ترامپ از پیمان آبوهوایی پاریس، پیمان نفتا و... نیز در همین راستا قابل تحلیل است. در قبال برجام نیز ترامپ علاقهمند بود که توافق هستهای یا از بین برود یا بهگونهای تغییر کند که دیگر میراث اوباما تلقی نشود بلکه حاصل کار ترامپ تلقی شود. از سوی دیگر، رئیسجمهور ایالات متحده همواره اینگونه استدلال میکرد که برجام منجر به تنفس ایران و قدرتمندترشدن و ادامه سیاستهای منطقهای آن شده است. ترامپ بارها قبل از خروج از توافق هستهای عنوان کرده بود که برجام برای مهار ایران کافی نبوده و از سوی دیگر، نگرانیهای ایالات متحده در منطقه همچنان روی زمین مانده است؛ بنابراین، ترامپ از توافق هستهای با ایران خارج شد و استراتژی «فشار حداکثری» را علیه کشورمان اعمال کرد. در آن سوی میدان، اتحادیه اروپا وجود داشت که تا قبل از خروج آمریکا از توافق هستهای، توافق هستهای را محصول دیپلماسی چندجانبهگرایانه خود میدانست و از سوی دیگر، برخلاف ترامپ معتقد بود که برجام منجر به رفع نگرانیهای امنیتی اروپا شده است.
طی سالهای گذشته و حتی قبل از اینکه مذاکرات هستهای با اعضای ۱+۵ آغاز شود، استدلال این بود که تصمیمگیر و بازیگر اصلی آمریکاست. ما پیش از این هم با اروپاییها مذاکره میکردیم ولی فایدهای نداشت، یکی از استدلالهای تیم جدید هستهای و دولت یازدهم این بود که باید با آمریکا مذاکره کنیم، چون اصل آنها هستند. امروز هم استدلال، همان است و اگر آمریکاییها کنار بروند، عملا چیزی باقی نخواهد ماند. با این حال پس از خروج ترامپ از برجام، ما شاهد شکلگیری مفهومی به نام «برجام اروپایی» بودیم. از ابتدا مشخص بود که اگر آمریکاییها از توافق هستهای کنار بروند و مجددا مجازاتها را برای بانکها و شرکتهایی که با ایران کار میکنند، وضع کنند هیچکدام با ایران کار نخواهند کرد چون شرکتها و بانکهای اروپایی دیگر کاری ندارند که دولتمردانشان چه میگویند و در عرصه سیاسی این حرکت آمریکا محکوم میشود یا نمیشود. در آن زمان محرز بود که تمام شرکتها و بانکهای اروپایی با شرکتها و بانکهای آمریکایی کار میکنند و تبادلات بانکی آنها دلاری است و در صورت همکاری و مراوده تجاری با ایران از سمت آمریکاییها مجازات میشوند؛ بنابراین کاری به دولتمردانشان ندارند و خودشان وارد معامله با ایران نخواهند شد.
پیشرفت ایران زیر فشار تحریمها ستودنی است
روزنامه تعادل به بازتاب سخنان هادی قوامی نماینده مردم اسفراین در مجلس پرداخت و آورد: رشد و پیشرفت ایران در چهل سال عمر انقلاب در زیر فشار تحریم و تکانههای شدید اقتصادی، ستودنی است. هادی قوامی روزگذشته در نشست شورای برنامهریزی و توسعه خراسان شمالی اظهار داشت: اگر شوک و تکانههای اقتصادی که دشمن برای ایران اسلامی ایجاد کرده نبود، رشد و توسعه در بخشهای مختلف، بسیار بیشتر از این بود. در نظام اسلامی، با رویکرد عدالت محور و توسعه خدمات در تمام نقاط، اقدامات خوبی در زمینه توسعه کشور انجام شده و در بخشهای مختلف از جمله کشاورزی، گردشگری و صنعت شاهد توسعه هستیم اما اگر توطئهها و فشارهای دشمن نبود، دستاوردهای انقلاب بسیار بیش از این میزان بود. وی گفت: بودجه سال ۹۰، با ۱۲۰ میلیارد دلار و بودجه سال ۹۱ با ۶۰ میلیارد دلار بسته شد، و این نشان از تاثیر فشارهای اقتصادی و تکانههای تحریمها بر برنامهریزیها دارد. وی اظهار داشت: اگر امریکا و سردمداران که ادعای دموکراسی دارند، اجازه میدادند، مردم ایران بیش از این، به آنچه حقشان است دست مییافتند، اگر این فشارها نبود، قطعا نرخ بیکاری در ایران تک رقمی بود و تورم هم به این میزان نبود. رییس مجمع نمایندگان مردم خراسان شمالی در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه دشمن، با تحریمهای ظالمانه ایران، حقوق مردم ما را نادیده گرفته است گفت: اگر انقلاب اسلامی، مسیر توسعه را طبیعی و بدون تنش و فشارهای اقتصادی طی میکرد، توسعه و پیشرفت بیش از این میزان بود. او با اشاره به مشکلات اقتصادی و خسارتهای جنگ تحمیلی خاطرنشان کرد: در جنگ تحمیلی، هزار میلیارد دلار خسارت به ایران تحمیل شد و البته برای جبران هم، کوتاهی شده است. قوامی در بخش دیگری از سخنان به مبالغ دریافتی تبصره ۱۴ لایحه بودجه سال ۹۹ مربوط به درآمدهای هدفمندی یارانهها اشاره کرد و گفت: بیش از ۲۶۰ هزار میلیارد تومان منابع ناشی از ارزش افزوده، در تبصره ۱۴ لایحه بودجه سال آتی دیده شده است. وی افزود: امریکا با خروج از برجام، تلاش داشت تا با مشکل فروش نفت برای ایران، مردم را دچار مشکلات اقتصادی کرده و آنان را به نظام بدبین و گلایه مند کند، استکبار میخواست با مشکلات اقتصادی، مردم ایران را علت نظام بشوراند. عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی افزود: خوشبختانه، با این منابع، به معیشت مردم کمک میشود و بخشی از نیازها تامین میشود.
رسانه های اصولگرا
شکلدهندگان برجام ظلم بزرگی در حق ملت کردند
سایت خبری افکار نیوز به گفت و گو با ابراهیم کارخانهای نماینده دورههای هفتم و نهم مجلس شورای اسلامی پرداخته و نوشت:سایت خبری افکارنیوز: ما باید شجاعانه در برابر اقدامات فریبکارانه و زیادهخواهانه دشمن ایستادگی کرده و از استمرار توطئههای برنامهریزیشده با محوریت برجام جلوگیری کنیم که بر همین اساس عزت و اقتدارمان حفظ خواهد شد. پروتکل الحاقی اهرم اصلی توطئه علیه جمهوری اسلامی ایران بوده و متأسفانه بر اساس مفاد برجام، این اهرم در دست دشمنان ماست افزود: استکبار جهانی با استفاده از حربه پروتکل الحاقی میتواند در هر زمانی توطئهای ساختگی را علیه نظام اسلامی طراحی و با فشار بر آژانس بینالمللی انرژی اتمی عملیاتی کند. در شرایط کنونی که جمهوری اسلامی ایران همچنان در برجام حضور دارد اما طرف مقابل میتواند بر اساس بند ۳۷ برجام (مکانیسم ماشه) کلیه قطعنامههای شورای امنیت را بازگرداند لذا راه اعمال توطئه و بهانه برای دشمن همچنان باز باقی است. در شرایط فعلی باقی ماندن کشورمان در برجام به مثابه قرار دادن ایران در لبه تیز توطئه دشمن است که زمان آن را طرف مقابل طراحی و برنامهریزی میکند. آمریکا و کشورهای همسو با آن میتوانند در صورت تصویب لغو تحریمها با اکثریت آراء آن را وتو کرده و قطعنامههای قبلی را برگردانند. برپاکنندگان برجام در حق ملت ایران ظلمی بزرگ روا داشته و خسارت زیادی را به کشورمان تحمیل کردند. مقاومت و ایستادگی در برابر خواستههای دشمن یگانه راهکار موضوع برجام است لذا در صورت فعال شدن مکانیسم ماشه، جمهوری اسلامی ایران باید از معاهده منع گسترش هستهای (NPT) خارج شود.
بورل: ایران در صورت بازگشت به برجام باید از آن سود ببرد
روزنامه خراسان در یادداشتی نوشت: مسئول سیاست خارجی اروپا که هفته گذشته به ایران سفر کرده بود و پس از آن به آمریکا رفت، در یادداشتی تحلیلی که در نشریه راهبردی «پراجکت سیندیکت» منتشر شد به بیان نکاتی درباره مسائل مختلف بین المللی از جمله توافق هسته ای ایران پرداخت که نشان می دهد دیدگاه های این سیاستمدار کهنه کار اسپانیایی، دست کم تا این جا و در ظاهر زاویه های جدی با سیاست های تروئیکای اروپایی و آمریکا داشته است. هرچند تجربه گذشته نشان داده که سیاست اروپایی ها در قبال ایران پس از خروج آمریکا از برجام، صرفا بیان حرف ها و شعارهای قشنگ بوده! بدون آن که کوچک ترین اقدام عملی برای بهره مند شدن ایران از منافع توافق هسته ای برداشته شود. «جوزب بورل» در این یادداشت که با تیتر «قدرت اروپا را در آغوش بگیریم» منتشر کرد به بیان توصیه هایی پرداخته که نشان می دهد اروپا در یک دوراهی تصمیم گیری برای ادامه همراهی با غرب یا پیمودن مسیری جدید، قرار گرفته است. تابناک درباره تحلیل «بورل» نوشت که این یادداشت «نشان می دهد اروپا دیگر نمی خواهد و نباید اروپای چند سال گذشته باشد». او در بخشی از یادداشت خود تاکید کرده است: «در دنیای ژئوپلیتیک کنونی که برخی از کشورها از کاربرد زور و دیگر ابزارهای اقتصادی به عنوان سلاح خودداری نمی کنند، اتحادیه اروپا باید بداند که نباید بازنده اصلی رقابت چین و ایالات متحده آمریکا باشد.» نکته جالب توجه این است که این دیدگاه ها زمانی بیان می شود که بورل با مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا دیدار کرده است. مسئول سیاست خارجی اروپا سپس در بخش دیگری از یادداشت خود به مسئله توافق هسته ای ایران پرداخته و تاکید می کند: «اگر می خواهیم توافق هسته ای ایران زنده بماند، باید اطمینان حاصل کنیم که ایران در صورت بازگشت کامل به برجام، از آن سود می برد.» تابناک درباره این یادداشت نوشت: «به نظر می رسد دیدار بورل با مقام های آمریکایی بیش از آن چه تصور می شد، وی را مجاب کرده که آمریکایی ها برنامه ای برای پایان دادن به سیاست های یکجانبه گرای خود ندارند و آنان در ادامه هم از هر ابزاری به عنوان سلاح برای به تسلیم کشاندن همه استفاده می کنند؛ برای آمریکایی ها هم تفاوتی نمی کند که در مقابل شان چه کشوری ایستاده است؛ ایران باشد یا اتحادیه اروپا؛ مهم هدف آمریکاست.» این یادداشت بورل درحالی است که اتحادیه اروپا سال گذشته و پس از خروج آمریکا از برجام ۱۲ وعده را به صورت مکتوب به ایران اعلام کرده بود اما تاکنون حتی به یک مورد از آن ها عمل نکرده است. موضوعی که ثابت می کند اروپایی ها استاد حرف ها و مواضع زیبا هستند بدون آن که بخواهند ذره ای از این حرف ها را به عمل تبدیل کنند.
فلاحتی: نباید اقدامات خصمانه اروپاییها علیه ایران را از آمریکا جدا بدانیم
خبرگزاری فارس در گفت و گو با فرهاد فلاحتی نماینده مردم قائنات در مجلس شورای اسلامی درباره مواضع اروپاییها آورد: این اقدامات خصمانه تروئیکای اروپا علیه جمهوری اسلامی تازگی ندارد. ما نمیتوانیم اروپا را منفک از آمریکا بدانیم لذا بهترین اصطلاح برای آنان جهان غرب است. چراکه اتحادیه اروپا و ایالات متحده آمریکا همسو و همراه با یکدیگر هستند. ماهیت استکباری اروپاییها و آمریکاییها یکسان است و ما نباید فریب آنها را بخوریم. ضمن اینکه نان آنها هم در فریب، نیرنگ و خدعه و سیاسی کاری اینچنینی است. ما نمیتوانیم بگوییم برجام بدون حضور آمریکاییها باقی بماند و یا اینکه اروپاییها را مجبور به اجرای مفاد برجام کنیم چرا که ایالات متحده به عنوان رئیس اروپاییها آنها را تحت فشار قرار داده و مؤاخذه میکنند. ادبیات آمریکا با ادبیات اروپا متفاوت است. البته آنها پیش از این هم در جنگ تحمیلی علیه کشورمان هم اینگونه آن را نشان دادند. باید همانگونه که نسبت به آمریکاییها فکر کرده و مقابله میکنیم باید نسبت به اروپاییها هم اینگونه باشیم چرا که از دید جمهوری اسلامی جهان غرب یکسان است. زیرا تفکر همه آنها استکباری است. نماینده مردم قائنات در مجلس تصریح کرد: ملت بزرگ ایران همواره در برابر استکبار و سلطه آمریکا محکم و استوار ایستاده و خود را در برابر آن واکسینه میکنیم و از نظر ما تفاوتی بین ماهیت انگلیس و آمریکا وجود ندارد. این در حالی است که اروپاییها خود را پشت آمریکا پنهان کرده و ما هم باید به نسبت اقدام فریبی که آنها انجام میدهند در شدت عملمان با سیاست رفتار کنیم. وقتی سفیر انگلستان در تهران اقدامی غیر دیپلماتیک و خلاف حقوق بینالملل انجام داده و در یک تجمع ضد حاکمیت یک کشور حضور پیدا میکند حداقل آن است که برخورد بسیار جدی و قاطعی با سفارت این کشور داشته باشیم ضمن اینکه باید به سمت کاهش مناسبتهای سیاسی با آنها حرکت کنیم. بدون آنکه ماهیت آمریکا با کشورهای اروپایی را متفاوت بدانیم اما باید شیوه برخورد با دشمنان را یکسان تلقی کنیم. غربیها اقدامات تلافیجویانه جمهوری اسلامی را دیده و چشیدهاند و اگر در دیپلماسی با قدرت بیشتر جلو رفته و در امورات داخلی هم پیشرفت کنیم کل جامعه غرب را به عقب رانده و هیبت پوشالی آنها را به همگان نشان خواهیم داد.
نظر شما