آیین بزرگداشت قاسمعلی فراست نویسنده ادبیات داستانی دفاع مقدس، به همت خانه کتاب در سومین روز هفته کتاب برگزار شد.
فراست ضمن قدردانی از این برنامه، این بزرگداشت را فرصتی برای گردهمایی اهالی قلم دانست و گفت: نام من بهانهای بود تا قلم را ارج بنهیم.
وی در خصوص سیر تحول افکار و داستانهایش گفت: زمانیکه داستان نخلهای بیسر را نوشتم اعتقاد راسخ به آن داشتم و دغدغه ام بودن کنار مردم در روزهای جنگ بود و اکنون با گذر روزها افکار من نیز تغییر یافته چرا که به گفته امام شیعیان نباید هیچ روز فراست همانند روز قبلش میبود.
فراست در ادامه یکی از مصیبتهای کشور و مردمش را دوری از کتاب عنوان کرد و گفت: در این کشور آنقدر کار واجب داریم که کتاب و کودکان و ساختن ذهن آنها واجب نیست و این درحالیست که اگر کودکان شیرینی کتاب را دریابند آنرا هیچگاه رها نخواهند کرد.
آثار فراست، آیینهای از روزگاری است که او تجربهاش میکند
نیکنام حسینیپور مدیرعامل موسسه خانه کتاب نیز در این آیین گفت: ادبیات، در تاریخ هر ملتی بیانگر حقایق، رخدادها، خوشیها، ناخوشیها و حماسههای انکارناپذیر آن کشور است. ادبیات دفاع مقدس که بر آمده از تاریخ معاصر ایران است، دربرگیرنده دوره درخشانی از عصر ماست. البته این ادبیات هنوز نوپاست اما نه به معنای ناکام بودن و برای رسیدن به دوران بلوغ باید ادوار و زمانهای طولانی را سپری کند. وی ادامه داد: نویسندگان مطرحی در زمینه ادبیات دفاع مقدس قلم زده و تلاش میکنند تا بر غنای آن بیفزایند؛ که البته آثار خلق شده، نشان از موفقیت این گروه دارد؛ هرچند هنوز علیرغم اینکه دفاع مقدس ما، سوژههای ناب و قابل پرداخت زیادی دارد و یک گنج ناب و هنوز بکر مانده است، متأسفانه در حوزه داستان کوتاه و رمان دچار نقصان هستیم و نیاز به رمانهای ماندگار و خواندنی در این حوزه کاملا مشهود است و هنوز مانده است تا شاهکاری نوشته شود.
حسینیپور ادامه داد: به راستی قاسمعلی فراست از نویسندگان خلاقی است که اغلب کتابهایش در حوزه انقلاب و دفاع مقدس است و بُنمایههای دینی و اجتماعی در این آثار وجود دارد. او با رمان نخلهای بیسر از آغازگران جدی ادبیات دفاع مقدس است.
وی افزود: فراست با کتاب زندگی میکند و کتابهایش پاره تن او هستند و نقش فرزندانش را دارند. تاکنون حدود چهار هزار و ۵۲۲ صفحه کتاب نوشته است. کتاب گلاب خانم با ۹ نوبت چاپ بیشتر خوانده شده است و روزهای برفی با ۸ نوبت و افطار با ۵ نوبت چاپ در جایگاههای بعدی قرار دارد.
وی ادامه داد: بیراه نیست اگر بگوییم فراست و کارنامه ادبی و فعالیتهای فرهنگیاش سندی است برای بررسی آنچه از آن به عنوان داستان دفاع مقدس و داستان انقلاب اسلامی و ادبیات دینی میتوان نام برد. آثار این نویسنده پیشکسوت، آیینهای از روزگاری است که او تجربهاش میکند و همانا نوشتههای درخورش، تجربه زیستی نویسنده است و نشان از حضورش در بزنگاههای مهم انقلاب اسلامی است. نخلهای بیسر فراست گزارشی داستانی است از مقوله تجاوز دشمن بعثی و ویرانی حاصل از حمایتهای استکبار جهانی علیه انقلاب نوپای ایران اسلامی به تاریخ. و مهم این که نخلهای بیسر به نوعی آغازی بر ادبیاتی است که راوی دفاع و حماسه و مظلومیت خرمشهر است.
مدیرعامل خانه کتاب در ادامه از تجربه زیسته فراست در داستانهایش گفت و افزود: فراست در ۲۳ سالگی نخهای بیسر را با لمس جنگ و ویرانی و دفاع از نزدیک مینویسد و از آن تاریخ تا به امروز، آثارش همواره نمود و بازتاب اتفاقات مهم تاریخ انقلاب اسلامی است. حتی در آثاری نیز که جنبههای اجتماعی دارند، دردمندانه و متعهدانه و نقادانه بوده است.
وی ادامه داد: فراست به شهادت، کارنامهاش در تمام این سالها دغدغه دین دارد و آنجا که باید از دینداران مینویسد و در بزنگاهی دیگر در داستانهای اجتماعیاش به آسیبشناسی رفتارهای خارج از آرمانهای انقلاب نیز میپردازد. از همین روی، داستانهای اجتماعی او مجال خوبی برای مطالعات جامعه شناختی خواهد بود. با این اوصاف است که آثار و منش قاسمعلی فراست، تاریخساز و موثر میشود. دردمندی او تنها در متن و آثار منتشر شدهاش مستتر نیست، بلکه هرکجا که یک مدیر فرهنگی بوده است، نیز تاریخساز بوده و نیاز است تا جدای از بررسی آثارش به تحلیل و گزارش نقشمندی او در همراه و همدل کردن اهالی فرهنگ با انقلاب نیز همت گمارد.
حسینیپور اظهار داشت: شمار زیادی از اهل قلم و فرهنگ هستند که بر این رفاقت صحه میگذارند. آنها بیان میکنند که قاسمعلی فراست هرکجا که بوده است، شش دانگ حواسش به نویسندگان و اهالی فرهنگ بوده و مونس و همراه و غمخوار و رفیقشان مانده است. دشوار است که نویسنده باشی و مدیر فرهنگی باشی و اندازه قاسمعلی فراست، در خلوت و جمع دوست داشتنی باشی.
وی شخصیت فراست را اینگونه تشریح کرد: قاسمعلی فراست، یک نویسنده خوب است و آثارش در گذر زمان براهمیت او صحه بیشتری میگذارند. باشد تا بزرگداشت قاسمعلی فراست در عصر کتاب موسسه خانه کتاب در هفته کتاب و کتابخوانی، مقدمهای باشد بربازخوانی روزگار مردی که به مانند دیارش گلپایگان، سرچشمهیی از صفا و خوبیهاست. وچه نام و شهرت با معنایی دارند که در لغت نامه دهخدا گفته است فراست به معنی فهم و ادراک و زیرکی ودانایی است.
حسینی پور افزود: خوش خلقی و رواداری از مشخصههای شخصیتی او است وبه همین دلیل طیف وسیعی از افراد دوستش می دارند و با وی همنشین هستند و از وی انرژی میگیرند. فراست، ساده و صمیمی و دوست داشتنی است و هرکسی که با وی همنشین شده مجذوب شخصیتش شده است. خودش همیشه به من میگوید: ما دوتا روستایی هستیم. تا اینجایش درست گفته است. وجه مشترک هردوی ما همین است. اما او روستازاده دانشمند است. قصهها و داستانهایش گرمی و صداقت سادگی و صمیمیت روستایی را دارد و به دل مینشیند.
فراست و ادبیاتی که وامدار آل احمد است
سهیل محمودی، شاعر و نویسنده، معلم اول تمام نویسندگانی همچون قاسمعلی فراست را جلال آلاحمد دانست و گفت: افرادی چون غلامحسین ساعدی، رضا براهنی، سیمین دانشور و آلاحمد بودند که قلم را به دست نسل ما دادند تا آن تعهدی که در جایجای آثار آنها بود در روح فراست و همنسلیهای وی ریشه بدواند.
به عقیده وی؛ دو رمان زمین سوخته احمد محمود و نخلهای بیسر که فراست آنها را در اوج جوانی نوشت، تاثیری شگرف بر ادبیات و خوانندگان و جامعه گذاشت.
محمودی همچنین افزود: فراست با سعه صدری که داشت باعث ایجاد علاقه نسبت به فعالیت فرهنگی در میان افرادی همچون من در رسانه تلویزیون شد و در آن زمان افراد زیادی را به سوی این رسانه سوق داد.
فراست؛ اهل قلمی ساده و بیتکلف
مجید قیصری، داستاننویس مهمترین ویژگی شاخص فراست را سادگی، صمیمیت و بیتکلفی وی دانست که در هیچ دوره از زندگیاش رنگ نباخت چه در دوران مدیریتی و و چه در دورانهایی که زندگی سادهای داشت.
وی ادامه داد: آشنایی دهه ۶۰ من با ادبیات داستانی دفاع مقدس با قلم فراست آغاز شد و زمانی که وی پرچم ادبیات جنگ را برافراشت کسی پیش از او در این حوزه نبود.
سیر تحول داستانهای فراست؛ از جنگ تا آزادیخواهی
محمد حنیف، نویسنده و پژوهشگر ادبی سیر تحول داستانها و افکار فراست را در میان مضامین وی بررسی کرده و اظهار داشت: فراست در هر دوره از زندگیاش تاثیر پذیرفته و همه آنها در داستانهایش تاثیر گذاشته است.
وی یادآور شد: گرچه شهرت فراست به واسطه داستانهایش در حوزه دفاع مقدس است اما وی به مسائل اجتماعی نیز بهخوبی پرداخته است.
حنیف؛ پرهیز از سودجویی، ایثار، تکریم انسانهای آزادیخواه، تکریم جایگاه زنان و عشق را از جمله مهمترین مضامینی عنوان کرد که در جای جای داستانهای فراست نمایان است.
توجه ویژه فراست به استعداد جوانان
مهدی قزلی، مدیرعامل بنیاد شعر و ادبیات داستانی ایرانیان فراست را فردی نرمخو و خندان برشمرد که توجه ویژه وی به جوانان در دوران مدیریتیاش باعث رشد و اعتماد به نفس نسل جوان شد.
وی وجود قاسمعلی فراست را سرمایهای برای ادبیات و فرهنگ کشور دانست که به لطف وجود وی نه تنها ادبیات داستانی بلکه جوانان نیز رشد کردند.
در آیین بزرگداشت قاسمعلی فراست که در سرای کتاب موسسه خانه کتاب برگزار شد، از آخرین کتاب این نویسنده با عنوان غار آبی با حضور اهالی فرهنگ و علاقهمندان رونمایی شد.
بیست و هفتمین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران با شعار حال خوش خواندن از تاریخ ۲۳ آبان ماه در سراسر کشور آغاز شده است و تا ۳۰ آبان ماه ادامه دارد.
نظر شما