مساله نسل کشی ارامنه از سوی ترک های عثمانی شاید حساس ترین موضوع در سیاست خارجی ترکیه است که در فواصل زمانی مختلف از سوی کشورهای مختلف غربی به عنوان یک اهرم فشار در روابط آنها با ترکیه بکار گرفته می شود.
گرچه بسیاری کشورهای غربی تاکنون طرح های مشابهی در پارلمانهای خود تصویب کرده اند و ترکیه نیز بارها به این مساله اعتراض کرده است، ولی تصویب این مساله از سوی کنگره آمریکا در برهه زمانی فعلی از سوی کارشناسان به عنوان تلاش برای استفاده از یک اهرم فشار هرچند قدیمی بر ترکیه ارزیابی می شود.
مسوولان عالیرتبه ترکیه نیز از روز گذشته به این مساله واکنش های تندی نشان داده اند.
مولود چاووش اوغلو وزیرخارجه ترکیه در واکنش به تصمیم کنگره آمریکا با شرم آور خواندن این مساله گفت: تصمیم آنانی که به صورت شرم آور تاریخ را آلت دست سیاست کرده اند نزد دولت و مردم ما ارزشی ندارد.
وی با تاکید بر اینکه ترکیه این تصمیم را بی اهمیت و هیچ می داند، گفت: با عملیات چشمه صلح ترکیه، بازی بزرگی که قرار بود در منطقه انجام شود با شکست مواجه شد و این موضوع موجب شد که پرونده های خاک گرفته بار دیگر مطرح شود.
وزارت خارجه ترکیه نیز در واکنش به تصمیم کنگره با صدور بیانیه ای مصوبه کنگره آمریکا را رد کرد.
در اطلاعیه وزارت خارجه ترکیه با عنوان اینکه مصوبه یاد شده با لحاظ سیاست داخلی در آمریکا اتخاذ شده ، آمده است: مصوبه یاد شده فاقد پایه های حقوقی و تاریخی است.
اطلاعیه با عنوان اینکه مصوبه یاد شده مخالف حقوق بین المللی و حتی حقوق دخلی آمریکا است افزود: در سیستم حقوقی بین المللی مصوبه ای که رخدادهای ۱۹۱۵ را نسل کشی قلمداد بکند وجود ندارد و منطبق با حکم دادگاه حقوق بشر اروپا رخداد یاد شده می باید در چارچوب تاریخ بررسی شود.
در اطلاعیه با اشاره به اینکه ترکیه در سال ۲۰۰۵ میلادی پیشنهاد تشکیل یک کمیسیون مشترک تاریخی برای بررسی این مساله را داده است، افزود: این پیشنهاد از سوی ارمنستان رد شده است.
ابراهیم کالین سخنگوی ریاست جمهوری ترکیه نیز مصوبه کنگره آمریکا را شرم آور خواندن و آن را آلت دست کردن تاریخ در سیاست خواند.
کالین در حساب توویتری خود نوشت: افرادی که ترکیه را متهم به نسل کشی می کنند اول به تاریخ خود و حمایتهایشان از سازمانهای آسالا و پ.ک.ک بنگرند.
فخرالدین آلتون رییس دایره ارتباطات ریاست جمهوری ترکیه نیز در حساب توویتری خود در واکنش به این مساله نوشت: مصوبه کنگره آمریکا و تهدید به تحریم ترکیه با روح اتخاد استراتژیک دو کشور منافات دارد.
آلتون با اشاره به اینکه دولتهای ترکیه و آمریکا تصمیم به افزایش حجم مبادلات تجاری خود به ۱۰۰ میلیار دلار دارند گفت: مصوبه کنگره آمریکا در زمانی که دولتهای دو کشور مصمم به رساندن حجم تجارت دو کشور به ۱۰۰ میلیارد دلار هستند اخلال در سیاستهای دولت آمریکا است.
آلتون نوشت: تلاش برای تحریک یک متحد عضو ناتو در راستای حمایت از سازمانهای تروریستی یک خطای استراتژیک و دور شدن از واقعیات است و این مصوبه نمی تواند مانع از مجادله ترکیه با سازمانهای ترویستی بشود و تنها به آینده روابط دو کشور ضربه وارد می کند.
به گفته ناظران آگاه این مصوبه در روزها و هفته های آتی به صورت یک موضوع جدی در جامعه ترکیه مطرح خواهد شد و می تواند آینده روابط ترکیه و آمریکا را به طور جدی خدشه دار کرده و وارد مرحله سرد کند.
نظر شما