شبکه خبری " ان دی تی وی" روز جمعه اعلام کرد: این دومین دیدار غیر رسمی رهبران پر جمعیت ترین کشور های جهان است. اولین دیدار مودی و شی جین پینگ در آوریل ( فروردین - اردیبهشت ) سال ۲۰۱۸، در شهر ووهان چین برگزار شد.
این دیدار در شرایطی برگزار می شود که چین از یک سو با امریکا درگیر جنگ تجاری گسترده است و از سوی دیگر با اعتراضات هنگ کنگ روبرو شده است.
همچنین هند با رکود اقتصادی که در شش سال گذشته بی سابقه بوده مواجه شده است. دهلی نو به حمایت چین از موضع پاکستان در مقابل تصمیم هند برای لغو امتیازات خاص جامو و کشمیر اعتراض کرده است.
اما به گفته مقامات هندی و چینی احتمالا مساله کشمیر در مذاکرات میان نخست وزیر هند و رییس جمهوری چین مطرح نخواهد شد.
جیانگ جینگکوی رییس موسسه مطالعات جنوب آسیا در دانشگاه پکینگ گفت: اولویت این دیدار، احیای روابط دو جانبه و عبور از مساله کشمیر و تنش های مرزی خواهد بود.
مذاکرات تجاری
تجارت، به خصوص طرح همکاری جامع اقتصادی منطقه ای در مرکز توجه رهبران دو کشور خواهد بود. چین دومین شریک بزرگ تجاری هند محسوب می شود. ارزش کنونی مبادلات بازرگانی دو کشور ۸۷ میلیارد دلار محاسبه شده است که انتظار می رود تا سال ۲۰۲۰ این میزان به ۱۰۰ میلیارد دلار برسد.
هند برای پیوستن به گروه همکاری جامع اقتصادی منطقه ای تحت فشار قرار دارد. طرح همکاری جامع اقتصادی منطقه ای قصد دارد به بزرگ ترین گروه تجاری در جهان تبدیل شود.
هند با نگرانی به عضویت در این گروه نگاه می کند چرا که این همکاری از یک سو می تواند موجب ورود کالاهای ارزان چین به بازار داخلی شود و از سوی دیگر عدم توازن تجاری ۵۵ میلیارد دلاری میان هند و چین را افزایش دهد. در حال حاضر توازن تجاری به نفع چین است.
اختلاف ها میان هند و چین امری تازه نیست و کارشناسان معتقدند که دیدار روز های جمعه و شنبه مودی با شی جین پینگ احتمالا این اختلاف ها را رفع نخواهد کرد.
هراش پانت استاد روابط بین الملل در دانشگاه کینگز لندن گفت: حمایت بی چون و چرای پکن از پاکستان در ارتباط با کشمیر یکی از چالش های پیش روی دیدار نخست وزیر هند با رییس جمهوری چین است. اما هند باید روابط خود با چین را گسترش دهد دیدار رهبران دو کشور در راستای رسیدن به این هدف انجام خواهد شد.
تنش های مرزی
درست چند روز پیش از دیدار مودی و شی جین پینگ، پکن میزبان عمران خان نخست وزیر پاکستان بود. شی جین پینگ پاکستان را متحد راهبردی و همه جانبه چین دانست و اعلام کرد که کشورش از منافع و نگرانی های پاکستان در کشمیر حمایت می کند.
وزارت امور خارجه هند در واکنش به این اظهارات اعلام کرد که کشمیر بخش جدایی ناپذیر دهلی است و سایر کشورها نباید در خصوص امور داخلی هند اظهار نظر کنند.
اختلافات مرزی هند و چین از شرق لداخ تا ایالت اروناچال پرادش واقع در شمال شرق هند گسترده شده است. این منطقه به طور مکرر شاهد نفوذ و رویارویی نیروهای نظامی دو کشور به دلیل درک متفاوت از مرز مورد اختلاف است. سایر مناطق مورد اختلاف هند و چین در لداخ شامل بلندی های تریگ، دومچله، چومار، اسپنگور، و دریاچه پان گونگ می شوند.
چین در سال ۲۰۱۷ در اقدامی تصمیم گرفت در یک منطقه به نام "دوکلم" که توسط بوتان،کشور حامی هند، کنترل می شود نفوذ کند.
تنش مرزی سال ۲۰۱۷ بین چین ،هند و بوتان که حدود سه ماه به طول انجامید و پس از عقب نشینی نیروهای دو کشور از دوکلم پایان یافت.
چین ایالت اروناچال پرادش را به عنوان تبت جنوبی می داند و آن را بخشی از خاک خود اعلام کرده و همچنین از صدور روادید برای مردم ایالت ارناچال پرادش خودداری می کند.
این درحالی است که هند منطقه توانگ در ایالت ارناچال پرادش را بخش جدایی ناپذیر این ایالت و در نتیجه بخشی از خاک خود می داند و اعلام کرده است که این منطقه از سال ۱۹۵۰ تاکنون هر ساله در پارلمان های ایالتی و مرکزی نماینده داشته است.
هند همچنین مدعی است که چین هم ۳۸ هزار کیلومتر مربع از فلات "اکسای" چین را به تصرف خود درآورده است.
دهلی نو و پکن از سال 2003 میلادی تاکنون 19 بار در خصوص اختلافات مرزی گفت و گو کرده اند اما این مذاکرات تا کنون نتیجه ای نداشته است.
نظر شما