شورایاریها نهادهای مشورتی اعضای شورای اسلامی شهر تهران و برخی کلانشهرهای دیگر محسوب میشوند که در نحوه تصمیمگیریهای شهری و توزیع اعتبارات در محلات به اعضای شوراها کمک میکنند. پنجمین دوره انتخابات شورایاریها در شهر تهران صبح روز گذشته در ۳۵۲ حوزه انتخابیه برگزار شد. از مهمترین تفاوتهای این دوره از انتخابات استقرار۷۰۰۰ صندوق رای تمام الکترونیک در ۱۷۰۰ شعبه در سراسر تهران بود.
تعدادی از روزنامهها انتخابات شورایاریها که روز جمعه در تهران برگزار شد را در صفحهی اول خود بازتاب دادند.
به گزارش گروه نشریات خبری، بررسی روزنامهها، تارنماها و خبرگزاریهای داخلی نشان میدهد که رسانه های اصلاح طلب ضمن اشاره به ۰ این دور از انتخابات شورایاری ها، اجرایی شدن انتخابات الکترونیک و نقاط مثبت این کارزار انتخاباتی از جمله افزایش مشارکت،حضور زنان و احیای مردم سالاری و محلهمحوری را بازتاب داده اند.
در این حال، البته برخی رسانههای جریان اصولگرا مانند خبرگزاری تسنیم و روزنامه های کیهان و وطن امروز دست به انتشار متناوب خبرهایی درباره غیر قانونی بودن انتخابات،عدم استقبال مردم و تخلف و... در برگزاری این انتخابات زدند.
رسانههای اصلاح طلب
عبارتهای به کار رفته در اخبار و گزارشهای رسانههای نزدیک به جریان اصلاح طلب عبارتند از: انتخابات شورایاریها دیروز در حالی وارد پنجمین دوره از برگزاری خود شد که باوجود فراز و فرودهای زیادی که برای «برپایی» پشت سر گذاشته بود، با استقبال بینظیر مردم مواجه شد؛ انتخاباتی که حتی خوشبینترین آدمها هم به پرشوربودنش بدبین بودند، نزدیک به 500 هزار نفر در شهر تهران برای آن پای صندوقهای رأی رفتند؛ انتخابات شورایاریها میتواند محکی برای میزان مشارکت مردم باشد که گروهی از رسانهها تلاش دارند آن را بیرونق و سرد گزارش کنند؛ تقویت نهاد شورایاری، به معنای شنیدن صدای اهالی هرگوشه شهر است؛ این دوره 25 درصد از نامزدها از میان زنان بودند که نسبت به دورههای پیش افزایش داشته است؛ دولت برای برگزاری پنجمین تجربه پارلمان محلی شهر، با قدرت پشت مدیران کلانشهر تهران ایستاد تا خلأ نبود یک مصوبه قانونی، بزرگترین مشارکت فعال مدنی پایتخت نشینها را به سایه نبرد.
آمار قابل توجه شرکت کنندکان
به گزارش ایسنا، سخنگوی شورای شهر تهران علی اعطا در نشست خبری شامگاه جمعه از حضور ۵٠٩ هزار و ١٠٨ نفر در انتخابات شورایاری پایتخت خبر داد و ضمن تشکر از شهرداری تهران بابت برگزاری انتخابات گفت: از مردم بابت حضور و مشارکت مثالزدنیشان و هیأت دولت بدلیل حمایتهای بیدریغشان تشکر میکنم.
روزنامه ابتکار نوشت: به گفته علی اعطا، عضو هیئت نظارت انتخابات شورایاری، بر اساس آخرین آمار دریافت شده تا ساعت 15 320 هزار نفر در این انتخابات مشارکت کردهاند. او آمار شرکتکنندگان در این دوره انتخابات قابل توجه و فراتر از حد انتظار عنوان کرده است. عطا استقابل از انتخابات شورایاران تهران را خوب ارزیابی کرده و گفته است: از نظر آماری تا ساعت 15 روز جمعه، 64 درصد رایدهندگان آقا و 36 درصد زن بودهاند. به گفته او، از نظر تعداد آراء سه منطقه 4، 16 و 5 در صدر قرار داشته و از نظر درصد مشارکت به جمعیت منطقه، مناطق 19، 12 و 18 در صدر بودهاند. در راستای برگزاری هر چه قانونیتر این انتخابات نیز، سردار محمد کریمی، فرمانده یگان حفاظت شهرداری تهران از اتخاذ تمهیدات لازم برای برگزاری انتخاباتی آرام و عاری از هرگونه مشکل خبر داده است.
به گزارش روزنامه ایران، انتخابات شورایاریها دیروز در حالی وارد پنجمین دوره از برگزاری خود شد که باوجود فراز و فرودهای زیادی که برای «برپایی» پشت سر گذاشته بود، با استقبال بینظیر مردم مواجه شد و توانست تا پایان مهلت قانونی، رکورد بیش از 500 هزار شرکتکننده را بزند. روز جمعه برای نخستین بار یک انتخابات تمام الکترونیکی برگزار شد تا تجربه جدیدی از مشارکت مدنی در کلانشهر تهران به تصویر کشیده شود.
روزنامه شرق نوشت: انتخاباتی که حتی خوشبینترین آدمها هم به پرشوربودنش بدبین بودند، روز گذشته برگزار شد و بر اساس آخرین آمارها، نزدیک به 500 هزار نفر در شهر تهران برای آن پای صندوقهای رأی رفتند. صحبت از انتخابات انجمنهای شورایاری در تهران است که دیروز جمعه چهارم مردادماه پنجمین دوره آن برگزار شد. در این انتخابات 12 هزار نفر خود را نامزد کرده بودند تا با رأی مردم در 352 محله شهر تهران انتخاب شوند، بر اساس قانون قرار است در هر محله 11 عضو شورایاری مسئولیت محله را بر عهده بگیرند.
به گزارش ایلنا، سید ابراهیم امینی، نایب رییس شورای شهر تهران با حضور در ستاد اجرایی انتخابات شورایاری ها درباره میزان مشارکت شهروندان نیز گفت: مشارکت در مقایسه با ادوار گذشته شورایاری به قضاوت دوستان بسیار خوب بود. تا زمامی که در ستاد منطقه دو بودیم برخی از صندوق ها بیش از 1700 رای داشتند که آمار قابل توجهی است.
حجت نظری عضو کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای شهر تهران در حاشیه بازدیدش از ستاد اجرایی پنجمین انتخابات شورایاری شهر تهران با حضور در جمع خبرنگاران مستقر در ستاد نیز بااشاره به مشارکت شهروندان در انتخابات، گفت: مشارکت حداکثری مردم در انتخابات شورایاری در حالی انجام شد که کشور از در حوزههای مختلف وضعیت خوبی ندارد و مردم گلایه های متعددی را از وضعیت کشور مطرح می کنند.
اجرایی شدن انتخابات الکترونیک
روزنامه اعتماد نوشت: بالاخره بعد از حاشیهها و «اگر» و «اما»های فراوان در مورد قانونی بودن برگزاری انتخابات شورایاریها، دیروز انتخابات پنجمین دوره شورایاریها در پایتخت برگزار شد. به این ترتیب «محلهگرایی» فرصتی شد تا «انتخابات الکترونیک» نیز اجرایی شود؛ کاری که توانست هزاران برگ تعرفه کاغذی را حذف و به این ترتیب به محیط زیست هم کمک کند. انتخاباتی که به گفته «پیروز حناچی»، شهردار تهران بزرگترین مانور انتخابات الکترونیک کشور است. حالا با این انتخابات که یک بار تا ساعت 18 و بار دوم تا ساعت 20 دیروز تمدید شد تکلیف گستردهترین شبکه مدیران شهری محلات در 352 محله، با بیش از 7 هزار صندوق رای مشخص میشود. شاید یکی از بارزترین ویژگیهای این انتخابات ورود سلیقهها و تخصصهای متنوع در مدیریت محلات باشد تا جایی که شاهد حضور خبرنگاران و فعالان مدنی – اجتماعی به عنوان کاندیداهای شورایاری بودیم.
اعتماد در ادامه نوشت: انتخابات شورایاری دوره پنجم تهران بیشک یکی از کمحاشیهترین انتخابات برگزارشده در عرصه شورایاریها بود. با تغییراتی که شورای شهر در آییننامه اجرایی داده بود، ماهیت حضور شرکتکنندگان در این انتخابات بیشتر از گذشته ماهیتی «شهری» پیدا کرده بود تا ماهیتی «سیاسی»؛ چیزی که زهرا نژادبهرام عضو هیات رییسه شورای شهر تهران در وصف آن گفت: آنچه امروز دیدیم حکایت از آن داشت که با الکترونیکی شدن انتخابات ضریب خطای انسانی به کمترین مقدار خود رسیده بود که این خود از مزایای استفاده از تکنولوژی در اداره شهر است.
محلههای پرشور پایتخت
به گزارش اعتماد، براساس آمارهایی که دیروز از وضعیت مشارکت مردم در محلههای تهران به عمل آمد؛ پر مشارکتترین محلات به ترتیب 10 محله در مناطق مختلف تهران بودند. 1- محله گلشن منطقه۴، ۲- محله نعمتآباد منطقه۱۹، ۳- محله شکوفه منطقه۱۹، ۴- محله تهرانپارس منطقه۴، ۵- محله جوادیه منطقه ۱۶، ۶- محله خزانه منطقه ۱۶، ۷- محله مشیریه منطقه۱۵، ۸- منطقه جوادیه منطقه۴، ۹- منطقه اسلامآباد والفجر منطقه۱۵، ۱۰- منطقه عبدلآباد منطقه ۱۹«محمدرضا جوادی یگانه» معاون فرهنگی - اجتماعی شهرداری تهران در وصف این مشارکت در صفحه شخصیاش در توییتر نوشته میان میزان مشارکت بالا و احساس تعلق شهروندان در این مناطق ارتباط وجود دارد .
بازیهای سیاسی در انتخابات شورایاری
روزنامه شرق در گزارشی نوشت: هرچند اصرار بر برگزاری انتخابات شورایاریها از سوی اعضای قبلی شورای شهر تهران و اصولگرایان به دلیل رکود در شهر عنوان شد؛ اما حضور 500هزارنفری مردم در انتخابات نشان میداد که اهالی محل به این روند اعتماد دارند. باوجوداین، اقبال شاکری، عضو سابق شورای شهر تهران، به تسنیم گفته بود: درحالحاضر به دلیل رکودی که در شهر حاکم است و همچنین به دلیل بیتوجهی به شورایاریها اقبال به شرکت در انتخابات نیز کاهش یافته؛ بهگونهایکه تعداد بسیار کمی در انتخابات ثبتنام و شرکت کردند و با طولانیکردن زمان ثبتنام و انجام تبلیغات توانستند این رقم را افزایش دهند. این چهره اصولگرا در شرایطی این انتخابات را کمرونق عنوان کرده بودند که در دوره گذشته انتخابات شورایاریها که به وسیله اصولگرایان برگزار شد: در مجموع ٥٧٤هزارو ٨٠١ نفر در چهارمین دوره انتخابات شورایاریهای محلات شهر تهران شرکت کردند؛ اما با همه اینها برخی خبرگزاریهای اصولگرا با تیترهایی مانند صفهای نانوایی شلوغتر از صفهای انتخابات شورایاریها و «نه» شهروندان به مدیریت شهری اصلاحطلبان، تلاشهایی در زمینه بیرونق نشاندادن این انتخابات داشتند و البته دوربینهای صداوسیما نیز برای پوشش این انتخابات به مراکز رأیگیری نرفتند. انتخابات شورایاریها میتواند محکی برای میزان مشارکت مردم باشد که گروهی از رسانهها تلاش دارند آن را بیرونق و سرد گزارش کنند؛ بدون آنکه عواقب آن را در نظر بگیرند.
احیای مردم سالاری و محلهمحوری
اعتماد در مطلبی نوشت: شعار برگزاری انتخابات شورایاریهای دوره پنجم تاکید بر نقش محلهمحوری این شوراها در سطح کلانشهر تهران بود و نقشی که میتوانند در کمک به مدیریت شهری برای اداره شهر داشته باشند؛ شعاری که تمامی مدیران شهری و مدیران دولتی و چهرههای سرشناسی که برای رای دادن به پای صندوقها رفته بودند بر آن تاکید داشتند. علی ربیعی سخنگوی دولت که دیروز به همراه یکی از اعضای شورای اسلامی شهر تهران با حضور در محله قدیمی خود یعنی «جوادیه» با تاکید بر همین نقش شورایاریها در اداره محلات گفت: این انتخابات، انتخاب بنیان بودن ایران را از جلوه خرد محلی نشان داد.
«تحقق مردمسالاری محلی با شورایاریها» تیتر مطلبی در روزنامه مردم سالاری است که در بخشی از آن می خوانیم: پنجمین دوره انتخابات شورایاری محلات شهر تهران از ساعت 8 صبح دیروز (جمعه ۴ مردادماه) در حال برگزاری است و رایگیری تا ساعت ۴ بعد از ظهر ادامه خواهد داشت. پیروز حناچی (شهردار تهران) در نشست خبری که در ستاد اجرایی انتخابات شورایاریها برگزار شد، با بیان اینکه بیش از حدود هفت هزار صندوق رای در کمتر از 1700 شعبه وجود دارد، گفت: رایگیری در حدود 350 محله در حال برگزاری است و امیدواریم نتایج این انتخابات تاثیر بسزایی در کیفیت زندگی مردم شهر داشته باشد.
به گزارش ایسنا،علی اعطا سخنگوی شورای شهر تهران در توییتی، نوشت: شورایاران صدای محلههای شهر هستند.تقویت نهاد شورایاری، به معنای شنیدن صدای اهالی هرگوشه شهر است. شنیدن صدای محلههایی که صدای کوتاه تری دارند.
نقاط قوت انتخابات
اعتماد در یادداشتی نوشت: این دوره 25 درصد از نامزدها از میان زنان بودند که نسبت به دورههای پیش افزایش داشته است و متخصصان بیشتری در این دوره حضور پیدا کردند. برای انتخابات این دوره نهادی با نام شورای راهبردی طراحی و به کار گرفته شد و دستگاههای مختلفی از نظام مهندسی و پزشکی گرفته تا آموزش و پرورش و اصناف مختلف با آن همکاری کردند. حالا به نظر میرسد راه خوبی را در پیش گرفتهایم، پس از سرکشی به صندوقهای رای در مناطق 11، 12، 16، 19 و 20 به نظرم آمد که مردم محلات به محله خودشان به خوبی اهمیت دادند و توجه خوبی به مشارکت در مسائل محلی صورت گرفته است. این موضوع نویدبخش این است که این دوره، شورایاریها بهتر و کارآمدتر از گذشته در حوزه تصمیمسازی و برنامهریزی و نظارت بر فعالیتها اثرگذار شوند. از نظر ما نمایندگان منتخب محلات را باید بیشتر «مردمیار» بدانیم تا شورایار به این معنا که امید میرود بتوانند نظرات و پیشنهادات محلات را دستهبندی و ساماندهی کنند و به صورت منظم به شورای شهر و سایر دستگاههای خدمترسان عرضه کنند و در اصلاح و بهبود تصمیمهایی که برای محلهها گرفته میشود نقش و سهم فراوانی داشته باشند.
ائتلاف های محلی فعال
روزنامه ایران نوشت: اگرچه تأکید اغلب داوطلبان در انتشار شعارهای کلی، مبهم و حتی سیاسی بود، اما عدهای با لیست کردن مشکلات محلهشان و در نظر گرفتن معضلاتی که اهالی محل با آن دست بهگریبانند، تلاش کردند تا با تبلیغات نوآورانه تر، وعده حل مشکلات درون محلهای را بدهند. در این میان باید به شکلگیری ائتلافهای فعال محلات اشاره کرد که در نوع خود، یک ایده جدید برای حمایت از کوچکترین نهاد شهری محسوب میشود. «نازی آباد فروشی نیست» نام یکی از برجستهترین ائتلافهای دیروز محله نازی آباد تهران بود که به اهالی مشارکتکننده نوید میداد، شورایاران با جدیت و قدرت پشت خاک محلهشان میمانند و به احدی اجازه زمین فروشی و دست درازی نمیدهند. این ائتلافها که نمونه آن در محلات دیگر بویژه جنوب تهران به چشم میخورد، یکی از مؤثرترین شیوه تبلیغات در برانگیختن حس مسئولیت مردم برای مشارکت فعال پای صندوقهای رأی بود.
حضور زنان
روزنامه ایران می نویسد: دولت برای برگزاری پنجمین تجربه پارلمان محلی شهر، با قدرت پشت مدیران کلانشهر تهران ایستاد تا خلأ نبود یک مصوبه قانونی، بزرگترین مشارکت فعال مدنی پایتخت نشینها را به سایه نبرد. زنان در این انتخابات با 25 درصد مشارکت، اگرچه همچنان در برابر حضور 75 درصدی مردان عقبتر بودند، اما با افزایش چند درصدی نسبت به دورههای گذشته نشان دادند که شهر زنانه امروز، به حضور مدیران، فعالان و تصمیم گیرندگان زن، بیشتر از گذشته نیاز دارد.
همانطور که علی ربیعی، سخنگوی دولت نیز تأکید دارد، افزایش معنادار کاندیداهای زن در شورایاری نمونه دیگری است از اینکه زنان میخواهند در اماکن عمومی در صحنههای سیاسی و در امور محلی و سراسری دیده شوند.
به گزارش ایسنا، زهرا نژاد بهرام در نشست خبری که در ستاد اجرایی پنجمین انتخابات شورایاریها برگزار شد گفت: شورایاریها فرصت خوبی است که زنان در موضوع مدیریت شهری و بویژه مدیریت محلات مشارکت داشته باشند.
رسانههای اصولگرا
در ادامه به برخی از عبارتهای به کار رفته در گزارشهای رسانههای نزدیک به جریان اصولگرا اشاره میشود: بازدیدهای میدانی، حکایت از استقبال بسیار سرد شهروندان تهرانی از این انتخابات دارد؛ پنجمین دوره انتخابات شورایاری محلات تهران دیروز در حالی برگزار شد که سازمان بازرسی کشور آن را غیرقانونی اعلام کرده بود؛ انتخابات درحالی دیروز برگزار شد که پیش از این ابهامات جدی درباره اصل قانونی بودن آن از سوی افراد و رسانههای مختلف مطرح شده بود؛ نبود عوامل نظارت و همچنین تخلفات متعدد در ارتباط با برگزاری انتخابات شورایاریها و همچنین عدم جانمایی مناسب صندوقها از مواردی است که منجر شده است این انتخابات را زیر سوال ببرد.
حضور سرد مردم
تسنیم نوشت: با وجود اینکه پنجمین دوره انتخابات شورایاریها از ساعت ۸ صبح آغاز شده است، بازدیدهای میدانی، حکایت از استقبال بسیار سرد شهروندان تهرانی از این انتخابات دارد.
به گزارش وطن امروز، انتخابات شورایاریها در 352 حوزه انتخابیه در 1700 شعبه و با 7000 صندوق رای تمام الکترونیک برگزار شد. انتخابات شورایاریها روز گذشته با استقبال سرد تهرانیها مواجه شد تا جایی که برخی رسانهها گزارش دادند صفهای نانوایی شلوغتر از صف انتخابات شورایاری بوده است! حتی فارس گزارش داد در شعبهای که محسن هاشمی، رئیس شورای شهر رای داد، هیچ شهروندی حضور نداشت و فقط یکی از اعضای برگزارکننده انتخابات یک رای در صندوق انداخته بود!
غیر قانونی بودن انتخابات شورایاری
روزنامه وطن امروز ذیل عنوان « برگزاری انتخابات غیرقانونی! » مدعی شد: پنجمین دوره انتخابات شورایاری محلات تهران دیروز در حالی برگزار شد که سازمان بازرسی کشور آن را غیرقانونی اعلام کرده بود. همچنین به گفته هاشمی برخی کاندیداها از اینکه کد انتخاباتیشان در برخی شعب وارد سیستم نمیشد گلایه داشتند. نکته جالب دیگر این بود که رئیس شورای شهر و شهردار تهران اعلام کردند برای نخستین بار است که در این انتخابات شرکت میکنند. رئیس شورای شهر درباره انتخابات شورایاریها گفت: شهرداری با کمک وزارت کشور کار ارزندهای را انجام داده و برای نخستینبار در تهران انتخابات به صورت مکانیزه برگزار شد. ما در شرایط سیاسی و بینالمللی خاصی قرار داریم و دولتهای متخاصم در حال تحریم ایران هستند و این انتخابات در شرایط کنونی نشان دهنده ثبات در کشور است. هاشمی با اشاره به اینکه 12 هزار و 313 نفر در این انتخابات ثبتنام کردهاند، به شوخی گفت: این 313 نفر بسیار مبارک و مهماند.
کیهان در مطلبی می نویسد: پنجمین دوره انتخابات شورایاریها از صبح دیروز با رقابت ۱۲ هزار نفر در ٣۵٢ محله شهر تهران و با به کارگیری هفت هزار صندوق رای تمام الکترونیک در ۱۷۰۰ شعبه آغاز شد. در ادامه زمان برگزاری این انتخابات که تا ساعت 16 بود دوبار و تا ساعت 20 تمدید شد.مردم تهران برای هر محله حق انتخاب 9 نفر را داشتند. اما این انتخابات درحالی دیروز برگزار شد که پیش از این ابهامات جدی درباره اصل قانونی بودن آن از سوی افراد و رسانههای مختلف مطرح شده بود. مهمترین مخالفت با این انتخابات را سازمان بازرسی کل کشور بیان کرده بود.
تخلفات انتخاباتی
مرتضی طلایی در گفتوگو با خبرگزاری تسنیم، در ارتباط با پنجمین دوره انتخابات شورایاریها اظهار کرد: مجموع گزارشهایی که توسط برخی از دوستان از محلات به ما ارسال میشود حکایت از آن دارد که برگزاری انتخابات شورایاریها بیشتر یک نمایش انتخاباتی است. وی تصریح کرد: نبود عوامل نظارت و همچنین تخلفات متعدد در ارتباط با برگزاری انتخابات شورایاریها و همچنین عدم جانمایی مناسب صندوقها از مواردی است که منجر شده است این انتخابات را زیر سوال ببرد.
عضو سابق شورای شهر تهران خاطر نشان کرد: متاسفانه گزارش شده که در برخی از محلات صندوقهای رای در مجتمعهای مسکونی و حتی مغازهها مستقر شده است و امیدواریم مسئولان مربوطه در این زمینه پاسخگو باشند.
تسنیم در مطلبی با عنوان « اذعان نائب رئیس ستاد هماهنگی شورایاریها به تخلفات انتخاباتی در این دوره » نوشت: آرش میلانی گفت: به هر حال هر انتخابی با این گستردگی تخلفاتی را دارد که البته این تخلفات از طریق هیئت نظارت مرتبا به ستاد هماهنگی شورایاریها گزارش میشود.
به گزارش تسنیم، بر اساس گزارشات میدانی در برخی از شعب تخلفاتی از سوی کاندیداها در حال انجام است که از آن جمله میتوان به حضور کاندیداها در شعب رای و خرید و فروش رای اشاره کرد؛ همچنین در برخی از شعب نیز کاندیداها با در دست داشتن بنهای غذا، آنها را در اختیار اهالی محل قرار داده و از آنها درخواست میکنند که به کاندیدای موردنظر رای بدهند. تا این لحظه و با توجه به تخلفات مشهود شده در برخی از شعب هنوز از سوی هیئت نظارت بر انتخابات شورایاریها اقدامی صورت نگرفته و این در حالیست که اهالی این دست از محلات و شهروندان نسبت به این موضوع معترض هستند.
نظر شما