۹ تیر ۱۳۹۸، ۱۲:۳۲
کد خبرنگار: 1617
کد خبر: 83374844
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

بازی «جورابین» در فهرست میراث ناملموس کشور ثبت شد

مهاباد- ایرنا- معاون میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی آذربایجان غربی گفت: بازی «جورابین» که در مناطق کردنشین این استان مرسوم است در فهرست میراث ناملموس کشور به ثبت رسید.

حسن سپهرفر روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: ثبت این بازی در همایش شورای برگزاری ثبت ملی که اخیراً در شهر سرعین اردبیل برگزار شد، به تصویب رسید.

وی گفت: آذربایجان غربی با ارایه چهار پرونده میراث ناملموس در این همایش حضور داشت که پس از بررسی های لازم هر چهار پرونده جهت ثبت ملی به تصویب رسید.

وی گفت: با ثبت این چهار اثر، تعداد آثار میراث ناملموس آذربایجان غربی که به ثبت رسیده اند به ۳۷ عنوان رسید.

بازی جورابین یکی از محبوب ترین بازی های بومی فصول پاییز و زمستان در مناطق کردنشین به ویژه در مناطق روستایی است؛ در این بازی ۲ تیم حضور دارند که به ترتیب نوعی گوی چوبین به نام مازوج را در داخل ۲ ردیف از جوراب های مخصوص محلی پنهان می کنند که تیم مقابل باید آن را پیدا کند.
تیم ها با پیدا کردن مازوج امتیاز کسب می کنند و تیمی که بتواند امتیاز خود را با عدد ۱۵۰ برساند به عنوان برنده بازی معرفی می شود، اگر امتیاز تیم ها نزدیک به هم باشد، بازی به دور دوم کشیده می شود.
تیمی که بتواند در ۲ مرحله بیشترین امتیاز را کسب کند تیم برتر خواهد بود و در صورت تساوی امتیازها، تیم برنده در دور سوم بازی مشخص می شود.
میراث فرهنگی ناملموس به تولیدات و فرآیندهای فرهنگی گفته می‌شود که با گذشت زمان و از نسل‌های پیشین باقی مانده است؛ بخشی از دارایی‌های فرهنگی، محصولاتی ملموس مانند ساختمان‌ها یا کارهای هنری هستند؛ با این حال بخش‌های زیادی از فرهنگ به‌شکل ناملموس است مانند ترانه، موسیقی، رقص، درام، توانمندی، آشپزی، هنر صنایع دستی و جشنواره‌های گوناگون.

اینها شکل‌هایی از فرهنگ به‌شمار می‌رود که که قابل ثبت و ضبط هستند ولی ملموس نبوده و قابلیت ذخیره در محل فیزیکی مانند موزه را ندارد ولی از طریق ابزارها و وسایلی که در آن‌ها به‌کار رفته است، قابل تجربه‌کردن هستند؛ این وسایل فرهنگی توسط سازمان ملل متحد گنجینه‌های بشری نامیده شده است.
میراث فرهنگی ناملموس توسط یونسکو به عنوان همتای میراث جهانی یونسکو ترویج می‌شود و تمرکز عمده آن بر جنبه‌های ناملموس فرهنگ است؛ یونسکو در سال ۲۰۰۱ با انجام تحقیقی در میان کشورها و سازمان‌های مردم‌نهاد تلاش کرد تا توافق آنان برای ارائه تعریفی از میراث ناملموس و بستن پیمان‌نامه‌ای در این زمینه را به دست آورد که نتیجه آن کنوانسیون پاسداری از میراث فرهنگی ناملموس بود که در سال ۲۰۰۳ به تصویب رسید.

۶۱۸۵/‏۳۰۷۲

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha