۱ تیر ۱۳۹۸، ۱۵:۳۴
کد خبر: 83364662
T T
۰ نفر
نوبت پویایی دیپلماسی است؟

تهران- ایرنا- هوشمندی و قاطعیت در دفاع از حریم کشور که در روزهای پایانی هفته گذشته به انهدام پهپاد آمریکایی گلوبال هاوک در آبهای سرزمینی ایران منجر شد، از نگاه طیفی از کاربران مجازی باید با تحرکات دیپلماتیک تکمیل شود.

به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، انهدام پهپاد جاسوسی آمریکایی در آبهای سرزمینی کشورمان و پیامدهای این رخداد نظیر اظهارات «دونالد ترامپ» مبنی بر صدور فرمان حمله به اهدافی در ایران و تصمیم به توقف آن، در روزهای پایانی هفته گذشته مانند دیگر رسانه ها، فضای مجازی را نیز درنوردید. کاربران توییتر از رویکردهای متفاوتی به این تحولات واکنش نشان دادند.

هشتگ هایی چون «#پهپاد_ آمریکایی»، «#گلوبال_هاوک»، «#پهپاد»، «#ترامپ»، «#جنگ»،» #ایران»، «#آمریکا» معرف توییت های مختلف و متفاوت کاربران در این زمینه هستند.

ابراز غرور و احساس اقتدار از انهدام پهپاد جاسوسی

بسیاری از کاربران، هدف قرار دادن هواپیمای جاسوسی آمریکایی را فارغ از رویکرد سیاسی و تعلقات جناحی خود، مصداق بارز دفاع از مرزهای کشور و غرور آفرین دانسته‌اند.

غالب کاربران با محکوم کردن اقدام آمریکایی‌ها در نقض حریم هوایی کشورمان، اقدام ایران در منهدم کردن هواپیمای جاسوسی آمریکایی‌ها را مورد حمایت و تقدیر قرار دادند.

برای تعدادی، این عملیات یادآور حمله آمریکا به هواپیمای مسافربری ایرانی بود و موجب شد اندکی از بغض مردم فروبنشیدند، چنانکه «سید عباس صالحی» وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در حساب توییتری خود نوشت: «‌اسقاط هواپیمای ایرباس مسافری توسط امریکایی‌ها با ۲۹۰ مسافر از یادمان نرفته است. نه عذر خواهی کردند ونه غرامتی، مدال هم دادند! آن روز به آسمان نگریستیم و گل‌ریزان شهیدان را دیدیم و گریستیم. امروز آسمان ایران برایشان ناامن شد. اندکی از آن بغض فرونشست.»

برخی هم این عملیات را هشداری به ترامپ برای خودداری از انجام چنین اشتباهاتی تلقی کردند، چنانکه «محمود صادقی» نماینده مجلس در صفحه خود نوشت: «مختصات پرواز پهباد امریکایی گلوبال هاوک دقیقاً نشان می‌دهد که در مسیر بازگشت، دست از پا خطا کرده و وارد حریم سرزمینی ایران شده و بلافاصله سیستم دفاع سوم خرداد مزدش را کف دستش گذاشته… آقای ترامپ! اشتباه از طرف شما بود. مراقب باش دیگر تکرار نشود.»

همچنین «حسین امیر عبداللهیان» مدیر کل بین الملل مجلس، در صفحه خود با اشاره به اینکه «امروز ترامپ و تندروهای کاخ سفید پیام محکمی را فقط از بخش بسیار کوچکی از توان عظیم دفاعی ج. ا. ایران در سرنگونی پهپاد متجاوز پیشرفته آمریکا دریافت کردند» نوشت: «هشدار به ترامپ، اگر خطا کنید پایان کار را ج. ا. ایران مقتدرانه رقم خواهد زد.»

نوبت به کارگیری دیپلماسی

از دید بسیاری، حال که جمهوری اسلامی ایران قدرت دفاعی خود را به آمریکا و جهانیان نشان داده، باید به موازات با این نمایش اقتدار، از دیپلماسی هم بهره ببرد و تنش با آمریکا را به نفع کشور مدیریت کند.

«عبدالله رمضان زاده» فعال سیاسی اصلاح طلب در توییتر خود نوشت: «شرایط تغییر کرده است و سیاستمدار هوشمند مطابق با تغییر شرایط روش‌های دفاع از منافع ملی را تنظیم می‌کند. حالا که توانایی‌های دفاعی خود را نشان داده‌ایم دروازه‌های مذاکره را نیز باز کنیم.»

«آذر منصوری» فعال سیاسی اصلاح طلب» در صفحه خود آورد: «خروج از برجام و تروریسم اقتصادی نمی‌تواند مقدمه‌ای برای مذاکره مجدد باشد. جنگ طلبان در حال زمینه سازی برای توجیه اقدامات یکجانبه وجنگ‌طلبانه خود علیه ایران در بین افکار عمومی ایران و جهان هستند. باید ضمن آمادگی برای دفاع همه جانبه دیپلماسی را در منطقه و جهان علیه جنگ جدی گرفت.»

در صفحه توییتر «مصطفی تاجزاده» فعال سیاسی هم می‌خوانیم: «با سرنگونی پهپاد آمریکایی، فرصتی مناسب برای ورود به فاز دیپلماتیک فراهم شده است. جمهوری اسلامی می‌تواند آمادگی خود را برای مذاکره با امریکا به منظور کاهش تنش و عنداللزوم حل و فصل مسائل دوجانبه، به شرط آمادگی ایالات متحده برای بازگشت به برجام اعلام کند.»

واکاوی اظهارات ترامپ در زمینه حمله به ایران

برخی کاربران موضع گیری های اخیر ترامپ را در چارچوب تاکتیک فشار برای تسهیل مسیر مذاکره ارزیابی می‌کنند. در توییتی می‌خوانیم: «در نهایت بر طبل جنگ می کوبد تا مذاکره را ممکن کند.»

برخی کاربران ادعای انصراف ترامپ از حمله به ایران را ناشی از حساب و کتاب های انتخاباتی او دانسته‌اند که «در شرایطی که او دارد برای تبلیغات انتخاباتی خود برنامه ریزی می‌کند، بهتر است ریسک جنگ با ایران را قبول نکند چون نتیجه چنین جنگی مشخص نیست. با کره شمالی که به نتیجه نرسید، حداقل وضعیت ایران را بحرانی‌تر نکند.»

در توییتی در خصوص معنای هشدار گونه این اقدام ترامپ می‌خوانیم: «در ارتباط با لغو عملیات نظامی علیه ایران ۲ فرض مطرح است: ۱. نقص عملیاتی: در این صورت عملیات پس از رفع نقص در زمان دیگری انجام می‌شود. ۲. از ابتدا قصد حمله نبوده و علنی کردن آن هشداری به ایران است که آمریکا برای برخورد جدی است. تنها راه برای تهران پذیرش مذاکره است.»

در توییتی دیگر اقدام ترامپ به محتمل بودن گزینه وقوع جنگ ارتباط داده شده و آمده است: «دستور ترامپ برای حمله به ایران و سپس لغو آن نشان می‌دهد که این تصور که "جنگ نمی‌شود" باطل است و به معنای شکست سیاست "نه مذاکره، نه جنگ است". تندروها در ایران و آمریکا دو کشور را به سمت درگیری برده‌اند، نقش انفعالی روحانی که خود را دولت تدبیر می‌داند باید خروج از این مسیر باشد.»

برخی هم ادعای آمریکا مبنی بر لغو دستور حمله به خاطر به خطر نیفتادن جان ۱۵۰ ایرانی را زیر سوال بردند. به نوشته یک کاربر، «آمریکا که سرنشینان ایرباس ایرانی، هزاران نفر از مردم هیروشیما و ناکازاکی، هزاران بیگناه درعراق، سوریه، ویتنام و افغانستان و… را براحتی از دم تیغ میگذراند، نگران خون ۱۵۰ ایرانی میشود و به سایتهای پدافندی حمله نمی کند؟! احتمالاً ترس از پاسخ ایران علت لغو حمله نبوده؟»

تندروهای جنگ طلب را کنترل کنید

برخی نیز تلاش تندروهای داخلی برای تشدید تنش میان ایران و آمریکا و تسری آن به روابط ایران و کشورهای عربی منطقه را مورد تقبیح قرار دادند و خواستار مقابله و کنترل جریان های اینچنینی شدند که از رسانه ها و ارگان های رسمی خود برای انتشار مواضع اینچنینی استفاده کردند.

در توییتی با اشاره به تیتر امروز روزنامه «کیهان» که در آن نوشته شده بود: «سهم عربستان و امارات محفوظ است»، آمده است: «تیتر روز شنبه اول تیر کیهان عربستان و امارات را تهدید به درگیری کرده است. یک روزنامه از چه موضعی دو کشور را تهدید کرده است. آیا موضع سکوت معاونت مطبوعاتی #وزارت_ارشاد نسبت به #کیهان ادامه خواهد یافت؟

برخی نیز به گروه‌های تندروی آمریکایی اشاره کردند که از گزینه جنگ با ایران دفاع می‌کنند. از دید این گروه، حتی اگر خود ترامپ خواهان جنگ با ایران نباشد، تلاش جنگ طلبان کابینه‌اش چون پمپئو و بولتون ممکن است تنش میان ایران و آمریکا را تشدید کنند.

در تقبیح جنگ

بسیاری از کاربران فارغ از مسایل سیاسی، به بازگویی مصایب جنگ برای مردم و جامعه پرداخته‌اند. تعدادی از این کاربران کسانی هستند که جنگ و ویرانی و آوارگی را در جریان دفاع مقدس تجربه کرده‌اند و نسبت به تکرار چنین کابوسی ابراز نگرانی می‌کنند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha