۲۶ خرداد ۱۳۹۸،‏ ۱۱:۳۱
کد خبرنگار: 1285
کد خبر: 83354170
۷ نفر
سفره های شور ایرانی

شهرکرد- ایرنا- طبق توصیه سازمان بهداشت جهانی، حداکثر مقدار مصرف روزانه نمک پنج گرم برای هر نفر توصیه شده است، اما این میزان در ایران ۲ تا ۳ برابر این رقم برآورد شده که این موضوع حکایت از سفره های شور ایرانی و ذائقه مردمان این دیار به مصرف غذاهای پرنمک دارد.

مصرف بیش از حد مجاز نمک یکی از عوامل اصلی شکل گیری بیماری فشار خون بالا به شمار می‌رود اما با این وجود، خوش نمکی غذا و قرار گیری نمکدان سر سفره‌ها جزئی از فرهنگ غذایی ما ایرانیان است.

نمک یکی از متداول‌ترین و در عین حال بحث برانگیزترین مواد روی زمین است؛ بدون آن نمی‌توان زندگی کرد و زیادی آن هم باعث مرگ می‌شود.

نمک یک ماده معدنی متشکل از سدیم کلرید است. نمک به حفظ تعادل مایعات در بدن کمک می‌کند و یکی از مواد موردنیاز برای سوخت و ساز مواد غذایی در بدن، انتقال پیام‌های عصبی و کارکرد صحیح عضلات است. این ماده به مقدار محدود مورد نیاز است و مصرف متعادل آن لازم است.

طبق توصیه سازمان بهداشت جهانی، حداکثر مقدار مصرف روزانه نمک پنج گرم است اما میزان مصرف نمک در کشور ۲ تا ۳ برابر این مقدار برآورد شده است.

نتایج مطالعات نشان داده که کاهش حدود ۶ گرم نمک دریافتی روزانه باعث کاهش ۲۴ درصدی سکته مغزی و کاهش ۱۸ درصدی بیماری عروق کرونر می‌شود و حدود ۲.۵ میلیون مرگ و میر را کاهش می‌دهد. همچنین کاهش مصرف نمک به میزان یک گرم در روز موجب کاهش ۷ درصدی بروز سکته‌های مغزی و قلبی می‌شود.

کاهش مصرف نمک یکی از اولویت‌های نظام سلامت در تمام کشورها است و بسته به نوع فرهنگ غذایی مردم، برنامه ریزی کاهش مصرف نمک یکی از دغدغه‌های اصلی مسئولان سلامت کشورها به شمار می‌رود.

اما اهمیت کاهش مصرف نمک برای ما ایرانی‌ها از آنجا که ۲ تا ۳ برابر مقدار توصیه شده سازمان جهانی بهداشت است از اهمیت دو چندانی برخوردار شده و حساسیت نسبت به آن امسال با تشکیل کمپین ملی مهار فشار خون در رأس برنامه‌ها قرار گرفته است.

به گفته محمد اسماعیل اکبری؛ مشاور عالی وزیر بهداشت، هم اینک ۲۱ درصد ایرانیان به فشار خون بالا مبتلا هستند و مصرف بیش از حد مجاز نمک یکی از عوامل اصلی شیوع این بیماری در کشور است.

مصرف زیاد نمک سبب پرفشاری خون شده و در نهایت به بیماری‌های قلبی عروقی که عامل نخست مرگ و میر در کشور است، منجر می‌شود.

نمک دریافتی شامل نمک نمکدان، نمک موجود در مواد غذایی و نمک اضافه شده به غذا در زمان طبخ است.

شاید گزاف نگفته باشیم که خوردن غذاهای شور و خوش نمک به یکی از عادات غذایی ما ایرانیان تبدیل شده و این چنین است که مصرف این غذاهای خوش نمک و خوشمزه به تعبیر عموم مردم، شوربختی مصرف کنندگان آن را رقم می‌زند.

یک مدرس آشپزی و مربی صنایع غذایی در همین خصوص به عادات غذایی نادرست مردم کشور اشاره کرد و گفت: میل به مصرف نمک در بین ما ایرانی‌ها زیاد است و به وضوح دیده می‌شود افرادی که در کلاس‌های آشپزی حضور پیدا می‌کنند نسبت به غذاهای کم نمک واکنش منفی نشان می‌دهند و آنها را غذاهای بی مزه می‌دانند.

نرگس کریمیان ادامه داد: نمی‌توان گفت میل به طبخ غذاهای خوش نمک ریشه در عادات غذایی گذشته دارد چراکه در سال‌های دور به تهیه غذاهای سالم و طبیعی بیش از امروز توجه می‌شد و این موضوع در کتاب‌های آشپزی و یا متون برجای مانده از آن دوران بخوبی مشخص است.

وی میل به خوردن غذاهای کنسرو شده، آماده و فست فودها را علت افزایش بیش از حد مصرف نمک در کشور دانست و گفت: غذاهای آماده و به ویژه فست فودها از آنجا که با ادویه‌های مختلف و نمک زیاد طعم دار می‌شوند از سوی کودکان و جوانان با استقبال بیشتری روبرو می‌شود و همین موضوع سلامتی آنها را به خطر می‌اندازد.

این مدرس آشپزی، اطلاع رسانی و فرهنگ سازی در خصوص مضرات مصرف بیش از حد نمک را عامل مهمی در اصلاح عادات غذایی عنوان کرد و افزود: همواره در در کلاس‌های آشپزی سعی می‌شود تا در طبخ غذاها از نمک کمتری استفاده شود و این موضوع را به بانوان آموزش می‌دهیم اما این به تنهایی کافی نیست و باید عزم ملی شکل گیرد.

یک کارشناس آزمایش کنترل مواد غذایی معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد نیز پیروی از رژیم غذایی سالم و کاهش مصرف نمک را عامل جلوگیری از ابتلای به بیماری‌های غیر واگیر به ویژه فشار خون دانست و گفت: بسیاری از مردم بدون اینکه اطلاع داشته باشند روزانه مقدار زیادی نمک مصرف می‌کنند که غفلت از آن می‌تواند تبعات بسیار بدی بر سلامتی آنها بگذارد.

معصومه معمارزاده با بیان اینکه مصرف بیش از ۵ گرم نمک در روز غیرمجاز است، تصریح کرد: مردم استان باید حساسیت خود را نسبت به میزان نمک مصرفی بیشتر کنند در حالی که در بسیاری از موارد نسبت به آن توجه کافی را ندارند.

وی با تاکید بر حذف نمکدان از سفره‌ها، توصیه کرد: مردم می‌توانند با انواع چاشنی‌ها و ادویه‌های طعم دهنده نظیر زنجبیل، آویشن، رزماری، آبغوره و سبزی‌های خشک شده غذای خود را طعم دار و آن را جایگزین نمکدان‌های سر سفره کنند.

معمارزاده ادامه داد: همچنین به شدت توصیه می‌شود تا مصرف غذاهای فرآوری شده، کنسروی و تنقلاتی نظیر چیپس، پفک و سوسیس و کالباس از رژیم غذایی افراد حذف شود.

کارشناس آزمایش کنترل مواد غذایی معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد نسبت به خرید و مصرف نمک دریا هشدار داد و گفت: برخلاف تبلیغات گسترده‌ای که در خصوص مصرف نمک دریا شکل گرفته، این نوع نمک‌ها استاندارد نبوده و از آنجا که با ناخالصی‌هایی همراه است خطر سرطان را افزایش می‌دهد.

معمارزاده خاطرنشان کرد: بهترین نمک مصرفی، نمک تصفیه شده یددار است که باید در ظرف‌های شیشه‌ای به دور از رطوبت نگهداری شود.

وی با بیان اینکه اضافه کردن نمک به غذا باید در مراحل پایانی طبخ انجام گیرد، افزود: افرادی که سن آنها بالای ۵۰ سال است و یا مبتلا به فشار خون بالا و بیماری‌های قلبی عروقی هستند باید روزانه کمتر از ۳ گرم نمک مصرف کنند.

رئیس مرکز بهداشت چهارمحال و بختیاری نیز با تشریح وضعیت این استان در خصوص میزان نمک مصرفی، گفت: مصرف نمک در این استان نیز به مانند سایر استان‌های کشور بالاتر از استانداردهای موجود است اما با این وجود طی سال های گذشته تلاش شده تا با اطلاع رسانی و فرهنگ سازی در رتبه بهتری در بین استان‌های کشور قرار گیریم.

سید راشد جزایری با بیان اینکه ۵۲ درصد نمک مصرفی در استان از طریق مصارف خانگی و ۴۸ درصد آن از صنعت مواد غذایی است، تصریح کرد: اگر مردم استان بتوانند نمکدان را از سفره‌های خود حذف کنند می‌توانند بخش زیادی از نمک مصرفی خود را کنترل کنند.

وی ادامه داد: نظارت و کنترل بر صنایع غذایی و به ویژه طبخ نان در نانوایی‌ها نیز یکی از امور ضروری برای کاهش مصرف نمک است و در این خصوص اقداماتی در دستور کار قرار دارد.

جزایری تصریح کرد: از حدود ۴۷ هزار نفر افراد بالای ۳۰ سال سن در استان، پیش بینی می‌شود که ۱۳۲ هزار نفر مبتلا به فشار خون باشند که طبق تحقیقات وزارت بهداشت ۵۰ درصد این افراد از بیماری خود بی اطلاع هستند و چنانچه مصرف نمک خود را کنترل نکنند با خطر مرگ روبرو می‌شوند.

رئیس مرکز بهداشت چهارمحال و بختیاری، ابتلاء به پوکی استخوان را از دیگر عوارض جدی مصرف زیاد نمک عنوان کرد و گفت: بر اساس گزارش‌های موجود سالانه ۴۷۲ نفر به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر از افراد بالای ۵۰ سال سن در کشور به علت پوکی استخوان دچار شکستگی لگن می‌شوند و همین مطالعات نشان می‌دهد مصرف غذاهای کم نمک در دختران در سنین بلوغ ابتلای آنها به پوکی استخوان را در سنین میانسالی کاهش می‌دهد.

جزایری با بیان اینکه تنها ۲۵ درصد تأثیرگذاری بر سلامت مردم در وزارت بهداشت شکل می‌گیرد، خاطرنشان کرد: ۷۵ درصد آن در بخش‌های خارج از وزارت بهداشت و با همراهی و مشارکت بخش خصوصی و سایر دستگاه‌های مرتبط محقق می‌شود که انتظار می‌رود در خصوص مهار فشار خون و کاهش مصرف نمک نیز این همراهی بخوبی شکل گیرد.

۷۳۶۳/۶۰۲۱

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
7 + 8 =