برای قرائت قرآن، در کلمات گهربار پیشوایان معصوم (ع) فضایل و آثاری بیان شده که موجب رشد و پرورش روح و روان آدمی میشود. سعادتمندی، باروری ایمان، استجابت دعا، نورانیت و افزودن خیر و برکت در خانه، غفران گناهان پدر و مادر، صفای دل، بخشش گناهان و همچنین آمیخته شدن قرآن با گوشت و خون قرائت کننده قرآن از مهمترین فضائل تلاوت قرآن است.
قرائت قرآن در زندگی مسلمان، آثار زیادی دارد که مهمتر از همه چراغ روشنایی بخش برای زندگی است.
ثواب اعمال در ماه مبارک رمضان از یک به هزار میرسد، بنا بر نص حدیث، هر حرف قرآن در روزهای عادی، 10 ثواب دارد و 10 حسنه محسوب میشود و 10 میوه بهشتی را در بردارد؛ اما ثواب هر حرف آن در ماه مبارک رمضان 1000 است و هر حرف بعضی از آیه ها همچون آیت الکرسی 1000 است و ثواب آن در روزهای جمعه ماه رمضان، خیلی بیشتر از اینهاست. در شب قدر نیز 30 هزار حسنه محسوب میشود.
قرآن حکیمی که هرحرف آن 30 هزار میوه باقی را دربردارد، حکم شجره طوبی نورانی را به خود میگیرد و به مؤمنان در ماه مبارک رمضان، سودی برابر با میلیونها میوه باقی میدهد.
براین اساس در کتاب بحار الانوار امام صادق (ع ) از رسول خدا (ص ) روایت کرده: ماه رمضان ماه خدای عزوجل و ماهی است که خداوند کارهای نیک را در آن دو چندان کند و بدیها را در آن محو سازد. ماه برکت و ماه انابه و بازگشت و آزادی از آتش دوزخ و کامیاب شدن به بهشت است، در این ماه از هر حرامی خودداری کنید، و تلاوت قرآن را زیاد کنید. حاجات خود را بخواهید، و به یاد پروردگارتان سرگرم باشید. ماه رمضان نزد شما نباید همانند ماههای دیگر باشد، زیرا برای این ماه در پیشگاه خداوند حرمت و برتری بر دیگر ماههاست.
امام باقر(ع ) فرمود: هر چیزی را بهاری است و بهار قرآن ماه رمضان است.
همچینین از امام هشتم (ع) روایت شده: الحسنات فی شهر رمضان مقبولة، والسیئات فیه مغفورة، من قرا فی شهر رمضان آیة من کتاب الله عزوجل کان کمن ختم القرآن فی غیره من الشهور، و من ضحک؛ نیکی ها در ماه رمضان پذیرفته و بدی ها در آن آمرزیده است. کسی که در ماه رمضان آیه ای از کتاب خداوند بخواند همانند کسی است که در ماه های دیگر قرآن را ختم کرده و کسی که در این ماه در روی برادر ایمانی خود بخندد (و او را خوشحال کند) در روز قیامت او را دیدار نکند جز آنکه در روی او بخندد (و او را خوشحال کند) و به بهشت مژده اش دهد، کسی که در این ماه به مؤمنی کمک می کند، خدای تعالی در هنگام عبور بر صراط کمکش کند در آن روزی که گامها بلغزد، کسی که خشمش را در این ماه نگهدارد خداوند خشمش را در روز قیامت از او باز دارد.
و کسی که درمانده اندوهگینی را دستگیری و نجات دهد، خداوند در روز قیامت او را از هراس بزرگ آن روز در امان دارد، کسی که ستمدیده ای را در این ماه یاری کند، خدایش در دنیا بر دشمنانش یاری دهد و در روز قیامت نیز هنگام حساب و در کنار میزان یاریش کند.
رمضان بهار قرآن
شیخ صدوق در کتاب معانی الاخبار و امالی به سند از امام باقر (ع ) روایت کرده که فرمود: لکل شیء ربیع و ربیع القرآن شهر رمضان؛ هر چیزی را بهاری است و بهار قرآن ماه رمضان است.
همچنین از امام صادق (ع ) روایت شده: ان الشهور عندالله اثناعشر شهرا فی کتاب الله یوم خلق السماوات و الارض فغرة الشهور شهر الله شهر رمضان، و قلب شهر رمضان لیلة القدر، و نزل القرآن فی اول لیلة من شهر رمضان، فاستقبل الشهر بالقرآن. به راستی که در کتاب خدا ماه ها نزد خدا 12 ماه است. روزی که خداوند آسمان ها و زمین را آفرید، پس نور و روشنی ماه ها ماه رمضان است و قلب ماه رمضان شب قدر است، و قرآن در شب اول ماه رمضان نازل گشته، پس با قرآن از این ماه استقبال کن.
بنابراین مطالعه، تفکر، نشر و عمل به احادیث معصومان (ع) امری ارزشمند و بافضیلت است و همه ما با گفتار و رفتار نیک و پسندیده خود، باید مایه افتخار و مباهات اهلبیت عصمت و طهارت (ع) باشیم.
امام رضا (علیه السلام) میفرمایند: هرکس در ماه رمضان یک آیه از کتاب خدای عزّوجل بخواند، مثل کسی است که در غیر آن ختم قرآن کرده باشد. مومنان و روزه داران باید با در ماه پر فیض و با برکت رمضان انس خود با قرآن را هرچه بیشتر کنند؛ زیرا انس با این کتاب الهی و آسمانی نجات بخش انسان هاست.
از این رو ماه مبارک رمضان در درون خود سه عنصر دعا، قرآن و روزه را دارد که باید از این سه عنصر به خوبی استفاده کنیم تا به اهداف و افق های ترسیم شده خود برسیم.
فراهنگ ** 1355 **9157
نظر شما