نمایشگاه بین المللی كتاب تهران به دلیل نوع كار و جنسی كه ارایه می دهد، می تواند محل گفتوگو باشد. خود كتاب محل گفتوگوست درست است كه خواننده كتاب را می خواند اما چون خود كتاب صامت است شاید گفتوگو یك طرفه بوده و تعاملی نباشد اما این نمایشگاه می تواند فرصتی باشد برای پدیدآورندگان كتاب (نویسندگان، مترجمان، مصححین) و كسانی كه نقشی در آفرینش كتاب داشته اند مثل ویراستاران، تصویرگران و ... تا با مخاطب های خود از نزدیك گفتوگو كنند.
با این گفتوگوهاست كه جرقه های جدیدی در ذهن آنها پدید می آید و باعث خلق آثار جدید می شود. به نظر می آید مسئولان برگزاری نمایشگاه باید این فرصت های گفتوگو را فراهم نمایند. هر چند حضور صدها هزار نفر بازدید كننده در روز و گفتوگوهایی كه به خصوص نسل جوان باهم دارند خودش می تواند محل خوبی برای تمرین باشد. اما لازم است در این خصوص چند نكته را یادآوری كنم.
معمولا یكی از محل های گفتوگو حل و فصل بعضی از مشكلات حوزه نشر و كتاب و ... باحضور مسئولان بوده است. خوشبختانه نمایشگاه بین المللی كتاب تنها نمایشگاهی است كه مقام معظم رهبری وقت خوبی را صرف بازدید از آن می كند و روسای قوا و وزرا و نمایندگان مجلس و سایر مسئولین نیز بازدیدهایی از نمایشگاه دارند و این یك فرصت خوبی است كه ناشران و اهالی قلم مسایل و مشكلات خود را با آنها در میان بگذارند و چنانچه سالهای گذشته در همین گفتوگوها بوده است كه خیلی از مشكلات حل و فصل شده است و امیدوارم این مسیر تداوم داشته باشد.
سطح دیگر گفتوگو، گفتوگویی است كه بین خود ناشران در بزرگترین تجمع و جشن فرهنگی كشور صورت می گیرد و از حال و روز همدیگر آگاه می شوند و ضرورت های حوزه نشر را و مسائل آن را مطرح می كنند و در همین گفتوگوهاست كه به ضرورت یك اتحادیه ناشران و كتابفروشان سراسری رسیده اند كه امیدواریم به زودی محقق شود تا مشكلات همه ناشران و كتابفروشان از طریق یك اتحادیه سراسری پیگیری و نسبت به حل و فصل آن اقدام شود.
سطح دیگر گفتوگو، گفتوگوهای اهالی قلم با مخاطبان خودشان است كه وظیفه مسئولان نمایشگاه است كه چنین فضایی را برای ناشران و پدیدآورندگان حوزه نشر فراهم نمایند تا بتوانند به راحتی و با فراغ بال بیشتری با مخاطبان خود به تبادل نظر بپردازند و این شاید یكی از مهمترین كاركردهای نمایشگاه باشد.
سطح دیگر گفتوگو در حوزه بین الملل است كه به نوعی دیپلماسی فرهنگی است، باتوجه به حضور تعدادی از ناشران و مقامات كشورهای دیگر و نویسندگان كشورهای مختلف به خصوص در سالهای اخیر میهمان ویژه نمایشگاه امسال كشور چین بوده فرصت خوبی است كه این گفتوگوها بین همه اصحاب فرهنگ صورت گیرد زیرا كه دیپلماسی فرهنگی در جهان جدید یكی از تاثیرگذارترین روشهایی است كه در آن می توان مسایل را حل و فصل كرد و چه خوب است كه از این فرصت در طول سال هم استفاده گردد.
سطح دیگر گفتوگو، گفتوگوی خود مخاطب ها و بازدیدكنندگان از نمایشگاه با همدیگر است با توجه به این جشن فرهنگی و حضور دانشجویان، اساتید، طلاب، دانش آموزان و مردم عادی فرصت خوبی است برای تمرین گفتوگو در محیط نمایشگاه گروه هایی را می بینید كه در حال گفتوگو هستند و این فرصت را باید غنیمت بشماریم برای حركت به سوی قله های بالاتر.
بنابراین می توان گفت نمایشگاه بین المللی كتاب تهران به عنوان مهمترین اتفاق و جشن بزرگ فرهنگی كه در اول هر سال و همزمان با بهار طبیعت اتفاق می افتد موجب می شود بهار دل ها و بهار كتاب هم اتفاق بیفتد و به عنوان جهت دهنده یك سال نشر ایران می باشد و باید مراقبت كرد كه جنبه های فرهنگی گفتوگویی این باشگاه بزرگ فرهنگی هر سال پررنگ تر شود.
* مدیرعامل خانه كتاب
فراهنگ*9266** 9053
تهران - ایرنا - نمایشگاه بین المللی كتاب تهران به عنوان جشن بزرگ فرهنگی كه اول هر سال و همزمان با بهار طبیعت اتفاق می افتد موجب همزمانی اتفاق بهار دل ها و بهار كتاب می شود كه این رخداد خود، جهت دهنده یك سال نشر ایران است.