به گزارش روز شنبه ايرنا به نقل از خبرگزاري فرانسه؛ اين كميسيون كه اعضاي آن توسط رئيس جمهوري ايالات متحده و نمايندگان كنگره منصوب مي شوند و نقش مشورتي دارد، در بيانيه اي از وزارت امور خارجه اين كشور خواست به معافيت عربستان سعودي از انتقاد و مجازات پايان دهد.
وزارت امور خارجه آمريكا در گزارش سالانه به كنگره، عربستان سعودي را به علت نقض آزادي مذهبي در ميان كشورهاي موجب نگراني ويژه قرار داد كه به صورت معمول واشنگتن را ملزم به اجراي اقدامات تنبيهي مانند اعمال تحريم هاي اقتصادي عليه رياض مي كند ؛ اما وزيران امور خارجه آمريكا، به بهانه منافع امنيت ملي، همه ساله رياض را از مجازات معاف كرده اند.
تنزين دوريه رئيس اين كميسيون همزمان با درخواست پايان معافيت رياض از مجازات هاي واشنگتن، در بيانيه اي اعدام شماري از پيروان اقليت شيعه اين كشور را بر اساس هويت مذهبي و فعاليت صلح آميز، نه تنها تكان دهنده بلكه به صورت مسلم با مواضع رسمي دولت آمريكا در باره تلاش براي حركت به سوي نوين سازي بيشتر و بهبود شرايط آزادي هاي مذهخبي متناقض دانست.
به گفته گروه هاي حقوق بشري، تقريبا نيمي از شهروندان سعودي كه سه شنبه گذشته به روش گردن زدن اعدام شدند، شيعه مذهب بوده اند و رئيس نهاد حقوق بشري سازمان ملل متحد نيز گفته است كه دستكم سه تن از محكومان در هنگام اجراي حكم به سن قانوني نرسيده بودند.
دونالد ترامپ رئيس جمهوري آمريكا با اشاره به خريدهاي عمده تسليحاتي رياض و دشمني ورزي آن با ايران كه رقيب ايالات متحده به شمار مي رود، متعهد به حفظ روابط نزديك با عربستان سعودي شده است.
با اينكه ترامپ در باره اين اعدام ها هيچگونه اظهارنظري نكرده، اما وزارت امور خارجه ايالات متحده از عربستان سعودي و همه دولت ها، خواهان محترم شمردن آزادي دين و مذهب شده است.
به گزارش ايرنا؛ شبكه آمريكايي سي ان ان نيز در گزارشي درباره گردن زدن 37 نفر در عربستان گفت كه روند دادرسي اين اعدام شدگان بسيار ناعادلانه و اقرارنامههاي آنان ساختگي بوده و زير شكنجه هاي شديد صورت گرفته و ثبت شده است.
در حالي كه رياض مدعي است كه اعدام شدگان به جرم خود اعتراف كرده اند، اما اسناد دادگاهي اعدامي ها در شهر « الشرقيه»، « القصيم»، «رياض»، «عسير»، «مدينه» و «مكه» نشان مي دهد كه قربانيان به احكام قضايي خود معترض بوده و بارها به دادگاه اعلام كرده اند كه بخشي از اعتراف ها تحت فشار و شكنجه بوده است.
سي ان ان با اشاره به سن كم برخي اعدام شدگان در هنگام دستگيري، اعدام ها را بسيار ناعادلانه و نامتعارف خوانده است.
وزارت كشور عربستان روز سه شنبه (2 ارديبهشت 98) در بيانيه اي با اين ادعا كه افراد اعدام شده افكار تروريستي داشته و باندهاي تروريستي را با هدف ايجاد فساد، ناامني و هرج و مرج ايجاد كردند تا آنچه را كه فتنه آفريني و ضربه زدن به امنيت اجتماعي خوانده شده، گسترش دهند. اعلام كرد كه حكم اعدام آنها پس از تاييد محكوميت به اتهام اقدامات تروريستي، اجرا شده است.
اعدامهاي اخير در شهرهاي مكه، مدينه و رياض و همچنين در استان عمدتاً سني قصيم و در استان شرقيه محل سكونت اقليت شيعه اين كشور، انجامشده است.
طبق گزارش سازمان عفو بينالملل، در سال 2018 در عربستان سعودي 149 نفر اعدام شدند. عربستان سعودي تنها كشور در جهان است كه احكام مرگ را با گردن زدن اجرا ميكند.
در كنار اعتراض فعالان رسانه اي و گروه هاي طرفدار حقوق بشر به اين اعدام ها واكنش نشان داد.
محمد جواد ظريف عصر همان روز در يادداشت توئيتري خود نوشت: پس از چشم پوشي از قطعه قطعه كردن يك روزنامه نگار، وقتي كه عربستان سعودي 37 مرد را در يك روز گردن مي زند هيچ نجوايي از دولت ترامپ شنيده نمي شود حتي وقتي كه يكي را 2 روز پس از عيد پاك مصلوب مي كند.
وي تصريح كرد: عضويت در 'تيم ب' شامل بولتون، بن سلمان، بن زايد و بي بي- به هر جنايتي مصونيت مي دهد.
مردم عربستان طي سالهاي اخير بارها در اعتراض به اقدامات سركوبگرانه رژيم سعودي و كشتار دهها معترض در شهرهاي مختلف تظاهرات كردهاند، اما هر بار با سركوب شديدتر نظاميان آلسعود مواجه شدند.
دولت سعودي هر ساله شمار زيادي از مخالفان آلسعود را با هدف مقابله با آزادي بيان و به بهانه مبارزه با تروريسم به مجازات هاي سنگين و اعدام محكوم ميكند.
شيخ نمر باقر النمر روحاني عاليقدر شيعيان عربستان يكي از برجستهترين زندانيان سياسي اين كشور محسوب ميشد كه در سال 1393 به اتهام انتقاد از آلسعود و اقدام عليه امنيت ملي اين كشور اعدام شد.
اروپام**1486** 1546

تهران – ايرنا – بدنبال اعدام 37 تن در عربستان سعودي كه بيشتر آنها شيعه بودند، كميسيون بين المللي آزادي مذهبي آمريكا ، خواستار واكنش رسمي واشنگتن نسبت به نقض آزادي هاي مذهبي، حقوق بشر و سركوب ها درعربستان سعودي شد.