به گزارش ایرنا،اگرچه استان مازندران به رغم داشتن موقعیت خاص رشد انواع قارچ های طبیعی در جنگل و كوهستان ،آماری از مرگ و میر مصرف قارچ سمی طی 2 سال اخیر نداشته است، اما باید كمین مرگ مهلكی به نام قارچ های وحشی را جدی بگیریم.
مسمومیت و در نتیجه مرگ ناشی از مصرف قارچ های سمی در بهار سال گذشته به مشكلی اساسی و فراگیر در استفاده از این ماده غذایی در بیشتر استان ها تبدیل شده بود بطوریكه استقبال مردم از مصرف قارچ كوهی سبب مرگ 15 نفر و مسمومیت بیش از یكهزار نفر در كشور شد.
بنا بر اظهارات كارشناسان، قارچهای سمی از لحاظ ظاهری شباهت زیادی به قارچهای خوراكی دارند و تشخیص آنها، توسط افراد عادی میسر نیست به همین دلیل همواره با تعداد زیادی از اینگونه مسمومیتها در سطح كشور مواجه هستیم.
كارشناسان تاكید فراوانی دارند كه به هیچ وجه قارچهای خودرویی كه در دشتها و جنگلها میروید را مردم مصرف نكنند و اینگونه قارچها حتی در اثر پختن، كبابی و یا آب پز كردن، بازهم سمی میمانند و مواد سمی آنها تخریب نمیشود.
كارشناسان بهداشتی درخصوص علائم و نشانههای مسمومیت قارچهای سمی می گویند:90 درصد مسمومیتهای شدید توسط قارچها، به دلیل مادهای سمی به نام آماتوكسین است كه این ماده عمدتا بر روی كبد تاثیر مخرب میگذارد.
گفته شده است علائم مسمومیت با قارچ در 2 مرحله بروز پیدا میكند، مرحله اول 6 تا 12 ساعت پس از مصرف قارچ با نشانههایی نظیر تهوع و استفراغ، دردهای شكمی و احساس ضعف بروز پیدا میكند و مرحله دوم 24 ساعت بعد از علائم اولیه، با ضعف، سرگیجه و كاهش سطح هوشیاری خود را نشان میدهد كه این حالات ناشی از درگیری كبدی و كلیوی در فرد مسموم است كه ممكن است او را به مرگ برساند.
یكی از شهروندان آملی كه در اثر خوردن قارچ وحشی مسموم و با درد معده شدید مواجه شده به خبرنگار ایرنا می گوید: همسرم بهار سال 95قارچی وحشی را از منطقه لاسم كنده بود كه سمی بوده است.
نائیجیان با بیان اینكه من فقط با مزه كردن این قارچ دچار مسمومیت شدم، ادامه داد: به رغم اینكه 2 سال تحت مراقبت دارویی پزشك متخصص هستم، اما سم قارچ اثرش را روی معده گذاشته و همچنان دارای مشكل هستم.
قارچ 'كماگوش ' كوهی منطقه بلده كیلویی 130هزار تومان
ولی الله امانی یكی از ساكنان روستای ییلاقی بطاهر كلاه با بیان اینكه مردم منطقه قارچ كوهی را به اصطلاح محلی 'كماگوش ' می شناسند، گفت: این قارچ كه در اثر بارندگی و رعد و برق در دامنه های كوهستان به یكباره پدیدار می شود، ارزش غذایی بسیار بالا داشته پرطرفدار است.
وی با بیان اینكه قارچ های وحشی بین مردم ییلاقی بلده بیشتر از گوشت لذیذ بره طرفدار دارد، گفت: در چند سال اخیر از اواخر فروردین تا پایان خردادماه بسیاری از مردم مناطق مختلف جلگه ای با هدف چیدن قارچ های وحشی و فروش آن در بازار های محلی و حتی تهران وارد مناطق كوهستانی می شوند.
امانی افزود: اگر چه شناخت و تشخیص قارچ های وحشی سمی و غیر سمی بسیار سخت است، اما ساكنان اصلی ییلاقات بلده آن را تشخیص می دهند چراكه تاكنون مرگ ناشی از قارچ وحشی در این منطقه به گوش نرسیده است.
وی گفت: به هرحال با ورود افراد ناشناس با هدف تجارت قارچ وحشی كه پارسال هر كیلو كماگوش تا 130 هزار تومان به فروش رفته است، احتمال چیدن قارچ های سمی به عنوان قارچ های خوراكی وجود دارد كه بسیار خطرناك كه چه بسا خطر مرگ مهلكی را به همراه داشته باشد.
**تاثیر انتشار اخبار مربوط به مرگ ناشی از استفاده قارچ وحشی بر بازار مصرف قارچ های پرورشی
یكی از پرورش دهندگان قارچ خوراكی در مازندران با بیان اینكه اخبار مرگ و میر و مسمومیت ناشی از مصرف قارچ وحشی بر بازار و عرضه قارچ های پرورشی تاثیر منفی گذاشته است، گفت: افكار عمومی نسبت به قارچ های پرورشی هم شك كرده و از خرید و مصرف آن خودداری می كنند.
ابراهیم كمالی كه دارای سه سالن پرورش قارچ به ظرفیت 20 تن در سال در شهر كیاكلا شهرستان سیمرغ است، افزود: از آنجاییكه تشخیص سمی بودن قارچ ها سخت و حتی غیر ممكن است، پارسال مردم از مصرف قارچ های پرورشی دارای برند و نشان هم خودداری می كردند.
وی با بیان این نكته كه استقبال مردم به قارچ های كوهی مازندران كه بسیار خوشمزه است زیاد و در طی سال های اخیر عرضه آن در بین شهروندان استان نیز رواج خوبی پیدا كرده است، ادامه داد: به همین دلیل با انتشار اخبار مرگ و میر ناشی از مصرف قارچ های سمی ، این موضوع بر فعالیت تولید كنندگان قارچ های پرورشی تاثیر منفی گذاشته است.
این پرورش دهنده قارچ یكی از مشكلات اساسی تولید كنندگان را تهیه خاك اعلام كرد و بیان داشت: خاك های آب بندان ها مرغوب ترین خاك برای تولید قارچ است كه نیاز به فرآوری و ضد عفونی است.
كمالی توضیح داد: در حال حاضر خاك های آب بندان های مازندران به صورت كامیونی به یكی از كارگاه های صنعتی كرج رفته و با انجام عملیات ضد عفونی و با بسته بندی 20كیلویی با قیمت 11هزار تومان در اختیار تولید كنندگان قرار می گیرد.
وی قیمت حال حاضر هر كیلو قارچ پرورشی را به صورت عمده ای 9 تا 10هزار تومان اعلام كرد .
**تشكیل كارگروه پیشگیری از مسمومیت با قارچ سمی در مازندران
مدیر باغبانی سازمان جهاد كشاورزی مازندران در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت كه بنا به دستور معاون باغبانی وزارت جهاد كشاورزی ،كارگروه ویژه پیشگیری از وقوع مسمومیتهای قارچهای وحشی (سمی) با هماهنگی و مساعدت استانداریها تشكیل شد.
محمد شكوهی با بیان اینكه در چند سال اخیر مرگ و میر ناشی از مصرف تصادفی گونه های سمی قارچ علاوه بر اینكه به نگرانی جدی تبدیل شده افزود: این موضوع در مناطق مستعد رویشی قارچ وحشی از جمله در استان مازندران منجر به كاهش مصرف قارچ های پرورشی و ضرر و زیان تولیدكنندگان قارچ خوراكی نیز شد.
وی بر لزوم اطلاع رسانی و ارائه هشدارهای لازم به مصرفكنندگان در خصوص خطر مصرف این گونه قارچهای وحشی (سمی) و انجام برنامهریزی برای اجرای فعالیتهای آموزشی و ترویجی تاكید كرد.
مدیر باغبانی جهاد كشاورزی مازندران با بیان اینكه اگرچه در 2سال اخیر مرگ ناشی از مصرف قارچ نداشته ایم، ادامه داد: از آنجاییكه رویش انواع قارچ ها در استان مطلوب است و حتی خرید و فروش آن با قیمت قابل توجه صورت می گیرد، لذا خطر مصرف تصادفی گونه های سمی قارچ همواره تهدیدی جدی است.
شكوهی گفت در حال حاضر سالانه حدود سه هزارو 500تن قارچ خوراكی در استان مازندران تولید می شود.
6990/1899

ساری - ایرنا - فصل بهار در مازندران مصادف با رویش انواع قارچ های وحشی است كه تشخیص سمی و خوراكی از ظاهر آنها غیرممكن است، لذا كارشناسان توصیه می كنند از مصرف قارچ خودرو خودداری شود.