به گزارش روز یكشنبه گروه اخبار علمی ایرنا از پایگاه خبری یورك الرت، اختلال مرتبط با استرس معمولا با یادآوری تجربیات حوادث ناخوشایند، ارتباط دارند. یكی از راهكارهای درمان این نوع اختلالات، تضعیف خاطرات مرتبط با حوادث خاص است. اما این كار امری دشوار و چالشبرانگیز است. در تحقیقاتی كه اخیرا روی حیوانات انجام گرفته، مشخص شده است كه فعالسازی موقت یك خاطره تثبیت شده همزمان با بازسازی آن در ذهن جانور میتواند وضعیت ذخیره ذهنی آن را به گونهای تغییر دهد كه امكان ویرایش خاطره و تضعیف آن فراهم شود.
محققان برای بررسی این مكانیزم در مغز انسان، از 50 داوطلب سالم كمك گرفتند و برای آنها دو مجموعه از تصاویر را به همراه داستان مربوط به هر مجموعه پخش كردند. پس از یك هفته، خاطره مربوط به یكی از این مجموعهها را در ذهن داوطلبان فعال كردند. بلافاصله پس از فعالسازی خاطره، مقدار مشخصی داروی بیهوشی موسوم به پروپوفول به صورت وریدی به داوطلبان تزریق شد.
بهمنظور بررسی میزان اثرگذاری این تكنیك، داوطلبان به صورت تصادفی در دو گروه دستهبندی شدند. سپس توانایی یادآوری خاطره مربوط به هردو مجموعه تصاویر در گروه اول، بلافاصله پس از تزریق داروی بیهوشی مورد بررسی قرار گرفت. اما بررسی این قابلیت برای گروه دوم پس از 24 ساعت انجام گرفت.
در نتیجه این بررسیها مشخص شد اعضای گروه دوم، پس از 24 ساعت قادر نبودند كه خاطره فعال شده را با وضوح خاطره فعال نشده به یاد بیاورند.
به گفته محققان این تكنیك یك راهكار غیرتهاجمی و موثر برای كاهش اثر استرسزای خاطرات ناخوشایند محسوب میشود.
نتایج این تحقیقات در توسعه روشهای درمانی جدید برای انواع اختلالات از جمله اختلال استرسی پس از آسیب روانی (PTSD) كاربرد دارد.
گزارش كامل این تحقیقات در نشریه Science Advances منتشر شده است.
علمی **9259**9189

تهران – ایرنا - محققان انجمن پیشبرد علوم آمریكا نشان دادند كه فعالسازی مجدد خاطرات ناخوشایند برای یك شخص و استفاده همزمان از داروهای بیهوشی موجب كمرنگ شدن آن خاطرات و دشواری در یادآوری آن پس از 24 ساعت میشود.