افراد دياليزي بيش از ديگران به پروتئين ها نياز دارند

سمنان- ايرنا- فوق تخصص كليه و فشار خون گفت: پروتئين ها، يكي از مهم ترين مواد مغذي براي بدن است كه افراد دياليزي مقدار بيشتري نسبت به ساير افراد به آن نياز دارند.

دكتر مليحه يارمحمدي روز دوشنبه در گفت و گو با ايرنا بيان كرد: گوشت، ماهي، تخم مرغ، مرغ، شير و فرآورده هاي آن داراي پروتئين بالايي هستند و بيماران دياليزي روزانه 200 گرم، به اندازه 3 تكه گوشت كوچك خورشتي مي توانند از گوشت قرمز استفاده كنند.
وي تاكيد كرد: كمبود پروتئين موجب از دست دادن توده ماهيچه اي و كاهش وزن، كاهش مقاومت در برابر عفونت ها، كندي بهبود زخم ها و كاهش انرژي مي شود.
عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي استان سمنان ادامه داد: بيماران دياليزي بايد توجه داشته باشند ميزان مصرف پروتئين از حد مجاز نيز نبايد بيشتر شود چرا كه خستگي، تهوع و استفراغ، سر درد و احساس طعم بد در دهان را به همراه دارد.

**ميزان مصرف مايعات را جدي بگيريد
وي به اهميت مصرف مايعات در افراد تحت درمان با همودياليز اشاره و بيان كرد: مقدار مايعات مورد نياز اين بيماران به حجم ادرار دفعي، ميزان مايعات داخل بدن و فشار خون بستگي دارد و ميزان مصرف مايعات بايد توسط پزشك و متخصص تغذيه براي آنان تعيين شود.
يارمحمدي ادامه داد: بيماري كه 400 سي سي معادل 2 ليوان در 4 ساعت ادرار دارد، روزانه مي تواند 900 سي سي مايعات مصرف كند.

**مصرف پتاسيم در افراد دياليزي به شدت كنترل شود
وي ادامه داد: پتاسيم، از املاح لازم براي بدن است و از آنجا كه مقدار بالا يا پايين آن بر ضربان قلب و عضلات تاثير مي گذارد، بايد طبق يك برنامه غذايي منظم توسط افراد دياليزي مصرف شود.
عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي استان سمنان بيان كرد: پتاسيم به كاركرد بهتر اعضا و ماهيچه ها كمك كرده و اگر سطح پتاسيم در خون خيلي بالا يا پايين باشد مي تواند بر روي ضربان قلب اثر بگذارد.
وي با اشاره به اينكه پتاسيم خيلي بالا سبب ايست قلبي مي شود، گفت: كلم بروكلي، نخود، اسفناج، كدو حلوايي، رب گوجه فرنگي، سيب زميني ارتيشو، آووكادو، چغندر، كرفس، قارچ، باميه و فلفل تند و ميوه هايي چون موز، خرما، انجير، زرد آلو، آلو، كيوي، طالبي، پرتقال، گريپ فروت، شليل، گرمك ، گلابي و نارنگي از مواد غذاي حاوي پتاسيم هستند.
يارمحمدي تاكيد كرد: بيماران دياليزي به استفاده گوجه فرنگي خام يا پخته فقط به اندازه يك عدد متوسط در روز مجاز هستند.

**توصيه هاي غذايي
وي به بيماران دياليزي توصيه كرد: سيب زميني خرد شده را 8 ساعت در آب خيس كنيد و پس از تعويض چندين باره آب آن، استفاده كنيد.
فوق تخصص كليه و فشار خون ادامه داد: نخود و لوبيا بايد 26 ساعت در آب خيسانده شود و آب آن دور ريخته و پس از آب پز و كاهش پتاسيم آن، مورد استفاده اين بيماران قرار گيرد.
يارمحمدي تاكيد كرد: بيماران دياليزي بايد به منظور كاهش پتاسيم، سبزيجات را با چاقو له كرده و آب آن دور ريخته بريزند و سپس از سبزيجات استفاده كنند.
خبرگزاري جمهوري اسلامي(ايرنا) مركز سمنان در موضوع هاي مختلف فرهنگي و اجتماعي پرونده هاي خبري ويژه با برنامه مشخص را در دستور كار خود دارد.
اين خبرگزاري با هدف ارتقاء آگاهي و سطح بهداشتي و درماني، توسعه اقدامات پيشگيري از بروز بيماري هاي جسمي و رواني، بهبود سبك زندگي و تغذيه شهروندان بخصوص مادران باردار و زنان شيرده و كودكان و رشد كودكان پرونده سلامت را گشوده است.
معرفي جاذبه هاي گردشگري استان، پرونده معرفي شهدا و معرفي كتاب از ديگر پرونده هاي خبري خبرگزاري ايرنا مركز سمنان است.
7342م/7408