به گزارش گروه نشريات خبري؛ محمد جواد ظريف دوشنبه شب در صفحه اينستاگرام ، استعفاي خود را از سمت وزارت امور خارجه اعلام كرد. «سيد عباس موسوي» معاون سخنگوي وزارت خارجه در گفت و گو با ايرنا، اصالت متن اينستاگرام و استعفاي وزير خارجه را تاييد كرد. خبر استعفاي محمد جواد ظريف، وزير امور خارجه، به سرعت به خبر فوري رسانههاي مهم داخلي و خارجي تبديل شد.
در هر حال امروز چهارشنبه 8 اسفند، حجتالاسلام حسن روحاني رئيس جمهور در نامهاي رسما استعفاي محمدجواد ظريف از مقام وزارت خارجه را رد كرد. روحاني ضمن مخالفت با استعفاي وزير امور خارجه تصريح كرد: از آنجا كه شما را بهتعبير مقام معظم رهبري 'امين، غيور، شجاع و متدين' و در خط مقدم ايستادگي در برابر فشارهاي همهجانبه آمريكا ميدانم، پذيرش استعفاي جنابعالي را برخلاف مصالح كشور ميدانم و با آن موافقت نميكنم.
ظريف وزير خارجه كشورمان پس از رد استعفاي وي پستي در اينستاگرام منتشر كرده و نوشت: از محبت هاي سخاوتمندانه و حمايتهاي بيدريغ مردم عزيز و دلاور ايران، نخبگان ارجمند و مسئولان محترم در طول دوران خدمتگذاري بويژه در 24 ساعت گذشته بسيار سپاسگزارم. اميدوارم وزارت خارجه با همكاري و همدلي همگان و درايت، هدايت و نظارت مقام معظم رهبري و رياست محترم جمهوري، بتواند كليه مسئوليتهاي خود را در چارچوب قانون اساسي، قوانين كشور و سياستهاي كلي با اقتدار و صلابت به انجام برساند.
روزنامه ها و خبرگزاري هاي نزديك به هر دو طيف سياسي اصلاح طلب و اصولگرا امروز در حالي چاپ و منتشر شدند كه استعفاي وزير امورخارجه و واكنشها به آن موضوع نخست اين رسانه ها قرار داشت.
رسانه هاي داخلي كشور امروز به طور گسترده اي در كنار سرمقالهها و تحليلهاي خود درباره چرايي اين تصميم ظريف، اظهارات چهرهها، مسئولان و فعالان رسانهاي در شبكههاي اجتماعي و گفت وگو با ساير رسانه ها را بازتاب دادند .
روزنامههاي اصلاح طلب از نه به استعفاي ظريف و خواست مردم و نخبگان سياسي از او براي تجديدنظر در استعفا خبر داده اند و در تحليلهاي خود از ريشههاي نارضايتي ظريف و خدشه دار شدن جايگاه وزارت خارجه در ديپلماسي ايران نوشته اند. اين رسانه ها همچنين در سناريوهاي خود از استعفاي ظريف، سفر بشار اسد و استعفاي وزيرخارجه را به هم مرتبط دانسته اند.تعدادي از كارشناسان نيز مسأله گير كردن لوايح FATF و برخي پيچيدگيها در روند تصويب اين لوايح را به استعفاي ظريف ربط داده اند.
در مقابل رسانه هاي اصولگرا اختلافات درون دولتي را مهم ترين دليل استعفاي وزير امور خارجه دانسته و مهم ترين انتقاد خود را به زمان شناسي انجام تصميم استعفاي ظريف، همزمان با سفر رئيس جمهور سوريه به تهران مطرح كرده اند.
گفتني است روزنامه كيهان به عنوان يكي از پرچمداران رسانه هاي اصولگرا، امروز در يادداشتي نوشت كه، لازم است ظريف در تصميمش تجديدنظر كند و به جايگاه پيشين بازگردد.
رسانه هاي اصلاح طلب
................................
**دلجويي روحاني از ظريف
به گزارش روزنامه ايران، ساعاتي پس از انتشار خبر استعفاي ظريف حسن روحاني، رئيس جمهوري ايران در جمع مديران بانكي كشور سخناني را مطرح كرد كه به نظر ميرسيد در واكنش به استعفا و با هدف دلجويي از وزير خارجه مستعفياش بوده است. روحاني با بيان اينكه وزارتخانههاي امور خارجه، نفت و بانك مركزي، خط مقدم ما در مبارزه و مقابله با امريكا هستند، گفت: «من از آقايان ظريف، زنگنه و همتي به عنوان كساني كه در اين خط مقدم مبارزه ايستاده و تحت فشارند، قدرداني ميكنم.» اين سخنان روحاني در دلجويي تلويحي از وزير امور خارجه كابينهاش در همراهي با طيف گستردهاي از نخبگان و مردم بود كه نسبت به رد درخواست استعفاي ظريف از سوي روحاني ابراز اميدواري كردند.
**موج حمايت از ظريف
«ظريف بماند» تيتر يك روزنامه ايران است: روز گذشته بسياري از سياستمداران و بويژه نمايندگان مجلس به تحليل دلايل منتج به استعفاي وزير امور خارجه پرداختند و در عين حال نسبت به تأثير نامطلوب پايان حضور ظريف در رأس دستگاه ديپلماسي كشور ابراز نگراني كردند.
روزنامه شرق با تيتر «نه به استعفاي ظريف» نوشت: كشور گرفتار چالشهاي سياسي است و در اين شرايط استعفاي دكتر ظريف ميتواند بهمثابه يك شوك، شرايط را دشوارتر و افق تعاملات سياسي با جهان را مبهم كند. آنطور كه رئيسجمهور روز گذشته در سخنان خود اعلام كرد، احتمالا او هم موافق استعفا نيست و نبايد استعفاي وزير خارجه را بپذيرد. ديپلمات باسابقهاي كه حاصل ديپلماسي ايران در سالهاي پس از انقلاب است و براي سربلندي كشور بيوقفه تلاش كرده و كشور را از انزواي سياسي كه بر اثر سياستهاي غلط دولتهاي نهم و دهم ايجاد شده، به در آورده و سايه شوم تحريمهاي هستهاي را از سر ايران برداشته، به اين اميد كه در برابر افراطيون داخل و خارج از منافع ملي صيانت كند، نبايد از عرصه سياست كنار برود.
روزنامه آرمان در صفحه نخست خود با انتشار تصويري از روحاني و ظريف و تيتر « ظريف! تو بايد بماني» مي نويسد: استعفاي ظريف اين بار از اينستاگرام منتشر شد و رئيسجمهور را با چالش جدي مواجه كرد. چالش تصميمگيري درباره تصميم وزير خارجه كه بسياري او را ستون اصلي دولت ميدانند. ترديدي در اين نيست كه «برجام» مهمترين موفقيت دولت روحاني است و ارزيابي عملكرد دولت بدون توجه به «برجام» كه دستاورد بزرگ تاريخي ايران است امكانپذير نخواهد بود. از سوي ديگر برقراري تعامل مثبت با جهان در عين حفظ و تقويت منافع ملي مهمترين اقدام محمدجواد ظريف است كه قابل كتمان نيست. رئيسجمهور در چند روز اخير بارها تاكيد كرد كه نميتوانيم به دور خود ديوار بكشيم؛ ظريف ديوارهايي را پايين آورد كه به دليل تنگنظري و البته توانايي كم مدعياني كه سالها بر كرسي وزارت خارجه نشسته بودند، ساخته شد.
«گناه ظريف» عنوان يادداشتي در روزنامه اعتماد به قلم مهدي ذاكريان است كه در بخشي از آن مي خوانيم: استعفاي آقاي ظريف باعث تضعيف جايگاه ايران در مجامع بينالمللي، روابط دوجانبه و وزارت امور خارجه خواهد شد. ايشان در وزارت امور خارجه بزرگ شده است و از زمان آقاي رجاييخراساني در سازمان ملل حضور داشت و در تمام سلسله مراتب نمايندگي ايران در اين نهاد فعاليت كرد و در مهمترين مذاكرات بينالمللي ايران حضور داشت. مهارت ديپلماتيك و علم روابط بينالمللي آقاي ظريف اگر نگوييم از علم و فن مهارت سياسي و ديپلماتيك وزراي خارجه كشورهاي پيشرفته بالاتر است، كمتر نيست. بنابراين نبود ايشان در وزارت خارجه يك خسارت بزرگ به اين نهاد است. آقاي ظريف مصداق جمله معروف شهيد بهشتي است. «ما شيفتگان خدمتيم نه تشنگان قدرت».
دياكو حسيني مدير برنامه مطالعات جهاني مركز بررسيهاي استراتژيك رياست جمهوري در يادداشتي در روزنامه ايران نوشت: ظريف تنها وزير امور خارجه و مسئول سياست خارجي ايران نيست. او نماينده يك عصر در تاريخ جمهوري اسلامي است كه با سبك، ادبيات و مهارت منحصر به فردش در اداره ديپلماسي، تراز سياست خارجي را در جمهوري اسلامي ارتقا داده است. هرگز اغراق آميز نيست بگوييم كه دنياي بدون ظريف، به جاي خطرناكتري براي تعقيب منافع ملي ايران تبديل خواهد شد.
** دلايل استعفا
روزنامه ابتكار در گزارشي با بررسي چرايي استعفاي ظريف نوشت: با اين تفاسير و با توجه به گمانهزنيهاي كه نسبت به استعفاي ظريف و همچنين امكان بازگشت يا عدم بازگشت وي مطرح ميشود، تا لحظه تنظيم اين گزارش شايد موثقترين اظهار نظر مربوط به خودش باشد؛ جايي كه به خبرگزاري آريا گفته است: استعفاي من صرفا به منظور دفاع از شان و جايگاه وزارت امور خارجه در روابط خارجي بوده است كه آن را در كنار ساير توانمنديها براي امنيت ملي ايران حياتي ميدانم. من ناراحتي و دلخوري شخصي ندارم و نيازي به دلجويي ندارم. به عنوان وزير خارجه وظيفه داشتم بهخاطر منافع ملي و اقتدار كشور در برابر رعايت نشدن جايگاه وزارت خارجه واكنش نشان دهم. بقيه گمانه زنيها صرفا زاييده تخيلات افراد است.
اعتماد در مطلبي ذير عنوان «ايستاده در پايان راه ديپلماسي» مي نويسد: ظريف ديگر نه حاضر است آن موازيكاريها و دخالتهاي نابجا را تحمل كند و نه، در مواجهه با بحث عدم تمركز اختيارات عرصه ديپلماسي در وزارت خارجه و البته، خرابكاريهاي احتمالي و اقدامات سوء «خودسرها» عليه منافع ملي و مصالح كشور سر خم كرده يا سكوت كند. چنانچه او در تمامي واكنشهايي كه پس از انتشار پست اينستاگرامي استعفاي خود نسبت به اين ماجرا داشته، مشخصا بر اين مهم نيز تاكيد كرده و چه در لفافه، چه به صراحه، خواستار بازگشت وزارت امور خارجه به جايگاه حقيقي خود شده است. اما بهراستي علت اين استعفا، فارغ از آنكه درنهايت به چه سرنوشتي دچار خواهد شد، چيست؟! آيا آنچه حالا اينچنين واكنش ظريف را برانگيخته، صرفا آن دخالتهايي است كه به باور ناظران و تحليلگران، گاهي مطابق روال و رويههاي قانوني و گاه، فراتر از آن از جايي خارج از دولت، در كار دستگاه ديپلماسي صورت ميگيرد يا احيانا چنانچه در متني كه به ادعاي برخي منابع خبري، بخشي از نامه استعفاي وزير امور خارجه است نيز مورد اشاره قرار گرفته، آنچه ظريف را اينچنين از ادامه همكاري با دولت نااميد كرده، تكرار اين دخالتها و بيتوجهيها به جايگاه و شأن وزارت امور خارجه، آن هم از درون دولت و رياستجمهوري است؟!
كوروش احمدي كارشناس روابط بينالملل در روزنامه شرق نوشت: او زماني ناچار به استعفا شد كه احساس كرد اعتبارش بهعنوان وزير خارجه جمهوري اسلامي زير سؤال رفته و با ادامه كار در اين سمت نهتنها ممكن است ديگر نتواند منشأ اثر باشد، بلكه ادامه اين وضع موجب وهن كشور و وهن وزارت خارجه نيز باشد و اين يعني پايبندي به اصول و تلاش براي حفظ احترام و شأن يكي از اركان حاكميتي مهم جمهوري اسلامي و به گفته خودش تلنگري براي بازگرداندن وزارت خارجه به جايگاه قانونياش در هدايت سياست خارجي نظام. من با شناختي كه از دكتر ظريف دارم كه حاصل سالها همكاري نزديك با اوست، ترديد ندارم كه تصميم او به استعفا قبل از اينكه با هدف ابراز نارضايتي و احيانا اعتراض بوده باشد، اقدامي بود به قصد گشودن راه براي اصلاح امور.
در قسمتي از گزارش تارنماي عصر ايران با عنوان'چرا ظريف استعفا كرد؟' مي خوانيم: ظريف مشاهده كرد كه نه خدمت بزرگ و تاريخي اش ارج نهاده مي شود و نه اجازه دارد علم ديپلماسي را آنگونه كه مي داند و اقتضاي نفع كشور است ، به كار گيرد، گو اين كه نه وزير خارجه ايران كه كه موجودي است براي توجيه در خارج و فحش خوردن در داخل! بنابراين چرا بايد مي ماند؟ خاصه آن كه او اساسا نيازمند پست وزارت نبود و برعكس، اين دستگاه ديپلماسي ايران بود كه از او اعتبار مي گرفت. استعفاي نماد بارز ديپلماسي مي تواند نشانه هشدار دهنده اي باشد مبني بر اين كه ديپلمات ترين فرد ايران دريافته است كه اراده اي براي ديپلماسي در كشور وجود ندارد و سررشته امور در دست كساني است كه باوري به ديپلماسي ندارند.
دنياي اقتصاد استعفاي ناگهاني ظريف در سه برداشت بررسي كرده و مي نويسد: اولين سناريو براي استعفاي ظريف به سفر بشار اسد، رئيسجمهوري سوريه و غيبت وزير خارجه ايران در اين ديدارها برميگردد. دومين سناريو از استعفاي محمد جواد ظريف به اختلافات درون دولت برميگردد. در واقع استدلال اين سناريو اين است كه اگرچه هماهنگيهاي سفر بشار اسد به تهران خارج از حوزه دولت صورت گرفته بود، اما ديدار روحاني با اسد و غيبت ظريف در اين ديدار نشان داد كه اختلافات و ناهماهنگيها ريشه در مواضع رئيسجمهور نسبت به وزير خارجهاش دارد. سومين سناريو را ميتوان نوعي تاكتيك از سوي ظريف براي بازگرداندن قدرت دوباره به وزارت خارجه دانست كه پس از برجام و بهخصوص در مسائل منطقهاي نقش آن تحتالشعاع قرار گرفته است.
**همنوايي برخي از تندروها با مخالفان خارجي
آرمان در گزارش يك خود نوشت: شيريني پخش كردند تا نشان دهند چه اندازه از استعفاي ستون دولت خشنود هستند اما غافل از آن بودند كه جامعه در دانه دانه شيرينيهايي كه تعارف ميكردند پي به ريشه مشكلات كشور در حوزههاي مختلف بهويژه اقتصادي خواهد برد و خواهد دانست مسبب اصلي مشكلات نه وزراي كاردان بلكه انقلابينماها هستند كه اجازه بهبود فضاي كشور را به امثال ظريف نميدهند. شيريني امروز دستاوري تلختر از زهر براي مخالفان دولت دارد.
به گزارش روزنامه ايران، برخلاف طيف گسترده نخبگان سياسي كشور كه از اثرات سوء استعفاي ظريف ابراز نگراني كردند، مخالفان و منتقدان او فضاي خبري اين استعفا را فرصت مناسبي براي تكرار هجمههايشان عليه او يافتند. از جمله روحالله حسينيان با ابراز خوشحالي از استعفاي ظريف، گفت: «اين استعفا بايد پيش از اينها رخ ميداد، زيرا سياست خارجه دولت ضررهاي زيادي به ايران زد. ترديد نكنيد كه امريكاييها بيش از همه از اين استعفا ناراحتند، زيرا ظريف تنها كسي بود كه توانست آرزوي ديرينه امريكا يعني مذاكره با ايران را محقق كند، اما برخلاف امريكا ما از استعفاي ظريف خوشحاليم.» حميد رسايي، نماينده پيشين مجلس كه در انتخابات مجلس دهم نتوانست در ميان 30 منتخب تهران باشد هم با اظهار خوشحالي از استعفاي ظريف در صفحه اينستاگرام خود به اتهامزني عليه وزير امور خارجه پرداخت و نوشت: «كسي كه از دوره دبيرستان تا سالهاي پاياني دولت دهم در امريكا زندگي كرده، بعد از تحميل توافقنامههاي ننگين از جمله توافق برجام و در حالي كه از تحميل FATF، CFT و پالرمو نااميد شده است، همزمان با سفر محور مقاومت (بشار اسد) به ايران از سمت خود استعفا داد.» موضعگيريهايي كه سبب شد بسياري از كاربران شبكههاي اجتماعي از همراستا بودنشان با خرسندي دشمنان خارجي از اين استعفا ابراز تأسف كنند.
مسيح مهاجري مديرمسئول روزنامه جمهوري اسلامي در سرمقاله امروز اين روزنامه استعفاي محمدجواد ظريف را موضوع قرار داد و نوشت: خشم و ترس رئيسجمهور بيمنطق آمريكا، نخستوزير جنايتكار رژيم صهيونيستي و سران ارتجاع عرب از ظريف به اين دليل است كه او توانسته با منطق و ديپلماسي و بدون آنكه هزينه نظامي بر كشور خود تحميل كند، نظام سلطه را دچار دردسر كرده و با بهترين شيوه از منافع ملي ايران در برابر مطامع جهانخواران دفاع نمايد. دريغا كه عدهاي در داخل كشور كه عطش بيپايان قدرت، انصاف و مروت و جوانمردي را از آنها گرفته حاضر نيستند اينهمه خدمت و فداكاري را ببينند و به توصيه اكيد دين خدا كه تشكر و قدرداني از بندگان خدوم و صادق خدا را لازم دانسته عمل كنند.
** واكنش مقامات سياسي و چهره هاي رسانه اي
به گزارش فرارو به نقل از سپاه نيوز؛ در پي اعلام استعفاي دكتر محمدجواد ظريف وزير امورخارجه كشورمان و برخي اظهارنظرها پيرامون آن، سردار سرلشكر پاسدار قاسم سليماني فرمانده نيروي قدس سپاه در واكنش به اين موضوع گفت: حتما آقاي ظريف مسئول سياست خارجي جمهوري اسلامي ايران است و طي مدت مسئوليت در وزارت امور خارجه كشورمان همواره مورد حمايت و تائيد مقامات عاليرتبه نظام، بويژه مقام معظم رهبري(مد ظله العالي) بوده و هستند. (خبرگزاري ايلنا و ايسنا اين خبر منتشر كرده اند.)
حسامالدين آشنا مشاور رئيس جمهوري در توئيتي نوشت: «امان از ناهماهنگيها!» « بيبيسي فارسي برنامه فوق العاده پخش مي كند. خون آشامان، ايران ستيزان، براندازان خارجي و داخلي جشن مرگ ديپلماسي را گرفته اند.عزت ايران در گرو تكريم وزير خارجه قدرتمند است. حكمت اقتضا مي كند منافع ملي در اولويت قرارگيرد.مصلحت نه در استعفا كه در استقامت و احياي ديپلماسي است.»
معصومه ابتكار معاون امور زنان و خانواده رئيس جمهوري نيز يكي ديگر از چهره هاي سياسي است كه در توئيتي نوشت: «لحظه لحظه اين ماهها و اين هفتهها و اين روزها دكتر ظريف از طرف افراطيون داخلي و خارجي مورد بيرحمانهترين حملات، تهمتها و تخريبها بود و دوستان هميشه گفتند طاقت بيار رفيق، براي عزت و سربلندي ايران، طاقت بيار...»
آنچه در پي مي آيد نيز اظهارات برخي ديگر از مقامات و فعالان سياسي است كه در تويئت ها و صفحات شخصي خود در فضاي مجازي درباره حمايت از ظريف اعلام كرده اند.
محمدجواد آذريجهرمي وزير ارتباطات: «ننشين برادر، پاشو بايست جواد جان! مردم نگرانند.»
پرويز اسماعيلي معاون ارتباطات و اطلاعرساني دفتر رئيس جمهوري: «مژگان عزيز، نفس نفسزنان گفت: آقاي ظريف! ميخواستم بگم كار شما براي من و ساير بيمارها مثل رساندن اكسيژن بود. (بعد برجام/اول مرداد 94) كپسول اكسيژن او افتاد. گريستي و آن را به دستش دادي. مژگان امروز پيش خداست. ولي ايران و ايرانيان هستند و به تو خيلي احتياج دارند آقاي ظريف!»
مرتضي مراديان سفير ايران در دانمارك: «فقط ببينند در خارج از كشور چه كساني از استعفاي ظريف خوشحال هستند. ظريف كسي است كه بالاترين مقامات امريكا، اسرائيل و سعودي به صورت مستقيم به او حمله كردهاند. او مانعي بزرگ براي آنها بود. كاش قدر سرمايههاي خود را ميدانستيم. قضاوت تاريخ در مورد فضاي سياسي اين روزهاي كشور خواندني خواهد بود.»
محمدرضا عارف، رئيس فراكسيون اميد مجلس: از رئيس جمهور هم ميخواهيم مانند گذشته قرص و محكم از دكتر ظريف حمايت كنند و مانع اين شوند كه سرمايه ارزندهاي مانند آقاي ظريف از دولت خارج شود.
عليرضا رحيمي، عضو هيأت رئيسه مجلس: مخالفان ذوق مرگ نشوند. آقاي روحاني شهامت داشته باشد و ظرف 24 ساعت اين استعفا را با كمال قاطعيت رد كند.
امير محبيان، تحليلگر سياسي اصولگرا: روحاني با بي توجهي به پاي خود شليك كرد.
ناهيد تاجالدين، عضو كميسيون اجتماعي مجلس: نخبهكشي؛ رسم تأسفباري در تاريخ سياسي ماست كه بايد به خاطر منافع ملي آن را متوقف كنيم. آقاي ظريف! ديپلماسي شما، ديپلماسي عمومي بود و نگراني مردم از استعفايتان به وضوح گوياي همين امر است. به خاطر مردم و ديپلماسي عمومي در تصميمتان تجديد نظر كنيد.
آذر منصوري، فعال سياسي اصلاحطلب: براي منافع ملي يك جاهايي بايد با صداي بلند ايستاد و بدون لكنت از مردم و كشور دفاع كرد، يك جاهايي بايد با اقتدارو صبر مذاكره كرد حتي اگر 22 ماه طول بكشد. يك جاهايي هم بايد استعفا داد.
عزتالله ضرغامي، رئيس پيشين صدا و سيما: ظريف ركورددار تعريف و تمجيد و تحسين از سوي رهبر انقلاب است. يك ناهماهنگي قابل درك نبايد او را به اينجا بكشاند. ظريف بايد برگردد و نگذارد شيريني اين ديدار تاريخي در كامها تلخ شود.
رضا نصري، حقوقدان برجسته بينالملل: اگر دشمنان ايران ميلياردها دلار سرمايه براي ترويج ايرانهراسي داشتند، اگر هزاران لابيست در پايتختهاي غرب براي فرستادن ايران به شوراي امنيت داشتند و... مردم ايران جواد ظريف را داشتند و كفايت ميكرد. از ظريف دلجويي كنيد!
علي صالحآبادي، مديرمسئول روزنامه ستاره صبح، درباره تصميم رئيسجمهور درخصوص استعفاي وزير خارجه نوشت: «رئيسجمهور نبايد استعفاي ظريف را بپذيرد؛ چراكه بزرگترين دستاورد روابط خارجي دولت يازدهم، برجام بود كه هنوز هم بقاي آن ميتواند به نفع كشور باشد». دبير كل كانون زندانيان سياسي مسلمان قبل از انقلاب ادامه داد: «به نظر من اگر روحاني استعفاي ظريف را بپذيرد، پنجره نيمهباز ديپلماسي دنيا به ويژه اروپا را بر روي ايران خواهد بست؛ بنابراينروحاني به هيچوجه نبايد استعفا را بپذيرد، بلكه رئيسجمهور بايد وزارت خارجه را به جايگاه اصلي خود كه تعيين كننده روابط خارجي است بازگرداند».
به گزارش ستاره صبح، محمدرضا عارف در واكنش به استعفاي محمدجواد ظريف وزير امور خارجه، گفت: ظريف از وزراي خوب، پرتلاش و دلسوز دولت هستند كه از استعفاي ايشان بسيار متأسف هستيم، از اينرو از رئيسجمهور درخواست رسيدگي و بررسي اين موضوع را داريم تا وي بتواند با قوت بيشتر به كار خود ادامه دهد.
مرتضي صفاري نطنزي، عضو كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس در گفت و گو با اعتماد اظهار داشت: ارزيابي من اين است كه وزارت امور خارجه در جريان سفر اسد دور زده شده و اين راهكار درستي نبوده است. به هر حال دستگاه سياست خارجي بخشي از دستگاه حاكميت ما است و بايد جايگاه آن حفظ شود. اگر تضعيف شود، نميتواند موضع قوي داشته باشد.
اعتماد به نقل از بهروز بنيادي، سخنگوي فراكسيون ديپلماسي و منافع ملي درخصوص استعفاي آقاي ظريف مي نويسد: ظريف به اين نتيجه رسيده كه نميتواند برخي از سياستها را بيشتر از اين تعقيب كند؛ چراكه بهجاي آنكه از او حمايت كنند، هر روز انواع برچسبها و تهمتها از «خائن» و «سازشكار» گرفته تا «جاسوس» و «وطنفروش» را به او نسبت ميدهند.
اين روزنامه از قول اسدالله عباسي، عضو هيات رييسه مجلس نيز نوشت: به نظرم آقاي ظريف بايد از طرح چنين مباحثي خودداري كند و مسائل داخلي دولت را به بيرون نكشاند. آقاي ظريف با آقايان قاضيزاده هاشمي يا آخوندي فرق ميكند. آقاي ظريف يك ديپلمات است و همه دنيا او را ميشناسند و او را رصد ميكنند. ما مگر وزراي همه دولت امريكا را نميشناسيم اما وزير خارجهاش را ميشناسيم. بنابراين انتظار داريم خود دولت و آقاي ظريف اين موضوع را فيصله بدهند.
**تبعات استعفاي ظريف
فرارو در بخشي از تحليل خود با تيتر 'آن روي سكه استعفاي ظريف' نوشته است: استعفاي ظريف با تغيير سياست خارجي ايران همراه نشد، بنابراين ممكن است از جانب غربيها نشانه ضعف ايران تلقي شود. خصوصا كه اين استعفا در چارچوب اختلافنظر با مقامات بلندپايه ايران صورت گرفته است.
**اولين حضور ظريف پس از پذيرفته نشدن استعفايش
خبرگزاري ايسنا نوشت: حسن روحاني رئيس جمهور روز چهارشنبه 8 اسفندماه به طور رسمي از 'نيكول پاشينيان' نخست وزير ارمنستان در مجموعه تاريخي - فرهنگي سعد آباد استقبال كرد. محمد جواد ظريف وزير امور خارجه بعد از نامه مخالفت رييسجمهور با استعفايش صبح امروز در مراسم استقبال از نخستوزير ارمنستان حضور يافت.
رسانه هاي اصولگرا
...........................
**بي تدبيري ظريف در تقديم استعفا
روزنامه جوان در گزارش يك خود با رو تيتر« تشت اختلاف دولتيها با استعفاي ناگهاني ظريف از بام افتاد» و تيتر «استعفاي زمخت!» نوشت: چند ساعت پس از اعلام خبر سفر تاريخي رئيس جمهور سوريه به تهران و در حالي كه خبر ديدار صبح دوشنبه بشار اسد با حضرت آيتالله خامنهاي تيتر اول رسانههاي جهان شده است، ناگاه يك خبر در آغاز نيمه شب همه چيز را تحتالشعاع قرار داد؛ محمدجواد ظريف وزير خارجه ايران استعفا كرد. استعفايي بدون ظرافت و تيزبيني سياسي كه فقط ميتوان آن را «زمخت» ناميد. شبي را كه بايد به جشني پس از هشت سال جنگ با تكفيريها ميگذرانديم و از بهت رسانههاي غربي پس از ديدن تصاوير بشار اسد در آغوش حضرت رهبر لذت ميبرديم، سرگرم گمانه زنيهاي غيرواقعي در مورد قهر ظريف شديم، آن هم با اخبار قطره چكاني از اينستاگرام ظريف و پيامك زدنهايش به فلان خبرنگار و پيامهايش در گروه تلگرامي وزارت خارجه! چرا؟ تنها به دليل اختلافات عميق شده دولتمردان با يكديگر كه حتي در سطح يك ديدار بينالمللي هم نمود مييابد و دفتر رئيس جمهور به راحتي وزير خارجه را از يك ديدار مهم خارجي حذف ميكند!
سياست روز ذيل عنوان « بيسليقگي ظريف بيتدبيري را كامل كرد» نوشت: در حالي كه از جشن دستاوردهاي منطقهاي شاد و به مقاومتمان مينازيم، در حالي كه هنوز در ذوق آن مصاحبه زيباي وزير خارجه كشورمان در حاشيه كنفرانس امنيتي مونيخ نشسته و خوشحال بوديم و اميد داشتيم تكليف برجام با همان صلابتي كه در كلام جناب ظريف در مصاحبه شنيديم پيگيري شود، يكدفعه به دليل چيزي كه ظريف بياعتباري در جهان و آشنا عدم هماهنگي خواند (نبودش در ديدار روحاني و بشار اسد) استعفا داد تا ضمن تحتالشاع قراردادن دستاورد كشور و خبر مهم حضور بشار اسد در تهران و عدم موفقيت كنفرانس شرمالشيخ آينده برجام را نيز در هالهاي از ابهام قرار دهد. اما واقعا دليلي اين استعفايي كه مطالبه از او را متوقف نميكند چه ميتواند باشد؟!
«استعفاي اشتباهي» تيتر نخست روزنامه فرهيختگان است: استعفاي امروز او با توجه به نيمهكاره ماندن برجام و البته INSTEX فراموش كردن اعتماد مردم در سال 92 و سپس 96 است. به عبارتي اولين نكتهاي كه در مورد استعفاي ظريف بايد گفت اين است كه اين اقدام پشتپا زدن به راي مردم به تئوري مشترك حسن روحاني و ظريف است و خود ميتواند منجر به بياعتمادي مردم شود.
كيهان نيز با تيتر «آقاي ظريف! وقت استعفا نبود دلخوريها را در كابينه حل كنيد» به استعفاي ظريف واكنش داده و مي نويسد: دوشنبه عصر، انتشار خبر سفر بشاراسد رئيسجمهور سوريه به ايران و ديدار با رهبر معظم انقلاب و رئيسجمهور، بازتاب بسيار وسيعي در رسانههاي جهان و افكار عمومي داشت. به محض انتشار اين خبر، رسانههاي مطرح جهان و منطقه به آن پرداختند و تحليلهاي مختلفي در اين زمينه ارائه كردند. هنوز زمان انتشار اين خبر به دو ساعت نرسيده بود كه خبر استعفاي ظريف، اين اتفاق بسيار مهم را تحتالشعاع قرار داده و به حاشيه برد!اين انتظار از آقاي ظريف وجود داشت كه در جايگاه وزير امور خارجه و با سابقه سي و چند سال در حوزه ديپلماسي، زمان شناسي انجام تصميم استعفا را مدنظر قرار ميداد. وي بايد به دليل اهميت ويژه اين سفر و با هدف جلوگيري از حاشيهسازي براي اين سفر بسيار مهم، حداقل ميتوانست در زماني ديگر تصميم خود را رسانهاي كند و يا بهتر آنكه با حوصله و دور از تصميمهاي احساسي و دفعي، در مورد چنين موضوع مهمي دست به اقدام بزند.
روزنامه وطن امروز تيتري عجيب خطاب به ظريف كار كرد و در ادامه به نامه استعفاي جعلي و دستكاري شده ظريف به رئيسجمهور اشاره كرد. اين روزنامه با انتشار تصويري از ظريف، ضمن تمسخر استعفاي وزير امور خارجه كشورمان اقدام وي را به يك «كودكشو» تشبيه كرد! و نوشت: ظريف در مدت وزارت خود به دفعات نشان داد نهتنها قادر به حفظ و حراست از موقعيت رسمي خود نيست، بلكه گاه عباراتي را به كار برده كه بيان آنها از سوي يك كارشناس دسته چندم سياسي نيز دور از انتظار بود.
**واكنش آمريكا و رژيم صهيونيستي به استعفاي ظريف
به گزارش روزنامه خراسان، استعفاي وزير امورخارجه بازتاب هاي بين المللي نيز پيدا كرد. مايك پمپئو وزير خارجه آمريكا در توئيتي نوشت كه به اين خبر توجه داريم و خواهيم ديد كه برقرار مي ماند يا نه. وي تأكيد كرد سياست ما(در قبال ايران)هيچ تغييري نكرده است. نخست وزير رژيم صهيونيستي هم در پيامي كوتاه نوشت: ظريف رفت. از دستش راحت شديم! تارو كونو وزير خارجه ژاپن هم ضمن ابراز تعجب از اين استعفا، خواستار ماندن ظريف در مسئوليت خود شد.
**واكنش ها به استعفاي ظريف
خبرگزاري فارس به نقل از سپاهنيوز، نوشت: در پي اعلام استعفاي محمدجواد ظريف وزير امورخارجه كشورمان و برخي اظهارنظرها پيرامون آن، سردار سرلشكر پاسدار قاسم سليماني فرمانده نيروي قدس سپاه در واكنش به اين موضوع گفت: حتما آقاي ظريف مسئول سياست خارجي جمهوري اسلامي ايران است و طي مدت مسئوليت در وزارت امور خارجه كشورمان همواره مورد حمايت و تائيد مقامات عاليرتبه نظام، بويژه مقام معظم رهبري(مدظله العالي) بوده و هستند.
رسالت در گفتوگو با نمايندگان مجلس و تحليلگران استعفاي ظريف را واكاوي كرد ؛ به گزارش اين روزنامه حشمت الله فلاحت پيشه ضمن اشاره به برخي تحليل ها مبني بر سقوط دولت با استعفاي ظريف، ابراز داشت: آن دسته از تحليلهايي كه استعفاي يك وزير را به معناي سقوط دولت مي دانند، از طرف هركس كه گفته شود تحليل هاي ستون پنجمي است، يك سوم سياستمداران كشور ما در اقدامات تروريستي شهيد شدند اما كشور بازهم رو به جلو حركت كرده است.
همچنين علي نوبخت حقيقي، نماينده مردم تهران در مجلس شوراي اسلامي، در اين باره ضمن ابراز تاسف از استعفاي وزير امور خارجه با بيان اين كه روند سياست خارجي ما قفل است در گفتوگو با رسالت گفت: بابت استعفاي ظريف متاسفم، كاش در اين شرايط حساس چنين وضعي پيش نمي آمد و او در موقعيتي قرار نميگرفت كه مجبور به اين كار شود؛ بنده چند وقت پيش با وزير امور خارجه صحبتي داشتم مبني بر اين كه تعدادي از نمايندگان مجلس به اين نتيجه رسيدند كه روند سياست خارجي ما قفل است و مجلس بايد يك فعاليت پارلماني در زمينه هاي سياست خارجي از خود نشان دهد.
حسن هاني زاده، كارشناس سياسي و روابط بين الملل، درگفتوگو با رسالت استعفاي محمدجواد ظريف، وزير امور خارجه را اين گونه تحليل كرد: استعفاي ناگهاني ظريف گمانه زنيهايي را در سطح افكار عمومي در داخل و خارج ايجاد كرده است، اين كارشناس با بيان اين كه استعفاي ظريف مي تواند يك بازي سياسي قلمداد شود، افزود: اگر استعفاي ظريف مورد پذيرش روحاني قرار نگيرد به معناي اين است كه وزير امور خارجه درصدد امتيازگيري از برخي جريانهاي حاكميت است .
**لزوم تجديد نظر ظريف در استعفا
كيهان، در سرمقاله امروز خود با عنوان «آقاي ظريف انتظار اين نبود! » به قلم حسين شريعتمداري، ضمن تكرار انتقادات خود نسبت به سياست خارجي ظريف و برجام از استعفاي او انتقاد كرده و از او خواسته است ميدان را ترك نكند و در مقابل افكار عمومي پاسخگو باشد.
شريعتمداري نوشت: آقاي ظريف نيمنگاهي به ميدانهاي دور و نزديك و دشمنان بيروني و دنبالههاي داخلي و همسو با آنان بيندازند و سوت و كف و هلهله آنها را از استعفاي خود نظاره كنند. چه كساني از استعفاي ايشان به وجد آمده و شادي ميكنند؟! دشمنان بيروني استعفاي ظريف را با استنادي مضحك، نشانه ناكارآمدي نظام معرفي ميكنند! و دنبالههاي همسو با آنان، از جمله برخي از مدعيان اصلاحات- و نه همه آنها- و اصحاب فتنه آمريكايي اسرائيلي 88 كه تا ديروز ايشان را به ادامه مسيري كه در پيش گرفته بود تشويق ميكردند، اكنون رگهاي گردن را به فريب و نه به غيرت! باد كرده و اصرار ميورزند كه بر استعفاي خود پاي بفشارد! اين جماعت از همان قماش هستند كه در مجلس ششم براي ورود عناصر بيصلاحيت به خانه ملت، علم استعفاء بر افراشته و با نصب پلاكاردي به زبان انگليسي به آن سوي مرزها پيام همراهي و همسويي ميفرستادند! و البته در كنار سفرههاي اشرافي اداي اعتصاب غذا نيز درآورده بودند!
**جايگزين هاي ظريف
حسن رضايي در يادداشتي با عنوان «آقاي ظريف؛ شوخي نكن! » در وطن امروز نوشت: بر فرض پذيرش استعفاي آقاي ظريف، جناب رئيسجمهور سعيد جليلي را جانشين او به مجلس معرفي نخواهد كرد! ناخوانده پيداست كه قرعه اين فال، به نام واعظي يا عراقچي مثلا، يا تختروانچي و آدمهايي از همين جنس خواهد افتاد.
**دلايل استعفا
صراط نيوز نوشت: امير محبيان دليل استعفاي وزير خارجه را فاش كرد. امير محبيان نوشت: «دليل استعفاي دكتر ظريف را مي دانم. با ايشان صحبت كردم ربطي به اف اي تي اف و امثالهم ندارد. مجاز نيستم بگويم ولي روحاني بي نقش نيست. روحاني با بي توجهي به پاي خود شليك كرد.»
**اولين حضور ظريف پس از پذيرفته نشدن استعفايش
خبرگزاري فارس با انتشار تصاوير ي از ديدار حسن روحاني با «نيكول پاشينيان» نخستوزير ارمنستان نوشت: محمدجواد ظريف وزير امور خارجه كه دوشنبه شب در پستي اينستاگرامي استعفايش از اين سمت بعد از 67 ماه را اعلام كرد، امروز پس از رد استعفا توسط حسن روحاني در مراسم استقبال «نيكول پاشينيان» نخستوزير ارمنستان حضور يافت.
*گروه نشريات خبري
پژوهشم**9344**1025
تهران– ايرنا- خبر استعفاي 'محمدجواد ظريف' كه از روز گذشته بازتاب هاي گستردهاي در رسانه هاي داخل و خارج كشور داشت، پس از اعلام رد اين استعفا از سوي رييس جمهوري، حسن ختامي بر تلاطم ها و بحث هاي گوناگون پيش آمده بر سر اين موضوع است.