به گزارش ایرنا، یكی از مسایل مورد توجه در زمان پیروزی انقلاب، توجه به وضعیت و معیشت روستاییان بود كه بسیاری از آنها به دلیل دوری مسافت و نبودن امكانات رفاهی، بهداشتی و عدم دسترسی های مناسب با مشكل روبرو بوده و همین مساله نیز نارضایتی های بی شماری را در زمان قبل از انقلاب ایجاد كرده بود.
با توجه به اهمیت موضوع روستاها به عنوان یكی از معیارهای مهم توسعه و عدالت وعده داده شده در دوران انقلاب كه حتی نسبت به سایر كشورهای منطقه نیز از وضعیت مطلوبی برخوردار نبودند، اساس كار توسعه در این مناطق یكی از اولویت های مسئولان نظام پس از پیروزی انقلاب قرار گرفت.
تشكیل جهاد سازندگی، بنیاد مسكن انقلاب اسلامی، كمیته امداد و بسیج مردمی در همان روزهای آغازین پیروزی انقلاب بیانگر عمل به وعده های داده شده در جهت رفع محرومیت و توسعه و آبادانی مناطق محروم كشور بود.
بدون شك باید اذعان داشت كه خدمات ارایه شده به روستاهای كشور پس از پیروزی شكوهمند انقلاب اسلامی از جمله راهسازی، برق رسانی، بهره مندی از آب آشامیدنی سالم، اصلاح شبكه های آبیاری قطره ای، گاز رسانی، ارتباطات سیار، توسعه و گسترش وسایل مكانیزه كشاورزی، ایجاد مكان های ورزشی و در نهایت نیز ساماندهی حوزه مسكن روستایی بی نظیر بوده است.
به مناسبت چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی ایرنا مركز قزوین در حوزه توسعه مسكن روستایی میزگردی را با حضور مدیركل دفتر امور روستایی استانداری، مدیركل بنیاد مسكن انقلاب اسلامی و معاون شهرسازی و معماری اداره كل راه و شهرسازی استان قزوین برگزار كرد.
**اتفاقات خوبی در روستاهای استان به وقوع پیوسته است
مدیركل بنیاد مسكن انقلاب اسلامی قزوین در این نشست اظهار داشت: براساس آمارهای موجود، در چهار دهه گذشته اتفاقات خوب و قابل تقدیری در حوزه های مختلف روستایی این استان به وقوع پیوسته تا جایی كه طی چند سال گذشته با انجام اقدامات مختلف اقتصادی، كشاورزی و گردشگری شاهد مهاجرت معكوس افراد از شهرها به روستاها بوده ایم.
اصغر گَونَجی تاكید كرد: ایجاد زیرساخت های لازم كه با صرف هزینه های زیادی نیز همراه بوده، باعث شده تا حتی در پاره ای از روستاها، با ترمیم و بهسازی خانه های گلی و خشتی قدیمی، جذب گردشگران داخلی و به خصوص خارجی در برخی مناطق استان از جمله الموت را به همراه داشته است.
این مسئول با بیان اینكه در 40 سال گذشته حوزه مسكن روستایی با رونق و توسعه مناسبی همراه بوده، یادآور شد: به عنوان مثال از سال 84 تاكنون و با آغاز مقاوم سازی؛ از 44 هزار و 15 واحد سهمیه این استان تاكنون 27 هزار و 215 واحد آن پایان یافته یافته است.
به گفته وی، براساس آخرین سرشماری نفوس و مسكن سال 95، این استان دارای 102 هزار و 131 خانوار روستایی و 94 هزار واحد مسكونی بوده كه 48 درصد آن بهسازی و مقاوم سازی شده است.
**اجرای 985 طرح هادی روستایی در استان قزوین
گونجی از اجرای 985 طرح هادی روستایی با 23 میلیارد و 50 میلیون ریال در استان خبر داد و گفت: عملیات اجرایی طرح یاد شده در 361 روستا آغاز و در 65 روستا به اتمام رسیده است.
وی صدور اسناد روستایی را یكی دیگر از افتخارات نظام مقدس اسلامی برشمرد و افزود: صدور 56 هزار جلد سند روستایی به همراه 6 هزار جلد سند در شهرهای زیر 25 هزار جمعیت نیز از دیگر خدمات اجرایی نظام در روستاها و مناطق كمتر توسعه یافته است.
این مسئول یادآور شد: با توجه به موقوفه بودن اراضی 120 روستای استان كه خدمات اسناد درآن صورت نگرفته، پیگیر رفع موانع یاد شده با كمك و همراهمی ادارات كل اوقاف و ثبت اسناد استان هستیم.
گونجی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینكه قزوین جزو 10 استان برتر كشور در حوزه مسكن روستایی بوده، تاكید كرد: ارایه ودیعه مسكن به 9 هزار و 300 متقاضی، واگذاری 73 واحد مسكن روستایی به خانوارهای دارای 2 معلول، اتمام پنج هزار و 600 واحد مسكن مهر در شهرهای زیر 25 هزار جمعیت، استقرار 20 دفتر نظام فنی در روستاها، احداث 318 واحد مسكن ساخته شده در شهرها برای اقشار كم درآمد و محرومان به همراه ادامه عملیات ساخت 170 واحد و برنامه ریزی احداث 280 واحد برای سال آینده تنها بخشی از خدمات این نهاد بوده است.
**پیشرفت و آبادانی روستاهای كشور به بركت انقلاب اسلامی صورت گرفت
مدیركل دفتر امور روستایی و شوراهای اسلامی استانداری قزوین نیز پیشرفت و آبادانی روستاهای كشور و استان را به بركت انقلاب اسلامی دانست و اظهار داشت: تا پیش از پیروزی انقلاب بسیاری از روستاهای منطقه فاقد حتی یك راه دسترسی بودند اما امروز با گذشت چهار دهه از پیروزی انقلاب، هیچ روستایی در استان را نمی توان یافت كه از این نعمت بی بهره باشد.
اكرم نجفی ادامه داد: از مجموع 823 روستای دارای سكنه استان، 641 روستا تحت پوشش تلفن همراه بوده و از مجموع پنج هزار و 331 كیلومتر راه احداثی در روستاهای استان، نیمی از آن آسفالته است.
این مسئول با بیان اینكه امروز نیاز و خواسته روستاییان با گذشته تفاوت یافته، گفت: این روزها روستاییان از مسئولان خود طلب احداث راه، تلفن، برق، آب شرب سالم و حتی گاز نمی كنند و خواسته آنان مسایلی از جمله فراهم كردن اینترنت های پر سرعت در مناطق خود است.
مدیركل دفتر امور روستایی و شوراهای اسلامی استانداری قزوین تصریح كرد: برای تسریع و سرعت بخشیدن به توسعه زیرساخت های لازم در روستاها، با تقویت دهیاری ها و تخصیص برخی اعتبارات خاص از جمله ارزش افزوده، درصدد فراهم ساختن زمینه كارهای زیربنایی و روبنایی این مناطق، به خصوص بخش های محروم برآمده ایم تا جایی كه به 630 روستای دارای دهیاری استان از محل اعتبارات مالیات بر ارزش افزوده سال گذشته 810 میلیارد ریال و در 6 ماهه نخست امسال نیز 400 میلیارد ریال تخصیص داده شد.
وی اضافه كرد: در یك سال گذشته و در حوزه ارایه تسهیلات اشتغال روستایی نیز یك هزار و 450 میلیارد ریال از محل طرح ملی ایجاد اشتغال پایدار در مناطق روستایی و عشایری برای 662 طرح با ظرفیت اشتغالزایی 2 هزار و 933 نفر در بخش های كشاورزی، صنعت و معدن، گردشگری، ارتباطات و سلامت روستایی پرداخت شده است.
نجفی مشاركت مردم را پیشران توسعه دانست و افزود: در بخش روستایی هر كجا همدلی و مشاركت مردم را نظاره گر بودیم، ارایه خدمات را در سطح گسترده در آن مناطق شاهد بودیم و به همین لحاظ در این زمینه باید با فرهنگ سازی و آموزش های لازم تلاش بیشتری را از خود نشان دهیم.
**روند مهاجرت معكوس روستاییان به شهرها باید مورد توجه جدی قرار گیرد
معاون شهرسازی و معماری اداره كل راه و شهرسازی استان قزوین نیز در این رابطه اظهار داشت: نكته قابل توجه در حوزه روستایی این است كه باید به روند مهاجرت معكوس این حوزه توجه ویژه ای صورت گیرد.
محسن اسماعیلی ادامه داد: در گذشته یك روستایی كارش را به انجام می رساند و در همان محل كه منزلش هم بود به استراحت می پرداخت اما با اجرای عملیات عمرانی و ساخت و سازهای برگرفته از الگوی شهری، آنان مهاجرت كردند و همین مساله باعث خالی شدن بسیاری از روستاهای كشور و استان شد.
وی با بیان اینكه الگوهای برگرفته در ساخت مسكن روستایی به هیچ عنوان بومی سازی شده نبودند، تاكید كرد: باید توجه داشت كه الگوی سكونت در هر منطقه با منطقه دیگر متفاوت بوده و برای این منظور بسیاری موارد از جمله متمركز بودن ساختمان ها، انرژی، ارتفاع ساخت و تراكم باید در ساخت این نوع منازل لحاظ شود.
اسماعیلی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: در حوزه ارتباطی خوشبختانه اتفاقات قابل توجه و مهمی در سطح مناطق روستایی استان افتاده كه همین مساله می تواند نقطه قوتی در رابطه با رشد و گسترش روستاها باشد.
**الگوی منظومه روستایی
معاون شهرسازی و معماری اداره كل راه و شهرسازی استان قزوین یادآور شد: با تغییر رویكرد و سیاست در حوزه روستایی به نظر می رسد باید به سمت الگوی منظومه روستایی پیش برویم.
وی در خصوص تفاهم نامه منعقد شده بین استانداری، میراث فرهنگی و گردشگری، راه و شهرسازی و بنیاد مسكن گفت: به عنوان مثال برای هر روستا در نظر گرفتن یك مدرسه میسر نیست، بنابراین در منظومه روستایی برای چند روستا یك مدرسه پیش بینی می شود و در سایر حوزه های خدماتی نیز به این شكل عمل خواهد شد.
به گفته این مسئول شهرسازی، پرداختن به چنین رویكردهایی علاوه بر حفظ و ثبات جمعیت روستاها، بدون شك شاهد رشد و توسعه بسیاری از امورات این مناطق در حوزه های مختلف خواهیم بود.
اسماعیلی درباره طرح های هادی روستایی نیز اظهار داشت: باید نیازهای واقعی یك زندگی روستایی در این بخش ها دیده و به آن اهتمام ورزیده شود تا ضمن حفظ و هویت الگوی سنتی این مناطق، بتوان پاسخگوی نیازها و رفع مشكلات موجود بود.
این مسئول افزود: خوشبختانه اقدامات بسیار خوبی در طول چهار دهه انقلاب در مناطق محروم و روستایی شكل گرفته و امروز می توان با وجود زیرساخت های موجود و با برنامه ریزی های مدون اقدام به رشد و گسترش مناطق روستایی، به خصوص در مناطق گردشگری كرد.
*** آسفالت راههای روستایی
رییس نظارت بر راه های اصلی و فرعی اداره كل راه و شهرسازی قزوین نیز در این نشست اظهار داشت: استان قزوین در حال حاضر دارای پنج هزار و 331 كیلومتر انواع راه روستایی است كه 2 هزار و 660 كیلومتر آن به صورت آسفالت است.
محمدمهدی اولیایی، اقدامات عمرانی و زیربنایی صورت گرفته پس از پیروزی انقلاب اسلامی در سطح روستاهای كشور را بسیار گسترده توصیف كرد و گفت: براساس آمارهای غیررسمی به طور تقریب هیچ راه آسفالت شده در روستاهای در قبل از انقلاب وجود نداشت به همین دلیل خدمات ارایه شده در این زمینه به هیچ وجه نمی تواند با قبل از انقلاب قابل قیاس شود.
این مسئول تاكید كرد: به عنوان مثال تا سال 83 تنها یك هزار و 380 كیلومتر از راه های روستایی قزوین آسفالت شده بود كه در 13 سال گذشته این میزان به 2 برابر افزایش یافته است.
به گفته وی ، در حال حاضر به جز معدودی از روستاها، اكثر راه های روستاهایی بالای 50 خانوار استان قزوین آسفالت شده است.
8054/6012
در میزگرد ایرنا مطرح شد
انقلاب اسلامی و رشد خدمات عمرانی در روستاها
۱۴ بهمن ۱۳۹۷، ۸:۳۸
کد خبر:
83194508
قزوین - ایرنا - انقلاب اسلامی با گذشت چهل سال از عمر خود توانست تحولات شگرفی را در حوزه های مختلف اقتصادی، سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و ورزشی كشور ایجاد و زمینه توسعه زیرساخت ها را نیز فراهم نماید.