۱۳ دی ۱۳۹۷، ۱۲:۳۵
کد خبر: 83157459
T T
۰ نفر

یك باستان شناس :

«تل‌ چگاسفلی» یك ثروت ملی است

۱۳ دی ۱۳۹۷، ۱۲:۳۵
کد خبر: 83157459
«تل‌ چگاسفلی» یك ثروت ملی است

تهران - ایرنا - عضو هیات علمی پژوهشكده باستان شناسی «تل‌چگاسفلی» را یك ثروت ملی دانست و گفت : باید فرصت‌های آثار باستانی از بالقوه به بالفعل در آیند.

به گزارش روز پنجشنبه گروه فرهنگی ایرنا از روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری ، عباس مقدم با اشاره به پیشینه پژوهش ها و اجرای برنامه میدانی تعیین عرصه و پیشنهاد حریم تل چگاسفلی در اردیبهشت سال 1394 این برنامه را فرصتی برای ارزیابی به دقت این محوطه دانست و تصریح كرد: اِعمال روش‌های مختلف میدانی اعم از باستان‌شناسی لندسكیپ و بكارگیری تكنیك‌های مدرنی چون ژئومغناطیس و نیز مستند سازی دقیق از وضع موجود محوطه و پیرامونش این امكان را به ما داد كه فهم خوبی از تل چگاسفلی به‌دست آوریم.
وی در ادامه با اشاره به مشاهدات همزمان از استخوان انسانی و سفالی در بخش هایی از اراضی كشاورزی منطقه از سوی اهالی كه همزمان با بازه زمانی استقرار در تل چگا سفلی بوده است تصریح كرد :باستان شناسان دهه‌ها منتظر این كشف بودند.
این باستان شناس افزود : به منظور درك ساختار‌های معماری محوطه تل‌چگاسفلی و براساس مطالعات ژئومغناطیس صورت گرفته، دو كارگاه در پشته شرقی محوطه ایجاد شد و به رغم دستاورد‌های مهم شامل شناسایی واحد‌های منسجم معماری مربوط به اواسط و اواخر هزاره پنجم پیش از میلاد، كاوش‌های این فصل با مداخله اهالی منطقه كه در صدد كسب مجوز گاز رسانی به روستای چگاسفلی بودند ناتمام ماند.
مقدم تل‌چگاسفلی را یك ثروت ملی دانست و تصریح كرد : باستان شناسی سنتی كاری به بهره گیری از ثروت هایی اینچنینی برای توسعه فرهنگی و اقتصادی مناطقی كه این آثار در آن مناطق قرار دارند نداشته و صرفا پی گیر پرسش ها و مشكلات تاریخی خود با استفاده از فرصت‌هایی كه كاوش‌ها یا بررسی‌های باستان‌شناسی در اختیار می‌گذاشت بود.
وی تأكید كرد : با توجه به این رویكرد انگاره آسیب رسان بودن مطالعات باستان‌شناسی درست است.
او گفت :اگر فرصت‌هایی كه آثار باستانی به طور بالقوه دارند به بالفعل در نیاید، كاوش‌های باستان‌شناسی در درجه اول به بافت‌های باستانی آسیب رسانده و ثمره قابل توجهی جز انتشار مقالات یا كتب در بر نخواهد داشت ، اما صرف نظر از باستان‌شناسی سنتی، امروزه باستان‌شناسی ید طولایی در توسعة فرهنگی و اقتصادی مناطق دارد.
این باستان شناس تأكید كرد : تل‌چگاسفلی و دشت زیدون به طور اخص و شهرستان بهبهان و كرانه‌های خلیج فارسی كه فاصله چندانی با چگاسفلی ندارد بطور اعم قابلیت‌های بی‌بدیلی در توسعه اقتصادی و فرهنگی منطقه دارد،برای این منظور طرح‌های مفصلی برای تداوم پژوهش‌های باستان‌شناسی و ایجاد زمینه‌های ملموس برای بهره‌گیری از این ثروت عظیم در دستور كار قرار گرفته و طی جلسات متعددی به مسئولین طراز اول استانی ارائه شده است.
وی در پایان ابراز امیدواری كرد: با كمك اهالی منطقه و مسئولین موثراستانی به زودی برنامه‌های ما جامه عمل بپوشدو در نهایت میراث بی‌نظیر تل‌چگاسفلی در آینده‌ای نه چندان دور در زمره یكی از آثار ثبت شده در فهرست میراث جهانی قرار گیرد.
عضو هیات علمی پژوهشكده باستان شناسی گفت : وظیفه اصلی ما حفاظت از میراثی است كه طی هزاران سال برجای مانده است ،برای این منظور، معتقدیم كه معرفی درست و بهینه میراث چگاسفلی خود یك نوع حفاظت است.
محوطه باستانی تل چگاسفلی از وسیع‌ترین محوطه‌های پیش از تاریخی خوزستان ،در دشت زیدون (زهره) و در حاشیه جنوبی رودخانه زهره قرار گرفته است.
فراهنگ ** 1085 ** 1355 **