۳۰ آبان ۱۳۹۷، ۲۲:۳۹
کد خبر: 83108681
T T
۰ نفر
ایران اصلی ترین محور پژوهش های نقیب زاده

تهران - ایرنا - تهران - ایرنا - شاگردان و همكاران دكتر احمد نقیب زاده معتقدند كه اصلی ترین مسئله پژوهش های او حفظ موجودیت ایران است.

احمد نقیب‌زاده (متولد ۱۳۳۲ در شهربابك) پژوهشگر حوزه علوم سیاسی و استاد تمام گروه علوم سیاسی دانشگاه تهران است.
به گزارش شامگاه روز چهارشنبه خبرنگار گروه دانشگاه ایرنا، نشست تقدیر از خدمات علمی دكتر احمد نقیب زاده به همت گروه علوم سیاسی خانه اندیشمندان علوم انسانی، انجمن علوم سیاسی و انجمن مطالعات صلح در سالن فردوسی خانه اندیشمدان علوم انسانی با حضور برخی اساتید، همكاران ، دانشجویان و دوستداران وی برگزار شد.

**شیك پوش ترین استاد دانشكده حقوق
داود فیرحی كه به عنوان دانشجو در كلاس های نقیب زاده در دهه شصت حضور داشته است و در حال حاضر با او در دانشكده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران به قول خودش هم حجره است در این مراسم گفت: من به عمد امروز مطلبی برای سخنرانی یاداشت نكرده ام تا هر آن چه كه در دلم نسبت به استاد خودم هست را بدون ملاحظه و صادقانه بیان كنم.
فیرحی گفت : وقتی سال 64 وارد دانشكده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران شدم با یك استاد شیك پوش و منظم مواجه شدم ، برای اولین بار در سال 64 در درس تاریخ روابط بین الملل خدمت دكتر حضور یافتم و این حضور تا به امروز ادامه دارد.
عضو هیات علمی دانشگاه تهران با تصریح به این نكته كه من از طریق دكتر نقیب زاده با علوم جدید آشنا شدم ، گفت: در سال های دانشجویی ما دو استاد بزرگ در دانشكده عامل تعادل دانشجویان بودند. دكتر بشیریه اندیشه های چپ را تدریس می كردو دكتر نقیب زاده هم اندیشه های غیر چپ و لیبرالی را كه این امر باعث تعادلی در دانشجویان آن نسل شد و علاقه بیشتر به مطالعه در نسل ما نتیجه همان تعادل بود.
فیرحی سپس با اشاره به این نكته كه آثار تالیفی و ترجمه ای نقیب زاده نتیجه یك طرح منسجم و پروژه ای فكری است ، گفت: تكثر تئوری ها در آثار نقیب زاده و دوری از یكجانبه گرایی باعث نگاه نگاه علمی ، واقع گرایانه و دوری از تعصب در آثار دكتر نقیب زاده شده است.
فیرحی پیش بینی دقیق تحولات آینده، صراحت لهجه و سخت گیری را از ویژگی های نقیب زاده بر شمرد.
این پژوهشگر اندیشه سیاسی سخنان خود را با ذكر یك خاطره پایان داد و افزود: درسی در دوران دانشجویی به اسم متون جامعه شناسی كلاسیك داشتیم. قبل از حضور دكتر در كلاس با همكلاسی ها صحبت می كردیم كه هر كدام كنفرانسی می دهیم و اصطلاحا كلاس را «دك» می كنیم تا اینكه دكتر نقیب زاده با چند كتاب قطور جامعه شناسی وارد كلاس شدند.
وی ادامه داد: واقعا وحشتناك بود كلاسی كه ما برداشته بودیم تا وقت آن را برای كلاس های دیگر بگذاریم روی سرمان آوار شد . دكتر هر هفته یكی از این كتاب ها را امتحان می گرفتند و برای كتاب های 700 صفحه ای نیم الی 1.5 نمره در نظر گرفته بودند. یعنی ما باید یك هفته كتاب می خواندیم تا یك نمره بگیریم.

** پژوهشگری بزرگترین خصلت نقیب زاده
قاسم افتخاری استاد روابط بین الملل دانشگاه تهران كه مدتی استاد نقیب زاده بود، می گوید : بزرگترین خصلت نقیب زاده پژوهشگری است؛ مسئله ای كه كمتر در دانشگاه های كشور قابل مشاهده است .
افتخاری با بیان اینكه علم باید ثروت تولید كند و این تولید نه از طریق آموزش بله پژوهشگری اتفاق می افتد، تصریح كرد: امروزه ما شاهد تقلب علمی و فساد در حوزه عملی در كشور هستیم كه باعث شده انگیزه تحقیق را از دانشجویان ما بگیرد در حالی كه در نسل های قبل تر تحقیق جایگاه بیشتری داشت.

** كتابخوان حرفه ای
نسرین مصفا دیگر سخنران این مراسم كه در دوره ارشد همكلاس نقیب زاده بود ، گفت: قبل از استخدام به عنوان استاد در دانشكده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران مسئولیت كتابخانه این دانشكده را برعهده داشتم و در آن زمان می دیدم كه بیشترین مراجعه به كتابخانه توسط دكتر نقیب زاده است در واقع كتاب خوان حرفه ای ایشان بود .
وی ادامه داد: در حالی كه آن سال ها، سال های جنگ بود و ما مشكلات بودجه ای داشتیم اما آقای نقیب زاده علاقه بسیاری به تجهیز كتابخانه و خرید كتاب های جدید داشتند و پیگیر این امور بودند .
استاد روابط بین الملل دانشگاه تهران ادامه داد: نقیب زاده نقش مهمی در تولید و غنی سازی ادبیات علوم سیاسی و روابط بین الملل در ایران بر عهده داشت و دراین راه هم موفق عمل كرد.

**مسئله فرهنگ مورد توجه نقیب زاده
ابوالفضل دلاوری استاد علوم سیاسی دانشگاه علامه طباطبایی و دانشجوی سال های دور دكتر نقیب زاده در سخنانی به بیان ویژگی های وی پرداخت و گفت : چهار سال تمام وقت در زمانی كه روی رساله دكتری كار می كردم در خدمت دكتر نقیب زاده بودم
وی ادامه داد: این تمام وقت هم به این معنا است كه در ساعات مختلف در مهمانی، در منزل و.. خدمت دكتر رسیده و مشورت می گرفتم.
دلاوری با تصریح بر این نكته كه نقیب زاده به هیچ وجه در كار علمی دچار تنگ نظری نشده است ادامه داد: دو نقش علمی و روشنگری نقیب زاده از ابعاد برجسته این شخصیت دانشگاهی است.
وی با ابراز تاسف از این كه برخی سیاسی كاری ها مانع دیدن شدن شایسته آثار نقیب زاده شد، گفت: فرهنگ و توجه به اینكه هیچ نظریه ای نمی تواند به طور كامل یك حقیقت را توضیح بدهند از ویژگی های آثار علمی وی است .
دلاوری ترجیح عمل بر نظریه و تئوری و حفظ موجودیت ایران را اصلی ترین دغدغه پژوهشی نقیب زاده دانست و گفت: زمانی كه رساله دكتری خودم را با مشورت دكتر نقیب زاده می نوشتم هر كجا كه شائبه ای مبنی بر امكان تضعیف هویت ملی و به طور كلی ایران وجود داشت شاهد حساسیت وی بودم .
«دكتر نقیب زاده می گفت باید مراقبت كنیم تا برای برخی جریانات قومی ادبیات علمی تولید ایجاد نكنیم .»
پس از سخنان همكاران و دانشجویان نقیب زاده ، وی در سخنانی كوتاه بر تلاش خود برای پر كردن فقدان منابع درسی در دروس علوم سیاسی تاكید كرد.
نقیب زاده ادامه داد : وقتی تدریس را در دانشكده حقوق و علوم سیاسی آغاز كردم دیدم برای دروس این رشته منابع مناسبی وجود ندارد و استاد ناچار است یا جزوه بگوید یا اینكه چند منبع را تدریس كند.
وی افزود: پس از مشاهده خلاء و براساس سرفصل های وزارت علوم شروع به نوشتن كتاب یا ترجمه كردم و در سال های ابتدای فعالیتم سالانه یك تالیف یا ترجمه منتشركردم.
استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران با تایید سخت گیر بودن خود گفت: اگر سخت گیری كرده ام و بر دانشجویان سخت گرفته ام كه این كار را هم انجام داده ام و انكار نمی كنم از استاد خودم یعنی دكتر افتخاری یاد گرفته ام.(با خنده)
در پایان این مراسم، خانه اندیشمندان علوم انسانی، خانه كتاب ،دانشگاه تهران و وزارت امور خارجه هر كدام با اهدای لوح هایی از خدمات علمی دكتر نقیب زاده تقدیر كردند.
**9487**1601**